Boottocht Kornati Eilanden: prachtige baaien en kliffen

De Kornati Eilanden, misschien wel het bekendste eiland voor de kust van Noord-Dalmatië. Een eilandengroep bestaande uit een kleine honderd eilandjes, grotendeels allemaal onbewoond, maar veelal wel toegankelijk voor het publiek. Althans, per boot én met een speciale vergunning. Van dit laatste hadden wij gelukkig geen last, wij boekten namelijk een boottocht naar de Kornati Eilanden en beleefden op die manier een super relaxte dag. Een dag die begon met schnapps en waarbij we langs prachtige plekken kwamen waar jullie vandaag van kunnen meegenieten!

De Kornati Eilanden

Kornati Eilanden Kroatië

Kornati Eilanden Nationaal Park

Kornati Eilanden

Terwijl de jongste bediende ons voorziet van een zelf gebrouwen schnapps en een dikke boterham met ham en kaas  krijgen we uitleg over de route voor die dag. De Kornati Eilanden is namelijk één groot Nationaal Park en wij zullen langs een deel van deze eilanden varen alvorens te stoppen in Nationaal Park Telescica. Dit park ligt op het zuidelijkste deel van het eiland Dugi Otok, een geliefde baai voor veel zeilers omdat het zelfs tijdens de grootste stormen nog mogelijk is om hier veilig aan te leggen. De kusten in deze baai zijn laag terwijl aan de buitenste kant van het eiland de kliffen wel 180 meter hoog kunnen zijn.

In totaal zullen we hier 2,5 uur vrije tijd hebben. Daarin kunnen we dan een wandeling maken naar het hoogste punt om te genieten van het uitzicht op de kliffen, maar kunnen we ook gaan zwemmen in het zoutmeer Jezero Mir. Het klinkt ons in ieder geval goed in de oren en met mijn camera in de aanslag genieten we van al die prachtige baaien en eilandjes die we voorbij varen.

Lunch aan boord

Lunch boottocht

Kornati Eilanden

Zoals gebruikelijk bij een dergelijke boottocht is de prijs inclusief de lunch. In ons geval worden we rond de klok van half 12 getrakteerd op vis en steak van de grill met salade. Beiden zijn we gek op vis en vlees, dus we genieten met volle teugen van onze lunch terwijl ondertussen de zeemeeuwen onze boot lijken te achtervolgen in de hoop dat er iets voor hun te pikken valt.

Als de bemanning voorstelt om de overgebleven vissenkoppen over boord te gooien als voer voor de zeemeeuwen, duiken de vogels dankbaar op hun prooi af. Ondertussen vaart onze boot in een lus rond een paar prachtige kliffen. Alvast een voorproefje wat we later te zien zullen krijgen tijdens onze stop.

Kliffen Kornati Eilanden

Kornati Eilanden

Kornati Eilanden

Relaxen in Nationaal Park Telescica

Rond 12 uur worden we dan afgezet in Nationaal Park Telescica en lopen we met zijn allen braaf achter elkaar aan naar het zoutmeer, Jezero Mir. Hier verspreidt de groep zich en ook wij zoeken even wat meer de ruimte op. Net als overal aan de Adriatische kust kun je ook hier niet zonder waterschoenen het water in vanwege de vele stenen c.q. rotsen die er liggen. Zwemmen hoeft voor ons niet zo, maar gewoon lekker pootje baden in het toch wat lauw aanvoelende water is prima. Het water van dit meertje is namelijk zo’n zeven graden warmer dan dat van de zee, en dat maakt het in ieder geval zeer aangenaam.

Kornati Eilanden

Jezero Mir

Nadat onze voeten en benen weer opgedroogd zijn, begeven we ons terug richting de baai met de diverse horecatentjes. Hier moet een pad omhoog richting de kliffen zijn. Het is even zoeken, maar dan zien we inderdaad het pad. Na een redelijk korte, maar ietwat steile beklimming komen we dan op het uitzichtpunt aan. En ja, onze gids aan boord had gelijk. Wat een prachtig uitzicht! Echt bizar om die kliffen van bovenaf te zien. De ene kant van het eiland is inderdaad zo plat als een dubbeltje, maar deze kant is compleet anders.

Kliffen Kornati Eilanden

Kornati Eilanden kliffen Kroatië

Veel van de aanwezige toeristen wagen zich niet aan de korte beklimming en blijven bij het meertje of het terras, dus we kunnen lekker ongestoord van het uitzicht genieten. Helaas is het uiteindelijk ook voor ons tijd om terug richting onze boot te gaan, want klokslag half drie wil de bemanning weer richting Biograd varen. Zo’n twee uur later varen we de haven van Biograd weer binnen waar we loom op het terras bij een ijssalon neerploffen en terug kijken op een super relaxte en geweldige dag.

Praktische informatie:

 • diverse toeristenbureau’s bieden dagexcursies aan naar de Kornati Eilanden, ook kun je deze tocht vaak rechtstreeks bij een boot in de haven boeken. Kosten 250 Kuna per volwassene, omgerekend zo’n € 35,=, dit is dan inclusief drinken, ontbijt en lunch
 • mogelijkheid tot zwemmen, in de meeste gevallen zal dat bij het zoutmeer Jezero Mir zijn
 • zonnebrandcreme is een echte must op zo’n boottocht
 • wandelschoenen zijn op zich niet nodig, tenzij je net als wij wilt genieten van het uitzicht op de kliffen

Meer weten over onze avonturen in Kroatië?

Plitvice Meren: Genieten in een sprookjeswereld

De hoogtepunten van onze vakantie in Kroatië

Lijkt het jou leuk om zo’n boottocht te maken? 

13 comments

 1. Melanie Hoogvliet

  Wauw wat een prachtige boottocht heb je gemaakt zeg! En die lunch hmmmm dat ziet er uit als een heerlijke vis.

  Beantwoorden

 2. Liz

  Prachtige foto’s lijkt me een mooie vakantie bestemming voor volgend jaar ? en niet eens super duur voor een hele dag onder de panne te zijn

  Beantwoorden

 3. Lodi

  Zo dat is nog eens een lunch, heerlijk! En wat een leuke toch zo zeg. Fijn ook dat je rustig naar boven kon klimmen omdat de meeste dat toch niet deden, dan is het toch niet zo dat je achter iedereen aan gaat, maar je eigen ding kan doen.

  Beantwoorden

 4. Jouvence.nl

  Kende deze eilanden niet, maar wat een prachtige foto’s zeg!

  Beantwoorden

 5. Marleen

  Echt prachtige fotos, krijg nu al zin in de vakantie!

  Beantwoorden

 6. Anette

  Helaas ging bij ons de boottocht niet door vanwege het weer wat omsloeg maar op deze manier kunnen we toch meegenieten:-) Dus ja, zo’n boottocht lijkt ons ook leuk. Als het goed is zullen we nog vaker in Kroatië komen dus hopelijk gaat het dan wel lukken. Eiland Brac lijkt me ook erg mooi en dat heeft wél een zandstrand en de punt van dit strand veranderd naar gelang de stroming sterker wordt (google maar eens).
  Die zelfgemaakte snaps, waren die eigenlijk een beetje te drinken? ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het was behoorlijk sterk, maar René vond het best lekker. Ik ben zelf niet zo van de sterke drank. Brac lijkt ons ook erg mooi, net als Hvar trouwens

   Beantwoorden

   1. Anette

    Ik voel een nieuwe vakantie aankomen ?? Zagreb schijnt ook mooi te zijn, zeker in de winter rond de feestdagen… misschien leuk als citytrip:-)

    Beantwoorden

    1. Wanda

     Helaas, in december en januari kan ik geen vrij krijgen maar anders wist ik het wel

     Beantwoorden

 7. Stefaan De Winter

  doe me direct zin krijgen om er heen te gaan! ook al is het hier nu ook zalig lijkt het me daar veel beter op dit moment 🙂 lekker uitpuffen aan de kust!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   De warmte voelt daar heel anders dan hier, daar kan ik er prima tegen, hier totaal niet.

   Beantwoorden

 8. Victor

  Wat mooi daar. Onontdekte pareltjes.

  Beantwoorden

 9. Manon

  Wauw wat mooi! Relatief heel dichtbij Nederland, super mooi. En voor de prijs hoef je het niet te laten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.