Project Gezonder Leven: Wandelen & koolhydraatarm eten

Sinds vorig jaar doe ik niet meer aan goede voornemens, maar werk ik bewust aan bepaalde projecten. Project Gezonder Leven is zo’n project. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om af te vallen, dat het vaak gepaard gaat met een paar kilo’s eraf en een paar kilootjes er weer bij. Inmiddels weet ik dat de weegschaal niet zaligmakend is. Waar het mij vooral om gaat, is dat ik mij fitter en energieker voel. Het betekent ook minder online zijn, zorgen voor een goede nachtrust en bewust tijd voor mezelf vrij maken. Hoe me dit in de praktijk afgaat? Dat vertel ik je nu!

Een korte terugblik op 2019

Zoals gezegd ben ik vorig jaar begonnen met mijn Project Gezonder Leven. Dat leidde er uiteindelijk toe dat ik er achter kwam dat ik teveel koolhydraten op een dag at. Dus ging ik op zoek naar recepten met minder koolhydraten en besloot ik ook om geregeld een salade mee te nemen naar mijn werk in plaats van brood. Ook ’s ochtends werden het geen crackers meer, maar een bakje Griekse yoghurt met bijvoorbeeld blauwe bessen of frambozen en noten. Ook bij het avondeten liet ik regelmatig de aardappels en rijst staan.

Het resultaat: ja, ik voelde me inderdaad een stuk fitter en zag het ook terug op de weegschaal. Maar met de herfstmaanden en de feestdagen ging het toch weer in die zin mis. Niet dat de kilo’s er aan vlogen, dat gelukkig niet, maar wel teveel koolhydraten én dus vermoeider.

Hoe nu verder met Project Gezonder Leven?

* Koolhydraatarm eten

Vorig jaar merkte ik dat het voor mij blijkbaar goed werkt om minder koolhydraten te eten op een dag. Helemaal koolhydraatarm hoeft voor mij ook weer niet. Daarvoor vind ik aardappelen, rijst en pasta ook simpelweg te lekker. Maar ook met kleinere aanpassingen merk ik gelijk wel verschil. Ontbijten doe ik nog steeds met Griekse Yoghurt, blauwe bessen, frambozen en noten, maar zeker twee tot drie keer in de week neem ik weer een salade als een lunch.

’s Avonds vind ik dan nog steeds wel lastig, zeker in deze tijd waarin we ook regelmatig een lekkere stamppot eten. Maar goed, twee keer opscheppen, hoeft natuurlijk niet. Verder probeer ik inderdaad wat meer gerechten te maken met minder koolhydraten en eten we weer vaker vis in plaats van vlees. Het is zeg maar een kwestie van de juiste balans hierin te zien vinden…

*  Stevig wandelen

Wandelen doe je toch al? Ja, dat klopt, ik wandel regelmatig. Alleen vaak gaat dat gepaard met het maken van de nodige foto’s waardoor mijn gemiddelde tempo natuurlijk niet zo hoog is. Natuurlijk merk ik wel dat ik meer conditie heb dan pak ‘em beet vijf jaar geleden, maar om mij fitter en energieker te voelen, moet ik gewoon harder aan de bak.

Borgerswold Veendam Project Gezonder Leven

Dat betekent dus dat ik drie keer in de week een uptempo rondje doe. Al met al loop ik op dit moment dan zo’n 3,5 km en dat wil ik in ieder geval opbouwen naar 5 km. Het betekent ook dat ik ’s avonds van de bank af moet komen en dat is nog wel een dingetje. Zodra het langer licht is, wordt dat een stuk gemakkelijker dan in deze tijd van het jaar. Natuurlijk kan ik ook in het weekend of op mijn parttime dagen flink aan de wandel gaan, maar soms wil ik dan ook gewoon wandelen en foto’s maken.

Wanda Borgerswold Porject Gezonder Leven

Zoals gisteren tijdens mijn rondje in Borgerswold. Al met al heb ik zo’n 5 km gelopen, maar dan wel in een normaal tempo en onderweg ook de nodige foto’s gemaakt. Ook dat hoort voor mij bij gezonder leven..

* Overige zaken

Wat betreft het zorgen voor een goede nachtrust probeer ik in ieder geval doordeweeks rond 22.30 uur erin te liggen. Op die manier kan ik dan maximaal acht uur slaap pakken, wat in de praktijk neerkomt op zo’n zeven uurtjes. Ook probeer ik minder online te zijn, maar dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. En ja, bewust tijd voor mezelf vrij maken, dat gaat me over het algemeen wel redelijk goed af. Althans, ik kan ook prima in mijn uppie ergens gaan wandelen, foto’s maken en daar volop van genieten.

Ook probeer ik wat meer de weekenden in balans te krijgen, oftewel niet teveel weekenden achter elkaar die volgepland zitten met van alles en nog wat. Of in ieder geval niet beide dagen van alles ‘moeten’ zodat we ook ruimte hebben voor spontane uitjes.

En jij? Hoeveel uur ben jij online per dag?

 

17 comments

 1. Saskia

  Goed bezig dus zo te lezen en fijn dat het wat minder kolydraten eten werkt voor je 🙂
  Ik ben zelf ook bezig wat balans te vinden qua eten en sporten, nu vooral met een kleine in huis. Ik ga wat vaker (langer) wandelen, straks is het weer skate weer en wil ik graag 2x per week gaan skaten en ik heb voor de Switch nu De Ring Fit Adventure, waarbij je thuis kan sporten. Dit wil ik ook zeker wekelijks gaan doen.

  Online zijn is bij mij steeds minder. Komt dan ook door Noa 😉 Heerlijk om lekker met hem bezig te zijn. Succes met dit project! En ben erg benieuwd naar je resultaten; hoop dat je veel beter in je vel zit!

  Beantwoorden

 2. Helena

  Wat een herkenning 🙂 Ook ik doe niet aan goede voornemens… alleen dwingt en mijn gestel (en leeftijd haha) me er wel toe gezonder te leven. Ook ik eet minder koolhydraten, start met yoghurt, salade tussen de middag (of ik draai het om) en vervang bij stampot de aardappel nog wel eens door knoldelderij, koolraap of bloemkool… prima te doen. De rijst en spaghetti varieren we ook nog wel eens door er bloemkoolrijst en courgetteslingers voor in de plaats te nemen … en zo af en toe ook gewoon lekker gewoon 🙂 Het moet wel leuk blijven toch.
  Het wandelen ben ik ook weer aan het opbouwen… in ieder geval probeer ik iedere dag een uur (soms aan een gesloten en soms 2 x een half uur ofzo)… al met al vind ik dus dat we best goed bezig zijn Wanda 🙂

  Beantwoorden

 3. Alexandra

  Dat gezonder leven gaat bij mij met ups en downs. Ik eet meer groente en vaker fruit. Ik wandel ook meer, maar merk zeker in deze donkere periode dat ik het toch lastiger vind om van de bank af te komen. Minder koolhydraten heb ik nooit over nagedacht, ga ik is uitzoeken. Van meer groente eten voel ik me wel fitter.

  Beantwoorden

 4. Vanessa

  Ik weet hoe moeilijk het is om af te vallen. Of beter gezegd: om daarna niet terug bij te komen. Koolhydraatarm eten werkt ook heel goed voor mij. Als ik minder koolhydraten eet, voel ik me veel beter in mijn vel. Dat in combinatie met regelmatig eten (3 hoofdmaaltijden en minstens 2 tussendoortjes) zorgt ervoor dat ik geen energiedips / suikerdips meer heb. Wat knap dat je zo goed gaat wandelen, zeker nu het winter is. Dat verdient een high five!

  Beantwoorden

 5. Skyblog

  Gezonder leven is zeker belangrijk. Eigenlijk moeten wij ook gaan doen. Er kwam niks van. Kwam toen narigheid was geweest. Ik probeer ook wat leuke dingen doen. Bij mij is moeilijk om af te vallen….Pfffff.
  Leuke foto’s van jou. Je ziet goed uit Wanda. Fijn weekend.

  Beantwoorden

 6. Stefanie

  Goed om te lezen. Ik heb ook een keer koolhydraat arm geprobeerd te eten, dat was nog knap lastig

  Beantwoorden

 7. Manon

  Nou jij bent hartstikke goed op de goede weg hoor als ik dit zo lees!

  Beantwoorden

 8. Amina

  Ik wil niet weten hoe lang ik online ben per dag, hahaha! Te veel hoor! En zo goed dat je gaat wandelen en op je eten gaat letten. Wandelen is ook beter voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen bij overgewicht. En inderdaad, in december en januari is het echt een steuggle om van de bank te komen en te bewegen. Maar dat kun jij! Zet ‘m op!

  Beantwoorden

 9. Marcha

  Wat ben je goed bezig, inspirerend. Koolhydraatarm werkt hier altijd goed. Maar om het altijd vol te houden vind ik wel een dingetje. En dus is het moeilijk om die verloren kilo’s eraf te houden.

  Beantwoorden

 10. Mitchel

  Wandelen en het maken van foto’s vind ik een geweldige combinatie! Daarom doe ik dat ook zo graag, maar de kilometers duren wel iets langer ja haha

  Beantwoorden

 11. Mitchel

  Wandelen en het maken van foto’s vind ik een geweldige combinatie! Daarom doe ik dat ook zo graag, maar de kilometers duren wel iets langer ja, haha.

  Beantwoorden

 12. Frederique

  Ik ben heel wat uurtjes online omdat ik online werk dus….ik bedenk nu ik jouw blog lees dat ik daar actief mee aan de slag wil dit jaar: 7 à 8 uur slapen per nacht. Dat wordt nog een lastige!

  Beantwoorden

 13. Gabrielle

  Hmmm interessant, ik ben er eigenlijk al jaren mee bezig om gezonder te leven. Het is inderdaad vaak lastig als een weekend helemaal vol zit en je dan ook nog eens op de voeding en beweging moet letten, daar gaat het bij mij vaak mis!

  Beantwoorden

 14. Gabrielle

  Hmmm interessant, ik ben er eigenlijk al jaren mee bezig om gezonder te leven. Het is inderdaad vaak lastig als een weekend helemaal vol zit en je dan ook nog eens op de voeding en beweging moet letten, daar gaat het bij mij vaak mis. helaas!

  Beantwoorden

 15. Zarina

  Ben veel te veel online bezig. Lastig want voor werk zit ik de hele dag achter de computer en moet ik vaak dingen online opzoeken. Dan is een snel rondje social media ook snel meegepikt… Succes met de goede voornemens!

  Beantwoorden

 16. Mandy

  Ik wil ook weer meer wandelen! Ik wandelde altijd heel veel maar nu kan ik het nog amper combineren met alles. Hoop als het straks langer licht is dat het me dan lukt om savonds nog even heerlijk te wandelen

  Beantwoorden

 17. Marcella Molenaar

  Ik wil ook weer vaker salades eten, ik lunch nu op het werk meestal met een yoghurtje. Ook goed, maar salade is nog beter natuurlijk. Echt koolhydraatarm eten lijkt me flink lastig joh!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.