Sibenik reisjaar 2019

Sibenik, een pareltje aan de Adriatische kust in Kroatië

Sibenik, heb jij er ooit van gehoord? Ik had er tot pak ‘em beet mei ook nog nooit van gehoord. Net als de meeste vakantiegangers dacht ik bij Dalmatië alleen aan steden als Split en Dubrovnik. Misschien nog ergens aangevuld met Zadar, maar verder dan dat reikte mijn kennis van steden aan de Adriatische kust van Dalmatië niet. Totdat vriendinnetje A. mij erop wees en aangaf dat ik toch echt minimaal een paar uur voor Sibenik moest uittrekken. En weet je wat? Ze had helemaal gelijk, want Sibenik is zo’n pareltje waar je je uren kunt vermaken en steeds weer nieuwe plekjes ontdekt. Vandaag laat ik je dan ook zien waarom Sibenik zo’n mooi stadje is en wat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan dit stadje!

Sibenik, de oudste stad aan de Adriatische kust

Sibenik Kroatië

In tegenstelling tot veel andere steden in Kroatië is Sibenik niet gesticht door de Romeinen of Grieken, maar door de Kroaten zelf in de negende eeuw na Christus. Deze middeleeuwse stad heeft zijn bezoekers dan ook genoeg te bieden, maar dat zou je op het eerste gezicht niet verwachten als je in de buurt komt van Sibenik. Gelukkig was ik hiervoor gewaarschuwd en wist ik dat de oude binnenstad door de jaren heen zijn authentieke sfeer heeft behouden. Sterker nog, eenmaal in het autovrije centrum aangekomen, heb je direct het gevoel dat je in de middeleeuwen bent beland!

De Sint-Jacobuskathedraal van Sibenik

Sint Jacobuskathedraal Sibenik

Sint Jacobuskathedraal Sibenik

Deze kathedraal kun je simpelweg niet missen want al vanuit de haven steekt de toren van deze kathedraal ferm boven de stad uit. Het bijzondere aan deze kathedraal is dat hij op een geheel unieke wijze is gebouwd, namelijk zonder het gebruik van spijkers, hout of ander bevestigingsmateriaal. De Sint-Jacobuskatheel, ook wel St. James Cathedral genoemd, bestaat namelijk uitsluitend uit steen. In 1991 werd de kathedraal zwaar getroffen door bombardementen van het Joegoslavische leger en bij de restauratie ontdekte men pas de bijzondere bouw van deze kathedraal.

In 2000 werd de Sint-Jacobuskathedraal geplaatst op de Unesco Werelderfgoedlijst en geldt het als het belangrijkste renaissancemonument van heel Kroatië.

Normaal kun je de kathedraal ook bezichtigen, maar helaas was dit niet mogelijk bij ons bezoek aan Sibenik. De kathedraal was namelijk gesloten voor het publiek vanwege een drietal bruidsparen. Ook bijzonder om te zien natuurlijk.

De burcht van St Michaels, oftewel St. Mihovil

Burcht St Michaels

In Sibenik vind je maar liefst drie burchten, namelijk De Barone Burcht, De Burcht van St Anne en De Burcht van St Michaels. Laatstgenoemde ligt midden in het oude centrum van Sibenik waarbij je vlakbij de Sint Jacobuskathedraal aan de beklimming naar het hoogste punt kunt beginnen. Deze fort is uitsluitend per voet bereikbaar en bied je in de eerste plaats een fantastisch mooi uitzicht over Sibenik en haar omgeving. Vooral het zicht van bovenaf op het compacte centrum is bijzonder om te zien, maar datzelfde geldt ook voor de mooie kustlijn.

St. Michaels Sibenik Kroatië

Uitzicht vanaf burcht St Michaels

Sibenik Dalamtië Kroatië

Tegen een kleine vergoeding, ongeveer EUR 10,= per persoon, kun je de fort ook van binnen bezichtigen. Zo is er onder meer een tentoonstelling over het ontstaan van de fort en waar de fort door de jaren voor is gebruikt. Daarnaast bevindt zich in het fort een openluchttheater waar regelmatig diverse evenementen plaatsvinden en ook is er een bar met terras voor een kleine versnapering.

De Kloostertuinen van St Laurence

Kloostertuinen St Laurence

St. Laurence

Kloostertuinen St. Laurence

Onderweg naar de Burcht van St Michaels kom je langs de Kloostertuinen van St Laurence. Sinds 2007 is deze tuin opengesteld voor het publiek en is het uitgegroeid tot één van de grootste attracties van Sibenik. De tuin wordt onderhouden door schoolkinderen en laat zien hoe de tuinen ten tijde van de middeleeuwen eruit hebben gezien en is gratis te bezichtigen.

Hoewel het geheel niet vrij groot is én zeker in het hoogseizoen druk wordt bezocht, ademt het geheel wel een rustige sfeer uit. Het leuke is ook dat zich hier een ontzettend knus koffietentje bevindt waar je in alle rust met een lekkere kop koffie kunt genieten van het uitzicht.

De oude binnenstad van Sibenik

Sibenik centrum

Sibenik

Eigenlijk is de gehele binnenstad van Sibenik een lust voor het oog vanwege de vele nauwe steegjes en de oude panden. Sommige steegjes zijn zo smal dat je je afvraagt hoe het mogelijk is dat het ooit zo is gebouwd. Achter elk steegje vind je wel weer een nieuw binnenplaatsje of een restaurantje met slechts vier tafeltjes. Wat dat betreft hoef je dan ook zeker niet lang te zoeken naar een leuk terrasje, want niet alleen op het grote plein bij de Sint Jacobuskathedraal of aan de boulevard in de haven vind je diverse horecatentjes, ook in de oude binnenstad zijn tig leuke restaurantjes te vinden.

Praktische informatie:

 • Sibenik ligt halverwege de Adriatische kust in Kroatië op een kleine 100 km van Zadar
 • parkeren in Sibenik kan op diverse plekken zoals onder andere bij de haven, EUR 1,= per uur
 • entree burcht St Michaels EUR 10,= per volwassene, combiticket met andere burcht is mogelijk
 • Kloostertuinen zijn gratis

Zou jij Sibenik willen bezoeken?

15 comments

 1. Dennis van Elten

  Dat lijkt mij een mooie reis. De fotos spreken voor zich.

  Beantwoorden

 2. Lodi

  Wat een goede tip van die vriendin! Ik zou Sibenik zeker bezoeken als ik in de buurt was, ik vind de kloostertuin prachtig. Kroatië lijkt me sowieso fantastisch om te bezoeken.

  Beantwoorden

 3. Sabine

  Kroatië lijkt me erg leuk. Ik hou van zulke steden. Dat het auto vrij is lijkt me ook erg fijn. Maar zo te zien past de auto niet eens door alle straten, dus was het überhaupt geen optie. Mooie foto’s! Love it ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik vind het ook een enorm voordeel als er geen auto’s in het centrum mogen komen, dan kun je tenminste ongestoord genieten

   Beantwoorden

 4. Felice Veenman

  o dit plaatsje kende ik ook niet! Maar wat een pareltje zeg. En wat kan jij goed fotograveren. Lijkt me inderdaad een ideaal plekje om een hele middag heerlijk rond te dwalen en dan uitpuffen op een teras met uitzicht op zee!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel voor je compliment! Leuk om te horen en ja, in zo’n stadje ben ik helemaal in mijn element.

   Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Alleen dat grappige bord met wegwijzers maakt al nieuwsgierig en ziet er leuk uit. Wat een mooi plaatsje lijkt me dat op basis van je foto’s.

  Beantwoorden

 6. Henk

  Ik had er inderdaad nog nooit van gehoord, maar is zeker een goede tip als ik eens een vakantie die kant op wil, thanks!

  Beantwoorden

 7. Vriendinnetje A

  Uh..of ik Sibenik zou willen bezoeken? ABSOLUUT!! ? Dit is zo’n mooi stadje dat ik het graag nóg een keer zou willen zien! Wij vonden het toen lastig om de kathedraal er goed en volledig op te krijgen maar dat is jou prima gelukt! En leuk hè om in de kleine straatjes steeds weer andere dingen te ontdekken ? Fijn dat jullie zo genoten hebben meid!

  Beantwoorden

 8. Melissa

  Wat een prachtige omgeving en gebouwen en wat een uitzicht. Prachtig

  Beantwoorden

 9. Sherry

  Doe mij maar een weekje daar. Heerlijke plek lijkt het mij. Deze staat op mijn travellist.

  Beantwoorden

 10. Maaike | Travelbliss

  Zelf heb ik Sibenik ook bezocht toen we in Kroatië waren (had er eerder ook nooit van gehoord hoor) en is zeker leuk stadje 😉

  Beantwoorden

 11. Melanie Hoogvliet

  Ooooh wauw alweer zulke mooie foto’s en wat een ontzettend gave plek zeg! Ik krijg steeds meer kriebels om naar kroatie te gaan.

  Beantwoorden

 12. Manon

  Wat een mooie fotos heb je gemaakt! Echt een klein doolhofje vol verrassingen!

  Beantwoorden

 13. Mandy

  Zou ik zeker willen bezoeken! De foto’s zien er prachtig uit. Lijkt me ook heerlijk om door die tuin te lopen. Ik ga het direct opschrijven!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.