Museum Havezate Mensinge Roden

Project Nederland: Wat wil ik zien of doen?

Sinds vorig jaar doe ik niet aan goede voornemens, maar werk ik aan projecten. Projecten waar geen tijd aan verbonden is en waar het niet alleen maar draait om het resultaat, maar vooral om er bewust mee bezig te zijn. Over Project Vakantiehuis en Project Gezonder Leven heb ik jullie onlangs al bijgepraat. Vandaag staat Project Nederland centraal. Oftewel wat wil ik graag zien in eigen land, dit kan variëren van steden tot natuurgebieden, maar kunnen ook kastelen of musea zijn. Kortom, meer de toerist spelen in Nederland, want ook in ons eigen land zijn genoeg mooie plekken te ontdekken. Benieuwd wat er zoal op mijn lijstje staat en wat ik inmiddels heb kunnen afstrepen?

Steden

Appingedam Groningen Nederland

Mijn lijstje met steden groeit alleen maar, want ook dankzij jullie ontdek ik steeds weer nieuwe plekken die ik toch wel graag eens met eigen ogen wil zien. Op dit moment bestaat mijn lijstje van steden uit:

 • Delft
 • Haarlem
 • Leiden
 • Blokzijl
 • Enkhuizen
 • Elburg
 • Den Haag
 • Zierikzee
 • Kampen
 • Hattem
 • Zutphen
 • Veerle
 • Appingedam
 • Utrecht
 • Niehove

Van bovenstaande lijst kan ik op dit moment alleen Blokzijl en Appingedam afstrepen. Beiden bezochten we vorig jaar en zijn zeker voor herhaling vatbaar. Lekker compact, dus ideaal voor een middagje rondslenteren. Vooralsnog staan er geen stedentrips in eigen land op de planning, maar Niehove en de Hanzesteden Kampen, Elburg en Hattem zijn qua afstand prima te doen, dus wie weet kan ik eind van het jaar toch weer een paar afstrepen.

Natuurgebieden

Lauwersmeer Groningen Nederland

Zeker in mijn vrije tijd zoek ik graag een natuurgebied op om te gaan wandelen. Heerlijk om op die manier mijn hoofd leeg te maken en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Tegelijkertijd kan ik dan natuurlijk ook direct foto’s maken, dus twee vliegen in één klap.

De Heemtuin in Muntendam is al jaren mijn favoriete natuurgebied, iedere keer ontdek ik wel weer wat nieuws, maar natuurlijk zijn er in Nederland meer natuurgebieden waar ik dolgraag eens op ontdekking wil gaan. Deze gebieden staan in ieder geval op mijn lijstje.

 • Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen)
 • natuurgebied ‘t Roegwold (Groningen)
 • natuurgebied De Onlanden (Groningen)
 • Nationaal Park Drentsche Aa (Drenthe)
 • Nationaal Park De Alde Feanen (Friesland)
 • Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe)
 • De Posbank op de Veluwe
 • Balloërveld (Drenthe)
 • Natuurgebied Appelbergen (Groningen)
 • Noordlaarderbos (Drenthe)
 • Natuurgebied Tusschenwater (Drenthe)

Vorig jaar heb ik diverse mooie wandelingen gemaakt, zowel in natuurgebieden waar ik al vaker ben geweest, maar ook in nieuwe gebieden zoals Lauwersmeer, Appelbergen en het Balloërveld. Naar beiden natuurgebieden wil ik zeker nog een keertje terug. Dat zelfde geldt ook voor natuurgebied ’t Roegwold waar ik enkele weken geleden voor het eerst was. Het zonnetje liet helaas verstek gaan, dus wil ik zeker binnenkort nog een keertje terug om dan echt te kunnen genieten van dit gebied.

Musea

Museum Havezate Mensinge Roden

Zeker in de winterperiode vind ik het heerlijk om op een zondagmiddag naar een museum te gaan. Ook op dat gebied is er natuurlijk een ruime keuze in eigen land. Mijn lijstje groeit dan ook nog steeds, maar voor nu staan onderstaande musea erop:

 • Het Drents museum in Assen
 • Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
 • Panorama Mesdag in Den Haag
 • Het Streekhistorisch museum in Stadskanaal
 • Het Veenpark in Barger-Compascuum
 • Het Oorlogsmuseum in Overloon
 • Het Scheepvaartmuseum in Groningen
 • Het Rijksmuseum in Amsterdam
 • Museum Havezate Mensinge in Roden

Vorig jaar bezochten we zowel het Oorlogsmuseum in Overloon (aanrader), Het Scheepvaartmuseum in Groningen (aanrader) en Museum Havezate Mensinge in Roden (zeker doen). Ook dit jaar hebben we inmiddels al één museum bezocht. Eentje die niet op mijn lijstje stond, maar daar wel een plekje had moeten krijgen, namelijk Het Victory Museum 40-45 in Grootegast. Nooit geweten dat we ook zo’n soort museum in mijn eigen provincie hadden. Binnenkort maar eens een artikel aan wagen…

Kastelen

Tijdens onze vakanties bezoeken we eigenlijk altijd wel ergens een kasteel, maar in eigen land blijft het er vaak bij. Daar moet maar eens verandering in komen, dus stelde ik een heuse wishlist op, maar ook deze is inmiddels alweer aangevuld.

 • Kasteel De Haar in Utrecht
 • Kasteel Doorwerth in Gelderland
 • Kasteel De Doornenburg in Gelderland
 • Slot Loevestein (Gelderland)
 • Kasteel Rechteren (Overijssel)
 • Kasteel Duurstede (Utrecht)

Wat wil ik nog eens gaan doen in Nederland?

street art Pelserstraat Groningen

Ook dit lijstje lijkt alleen maar langer en langer te worden. Hopelijk lukt het om dit jaar het nodige af te kunnen strepen. Op dit moment bestaat mijn lijst uit:

 • de molens fotograferen op De Kinderdijk
 • genieten van Hollandse ambachten in De Zaanse Schans
 • een NS-wandelroute lopen
 • met een bijzonder voertuig, zoals een dafje of een lelijk eend, op ontdekking in Nederland
 • Ameland, Schiermonnikoog en Texel zijn bekend terrein, hoogste tijd dus om bijvoorbeeld Terschelling of Vlieland te gaan ontdekken
 • bloemen fotograferen in Hortus Haren
 • street art spotten
 • een bezoek brengen aan de Menkemaborg in Uithuizen
 • na Kamp Westerbork en Kamp Amersfoort wil ik ook nog graag Kamp Vught bezoeken
 • Een bezoek brengen aan een kaasmarkt zoals in Almaar of Gouda
 • Genieten van de tropische tuin in De Orchideënhoeve
 • Tulpenvelden fotograferen in Drenthe (in Groningen doe ik dat al jaarlijks)

Van dit rijtje kan ik momenteel alleen nog maar vertellen dat ik vorig jaar in Groningen op street art jacht ben geweest. Absoluut de moeite waard, maar Nederland telt wel meer steden waar je de meest bijzondere creaties gewoon op straat tegen komt.

Zoals gezegd is het absoluut geen probleem als ik aan het eind van dit jaar helemaal niks zou kunnen afstrepen van mijn verschillende lijstjes. Het betekent alleen maar dat ik ongetwijfeld een hoop andere mooie plekken heb gezien. Misschien wel door jullie tips!

Wat zou ik echt eens moeten gaan doen of zien in Nederland?

19 comments

 1. Gabrielle

  Heel leuk om te lezen, alleen Schiedam ontbreekt echt. Mijn stad is prachtig en moet je zeker eens bezoeken! Daarnaast is de Posbank inderdaad echt gaaf en is Vlieland mijn favoriete Waddeneiland. Kasteel de Haar is mijn favoriet in het hele land dus moet je ook echt bezoeken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Schiedam? Daar heb ik me echt nog nooit in verdiept, maar ga ik nu dus direct doen!

   Beantwoorden

  2. Villasappho

   Jeneverneus;) Ben een haringkop maar woon in Brabant maar heb Schiedam op mijn lijstje staan. Niemand weet dat het zo’n mooie stad is!

   Beantwoorden

 2. Marjolein

  Leuke ideeën! Het Rijksmuseum staat ook op mijn lijstje! Gouda is trouwens ook zeker de moeite waard. 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Gouda… Ja, hoorde ik toevallig vandaag, dus gaat op mijn lijstje.

   Beantwoorden

 3. Joost

  Grappig ik heb ook veel van deze Nederland doelen. Streetart Groningen ben ik op dit moment aan het doen. Ik heb jouw post als leidraad. Vorig jaar Alkmaar gedaan! Vond ik echt een aanrader. Na jaren ben ik weer eens in Bourtange geweest. Vond ik verrassend leuk. Binnenkort staat Appingedam op de lijst.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wat leuk om te horen Joost! Alkmaar hou ik in gedachten voor street art!

   Beantwoorden

 4. Skyblog

  Leuk eens dat je in Nederland verschillende plekjes zoeken. Zoals in Haarlem. Mooie foto van graffiti. Kasteel zijn wij eigenlijk nooit geweest. Kijk jij hebt auto. Met trein kun je moeilijk komen. Je hebt veel plannen voor dit jaar. Veel plezier! Groetjes,

  Beantwoorden

 5. Marleen

  Leuk lijstje & Den Haag is ook erg leuk!

  Beantwoorden

 6. Villasappho

  Weet je dat je de waterbus kan nemen van Dordrecht naar de molens? Doen! Je hoeft geen entree te betalen daar, alleen als je de molens in wil. Mijn lijstje met waar ik nog heen wil is gister iets korter geworden maar nog lang genoeg. Ik fietste vroeger naar Delft (niet in de zomer gaan!!!) en mis die stad.

  Beantwoorden

 7. Saskia

  Leuk lijstje, Leiden zeker doen 😉

  Beantwoorden

 8. Janet

  Je hebt nog heel wat te gaan, maar zeker leuk! Er is zoveel moois in Nederland te zien en te ontdekken!

  Beantwoorden

 9. Amy

  Mooi lijstje Wanda! Welke je nog zou kunnen toevoegen als het gaat om natuurgebieden is De Biesbosch. Het is daar ook echt prachtig!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bedankt voor de tip! Ik ga eens googlen naar de Biesbosch

   Beantwoorden

 10. Daisy de Vos Burchart

  Orchideeënhoeve is echt een aanrader! Zovaak al geweest, maar blijft mooi 😀

  Beantwoorden

 11. Georgina Lifestyle

  Superleuk om te lezen wat er op je lijstjes staat! Zo heb je iets om in te plannen! Gun jezelf de tijd. Haarlem staat op je lijstje, zie ik. Superleuke stad. En Rotterdam is ook leuk of heb je dat al gezien? Zie het niet op je lijstje staan :-).

  Beantwoorden

 12. Manon

  Ik dacht dat je al naar Enkhuizen was geweest. Of heb ik je daar gewoon eerder over ‘gehoord’?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik heb het wel eerder genoemd, maar tot nu toe nog niet geweest helaas.

   Beantwoorden

 13. Melanie Hoogvliet

  Wat een leuke lijstjes heb je gemaakt! Utrecht is super mooi ben benieuwd of het je lukt om daar dit jaar naar toe te gaan. Sowieso ben ik benieuwd hoeveel je van je lijstjes hebt kunnen afstrepen in 2021

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.