Thorn Limburg

Thorn: de witte parel van Limburg

Mooie stadjes weet ik altijd prima te vinden in het buitenland maar natuurlijk hebben we in eigen land ook genoeg mooie stadjes. Wat te denken van Thorn? Dit pittoreske stadje vind je in Noord-Limburg en kenmerkt zich door alleen maar witte huizen. Thorn wordt dan ook niet voor niks genoemd als één van de mooiste dorpjes van ons land. Dat dat geheel terecht is, ga ik je vandaag laten zien!

Vorig jaar april waren we een weekendje in Zuid-Limburg en voor mij stond al vast dat ik op de terugweg langs Thorn in Noord-Limburg wilde. Waarom? Nou, omdat ik nu eenmaal een zwak heb voor kreten als één van de mooiste dorpjes van Nederland. Dat wil en moet ik dan gewoon met eigen ogen zien. Maar ja, Limburg is voor ons niet bepaald naast de deur, dus toen vorig jaar april de kans zich voordeed, moest het er gewoon van komen.

Waarom zijn alle huizen in Thorn wit?

Thorn Limburg

Thorn werd ooit ergens tussen de negende en de tiende eeuw na Christus gesticht en kwam vervolgens in handen terecht van de Fransen onder leiding van Napoleon. Onder zijn bewind werd er een belastingstelsel ingevoerd in Thorn waarbij een inwoner van Thorn belasting moest betalen op basis van het aantal ramen dat zijn woning telde. Je voelt hem natuurlijk al aankomen… Veel ramen betekende dus ook veel belasting betalen en dat wilde men natuurlijk niet.

De inwoners metselden dan ook massaal hun ramen dicht maar wilden natuurlijk ook niet armoedig overkomen, dus schilderden ze hun huizen wit. Tegenwoordig is het historische centrum beschermd stadsgezicht waardoor de witte huizen intact blijven.

Thorn Limburg

Thorn Limburg

Wat kun je zoal doen in Thorn?

Nou, vooral gewoon lekker rondstruinen en genieten van al die prachtige huizen en panden. Daarnaast vind je er tig leuke boetiekjes waar het heerlijk struinen is. Ook vind je er diverse horecatentjes waar je kunt genieten van een typisch Limburgs biertje of een overheerlijk stukje Limburgse vlaai.

Verder kun je natuurlijk een kijkje nemen in de Sint-Michaëlkerk. Een parochiekerk waarvan een deel nog uit de veertiende eeuw stamt. De huidige kerk is een gotische kruisbasiliek maar hij is gebouwd op de resten van een oude romaanse kerk.

Thorn Limburg

Thorn Limburg

Thorn Limburg

Thorn Limburg

Omgeving van Thorn verkennen per boot

Vanuit Thorn kun je ook met een boot een rondvaart op de rivier de Maas maken. Zo kun je bijvoorbeeld met de boot naar Roermond, Wessem of Stevensweert. Stuk voor stuk leuke uitstapjes waarbij je onderweg geniet van het prachtige Limburgse landschap. Zelf hebben wij dit niet gedaan omdat we er simpelweg de tijd niet voor hadden maar als we ooit teruggaan, dan wil ik dat zeker gaan doen.

Met de auto naar Thorn?

Hou er dan rekening mee dat je in het centrum zelf niet kunt parkeren. Net buiten Thorn liggen enkele grote parkeerplaatsen waar je voor een paar euro de hele dag kunt staan.

Meer weten wat er zoal in Thorn en omgeving te zien en te doen? Neem dan een kijkje op de site van de VVV.

Ben jij weleens in Thorn geweest?

15 comments

 1. Julie

  Wat gek (maar wel mooi!) dat al die huisjes wit zijn! Ziet er me echt een gezellige plek uit. 🙂

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Wij zijn hier ooit eens met de kinderen geweest. Het was echt een heel leuk uitje. Het lijkt me bijzonder om daar te wonen!

  Beantwoorden

 3. Luc van de Wiel

  Leuk artikel, als Thorn in de 9e of 10e eeuw gesticht is, kan dat nooit door de Romeinen gedaan zijn. Voor het verhaal kun je het mijns inziens net zo goed weglaten. Verder vind ik het een leuk artikel hoor! 😉

  Beantwoorden

 4. karin

  wat grappig al die witte huisjes en dan die kerk die er tegen afsteekt met zijn stenen

  Beantwoorden

 5. Kristof

  Ik ken het niet maar het ziet er wel leuk uit! Ik vind wel dat ze de kerk ook wit hadden moeten maken!

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Thorn is erg mooi maar ligt toch echt niet in Noord-Limburg lijkt me. Ik zou er midden-Limburg van maken. 😉

  Beantwoorden

 7. Kool Family

  Mooi die witte huizen. En fijn dat we nu weten hoe dit komt!

  Beantwoorden

 8. Sharon

  Nog nooit geweest maar zet het zeker op mijn lijstje. Ik wil meer leuke stadjes leren kennen in Nederland en België.

  Beantwoorden

 9. Frederique

  Wat een pittoresk en fotogeniek plaatsje. Ik had er eerlijk gezegd nooit van gehoord. Jammer dat de kerk niet ook wit is 😉

  Beantwoorden

 10. Bianca Schrijft

  Zelf ben ik nog nooit in Thorn geweest. Het ziet er wel erg uitnodigend uit, wie weet deze zomer eens een bezoekje brengen.

  Beantwoorden

 11. Sabine

  Ik ben er nooit geweest, maar wel dol op witte steden en dorpen!

  Beantwoorden

 12. Morgaine

  Ja ik ben er lang, maar dan ook lang geleden geweest, ik was 14 denk ik, onze eerste vakantie in Zuid Limburg, maar toeren was in, in die tijd en dus reden we ook rustig een dagje rond om zo in thorn te belanden. maar daarvoor had ik er al eens van gedroomd, ook al wist ik niet waar ik was in die droom, en toen ik in Thorn uit de auto stapte en het eerste straatje inliep achter mijn ouders en opa en oma aan, riep ik ineens…. ik ben hier al eens geweest! Als we nu hier en daar afslaan dan zien we dat en dat… en ik had gelijk… dat was zoooooooooo raar! Want die droom was 2 tot 3 jaar eerder al geweest en had ik onthouden…

  X

  Beantwoorden

 13. sammie

  Het ziet er heel mooi uit, al dat wit, grappig dat de kerk juist een andere kleur heeft. Die steekt er zo wel uit.

  Beantwoorden

 14. Eva

  Wauw! Dat ziet er inderdaad heel mooi uit. Zou ik ook wel eens graag bezoeken.

  Liefs, Eva
  http://www.dark-rebel.com

  Beantwoorden

 15. An

  Wauw, wat schilderachtig!! Ik wel erheen. Bedankt voor dit artikel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.