oude binnenstad Leer

Een middag in de oude binnenstad van Leer

In de Rubriek Een middag in… laat ik jullie plaatsen zien waar we of regelmatig komen of waar we zomaar even een paar uurtjes zijn geweest. Te weinig om echt heel veel tips te geven, maar ook te zonde om het niet te laten zien. Tijdens mijn vakantie in juni stond een bezoek aan de Duitse supermarkt Multi gepland en dat was voor ons dé uitgelezen kans om ook even het centrum van Leer in te gaan. Normaal komen we eigenlijk alleen in december in de oude binnenstad vanwege de kerstmarkten. Des te leuker natuurlijk om ook eens op een mooie zonnige maandagmiddag het centrum in te duiken.

Een kijkje in de haven van Leer

Haven Leer Duitsland

Haven Leer

Standaard parkeren we de auto op de parkeerplaats Pferdemarkt. Deze is grotendeels gratis of twee uurtjes met een parkeerschijf in de blauwe zone. Vanuit hier lopen we recht op de ingang van de haven af. Meestal onze eerste stop tijdens de kerstmarkten en ook nu lopen we eerst wat rond in de haven.

De haven van Leer is bepaald niet groot, vaak liggen er wat kleine historische bootjes en soms een grote rondvaartboot. Ook op deze maandagmiddag is het vrij rustig qua bootverkeer, maar toch blijft het een leuk gezicht. Vooral vanwege de aankleding van het havengebied, dat doet namelijk ook direct dienst als museum. Overal zijn informatieborden geplaatst en vind je de nodige maritieme voorwerpen. Normaal staat het hier in december vol met allerlei kraampjes, nu is alleen de boekverkoper met inderdaad boeken over de scheepvaart geopend.

Haven Leer

Voor de verandering lopen we deze keer langs de kade richting het centrum. Dat betekent dat we niet direct door het oude deel van Leer komen, maar midden in het ‘nieuwe’ centrum van Leer uitkomen. Hier valt vooral de gezellige drukte op deze maandagmiddag ons op. Vanwege het lekkere weer zitten de terrasjes vol en nadat we wat hebben rondgekeken, ploffen ook wij neer bij onze favoriete Duitse bakkerij in de hoofdstraat, namelijk Hoppmann.

Slenteren door de oude binnenstad van Leer

oude binnenstad Leer

Vanuit de haven is het normaal slechts een klein stukje lopen en dan zit je midden in het oude centrum van Leer. Hier vind je vooral de nodige brocante winkeltjes, winkeltjes met sieraden, kleine kunstgalerietjes én natuurlijk de typische Duitse bakkerijtjes. Op deze middag zijn we juist eerst richting het nieuwe gedeelte gegaan en lopen we vervolgens terug richting de parkeerplaats. Onderweg komen we dan door het oude centrum waar ik opnieuw geniet van al die prachtige pandjes met hun trapgevels.

Leer

Natuurlijk blijf ik even staan bij mijn twee favoriete steegjes om foto’s te maken. Het ene steegje vind ik vooral leuk vanwege de groen gekleurde luiken aan de panden en de begroeiing op de muren. Het andere steegje vanwege het zicht op de kerktoren. Geen idee hoeveel foto’s ik hiervan inmiddels al heb gemaakt, maar zoals gezegd, is het dan vaak wat triester weer, dus een goed excuus om deze steegjes opnieuw vast te leggen.

Antikcafe Leer

Iedere keer nemen we ons trouwens voor om wat te gaan drinken en snoepen bij het Antikcafé van Leer, maar doordat we nu al in het nieuwe gedeelte wat hebben gegeten, komt het er ook nu niet van. Toch wil ik hier zeker nog een keertje naar binnen, want alleen de aanblik van al die lekkere taarten in de vitrine doet je al watertanden. Daarin zijn we niet de enige trouwens, want in dit ouderwets aandoend, maar gezellig ogend, bakkerijtje vind je vaak geen vrij tafeltje.

Na nog een paar foto’s te hebben gemaakt, is het dan echt tijd om onze auto op te zoeken en ronden we ons bezoek aan Leer af. Althans, wat het centrum betreft, want het voornaamste doel was natuurlijk om inkopen te doen bij de Multi.

Praktische informatie:

 • Leer ligt in Ostfriesland in Noord-Duitsland op zo’n 70 km van de stad Groningen
 • diverse parkeerplaatsen rondom en in het centrum. Wij parkeren altijd op de grote parkeerplaats bij de Pferdemarkt. Gratis of twee uur met een parkeerschijf
 • bezienswaardigheden: de oude binnenstad en het havengebied
 • diverse horecagelegenheden
 • ruim winkelaanbod

Nieuwsgierig geworden naar meer van dit soort middagen?

Een zondagmiddag in Groningen

Een middag in de toffe stad Malaga

Een middag in Bad Zwischenahn

Kom jij weleens in een Duits stadje net over de grens?

12 comments

 1. Manon van der Werf

  Wat is Leer leuk! Ik zie het wel vaak op de borden staan. Mijn moeder woont in Winschoten, maar nog nooit geweest. Zeker een aanrader om te zien zo op je blog. Fotogenieke straatjes.

  Beantwoorden

 2. Henk

  Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Leer gehoord, maar aan je tekst en de foto’s te zien, is het een ideaal stadje om een dag doorheen te slenteren. En een fotogenieke binnenstad

  Beantwoorden

 3. Gabriëlle

  Ik had nog nooit van Leer gehoord maar dit ziet er prachtig uit. Volgend jaar staat Denemarken op de planning dus dan kunnen we hier mooi langs rijden.

  Beantwoorden

 4. Manon

  Wat een leuk concept. Ik ben vaak ook maar ergens middagjes omdat ik het anders niet volhoud, dus leuk om dit zo te lezen.

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Dit lijkt me zeker een leuk plaatsje om te bezoeken. Het oogt heel rustig op de foto’s. Was het dat ook echt?

  Beantwoorden

 6. Saskia

  Ik kan altijd zeker genieten van dit soort foto’s! Lijkt me zeker een tof plaatsje om eens een bezoekje te brengen.

  Beantwoorden

 7. Stefanie

  Wat een super leuk stadje!

  Beantwoorden

 8. Francina van den Berg

  Super mooie foto’s!! Leuk plaatsje om naar toe te gaan!

  Beantwoorden

 9. Linne

  Wat een leuk en schattig stadje! Helaas is het wel een aardig eind hiervandaan

  Beantwoorden

  1. Linda schrijft 't op

   Wat leuk om hetbplaats Leer zo op de foto’s te zien, het ziet er erg gezellig uit.

   Beantwoorden

 10. Mandy

  Wow! Ik woon hier echt dichtbij maar ik wist niet dat Leer zo mooi was. Toch maar een keertje heen!

  Beantwoorden

 11. lindaschrijfthetop

  Ik woon nu nog in Den Haag dus een middagje naar een plaatsje over de grens is niet echt haalbaar. Wel zou ik willen verhuizen naar Gelderland/ Overijssel. Dan is het zeker leuk om een keer te doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.