Pliticie Meren Kroatië

Plitvice Meren: Genieten in een sprookjeswereld

Eén ding stond al jaren vast: als we naar Kroatië gaan, dan gaan we ook naar de Plitvice Meren. Al jaren staat dit Nationaal Park hoog op mijn lijstje, maar vanwege de afstand naar Kroatië kwam het er steeds niet van. Dit jaar trokken we toch de stoute schoenen aan en boekten we voor een spotprijsje twee tickets naar Zadar in Kroatië. En ja, zo kwam eindelijk een lang gekoesterde droom van mij uit, namelijk een bezoek aan de sprookjeswereld van de Plitvice Meren! Vandaag laat ik je dan ook mee genieten van onze wandeling door dit bijzondere park!

Plitvice Meren, een sprookjeswereld

Plitvice Meren Dalmatië

Plitvice Meren Kroatië

Al eerder deelde ik de hoogtepunten van onze vakantie in Kroatië en ja, de Plitvice Meren horen daar natuurlijk zeker bij. Waarom? Omdat het gewoon ongelooflijk mooi is, omdat je van de ene verbazing in de andere valt, omdat je nog nooit zoveel watervallen bij elkaar hebt gezien, althans ik niet, én wat te denken van die bijzondere heldere kleur van het water? Stuk voor stuk prachtig om te zien én dat alles ook nog eens in een prachtige bosrijke omgeving.

Verschillende wandelroutes

Route H Plitvice meren

Plitvice meren

Het park telt twee ingangen, maar dankzij een tip van vriendinnetje A. stond voor ons al vast dat we naar Ulaz (ingang) 2 zouden gaan en dat we vanuit daar route H zouden gaan lopen. Per ingang zijn er trouwens vier gemarkeerde wandelroutes die min of meer op elkaar lijken, maar die vooral in duur van elkaar verschillen. Zo zijn er kortere routes van zo’n twee tot drie uur waarbij je dan langs de belangrijkste punten van het park wandelt en twee langere routes per ingang waarbij je in totaal zo’n vier tot zes uur onderweg bent en dan zowel het boven gelegen deel als het onderste gelegen deel ziet.

Voor ons werd het dus route H die keurig met de letter H in het oranje werd aangegeven en in totaal zo’n 9 km bedraagt. Bij deze route ga je eerst met een speciaal treintje naar het hoger gelegen deel en wandel je van daaruit naar beneden om vervolgens weer met dit treintje teruggebracht te worden naar ingang 2. Halverwege kom je dan bij het grootste meer in het Park, het Kozjak Meer, waar je vervolgens per boot naar het lagere deel wordt vervoerd. Zowel het treinritje als de boottocht zijn bij de prijs inbegrepen.

Voor ons een ideale route die prima te doen was met gelukkig weinig klimwerk. Route C bij ingang 1 is net andersom trouwens, dan wandel je van beneden naar boven. Wij deden er  trouwens in totaal inclusief stops en lunch vijfenhalf uur over.

Watervallen & meren in overvloed

Plitice meren

Plitvice Meren

Plitvice Meren

Plitvice meren

Plitvice Meren

In totaal telt het park ruim negentig watervallen waarvan de bekendste ongetwijfeld Veliki Slap is, dit is namelijk de grootste waterval en kwamen wij op onze route als laatste tegen. Een absolute bekroning van een mooie route. Daarnaast zijn er zestien verschillende meren, ieder met ongelooflijk prachtig turquoise water.

Op voorhand waren mijn verwachtingen best wel hoog gespannen waardoor ik enigszins vreesde dat het misschien wel zou kunnen tegenvallen. Maar al bij de aanblik van de eerste waterval kreeg ik een enorme glimlach op mijn gezicht en die is de rest van de dag niet meer verdwenen!

Afwijken van de route

Veliki Swap

Op bepaalde plekken in het park komen de verschillende routes samen en kun je dus een uitstapje maken naar een andere route. Zo maakten wij een korte lus langs diverse watervallen alvorens weer terug te keren op Route H. Ook bijna aan het einde maakten we een uitstapje naar Route E omdat we op die manier het dichtste in de buurt konden komen van de grootste waterval, Veliki Slap. Bij Route H zie je deze waterval normaal gesproken alleen van bovenaf.

Pliticie Meren Kroatië

Plitcie meren

Natuurlijk een bijzonder mooi uitzicht, maar als je toch een dergelijke grote waterval van dichtbij kunt zien, dan moet je die kans natuurlijk ook benutten. Dus nemen we een klein deel van Route E mee en vervolgen daarna onze ‘eigen’ route terug naar de speciale treintjes.

Plitvice Meren een absolute must see in Kroatië

Natuurlijk het is druk, zeker in het hoogseizoen, maar het is het absoluut waard. Ook wij moesten op bepaalde plekken even geduld hebben alvorens we van het uitzicht konden genieten of dat ik mijn foto’s kon maken. Ja, het is in zekere zin niet goedkoop, want als volwassene betaal je zo’n € 35,= voor een dagkaart, maar daarvoor krijg je dan wel heel veel prachtige watervallen, meren, een treinrit en een boottocht, maar vooral ook een ongelooflijke beleving voor terug!

Wat mij betreft, is een bezoek aan Kroatië dan ook niet compleet zonder een bezoek aan dit unieke park.

Praktische informatie:

 • het park telt twee ingangen, ingang 2 is het over het algemeen de ‘rustige’
 • volop parkeergelegenheid, tarief is ongeveer € 1,= per uur
 • entreeprijzen: ongeveer € 35,= per volwassene, kinderen 7 t/m 18 jaar ongeveer € 18,= en kinderen tot 7 jaar gratis
 • zowel bij de ingang als halverwege bij de bootovertocht zijn er diverse horecagelegenheden
 • neem zeker voldoende water en proviand mee
 • zorg voor goede wandelschoenen, over het algemeen is de route verhard, maar bepaalde delen gaan ook over houten vlonders en kunnen dus glad zijn
 • let op: tickets moeten minimaal twee dagen van tevoren online worden besteld! Doe je dit niet en ga je op de bonnefooi dan loop je zeker in het hoogseizoen risico dat je het park niet inkomt. Tickets kun je hier bestellen. Tickets zijn trouwens alleen geldig op de geboekte datum én tijdstip en zijn niet kosteloos te annuleren.

Ben jij al eens bij de Plitvice Meren geweest?

 

14 comments

 1. Melanie Hoogvliet

  Oooh wauw dankje voor de informatie. Kroatie staat hoog op mijn lijst om te bezoeken vanwege de mooie natuur en dan mogen we dit park zeker niet missen.

  Beantwoorden

 2. Gabrielle

  Jaloers, deze zomer ga ik naar Pula, is helaas iets te ver rijden van de Plitvice meren dus ik moet nog een tripje naar het land plannen 😛

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij willen zelf ook nog terug hoor, want zowel in Dalmatië maar ook in Istrië valt nog veel te ontdekken

   Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Nee, nog nooit maar op basis van de foto’s zou ik het zeker graag eens willen zien. Werkelijk prachtig!

  Beantwoorden

 4. Felice Veenman

  oooh wat mooooiii, als ik ooit weer naar Kroatie ga, dan ga ik hier naar toe. Dank voor deze tip

  Beantwoorden

 5. Anette

  Uiteraard! Dit is echt zo’n highlight die je niet mag missen als je Kroatië bezoekt en ook wij vonden het geweldig!! Grappig, wij hebben precies dezelfde route gelopen ? Mooie foto’s heb je weer gemaakt meis?
  Istrië heeft ook absoluut mooie plekken om te ontdekken en wat dacht je van t zuiden of een uitstapje naar de buren? Brac, Bol en Hvar?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, dezelfde route? Nou, da’s toevallig haha. Maar inderdaad, er valt nog veel te ontdekken in Kroatië, staat nu echt op pole voor volgend jaar!

   Beantwoorden

 6. Caroline

  Ten eerste complimenten voor de prachtige foto’s. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar onze buren waren er vorig jaar en zeiden zelden zoiets moois te hebben gezien. Een echte aanrader dus als je in Kroatië bent.

  Beantwoorden

 7. Helena

  Wat prachtig Wanda… wij zijn er nog nooit geweest en op de een of andere manier denken we ook nooit aan Kroatië…dus wie weet 🙂

  Beantwoorden

 8. Mandy

  Aaahw! Wat een heerlijke foto’s, wij gaan dit jaar hier heen en heb er door jouwn blogs super veel zin in!

  Beantwoorden

 9. Stefaan De Winter

  Nog nooit geweest, maar al die natuur moet zalig zijn!

  Beantwoorden

 10. Saskia

  Oh wauw, die watervallen<3 Wat een heerlijke foto's… Nooit geweest maar lijkt me zeker tof om eens heen te gaan. Dank voor de tip. Daar kijk je je ogen uit!

  Beantwoorden

 11. Dhini

  Wat prachtig daar! Leuk om een keertje te bezoeken

  Beantwoorden

 12. Marcella

  Oeh, wat lijkt het mij gaaaaf daar! Plitvice staat ook erg hoog op mijn wishlist!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.