Westerwolde Groningen

Project Nederland: Wat staat er op mijn wishlist?

Zoals jullie enige tijd geleden al konden lezen, zijn er dit jaar een viertal projecten waar ik mee aan de slag wil gaan. Eén daarvan is Project Nederland waarbij ik dus meer van Nederland wil ontdekken. Te vaak zijn we geneigd om even over de grens te gaan terwijl er ook in eigen land genoeg valt te ontdekken. Zo bezochten we vorig jaar onder meer Amersfoorts, Ootmarsum en deden we een rondje Friesland, maar ook bezochten we eindelijk De Keukenhof en bracht ik een bliksembezoek aan Utrecht.

Ook dit jaar wil ik er zo veel mogelijk op uit gaan in Nederland, maar wat houdt dat precies in? Betreft dit uitsluitend plekken waar ik nog nooit ben geweest of wellicht ook plekken waar ik ooit eens ben geweest, maar waar nog veel meer valt te ontdekken? Vandaag zet ik alvast het één en ander op een rijtje.

– Steden

Thorn Limburg

Bij Weekendtoerist las ik een hele leuke blog over wat er zoal te zien is in Arnhem en dat deed me beseffen dat ik deze stad amper ken. Ooit ben ik er wel geweest en zag ik wel dat het een ontzettend leuke stad is, maar er valt dus nog een hoop te ontdekken. Ook zou ik weleens naar Leiden willen en al varend deze historische stad willen verkennen, of wat te denken van Delft met zijn vele kerken en het Delfts blauw? Maar ook de oude binnenstad van Haarlem trekt mij enorm aan. Dichter bij huis zou ik ook weleens andere Hanzesteden willen ontdekken. Zwolle, Harderwijk en Deventer zijn redelijk bekend bij mij, maar Kampen, Elburg of Hattem zijn dat totaal niet.

Ook Den Haag ken ik eigenlijk alleen als tussenstop op weg naar Scheveningen maar als Nederlander moet je toch minimaal één keer in je leven eens in onze regeringsstad zijn geweest, toch? Ook uit de lijst met 10 bijzondere kleine stadjes in Nederland kan ik er slechts drie afstrepen, namelijk Appingedam, Thorn (foto hierboven) en Giethoorn, maar om nu te zeggen dat ik echt alles heb gezien van Appingedam of Giethoorn? Laat staan van de andere dorpen in deze lijst zoals Naarden, Volendam of Doesburg. Hoogste tijd dus om te kijken of we daar dit jaar verandering in kunnen aanbrengen!

– Musea

Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum Groningen

Om nu te zeggen dat ik een echte kunstliefhebber ben, gaat te ver, maar toch vind ik het leuk en interessant om musea te bezoeken. Vooral musea over de geschiedenis of over een bepaald thema. Zo willen we al jaren eens naar het Scheepvaartmuseum in Groningen, maar ook het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Drents Museum in Assen staan al jaren op ons lijstje. Datzelfde geldt ook voor Het Oorlogsmuseum in Overloon, het Arnhems Oorlogsmuseum in Arnhem of het Panorama Mesdag in Den Haag.

Afgelopen jaar bezocht ik onder meer het verrassende openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en het Openluchtmuseum in Ootmarsum. Ik vind het dan ook leuk om te zien hoe men vroeger leefde. In een grijs verleden bezocht ik ook al eens het Openluchtmuseum in Arnhem, maar er zijn ongetwijfeld meer van dit soort musea, dus tips zijn welkom!

– Natuurgebieden

Westerwolde Groningen

Zodra het weer het toelaat trek ik er graag op uit met mijn camera en wandel ik het liefst in een mooie natuurrijke omgeving. Afgelopen weekend ontdekten we opnieuw dat Westerwolde een prachtig natuurgebied is, maar er valt behalve deze wandeling natuurlijk nog veel meer daar te ontdekken. Ook het natuurgebied De Onlanden, vlakbij Groningen en ’t Roegwold bij Schildwolde is totaal onbekend terrein voor ons.

En wat te denken van Drenthe? Daar zijn maar liefst drie nationale parken en dat roept dus om een nadere kennismaking. Zo lijkt het me heerlijk om eens te wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld of Nationaal Park Drentse Aa. Ook de Veluwe of de Sallandse Heuvelrug lijken me prachtige gebieden om eens te lopen, maar gezien de afstand zijn dat in ieder geval geen bestemmingen voor een zondagmiddag.

Daarnaast telt Nederland ook nog eens twintig Nationale Landschappen waarvan met name Laag Holland, het gebied boven Amsterdam, al enige tijd op  mijn lijstje staat. Wie weet kunnen we hiervoor onze Fletcher-voucher gebruiken.

Kortom, er valt nog een hoop te ontdekken in eigen land!

Welk klein stadje moet ik volgens jou echt eens bezoeken?

18 comments

 1. Lodi

  Wat een mooie plannen en ideeën, mkz elf ben helemaal gek van het prachtige Hoorn, hier heb ik jaren gewoond en kan je prachtige stadswandelingen lopen.

  Beantwoorden

 2. Stefaan De Winter

  Leuk je plannen zo op te lijsten! Misschien moet ik ook is een planning maken waar ik zeker nog is heen wil want ik ga steeds naar hetzelfde terwijl ik zoveel meer zou willen zien 🙂

  Beantwoorden

 3. Anne - Ditisanne.nl

  Leuk! Ik vind Zutphen zelf heel gezellig maar is wel heel erg klein. Alkmaar heeft mij enorm positief verrast, een erg leuke winkelstad met hele hippe lunchtentjes.
  Ik wil inderdaad ook nog wat leuke steden bezoeken dit jaar dus wie weet komen we elkaar nog een keertje ergens tegen… 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zou zeker gezellig zijn!

   Beantwoorden

 4. Daphne - verdraaidmooi

  Leuk zeg! Ik woon zelf in Zeeland en de Zeeuwse kust is echt een aanrader!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Staat ook zeker weten op mijn lijstje maar dan wordt het gezien de afstand direct een weekend

   Beantwoorden

 5. Sammie

  Ik vond Den Haag vies tegenvallen, Haarlem vond ik wel prachtig. Zeker een aanrader 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, wat vond je niet leuk aan Den Haag dan?

   Beantwoorden

 6. Henk

  Probeer eens te bedenken welke gemeente in Nederland je het minst leuk lijkt, en ga daar eens een dag heen. Benieuwd of je dan van mening bent veranderd!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Originele invalshoek!

   Beantwoorden

 7. Villasappho

  Hey het Arnhems oorlogsmuseum is niet zo heel mooi. In Oosterbeek is een heel mooi bijzonder museum Hartestein.
  En bedankt je hebt me op ideeën gebracht.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Okay, dat valt tegen dus? Museum Hartestein ken ik niet, maar ga ik naar googlen

   Beantwoorden

 8. Sherry

  Delft en Leiden zijn erg cool. Haarlem vind ik absoluut niet leuk. Nijmegen is echt tof.

  Beantwoorden

 9. Sherry

  Delft en Leiden zijn erg cool. Haarlem vind ik absoluut niet leuk. Nijmegen is echt tof

  Beantwoorden

 10. Nadia

  Ik zou Nederland ook nog wel meer willen ontdekken. Er is meer naast Groningen natuurlijk 😉

  Beantwoorden

 11. Janet

  Ik woon in Drenthe dus de Nationale parken heb ik al meerdere keren bezocht! Ik wil graag ook nog veel meer van de natuur van ons mooie land zien.

  Beantwoorden

 12. Anita

  Wat een lijst, mooie plannen! Leuk dat je door mij enthousiast bent geworden over Arnhem. Bij mij staan dit jaar o.a. Doesburg, Dordrecht en de Biesbosch op de planning. Welk kleine stadje je moet bezoeken? Dan raad ik Elburg, Oudewater en Monnickendam aan (of Veere in Zeeland, maar dat ligt wel een beetje uit de route 😉

  Beantwoorden

 13. Marcella

  Leuke wishlist! De Onlanden is top en ik heb ook nog veel steden, natuur en musea te ontdekken in eigen land. Leuk is dat hè, op pad dichtbij huis.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.