Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Project Gezonder Leven: Hoe pak ik dat aan?

Begin dit jaar lanceerde ik een viertal projecten waar ik dit jaar mee aan de slag wil gaan. Projecten in plaats van voornemens omdat laatstgenoemde gedoemd zijn tot mislukken en ik gewoon dit jaar met deze vier projecten bezig wil om te kijken wat het mij eind 2019 heeft gebracht.

Inmiddels heb ik al een tipje van de sluier van het Project Vakantiehuis gelicht en heb ik jullie ook al verteld wat de plannen zijn voor Project Nederland. Vandaag is het dan de beurt aan Project Gezonder Leven. Wat versta ik daaronder en hoe ga ik dat aanpakken?

– Voeding

Titisee Duitsland

Gezonder leven valt en staat vooral natuurlijk met gezond eten. Nu is het niet zo dat er in huize B. zo vreselijk ongezond wordt gegeten. Althans, chips, frisdrank en snoep zul je bij ons haast niet aantreffen in de voorraadkasten. Daarentegen is de fruitschaal altijd rijkelijk gevuld en eten we ook altijd verse groenten. Toch denk ik dat ik op dit gebied nog wel het nodige terrein kan winnen. In plaats van nog wat extra op te scheppen bij het avondeten het gewoon houden bij één normaal gevuld bord.

Daarnaast haalden we in 2018 regelmatig even wat eten op, gewoon omdat we dan geen zin in koken hadden of dat het allemaal op onze manier even snel snel moest. Ook daar moeten we gewoon acuut mee stoppen. Dit jaar hebben we dan ook nog niks gehaald. Verder hoeft er natuurlijk niet altijd wat lekkers bij de koffie. Ook zo’n gewoonte wat er insluipt waardoor je toch weer extra binnenkrijgt. Ook op dat vlak kunnen we nog wel wat minderen. Datzelfde geldt ook voor buitenshuis snaaien, want we zijn natuurlijk regelmatig op pad en drinken dan vaak even ergens een kop koffie. Op zich weinig mis mee, maar dat gebakje erbij is natuurlijk een stuk minder. Ook daar valt nog wel wat winst te behalen. Het zijn vaak gewoontes die er in zijn geslopen en daardoor lastig om te doorbreken. Toch wil ik daar bewuster mee om gaan.

– Beweging

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Hoewel ik regelmatig aan de wandel ben, merk ik toch dat ik vooral een mooi weer wandelaar ben. Dat betekent niet dat ik nu ineens in de regen ga lopen, maar zeker als de zon het laat afweten, moet ik mijzelf nu wel gewoon van die bank af hijsen. De rondjes door mijn eigen woonplaats zijn dan ook vooral bedoeld om conditie op te doen, om gewoon lekker in beweging te zijn en om mijn hoofd leeg te maken van de dagelijkse dingen. In de weekenden kies ik dan voor een andere omgeving waar ik niet alleen lekker kan lopen en genieten van de natuur, maar waar ik ook kan werken aan project Fotografie. Twee vliegen in één klap dus.

Daarnaast moet ik natuurlijk rekening houden dat er ook helaas genoeg dagen zullen zijn waarop het totaal niet aantrekkelijk is om naar buiten te gaan. Daarvoor moet ik dan een goed alternatief zoeken zodat ik in ieder geval aan mijn portie beweging kom. In het verleden ging ik jarenlang naar een sportschool en misschien is dat wel weer iets om te gaan doen. Aan de andere kant, ik weet van mezelf dat ik het zonde vind om straks met mooi weer in zo’n muffe sportschool te trainen omdat ik dan liever buiten bezig ben.

Ruimte om een sporttoestel neer te zetten, hebben we helaas niet, dus ik zal op een andere manier in beweging moeten komen. Misschien zijn die online fitprogramma’s een goed alternatief?

– Beseffen dat ik niet altijd ‘aan’ hoef te staan

Ardennen België

Ik kan het niet ontkennen, ik heb een ontzettend goede verstandhouding met mijn telefoon. Niet alleen is hij altijd bij mij, maar ik maak ook dankbaar gebruik van onze innige vriendschap. Ook dat is iets wat ik dit jaar anders wil gaan doen. Natuurlijk gaat mijn telefoon nog steeds mee, want buitenshuis doet hij vooral dienst als camera om snel wat foto’s te kunnen maken voor Instagram. Nee, het probleem zit ‘em vooral in dat ik thuis mijn vriendje maar moeilijk los kan laten. Even snel het laatste nieuws checken, even snel een rondje op Instagram of Facebook maken, ach, ik kan ook weer wat woordjes leggen bij Wordfeud en zal ik nog nieuwe mail hebben ontvangen en daarna kan ik het rondje weer opnieuw gaan maken want zo werkt het helaas vaak.

Dit jaar wil ik daar verandering in aan gaan brengen en dat betekent regelmatig gewoon helemaal even offline zijn. Ik denk dat ik begin met gewoon eerst eens een avond compleet offline te zijn en het op die manier verder ga opbouwen naar zelfs een compleet weekend offline. Het rare is dat als we bijvoorbeeld op vakantie niet direct wifi hebben dat ik daar dan helemaal geen problemen mee heb, maar thuis werkt mijn telefoon als een rode lap op een stier. Het altijd ‘aan’ staan, zorgt ervoor dat ik continu op allerlei vlakken prikkels ontvang waar ik voor mijn beleving ook direct op moet reageren en op die manier dus een hele avond kwijt kan zijn. In die tijd had ik ook een mooi boek kunnen lezen of aan de wandel kunnen gaan natuurlijk.

Vertel, sta jij ook altijd ‘aan’?

12 comments

 1. henk

  Die worsteling die je beschrijft tussen minder/anders eten en/of meer gaan bewegen herken ik. Slecht weer is altijd een bruikbaar excuus, tot je een keer ziet dat ook in minder weer het best leuk lopen of fietsen is.

  Beantwoorden

 2. Jouvence.nl

  Ik sta ook veel vaker ‘aan’ dan ik zou willen, iets met verslaafd aan mijn telefoon/social media.

  Beantwoorden

 3. Stefaan De Winter

  De voeding dat gaat, maar het bewegen na een drukke werk in de thuisverpleging is echt moeilijk 🙂

  Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Weet je wat ook goed helpt om jezelf te motiveren om te gaan hardlopen? Een stappenteller. Ik draag zelf altijd een Fitbit Charge HR en die houdt bij of ik de aanbevolen 10.000 stappen per dag haal. Dat helpt enorm om te gaan lopen.

  Beantwoorden

 5. Evelyne

  Ik heb mijn gsm altijd bij mij, anders voel ik mij ‘leeg’. En toch merk ik dat ik er minder mee bezig ben dan anderen. De keren dat ik mijn telefoon check is wanneer ik op wacht sta/zit of snel iets moet opzoeken voor het gezelschap die bij mij vertoeft op dat moment.

  Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  ik heb lang zitten turen naar de zin : we hielden vaak wat op…..ik denk nu haalden?
  Over mooi weer wandelen, 15,5 jaar een trouwe hond gehad en daar een ding van geleerd: hondenweer bestaat niet 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Je hebt helemaal gelijk! Ik heb het direct aangepast.

   Beantwoorden

 7. Lizzie

  Jaaa het gaat eigenijk n soort van constant door…. Lijkt me idd ook niet verkeerd om af en toe even helemaal offline te zijn ja..

  Beantwoorden

 8. Shirley

  Af en toe unpluggen en de telefoon wegleggen, hoort zeker bij gezonder leven. Ik reis iedere dag van Utrecht naar Amsterdam en terug en ik merk al snel dat ik de hele reis kan vullen met social media. Ik probeer tegenwoordig vaker boeken te lezen en zeker als ik straks samenwoon, ben ik voor een avond zonder telefoon.

  Beantwoorden

 9. Saskia

  Dat ‘altijd aan’, dat herken ik zo. Ik kan mijn telefoon heel slecht laten liggen.
  Wat dat betreft ben ik stiekem blij als we op de camping zijn, ik ben telefonisch bereikbaar, maar mijn data verbinding is om te huilen zo slecht. Soms is er helemaal geen verbinding.
  En stiekem is dat toch best lekker.

  Beantwoorden

 10. Frederique

  Ja, ik sta altijd aan. Ik werk met online pr & marketing dus sowieso is mijn mobiel vastgegroeid aan me maar ik wil daarnaast ook als moeder altijd bereikbaar zijn voor mijn kids dus mijn tel gaat nooit uit. Dat vind ik op vakantie dus ook echt heerlijk want dan ben ik met mijn kinderen en werk ik deels niet (eh ja dat altijd aan is echt altijd aan) – dus dan laat ik mijn mobiel soms in het hotel liggen en daar kan ik dan zo enorm van genieten!

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Even wat drinken met een gebakje erbij, dat komt mij erg bekend voor. Ik vind dat ik wel goed in beweging ben, en ik zwem ook 1x per week. Maar mijn eetpatroon kan toch nog wel een stuk gezonder! Ik las laatst dat je als je wilt afvallen, je 70% effect haalt uit een gezonder eetpatroon. Jeetje!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.