Petite Venise Colmar Elzas Frankrijk

Tip: het prachtige stadje Colmar in de Elzas

Wie Elzas zegt, zegt vrijwel automatisch ook Colmar. Althans, als je er eenmaal geweest bent want een vakantie in de Elzas is absoluut niet compleet zonder een bezoek aan deze stad. In juni brachten wij tien dagen door in de Elzas/Vogezen en stond het voor ons vast dat we een dagje vrij zouden houden voor Colmar. En geloof mij, daar hebben we echt geen moment spijt van gehad! Vandaag neem ik je dan ook mee op onze stadswandeling door dit bijzondere stadje!

Is Colmar nu Frans of toch Duits?

Colmar Elzas Frankrijk

Door de jaren heen is deze regio regelmatig van eigenaar gewisseld. Zo was het ooit Frans, toen Duits en nu dus weer Frans bezit. Toch zie je overal nog de Duitse invloeden in de vorm van de vele historische vakwerkhuizen. Waar je ook komt in Colmar overal word je wel getrakteerd op deze gekleurde vakwerkhuizen.

De ooievaars van Colmar

Colmar Elzas Frankrijk

De ooievaar is hét symbool van de Elzas en deze kom je dan ook echt overal tegen in Colmar. Niet alleen letterlijk maar ook als souvenirs duiken ze overal op. In de stad vind je nog een aantal ooievaarsnesten zoals op het dak van de St. Martinskerk maar de meeste nesten ontdek je in de dorpjes rondom Colmar.

Deze wijken mag je niet missen in Colmar!

Het centrum van Colmar is vrij compact en leent zich dan ook uitstekend voor een stadswandeling. Overal in de binnenstad kijk je je ogen uit en ontdek je steeds weer nieuwe dingen zoals een mooi pandje, een prachtig versierde gevel én de diverse pleintjes met hun prachtige fonteinen.

Toch zijn er een aantal plekken die je absoluut niet mag missen als je slechts een paar uurtjes de tijd hebt om Colmar te bezoeken zoals:

 • Le Quartier des Tanneurs. Dit was vroeger de armste wijk van de stad waar de leerlooiers woonden. In deze wijk vind je dan ook vele vakwerkhuizen die door de jaren heen prachtig zijn gerestaureerd en nu echt een lust voor het oog zijn. Wandel dan ook op je gemak door de mooiste straat van deze wijk, de Rue des Marchands, en geniet van de vele prachtige winkels, de mooie gevels én van bijvoorbeeld het Swendifontein.

Colmar Elzas Frankrijk

Swendifontein Colmar Elzas Frankrijk

Rue des Marchands Colmar Elzas Frankrijk

Vergeet vooral ook niet in de Rue des Marchands een blik te werpen op Maison Pfister, een opmerkelijk gebouw uit 1537. Het gebouw heeft een smalle traptoren met klokvormig dak. Aan de buitenkant zie je allerlei schilderingen met afbeeldingen van diverse personen zoals Duitse keizers uit de 16e eeuw, de evangelisten, kerkvader en diverse bijbelse figuren.

Maison Pfister Colmar Elzas Frankrijk

 • La Petite Venise, oftewel klein Venetië. Wie ooit al in Venetië is geweest, zal het hier ongetwijfeld wel mee eens zijn. Natuurlijk kun je deze wijk al lopend verkennen maar ook een korte rondvaart door de grachten behoort tot de mogelijkheid. Deze wijk is dan ook zeer geliefd bij de toeristen en dan met name de brug van waar je een prachtig uitzicht hebt op het kleine riviertje en de bont gekleurde huizen aan de waterkant. Het is dan ook niet voor niks dringen geblazen om hier een foto te maken! Voor wie de drukte iets wil ontvluchten, kun je het beste deze wijk uitlopen en even genieten van het prachtige bouwwerk van de overdekte markt, Marché Couvert. Vergeet vooral ook niet om binnen een kijkje te nemen want niet alleen is het bouwwerk prachtig om te zien, ook de streekproducten doen je watertanden!

Petite Venise Colmar Elzas Frankrijk

Colmar Elzas Frankrijk

Colmar Elzas Vogezen Frankrijk

Marché Couvert Colmar Elzas Frankrijk

Marché Couvert Colmar Elzas Frankrijk

Wat kun je nog meer doen in Colmar?

Nou, vooral heel erg genieten! Niet alleen geniet je als je door het centrum loopt, ook voor de lekkerbek heeft Colmar genoeg te bieden. Wat te denken van een lokaal gebrouwen wijntje? Of van een overheerlijke Flammkuchen, een soort pizza maar dan met een dunnere knapperige bodem?

Village Hansi Colmar Elzas Frankrijk

Of als je graag met een bijzonder souvenir thuis wilt komen, neem dan eens een kijkje in Village Hansi. Een museum dat geheel gericht is op de kunstenaar Jean-Jacques Waltz. Deze schilder legde Colmar c.q. Elzas in vele schilderijen vast. In de bijbehorende winkel vind je allerlei streekproducten die je waarschijnlijk maar met moeite kunt weerstaan!

Het schijnt trouwens dat Colmar ook een hele leuke bestemming is in december. Dan is de stad volledig in kerstsfeer en zijn er diverse kraampjes door het hele centrum opgesteld.

Ben jij al eens in Colmar geweest?

19 comments

 1. Koen

  Mooie reportage. Ja, wij zijn er wel eens geweest. Gekampeerd in de buurt.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je! Wij waren er ook op een camping in de buurt, in Masavaux om precies te zijn

   Beantwoorden

 2. Yova

  Kijk daar hou ik zo vreselijk van. Wat is dit heel mooi om te zien., Huizen vind ik zo mooi om te zien. Zou daar wel willen wonnen. Winkeltjes zijn daar heel leuk. Mooie foto’s heb je gemaakt. Nee daar zijn wij nooit geweest. Misschien in de toekomst?? Ik heb je verhaal en je foto’s genoten. PRACHTIG!!!!!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel, leuk om te horen!

   Beantwoorden

 3. saskia

  Nog nooit geweest, maar na het zien van jouw foto’s wil ik daar wel graag eens heen.

  Beantwoorden

 4. Erika

  Ik ben er nooit geweest maar het lijkt me supermooi daar!

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.

  Ik ben er ook ooit geweest. Inderdaad erg mooi en pitoresk.

  Beantwoorden

 6. Balou

  Ziet er echt heel schattig en knus uit!

  Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns

  Oh wauw, die prachtig gekleurde gevels! Echt schitterend. Daar zou ik zo kunnen wonen.

  Beantwoorden

 8. Wendy Schuchmann

  Wat een mooi stadje! Die vakwerkhuisjes: schitterend 🙂 Ik ben nog nooit in Colmar geweest, maar na het lezen van jouw reisverslag en het zien van de foto’s wil ik er graag heen. Sowieso wil ik er vaker tussenuit en op jouw (en andere) blogs doe ik wel reisinspiratie op.

  Beantwoorden

 9. Jouvence

  Ben er nog nooit geweest, maar het ziet er erg mooi uit, ideaal voor het maken van prachtige foto’s.

  Beantwoorden

 10. An

  Ben onlnags in de Eifel geweest maar Colamr hebben we niet bezocht. Bedankt voor de tip!!!

  Beantwoorden

 11. ivonne

  Dat ziet er echt super uit Wanda. Ik ben gek op die vakwerkhuizen. Mooie tip, als we weer eens die kant uit gaan ga ik hem zeker onthouden!

  Beantwoorden

 12. Sabine

  Prachtig! Wat een bijzondere plekken bezoek je toch altijd. Hier zou ik dus echt wel graag heen willen. Volgens mij ben ik er nooit geweest… Bijna zeker van niet haha. Grappig weetje trouwens dat het steeds van eigenaar wisselt. Lijkt me best apart voor de inwoners 🙂

  Beantwoorden

 13. Sammie

  Oh wat kleurrijk allemaal! Ziet er heel mooi en gezellig uit. Daar zou ik me goed vermaken met een wandeling en de camera 🙂

  Beantwoorden

 14. Marcella

  Ziet er zo mooi en knus uit! Ik wil graag nog eens ronddwalen in Colmar!

  Beantwoorden

 15. JP

  Mooi verhaal, dank voor het delen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.