Martinikerkhof Groningen

Een zondagmiddag in Groningen

Gisteren was zo’n dag waarop ik totaal geen idee had wat we eens konden gaan doen. Het was koud, het was grijs, het was eigenlijk van alles drie keer niks. Waar veel mensen zich uren kunnen vermaken met een boek of Netflix kan ik dat totaal niet. Maar wat kun je dan wel doen op zo’n koude gure winterdag?

We besloten om maar weer eens naar onze hoofdstad te gaan, oftewel Groningen. Eigenlijk de enige plek in onze provincie waar op zondag altijd wel leven in de brouwerij is. Begrijp me goed, ik heb niks met koopzondagen of zo hoor maar het zorgt in ieder geval wel voor enige beroering op straat.

Traditiegetrouw parkeren we bij het Noorderplantsoen

Eén van de nadelen van Groningen is het parkeerbeleid. Allebei hebben we er een schurfthekel aan om kweetniethoeveel euro’s te moeten aftikken bij een parkeerautomaat. Gelukkig voor ons kun je op zondag bij het Noorderplantsoen gratis parkeren. Vanaf daar is het maar een dikke vijf minuten lopen naar het centrum.

Noorderplantsoen Groningen winter

Noorderplantsoen Groningen winter

Nog een leuke bijkomstigheid: het is tevens een goed excuus voor een wandeling door het plantsoen om op die manier zowat praktisch midden in de stad nog wat groen (okay, in deze tijd van het jaar natuurlijk even niet) op te snuiven.

Maar goed, het was zoals gezegd, koud en dan heeft zo’n plantsoen niet zoveel aantrekkingskracht op mij. Dus hielden we het deze keer bij het korte rondje en staken snel over richting het centrum.

Het spotten van mooie pandjes in de Martinikerkhof

Al enige tijd staat het fotograferen bij mij op een laag pitje. Vooral het gevolg van te druk met andere dingen maar ook het gebrek aan inspiratie (lees: natuur is gewoon niet mooi in deze tijd van het jaar). Echter, al wandelend door het centrum van Groningen betrapte ik mijzelf er toch op dat ik ervan baalde dat ik mijn camera niet bij me had.

Gelukkig ga ik nooit op pad zonder mijn smartphone en dus kon ik toch nog wat foto’s maken. Het centrum van Groningen staat namelijk vol met verschillende mooie oude panden met dito gevels en die vragen er natuurlijk gewoon om om gefotografeerd te worden. Zo kent Groningen ook diverse hofjes waarbij we standaard altijd even rondwandelen in die van de Martinikerkhof.

Martinikerkhof Groningen

Martinikerkhof Groningen

Martinikerkhof Groningen

En ja, een foto van d’Olle Grieze oftewel de Martinitoren mag dan natuurlijk niet ontbreken!

Lunchen bij Huis De Beurs

Nog zo’n vaste prik als we Groningen bezoeken. Dan belanden we eigenlijk altijd wel bij Huis De Beurs. Een etablissement, gevestigd in een monumentaal pand, dat al sinds de 18e eeuw in Groningen zit. Binnen hangt nogal altijd die nostalgische sfeer met dikke kleden op sommige tafels en een ‘ouderwets’ aandoend interieur. Hier vind je geen design maar wel sfeer én heerlijke Groningse mosterdsoep met spekjes!

Huis De Beurs Groningen

Eenmaal opgewarmd vervolgen we onze route door het centrum. We lopen door de Herestraat, gluren in wat etalages, kopen nog een tweetal reisgidsen en gaan dan via de Westerhaven weer terug richting het Noorderplantsoen. Ondertussen spot ik dan nog een prachtig mooi oud gasthuis. Ook hiervan zijn er meerdere te vinden in het centrum van Groningen.

Gasthuis Groningen

Westerhaven Groningen

En dan komen we uiteindelijk totaal verkleumd bij onze auto aan waarna we via allerlei Drentse dorpjes uiteindelijk weer thuis belanden.

Ben jij weleens in Groningen geweest?

9 comments

 1. Laura | I scream beauty

  Ik ben er volgens mij nog nooit geweest! Misschien vroeger toen ik klein was, maar kan het me niet herinneren.

  Beantwoorden

 2. Lazy Bird

  Ik ben er nog nooit geweest maar jullie hebben er een fijne uitstap van gemaakt!

  X Lazy Bird

  Beantwoorden

 3. Ellen

  Jaaa Groningen is erg mooi en leuk! Mijn vriend komt er vandaan en eens in de zoveel tijd vinden we het heerlijk om er lekker rond te struinen.

  Beantwoorden

 4. Felice Veenman

  dochter lief heeft er gestudeerd! in die tijd ben ik verliefd geworden op Groningen. ( nooit meer over gegaan. Zo’n leuke, vriendelijke stad, met prachtige gebouwen en leuke kroegjes

  Beantwoorden

 5. Sabine

  Leuk! Ik ben er ten minste 1 keer geweest, toen ging ik met mijn vader om mijn diploma’s te laten stempelen bij de rechtbank en halen bij DUO, dat moet allemaal in Groningen. We hebben nog wat gewandeld door de stad, was heel leuk. Maar goed ken ik het dus niet.

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Ik ben er nog nooit geweest. Daar moet snel een keer verandering in komen vind ik.

  Beantwoorden

 7. Cynthia

  Ik vind Groningen een fijne stad! Ook dat straatje met die kleine winkeltjes vind ik super!

  Beantwoorden

 8. Debbythechocoholic

  Wauw wat een prachtige locaties! Ik ben er nog nooit geweest, maar heb er wel al van gehoord.

  Beantwoorden

 9. Marcella

  Leuk hé, Groningen! Je hebt een leuke wandeling gemaakt en veel leuke foto’s gemaakt! Het was zo te zien niet druk in de stad!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.