strandkorven Borkum

5x Doen op Borkum

Het Duitse waddeneiland Borkum stond al enige tijd op mijn lijstje, maar het kwam er steeds niet van. Tot afgelopen vrijdag, toen besloten we om mijn laatste vakantiedag door te brengen op dit waddeneiland. Tickets werden geboekt, althans we reserveerden twee plekken op de boot en zonder al teveel voorbereiding gingen we op pad. Het werd een hele leuke dag en vandaag deel ik dan ook mijn vijf tips met je voor een heerlijk dagje relaxen op Borkum!

1 – Een nostalgisch treinritje naar het centrum

Borkum Duitsland

Eenmaal met de boot vanuit de Eemshaven op Borkum aangekomen, dan kun je er eigenlijk niet om heen. Of je moet zin hebben om direct een flink eind te gaan lopen. Zo niet, dan stap je gewoon aan boord van een prachtige nostalgische trein met tig wagons in een authentiek sfeertje. Al boemelend word je dan vervolgens midden in het centrum van Borkum afgezet. Ideaal toch? Ook de terugreis verloopt op diezelfde manier want het treintje sluit perfect aan op de boot. Sterker nog, het tijdstip van de terugreis op je ticket is het tijdstip waarop het treintje vanuit het centrum vertrekt richting de haven..

2 – Struinen door het centrum van Borkum

Centrum Borkum waddeneiland

Borkum

In tegenstelling tot de plaatsen op Ameland en Schiermonnikoog heeft Borkum een vrij groot centrum. Verwacht hier echter geen grote ketens, maar wel leuke winkeltjes om in te struinen, outdoor kleding, thee- en koffiewinkeltjes én natuurlijk diverse souvenirwinkels. Toch kun je je hier prima een tijdje vermaken. De meeste winkeltjes vind je in de Bismarckstrasse en in het verlengde daarvan de Franz Habich Strasse.

3 – Wandel over de boulevard

strandkorven Borkum

Een echte plus aan Borkum is het feit dat ze een boulevard hebben. Deze vier kilometer lange boulevard bied je aan één kant een mooi uitzicht op het strand met de diverse strandtentjes én natuurlijk de strandkorven waar Duitse stranden zo bekend om zijn. Bij helder zicht heb je trouwens ook nog de kans dat je zeehonden ziet liggen.

Aan de andere kant tref je vooral wellness klinieken en hotels aan. Eerlijkheidshalve moet ik hierbij zeggen dat dit enigszins wat grijs en grauw aandoet, maar goed, het strand maakt een hoop goed natuurlijk.

muziekkoepl Vorkum

Nog iets leuks op de boulevard: de muziekkoepel! Deze koepel kun je gewoon niet missen en kom je halverwege je wandeling tegen terwijl je vast en zeker van uit de verte de muziek al kunt horen. In deze koepel worden namelijk regelmatig optredens verzorgd, variërend van Duitse schlagers tot blues of jazz en alles daar tussen in.

4 – Verken Borkum per fiets

Borkum

Natuurlijk kun je je prima een paar uurtjes in en rond het centrum en het strand vermaken, maar voor wie meer van het eiland wil zien, raad ik aan om fietsen te huren. De meest voor de hand liggende optie is het grote fietsverhuurbedrijf direct bij het station in het centrum, maar mocht deze geen fietsen meer hebben, dan kun je vaak nog wel terecht bij Schumacher. Deze vind je aan de FaueemandsPad, de tweede zijstraat aan de rechterkant van de Franz Habich Strasse.

Op het eiland zijn diverse fiets- en ook wandelroutes uitgezet. Wij kozen er voor om richting Ostland te fietsen, al met al een fietstochtje van in totaal zo’n vijftien kilometer. Onderweg kom je dan een aantal uitzichtpunten tegen waarop je een mooi uitzicht hebt op het duinenlandschap, de zee en de stranden.

5 – Geniet van de Duitse keuken

Een bezoek aan Borkum is natuurlijk niet compleet zonder een lekker bak koffie met Deutsche Torte, want bij de bakkerijtjes bij onze Oosterburen zit je wat dat betreft altijd goed. Zelf ploften wij neer bij Café Kluntje in de Franz Habich Strasse waar we genoten van een heerlijk groot stuk OstFriesische Torte.

Let wel, ga je slechts een dagje naar Borkum, dan gaat standaard het laatste treintje om 17.40 uur al terug richting de boot. Dus dat betekent dat je of tussen de middag alvast warm kunt gaan eten of aan het eind kunt kiezen voor iets simpels. Wij kozen voor de typische Duitse Zigeneurschnitzel met pommes. Altijd lekker!

Praktische informatie:

 • boot vertrekt uit de Eemshaven in de provincie Groningen. Check hier de dienstregeling en eventueel extra afvaarten
 • dagretour is € 18,20 per volwassene en € 9,= voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Voor meer informatie, zie de website van de Borkumlijn
 • Fietsverhuur kan op meerdere plekken en kost € 8,= per dag voor een gewone fiets
 • parkeerkaart Eemshaven is € 5,= per dag

Welk waddeneiland is jouw favoriet?

13 comments

 1. Anette

  Ik ben nog nooit op een waddeneiland geweest dus geen favoriet voor mij:-)
  Heel maf maar op de een of andere manier gaan wij eerder op ontdekking buiten NL dan in eigen land.
  Maarre..je kunt ook naar verhuurbedrijf Schumacher? En dan race je het eiland rond? ??
  Strand ziet er wel relaxt uit, lekker veel ruimte!

  Beantwoorden

 2. Lodi

  wat ontzettend leuk om eens heen te gaan en wat kan je er lekker wandelen. Leuk langs de boulevard en het strand. Ook fijn dat je er lekker kan fietsen, dan ie je net weer iets meer van het eiland. Wat een leuke tip! Ik ben eigenlijk nooit op de waddeneilanden geweest.

  Beantwoorden

 3. Alexandra

  Ik had van Borkum al eens gehoord, staat nog op mijn verlanglijstje. Lijkt me heerlijk wandelen.

  Beantwoorden

 4. Anne - Ditisanne.nl

  Wow, wat ziet dat er leuk uit! Nooit over nagedacht om daar eens naartoe te gaan!
  Zelf ben ik alleen nog maar op Terschelling geweest, dat vind ik echt een supermooi eiland. Komend weekend ga ik wadlopen naar Schiermonnikoog maar ik ben bang dat ik bij aankomst te gesloopt ben om van het eiland te genieten! 🙂

  Beantwoorden

 5. Bettie

  Ik woon ook in de provincie Groningen maar ben hier nog nooit geweest. Ik wist niet eens dat ze een redelijk groot centrum hadden! Ziet er wel heerlijk uit om even een dagje naar toe te gaan.

  Bettie
  https://thehippiewildflower.wordpress.com/

  Beantwoorden

 6. Amina

  Tja, je vraag aan het eind doet me toch iets realiseren: ik ben nog nooit op een Waddeneiland geweest! Moet ik toch een keertje gaan doen want ik hoor altijd zulke positieve verhalen voorbij komen. Borkum vind ik er prachtig uitzien! En die zeehondjes, zo lief!

  Beantwoorden

 7. Manon

  Wat leuk, nog nooit van Borkum gehoord. 17:40 is wel vroeg voor in de zomerperiode. In de winter begrijp ik het, maar in de zomer niet. Zo kan je niet eens bijv. de zonsondergang bekijken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Vonden wij ook erg jammer. Op sommige dagen zijn er extra afvaarten, maar normaal gaat de laatste boot dus best vroeg terug. Of je moet blijven overnachten natuurlijk

   Beantwoorden

 8. Nicole Orriëns

  Oh, alleen dat schattige treintje vind ik al leuk! Het doet me bijna aan kinderspeelgoed denken. Mooi met die kleurtjes!

  Beantwoorden

 9. Rory

  Schier! En Ameland! En Vlieland! En sinds kort ook Texel! Wat een uitroeptekens hè? Maar ik ben serieus dol op de waddeneilanden. Wat leuk om dit nu ook te zien. Lijkt mij heel gezellig om ook eens naartoe te gaan. Té leuk van het treintje. En OMG die ‘OstFriesische Torte’. Dat ziet er heerlijk uit.

  Beantwoorden

 10. Anke (Fanke.nl)

  Wat een handig overzichtje zo! Toch maar even mijn vriend lief aankijken: misschien wil hij ook een keer met mij naar Borkum? Het lijkt mij namelijk wel een super gezellig eiland! Mijn favoriete eiland is Ameland, daar gaan we meestal jaarlijks met ons gezin/familie naartoe.

  Beantwoorden

 11. Maaike | Travelbliss

  Ik ben nog nooit op Borkum geweest maar tot nu toe is Vlieland mijn favoriete waddeneiland. Maar ik heb ze dus nog niet allemaal gehad 😉

  Beantwoorden

 12. Marcella

  Jaaa, Borkum is leuk hè! Ik was er een paar jaar geleden in november, maar in het najaar gaat de trein op wat onhandige tijden. Daardoor was het extra fijn dat we een nachtje konden blijven slapen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.