Durbuy Ardennen

5 Tips om te filmen als een professional met je smartphone

In samenwerking met Sim Only provider Simyo heeft video-duizendpoot Grietje Evenwel twee video’s vol videotips voor je smartphone gemaakt. Vandaag is deel twee aan de beurt: filmen als een professional. Hierin duikt ze iets dieper in de wereld van video en deelt ze haar beste insider-tips met ons. Vandaag deel ik deze tips met jullie zodat jullie op reis prachtige video’s kunnen maken.

Grietje heeft vier tips verzameld voor ons om te filmen als een professional en deze heb ik hieronder even kort voor jullie uitgeschreven.

Tip 1: Verander je camerapositie

Het is vrij verleidelijk om alles vanaf ooghoogte te filmen. Maar als je naar je favoriete film op televisie kijkt, wordt er ook altijd vanuit allerlei hoeken gefilmd, toch? Door te spelen met verschillende cameraposities, wordt je filmpje spannender. Vandaar ook Grietje’s eerste tip: ga door je knieën of film juist van bovenaf.

Tip 2: Zorg voor variatie in je shots

Kijk eens met de ogen van een filmmaker naar televisieprogramma’s en films: je ziet altijd een mix van ‘wijde’ shots (waarin het onderwerp klein is en er veel omgeving te zien is), medium shots (iets dichterbij) en close-ups (shots van heel dichtbij). Pas dit ook toe tijdens het filmen met je smartphone en film telkens vanaf verschillende afstanden.

Tip 3: Film niet alles in één shot

Probeer verschillende losse shots te maken tijdens het filmen, in plaats van één lange video. Zo kun je achteraf je video veel sneller monteren.

Tip 4: Slow… motion…

Als je telefoon is uitgerust met deze functie, maak dan ook een paar mooie slow motion shots. Een slow motion shot maakt je filmpje helemaal af!

Tip 5: Tijd om te monteren

Maak van je video een écht mooie herinnering en monteer je video in een handige app, zoals KineMaster. Hier komen ook de gevarieerde shots van pas (zie tip 2), want nu kun je makkelijk kiezen wat je wel en niet wil gebruiken.

Bekijk hieronder de volledige video van Grietje en ga daarna lekker met je eigen film aan de slag!

Filmen met je smartphone voor beginners

Mocht je de eerste video van Grietje gemist hebben, bekijk ‘m dan snel, want daarin laat ze zien wat de basics zijn als het gaat om een goede video maken met je smartphone.

Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen.

10 comments

 1. Britt

  Wat een handige tips! Het is inderdaad toch wel fijn om een paar leuke video’s te hebben van je reis. Die mislukken bij mij alleen altijd omdat ze nét niet mooi genoeg zijn. En je kunt natuurlijk niet “even” terug naar je favoriete vakantieland voor een nieuwe poging..

  Beantwoorden

 2. Jannike

  Leuk! Ik moet echt eens filmpjes gaan maken van mijn reizen 🙂

  Beantwoorden

 3. Custodia Chineva

  Wat ellejks tips zeg, kan ik ze zeker gebruiken voor me reis, dank je wel xx

  Beantwoorden

 4. Stefaan BlogVivant

  leuke tips ! ik ga ze toepassen volgende maand op reis 🙂

  Beantwoorden

 5. Saskia

  Zeker handige tips! Ik maak eigenlijk weinig filmpjes op vakantie… Moet ik zeker vaker doen!

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns

  Handige instructies! Ik gebruik nu altijd de techniek ‘Ik Doe Maar Wat’.

  Beantwoorden

 7. Sofie Vanden broeck

  Handige tips, ik ben er tot nu toe niet zo goed in eigenlijk!

  Beantwoorden

 8. Anne - Ditisanne.nl

  Mooie tips! Ik merkte alleen pas tijdens mijn reis dat de beelden die ik met mijn mobiel geschoten heb, toch niet zo mooi geworden zijn. De filmbeelden flikkeren heel erg, veel meer dan de films die ik met onze echte camera geschoten heb.
  Omdat het de eerste keer was dat ik video maakte voor een reisfilm, filmde ik zowel met mobiel als met camera, maar de eerstvolgende reis ga ik alleen nog maar de camera gebruiken, denk ik… 🙂

  Beantwoorden

 9. Jouvence

  Wat een fijne en handige tips geef je! Ik film alleen dingen voor Instagram met mijn mobiel eigenlijk..

  Beantwoorden

 10. Elke

  Wat een handige en fijne tips geef je! Deze ga ik zeker onthouden!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.