burcht Wedde

Winterwandeling in het prachtige Westerwolde

Westerwolde is zo’n gebied in de provincie Groningen waar we gewoon te weinig komen, maar waar we iedere keer weer van onder de indruk raken. Zo ook gisteren toen we weer op pad wilden en op internet gingen zoeken naar een mooie geschikte wandeling. Onze keuze viel daarbij al snel op de wandelroute Westerwolde kleine lus 2a met als vertrekpunt de prachtige burcht in Wedde. Een wandeling van zo’n 6 kilometer door een prachtig natuurgebied met de rivieren Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa.

De burcht in Wedde

burcht Wedde

De burcht werd gebouwd in de veertiende eeuw en vormde decennia lang het strijdtoneel van de nodige gevechten. Tegenwoordig is het een kinderhotel zodat kinderen uit minder goed bedeelde gezinnen ook vakantie kunnen vieren. Ook staat het bekend als erfgoedhotel waar twee romantische hotelkamers je het gevoel geven dat je terug in de tijd gaat. Misschien overbodig te melden maar ook is het zeer gewild als trouwlocatie.

burcht Wedde

Het terrein rondom de burcht is niet echt groot, maar leent zich prima voor een korte wandeling. Hierbij kun je de burcht vanuit verschillende hoeken bewonderen en ook de eventueel rondlopende pauwen. Ook een kijkje nemen in de burcht zelf behoort tot de mogelijkheden, maar hou er dan in dat geval wel rekening mee dat de burcht alleen in de periode van april tot oktober open is voor het publiek. Datzelfde geldt dan ook voor het terras waar je een kleine versnapering kunt kopen.

Wandelen door Westerwolde

Westerwolde

Westerwolde Groningen

Westrewolde Groningen

Halverwege het rondje rondom de burcht is een opening om via een houten bruggetje het natuurgebied in te lopen. Vanaf daar is het pad niet langer verhard en wordt het zoals in ons geval ploeteren door de weilanden. Op sommige plekken is het namelijk verraderlijk glad en ook de modder zorgt er voor dat we regelmatig het gevoel krijgen dat we ons balans verliezen. Gelukkig verloopt onze wandeling zonder al te veel problemen en is het vooral een kwestie van genieten.

Genieten van de uitgestrektheid van het weidse landschap, van de rivier die met de wandeling mee kronkelt, de rijp op de akkers en de vele houten bruggetjes waar je van de ene kant van het gebied naar de andere kant loopt.

De Geselberg

Geselberg Westerwolde Groningen

Ongeveer op de helft van de wandeling kom je bij een markant stukje geschiedenis uit, namelijk de Geselberg. Op zijn Gronings ook wel Giezelbaarg genoemd. In de middeleeuwen was hier namelijk een galgenveld waarbij in de burcht recht werd gesproken om vervolgens de veroordeelden op deze plek op te hangen. Een steen illustreert deze bijzondere plek waarbij ook de namen worden genoemd van degenen die dit lot hebben ondergegaan.

Terug in Wedde

Wedde Groningen

De Hongerige Wolf Wedde Groningen

Na zo’n anderhalf uur bereiken we de achterzijde van een reeks woningen en gaan we verder op het verharde pad richting het dorp. Wedde zelf is een vrij rustig Gronings dorpje maar waar nog enkele bijzondere mooie panden staan. Zo ook het pand van De Hongerige Wolf, een herberg annex restaurant. Let wel, het restaurant heeft beperkte openingstijden en is niet elke zondag geopend.

Inmiddels zit de wandeling er voor ons en op en zijn we weer aangekomen bij de parkeerplaats tegenover de burcht. Nog één laatste blik op de burcht en dan rijden we terug naar huis met het voornemen om meer van dit prachtige gebied te gaan ontdekken dit jaar.

Praktische informatie:

 • parkeren bij de burcht is gratis
 • wandeling rondom de burcht is tevens leuk met kleine kinderen vanwege de aanwezige dieren en speeltoestellen
 • openingstijden burcht van 1 april tot 1 oktober van woensdag tot en met zondag
 • entree € 3,00 per volwassene inclusief een kop koffie/thee
 • wandeling kleine lus 2a Westerwolde is 6 km en gaat voor 85% over onverhard terrein, goede wandelschoenen zijn een vereiste. Meer informatie en routekaart vind je hier.

Wat is jouw favoriete wandelgebied?

 

12 comments

 1. Xarifa

  Oh wauw! Wat mooie natuur daar! Het lijkt mij daar heerlijk om te wandelen

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Deze wandeling wil ik graag een keer maken! het ziet er heel mooi uit, en 6 kilometer is ook goed te doen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik vind 6 km gewoon ideaal, want als het langer is, gaat het mij op den duur vervelen en op deze manier blijft het leuk.

   Beantwoorden

 3. henk

  mooi verslag, weer een wandeling die op mijn lijst kan, thanks

  Beantwoorden

 4. Joanne

  Wauw wat een prachtig wandelgebied. Hier in de buurt (Heerewaarden) zijn veel mooie natuurgebieden. Ideaal om een wandeling te maken.

  Beantwoorden

 5. Janet | thatonetime

  Heerlijk om te lezen en lijkt me leuk om te doen (maar dan wel als het iets warmer is). Zes km is nog eens te overzien, leuk!

  Beantwoorden

 6. Saskia

  Wat heerlijk zeg! Ik vind in de polder bij m’n huis altijd super fijn wandelen. Door lichamelijke klachten de laatste tijd niet gedaan…

  Beantwoorden

 7. Villasappho

  Prachtige omgeving en wat een sfeervolle foto’s heb je gemaakt. Het is jammergenoeg te ver weg wel opvallend die entree met koffie inclusief.

  Beantwoorden

 8. Villasappho

  Prachtige omgeving en wat een sfeervolle foto’s heb je gemaakt. Het is jammer genoeg te ver weg wel opvallend die entree met koffie inclusief.

  Beantwoorden

 9. Gabrielle

  Mooie omgeving en prachtige foto’s! Winterse wandelingen vind ik echt hemels 🙂

  Beantwoorden

 10. Francis | Mamazetkoers.nl

  Wat een prachtige burcht! Hier ook dol op wandelen. Ik wandel veel in de Loonse en Drunense Duinen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.