Ermita de Sant Elm Costa Brava Spanje

De mooiste autoroute aan de Costa Brava

Wie Costa Brava zegt, denkt ongetwijfeld direct aan kilometerslange stranden, een lading feestvierende Hollanders en Barcelona. Toch heeft deze regio zoveel meer te bieden. Vorig jaar oktober waren we er opnieuw. En opnieuw raakten we onder de indruk van deze prachtige regio. Vandaag neem ik je dan ook mee op de mooiste autoroute aan de Costa Brava. Tuf je gezellig met mij mee?

Eigenlijk loopt deze kustroute van Palamos naar Tossa de Mar maar het gedeelte na Sant Feliu de Guixols is absoluut het mooiste deel. Na Sant Feliu gaat de route namelijk snel omhoog en via een stuk of 20 haarspeldbochten kom je dan uiteindelijk in Tossa de Mar aan. In totaal bedraagt deze kustroute van Sant Feliu naar Tossa de Mar zo’n 25 kilometer dus je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je de hele dag in de auto zit.

Vertrekpunt Sant Feliu de Guixols

Sant Feliu de Guixols ligt tussen de twee absolute trekpleisters van de Costa Brava, namelijk Lloret de Mar en Platja d’Aro. Het grote verschil is dat het voelt alsof het massatoerisme nog niet de overhand heeft gekregen in Sant Feliu. Natuurlijk kan het er druk zijn, natuurlijk is er een super brede strand maar verder geen hoogbouw hotels en geen boulevard met neon-verlichting en discotheken. Nee, Sant Feliu voelt eigenlijk als het toppunt van heerlijk relaxen en genieten.

Sant Feliu de Guixols Costa Brava Spanje

Sant Feliu de Guixols Costa Brava Spanje

Voor ons was het het vertrekpunt van onze route maar ook het stadje zelf is absoluut een bezoekje waard. In de oude binnenstad tref je de meest mooie gebouwen maar ook gezellige cafeetjes waar de lokale bevolking te vinden is. De trekpleister van Sant Feliu is het Benedicte klooster maar hier zijn we zelf niet geweest omdat ons doel vooral de kustroute was.

Een pareltje: Ermita de Sant Elm

Als je eenmaal Sant Feliu bent uitgereden, gaat de kustroute al vrij rap omhoog. Natuurlijk kun je dan rechtstreeks naar Tossa de Mar rijden maar wij ontdekten ineens een bordje met de vermelding Ermita de Sant Elm wat volgens mijn ANWB-gids de moeite waard was om even van de route af te wijken.

De weg er naar toe gaat steil omhoog en in het geval van tegenliggers is het allemaal wel even passen en meten. Uiteindelijk bereiken we Ermita de Sant Elm, een prachtig kapel met een adembenemend uitzicht op de woeste kust van de Costa Brava. Echt genieten dus!

Ermita de Sant Elm Costa Brava Spanje

Ermita de Sant Elm Costa Brava Spanje

Ermita de Sant Elm Costa Brava Spanje

Na een tijdje houden we het hier voor gezien. We rijden dezelfde route terug naar het punt waar we de kustroute weer oppakken. Voordeel van het voorseizoen is dat het natuurlijk heerlijk rustig is. Ik kan me zo voorstellen dat het in de zomer een heel ander verhaal is!

Sant Feliu de Guixols naar Tossa de Mar

Costa Brava Spanje

Eindpunt Tossa de Mar

Na tig haarspeldbochten komen we dan uiteindelijk aan in Tossa de Mar. Een prachtig stadje, weliswaar super toeristisch maar absoluut de moeite waard. Van verre zie je de Villa Vella al opdoemen. Vila Vella, oftewel de oude binnenstad,  wordt omringd door een prachtige stadsmuur van natuursteen. Eenmaal boven heb je een fantastisch mooi uitzicht op de omgeving. Ook het centrum zelf is zeker leuk om door heen te slenteren of even een terrasje te pakken. Keuze genoeg in ieder geval!

Tossa de Mar Costa Brava Spanje

Nadat we op onze dooie gemak door het centrum zijn geslenterd, wagen we ons uiteindelijk aan de beklimming naar de Villa Vella. Het uitzicht is inderdaad prachtig. Net als het slenteren door de nauwe steegjes waarbij je steeds weer nieuwe dingetjes ontdekt, zoals dit doorkijkje.

Tossa de Mar Costa Brava Spanje

Tossa de Mar Costa Brava Spanje

Nieuwsgierig geworden naar de Costa Brava? Leuk, check dan deze blogs!

Schitterende pareltjes aan de Costa Brava

Wandelen langs de Costa Brava: de Camino de Ronda

De 10 mooiste plekjes in middeleeuws Pals

Ben jij weleens in Tossa de Mar geweest?

14 comments

 1. Koen

  Mooie foto’s (maar dat zou ik bij elk artikel dat je plaatst kunnen zeggen)

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel Koen! Leuk om te horen!

   Beantwoorden

 2. Carolien

  Wat een onwijs mooie fotos! Krijg je meteen zin in vakantie ♡

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Wauw, het is daar inderdaad heel mooi als ik de foto’s zo bekijk!

  Beantwoorden

 4. Felice Veenman

  ik krijg steeds meer zin in mijn reisje naar Spanje

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Waar ga je naar toe in Spanje dan?

   Beantwoorden

 5. Janet | thatonetime

  Ik ben dus gewoon nog nooit in deze regio geweest, ook niet voor een zuipvakantie. 😉 Op je foto’s ziet het er prachtig uit. Het uitzicht vanaf die kapel is heel erg mooi!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik ben er als twintiger ook geweest maar van die vakantie weet ik niet zo heel veel meer. In 2013 kwam ik er terug en vorig jaar oktober dus de derde keer maar de laatste twee keer heb ik deze regio pas echt ontdekt en vind ik het ook super mooi.

   Beantwoorden

 6. Saar

  Prachtig! Ik geloof dat Spanje veel prachtige plekken kent die onder gewaardeerd worden. Alvast leuk om eens te zien hoe mooi de natuur daar ook is (en hoe gezellig de stadjes)!

  Beantwoorden

 7. Melissa

  Nog nooit geweest, maar het ziet er beeldschoon uit

  Beantwoorden

 8. Yova

  Costa Brava is zeker daar prachtig om te zien. Ik had op de tv gezien. Je ziet daar ook van alles te doen. Kan ik al zien van jou foto’s daar heel erg mooi is. Wij zijn daar nooit geweest. Maar ik ben geen strandmens. Ik hou van overal kijken. Echt genieten daar.

  Beantwoorden

 9. Stefaan BlogVivant

  Wij gingen vroeger jaarlijks naar Tossa Del Mar! Ik heb dan ook met plezier jouw blog gelezen! nostalgische gevoelens! <3

  Beantwoorden

 10. Sabine

  Wat mooi! Ik wil ook! 😀

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.