Zadar vakantie Kroatië

Project Gezonder Leven: Hoe deed ik dat in Kroatië?

Project Gezonder Leven is één van de vier projecten waar ik dit jaar aan werk en is vooral bedoeld om mij fitter te voelen. Dat de weegschaal dan waarschijnlijk ook wat minder aangeeft, is een leuke bijkomstigheid. Hoofddoel is vooral dat ik mij energieker voel. Vooral tijdens een vakantie kan het weleens lastig zijn om gezond te leven. Een terrasje hier, een terrasje daar, het gaat er toch wat anders aan toe dan thuis. Eerder deelde ik al hoe ik dit Project ervoer tijdens onze vakantie aan de Costa del Sol, nu maak ik je dus deelgenoot hoe het er aan toe ging in Kroatië!

– Heb ik gesnoept tijdens onze vakantie?

Waar we normaal vaak bij een kop koffie wat lekkers bestellen, was dat in Kroatië totaal niet aan de orde. Niet omdat we het niet zouden willen, maar simpelweg omdat het niet op de kaart stond! Althans, bij de meeste barretjes en koffietentjes niet. Slechts één keer hebben we bij een bakkerijtje wat lekkers gekocht, maar buiten dat hebben we ons dus uiterst netjes gedragen!

Project Gezonder Leven Kroatië

Zadar vakantie Kroatië

Wel dronk ik veel meer alcohol in Kroatië dan tijdens andere vakanties. Okay, nu niet direct denken dat ik elke dag een paar drankjes achterover klokte, maar door de hoge temperaturen smaakte een Stari Lisac, oftewel een Cider Juicy Apple, of een Radler prima.

Wat onze avondmaaltijden betrof. We gingen praktisch elke avond uit eten en doordat het vlees en vis op grills wordt bereid, is het volgens mij sowieso een stuk gezonder dan al dat gefrituur. Ik vind het persoonlijk ook nog een stuk lekkerder en heb dan ook elke avond enorm genoten van de Kroatische keuken. Het lekkerste wat ik heb gehad? Misschien wel gewoon de vis en steak die we tijdens onze boottocht naar de Kornati Eilanden kregen. Heel simpel, maar ook heel erg lekker.

Lunch boottocht

Normaal zijn we ook nog wel van de ijsjes tijdens een vakantie, maar ondanks het ruime aanbod aan ijssalons hebben we ons slechts één keer te goed gedaan aan een mega ijscoupe. Ook op dat front hebben we ons dus behoorlijk goed gedragen!

– Hebben we veel gewandeld in Kroatië?

Nou, dat kun je wel stellen inderdaad! Zo maakten we in zowel Zadar als Sibenik een stadswandeling en werd er vooral in Sibenik ook nog wel wat geklommen in het oude centrum. Maar het gros van de kilometers hebben we afgelegd tijdens onze bezoeken aan twee Nationale Parken.

Plitvice meren

Zo liepen we bij de Plitvice Meren route H en dat was, met her en der een extra ommetje, in totaal tien kilometer. Grotendeels naar beneden, maar af en toe ook een stukje omhoog. Een route die prima te doen is, maar die je aan het eind van de dag wel in je spieren voelt.

Krka Kroatië

Verder liepen we ook in Nationaal Park Krka een route rondom de waterval. Deze was weliswaar een stuk korter dan die van de Plitvice Meren, maar al met al opnieuw een route van zo’n vijf kilometer. Grotendeels vlak, maar ook hier weer met her en der een klimmetje.

Biograd na Moru Dalmatië

Ook in onze uitvalbasis, Biograd na Moru, hebben we heel wat voetstappen achtergelaten. Vrijwel iedere dag wandelden we vanuit ons appartement richting het oude centrum en liepen we de gehele boulevard af om ’s avonds nog even lekker te genieten van het uitzicht en het live-muziek op de diverse plekken.

– Stond ik altijd ‘aan’ tijdens onze vakantie?

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik meer online ben geweest dan ik eigenlijk had gewild. Ik denk dat het grotendeels kwam omdat ik zo enthousiast was over Kroatië en alles wat we zagen, dat ik dit elke dag met een aantal mensen moest delen. Daarnaast speelden er ook nog een aantal privé zaken waardoor ik vaker gebruik heb gemaakt van whatsapp dan anders.

Op Instagram plaatste ik elke dag een foto en liet ik in de Stories zien wat we zoal per dag deden. Overdag viel het vaak nog wel mee, maar eenmaal in ons appartement lag mijn telefoon toch altijd wel binnen handbereik. Duidelijk nog een verbeterpuntje voor een volgende trip!

Ben jij veel online tijdens je vakantie?

11 comments

 1. Melanie Hoogvliet

  Wat een goede voornemens en wat knap dat je zelfs op vakantie niet heel veel uitzonderingen hebt gemaakt. Sinds afgelopen maand heb ik ook een aantal van deze doelen minder suiker, meer bewegen, meer groente, meer fruit en wat beter mijn grenzen leren bewaken met de prikkels.

  Beantwoorden

 2. Liz

  Online zijn op vakantie binnen europba eigenlijk altijd wel. Buiten de eu niet want dat is te duur. Kan zelf ook wel werken aan minder oline zijn en gezonder liezen op vakantie. Lekker eten is wel een guilty pleasure

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Wat handig van die Kroaten dat ze de snoeperijen gewoon niet op de kaart zetten : ) Dat scheelt een boel verleidingen, en maakt het makkelijker om niet te snoepen.

  Beantwoorden

 4. Ruby Van Der Kuil

  Dat ik in kroatie zat was het alleen maar ijs en coctails XD Niet heel gezond, maar inderdaad veel gewandeld en gesnorkeld. Beetje in balans vind ik zelf!

  Beantwoorden

 5. Vriendinnetje A

  Als ik het zo lees heb je je best wel goed gedragen in Kroatië. En die vis haha, bord was te klein:-)
  Heerlijk die koffie zo op een terrasje met dat uitzicht, love it! En s’avonds de boulevard op en genieten van live muziek is in mijn optiek echt genieten. En in Biograd is het ook niet zo massaal en heb je echt nog dat authentieke sfeertje ?
  Ik zit op vakantie elke dag op m’n telefoon, maar voornamelijk in de avond om, net als jij, met t thuisfront en wat vriendinnen die heel handig in een groepsapp zitten( + jij) onze ervaringen te delen.
  Jouw updates elke dag waren ook zo leuk om te ontvangen en de foto’s een feest van herkenning! ?

  Beantwoorden

 6. Marcelina de Boer

  Ik vind dat je dat dus echt super hebt gedaan tijdens je vakantie! Die grote ijscoupe ziet er trouwens echt heerlijk uit haha. Ik bestel op vakantie altijd vaker iets bij de koffie dan hier in Nederland haha, maar als het niet op de kaart staat, kan het niet natuurlijk. Kroatië lijkt me een prachtige bestemming om te wandelen. Goed bezig geweest! ?

  Beantwoorden

 7. Anke (Fanke.nl)

  Goed dat je je tijdens deze vakantie zo goed aan jouw doelen hebt gehouden! Op vakantie misdraag ik mij meestal op het gebied van eten en drinken: ik zeg dan makkelijker ‘ja’ tegen een colaatje of een ijsje. Niet dat daar iets mis mee is, op vakantie mag je wel eens genieten vind ik. (:

  Beantwoorden

 8. Manon

  Aan de ene kant denk ik ‘wauw, netjes gehouden aan je project’ aan de andere kant denk ik ook ‘lekker eten en drinken, dat mag op vakanties!’ Maar het is ook net waar je jezelf lekker bij voelt natuurlijk. 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Lekker eten hebben we ook zeker wel gedaan hoor!

   Beantwoorden

 9. Bouchra

  Op vakantie probeer ik zoveel mogelijk gezond te eten. Wel eet veel ijsjes. En kies ik bewust om niet zoveel online te zijn.

  Beantwoorden

 10. Leen

  Op vakantie hadden we geen 4G – we waren in Zwitserland en roaming is zo belachelijk duur dat we het niet geriskeerd hebben! – maar meteen terug in het huisje na een dagje wandelen ging de wifi wel direct aan 🙂 Overdag heb ik het geen seconde gemist, al was het wel eens handig geweest om iets op te zoeken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.