Skradinski Buk

Een absolute must: De Krka watervallen in Kroatië

Schreef ik eerder al dat de Plitvice Meren aanvoelden als een sprookjeswereld, zet je dan maar schrap, want misschien waren we zelfs nog wel meer onder de indruk van de Krka watervallen! Wat dat betreft, zou ik echt voor de Krka watervallen gaan als je weinig tijd hebt én vooral niet zo’n enorm stuk het binnenland van Dalmatië in wil rijden om te kunnen genieten. Want geloof mij, ook bij de Krka watervallen waan je je in een sprookjeswereld én weet je wat zo leuk is? Bij deze watervallen mag je zwemmen! Ben je klaar voor mijn lofzang op de Krka watervallen?

Nationaal Park Krka

Krka Nationaal Park Kroatië

Het Nationaal Park Krka ligt tussen de steden Zadar en Sibenik en telt in totaal zeven watervallen met een totale hoogte van 242 meter. Het park is vernoemd naar de rivier Krka die door het park stroomt en beslaat in totaal een oppervlakte van zo’n 110 km2. Een stuk minder groot dan de Plitvice Meren en daardoor ook prima te verkennen als je wat minder tijd hebt en toch van dit natuurschoon wilt genieten.

Ook voor dit park geldt dat er in het hoogseizoen maximaal 10.000 bezoekers per dag naar binnen mogen, maar in tegenstelling tot de Plitvice Meren ben je niet verplicht om je tickets online te bestellen. Hou er echter wel rekening mee dat het zeker in het hoogseizoen erg druk kan zijn, dus dat je of beter erg vroeg kunt komen of dat je toch je kaarten via de site alvast bestelt.

Meestal gaat het park rond 08.00 uur open en is het in hoogseizoen tot 20.00 uur geopend. Buiten het hoogseizoen is het vaak 16 of 17.00 uur. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je beter altijd eerst even de officiële site van het park bekijken. Ook de prijzen zijn seizoensgebonden. Wij betaalden in juni 200 Kuna per persoon voor een ticket, omgerekend zo’n EUR 27,00.

Ingang Skradin

Skeadin Nationaal park Krka

Krka river

Je kunt het park op vijf verschillende plekken binnenkomen. De meeste toeristen zullen via de hoofdingang Lozovac het park betreden. Vanaf hier kun je in zo’n drie uur het lagere gedeelte van het park rond wandelen en rechtstreeks naar het eiland Visovac. Dit was in eerste instantie ook de ingang die wij hadden ingevoerd in onze tomtom, maar doordat ik opeens een bordje van NP Krka zag staan, besloten we deze borden te volgen en zo kwamen we tot onze eigen verrassing bij Skradin uit.

In dit gezellig klein vissersplaatsje vind je niet alleen het bezoekerscentrum waar je je tickets kunt kopen. Ook zijn er diverse kraampjes waar je voor relatief weinig een versnapering kunt kopen. Wil je liever op een terrasje zitten? Geen probleem, bij de haven vind je namelijk diverse terrasjes aan de boulevard. Zeker leuk als je even moet wachten op de boot, maar ook na afloop is het natuurlijk prima vertoeven.

Nationaal Park Krka

Het leuke aan deze ingang is namelijk dat je met een boottocht van zo’n vijfentwintig minuten naar de grootste waterval, ,Skradinski Buk ,wordt gebracht. Deze boottocht zit bij je entreeprijs in en is wat mij betreft echt een bonus. Waarom? Omdat je namelijk niet alleen een mooie boottocht over de rivier Krka maakt waarbij je ondertussen kunt genieten van de prachtige omgeving, maar ook zie je op een gegeven moment de watervallen al in de verte opdoemen. Een bijzonder mooi gezicht!

Waterval Skradinski Buk

Skradinski Buk

Skradinski Buk

Eenmaal afgezet in het park is het gewoon een kwestie van het volgen van de borden of de andere toeristen natuurlijk om bij de grootste waterval in het Krka Nationaal Park uit te komen.

Niet alleen toeristen komen naar Nationaal Park Krka vanwege deze zeer fotogenieke waterval, ook de Kroaten zelf komen hier graag in hun vrije tijd. Simpelweg, omdat je bij deze waterval mag zwemmen en op die manier dus redelijk dicht bij de waterval kunt komen. Net als voor de rest van de kust van Dalmatië geldt ook hier weer dat waterschoenen geen overbodige luxe zijn vanwege alle stenen op de bodem.

Zelf gaan wij niet het water in, maar genieten we vooral op de grote brug van het uitzicht op deze imposante waterval. Doordat het nog vroeg in het seizoen is en het in mei flink heeft geregend, is de waterval behoorlijk krachtig en ziet het er in deze groene omgeving prachtig uit. Op en top genieten dus!

Wandeling rondom de watervallen

Via het aangelegde wandelpad kun je rondom de grootste waterval, Skradinski Buk, wandelen. Al met al ben je dan zo’n anderhalf uur onderweg. Deze wandeling is ook met kinderen prima te doen. Onderweg kun je trouwens op diverse plekken even uitrusten en ook een versnapering kopen.

Op diverse plekken kun je van het prachtige uitzicht genieten en ontdek je trouwens steeds weer nieuwe dingen. De wandelroute gaat grotendeels over een verhard pad, maar af en toe moet je een deel over houten vlonders, dus goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden. Ook als je even geen waterval ziet, is het genieten tijdens de wandeling. Het water is zo helder dat je de vissen kunt zien zwemmen, maar ook nodigt het op diverse plekken uit om even te gaan bootje baden.

Nationaal Park Krka Kroatië

Wij treffen het in juni dan ook echt. Niet alleen zijn de watervallen nu op hun mooist en klettert het water met een behoorlijke snelheid omlaag, ook de omringende natuur is absoluut indrukwekkend om te zien!

Terug naar Skradin

Naast de Skradinski Buk kun je ook nog met een speciale excursieboot worden overgezet naar een ander deel van het park om daar de watervallen van Roski Slap te bewonderen. Het is zelfs mogelijk om het  Visovacklooster te bezoeken op het gelijknamige eiland Visovac.

Gezien de tijd kiezen wij er echter voor om terug te keren naar de boot, zodat we in ieder geval de laatste boot terug naar Skradin niet zullen missen. Vanaf de boot kijken we nog eenmaal achterom op deze prachtige waterval en richten daarna ons vizier op Skradin waar we op een gezellig terrasje in het centrum neerploffen om nog even na te genieten van deze prachtige dag.

Praktische informatie:

 • check de officiële site voor de actuele openingstijden en prijzen (juni t/m september EUR 27,00 per volwassene incl. boottocht als je voor ingang Skradin kiest)
 • goede wandelschoenen zijn een must
 • diverse horeca aanwezig
 • volop parkeergelegenheid, ongeveer EUR 7,= voor een dag
 • zwemmen in het park is mogelijk
 • bezienswaardigheden: Skradinski Buk, Rosku Slap en het Visovacklooster

Zou jij naar de Krka watervallen willen?

23 comments

 1. Anette

  Ik zou zeker naar de Krka watervallen willen!! Ik heb al veel van Kroatië gezien maar deze plek staat nog op ons ’to see’ lijstje. Zoals je weet zijn we al wat langer fan van dit mooie land dus dat gaat helemaal goed komen ? Met dit verschil dat ik er zeker wel in ga zwemmen!
  Je foto’s zijn ook weer erg goed gelukt en laten de schoonheid van dit park goed zien ? Ik neem aan als jullie terug komen in Kroatië en weer naar Krka zouden gaan, dat je ook het klooster en de andere waterval meepakt die je nu niet meer hebt gezien?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, wij willen absoluut terug naar Kroatië en zeker ook naar deze regio. Bij een volgend bezoek zou ik dan idd eerst naar die andere watervallen en klooster gaan. Nu hadden we daar wat te weinig tijd voor omdat we er pas middags waren.

   Beantwoorden

 2. Felice Veenman

  nou, daar wil ik zeker een keertje heen ! ik hd e rnog nooit van gehoord, maar wat lijkt dat me leuk zeg!

  Beantwoorden

 3. Lodi

  Verrassend wat mooi Kroatie toch is. Gaaf dat jullie eigenlijk via een andere ingang binnen kwamen en dan zo een mooie boot tocht mee mochten maken, de foto’s zien er spectaculair uit en ik zou hier zeker heen gaan zou ik deze kant op gaan. Wat een toeristen trouwens al en dit was toch juni? Moet je nagaan als het hoogseizoen is.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij waren er in juni en vooral bij deze waterval is het dan druk omdat je daar mag zwemmen. Tijdens de wandeling rondom deze waterval viel het toen erg mee met de drukte.

   Beantwoorden

 4. Cynthia

  Wow! Dat ziet er mooi uit! Mocht Kroatië ooit op ons reisschema komen, dan zal ik hier zeker aan denken. Wow!

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Wat een schitterend en pittoresk plaatje zeg. Het lijkt me daar heerlijk zwemmen!

  Beantwoorden

 6. Zarina

  Wauw, wat een schitterende omgeving! Ik zag je foto’s van de Plitvice Meren al op Instagram voorbijkomen en vond die al schitterend maar niks kan op tegen 7 watervallen! ? Mooie tip, dankjewel.

  Beantwoorden

 7. Tania

  Kroatië staat zeker en vast op mijn lijstje om eens naartoe te gaan. Daar ga ik nu deze watervallen aan toevoegen, zo mooi

  Beantwoorden

 8. Alexandra

  Prachtig natuurgebied, heel lang geleden geweest. Als ik zo die foto’s zie, dan wordt het tijd om een keer terug te gaan.

  Beantwoorden

 9. Manon

  Wat een prachtig water, mooi groen/blauw! Ik wist echt niet dat Kroatië zoveel te bieden had.

  Beantwoorden

 10. Frederique

  Ben er geweest, in Plitvice meerdere keren zelfs, en ik vind het schitterend. Sowieso heb ik mijn hart verkocht aan Kroatië…

  Beantwoorden

 11. Maaike | Travelbliss

  Die staan zeker nog op mijn verlanglijstje. Toen wij in Kroatië waren (midden in het hoogseizoen) deze watervallen overgeslagen omdat ik hier hele wisselende recensies over gelezen had. Buiten het hoogseizoen wil ik hier graag eens heen!

  Beantwoorden

 12. Melissa

  Ik dacht eerst dat je een letter vergeten was naar het heet echt zo. Het ziet er heel mooi uit zou zeker eens heen willen

  Beantwoorden

 13. Eemy

  Het is nieuw voor mij maar het komt zeker op het lijstje erbij! Super leuk!

  Beantwoorden

 14. Mandy

  Weer wat leuks voor op mn to do list haha! Bijzonder dat je bij deze waterval zo dichtbij kan komen en mag zwemmen. Dat zie je niet veel

  Beantwoorden

 15. Marcelina de Boer

  Wauw! Een sprookje gewoon! Prachtig water en die watervallen lijken me ook mooi in het echt. Ik zou zo graag eens meer van Kroatie willen bekijken. Het lijkt me echt een mooi land. Tof dat je er ook kan zwemmen trouwens.

  Beantwoorden

 16. Marcelina de Boer

  Wauw! Een sprookje gewoon! Prachtig water en die watervallen lijken me ook mooi in het echt. Ik zou zo graag eens meer van Kroatie willen bekijken. Het lijkt me echt een mooi land. Tof dat je er ook kan zwemmen trouwens. .

  Beantwoorden

 17. Melanie Hoogvliet

  De watervallen lijken me zo mooi. Ik zou daar zeker een bezoekje aan willen brengen en er dan ook omheen wandelen. Als je tussendoor plekjes tegen komt waar je even kunt zitten en wat drinken want 1.5 uur in een keer is net even iets te lang voor mij

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Overal op de route staan bankjes en kom je plekken tegen waar je wat kunt kopen, dus dat is zeker fijn.

   Beantwoorden

 18. hippiemeisje

  Zit ik die foto’s te bekijken en denk ik vooral “gaat er nu niemand echt onder de waterval staan?”, zou ik weer zin in hebben, maar misschien is de stroom van het vallende water wel te hard en te snel, dat kan ook natuurlijk!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bij die grote waterval is dat niet mogelijk, daar ligt een band voor zodat je er niet te dichtbij kunt komen. Bij die waterval waar ik bij sta, kan het wel.

   Beantwoorden

 19. Linda schrijft 't op

  Ik zou er erg graag naar toe willen, ik houd van de natuur. Alleen zo veel mensen vind ik wel erg druk, maar het resultaat ziet er fantastisch uit!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.