street art Ebbingekwartier Groningen

De mooiste street art plekken in Groningen

Sinds ik in Malaga voor het eerst zelf oog in oog kwam te staan met street art besloot ik dat het ook tijd was om in mijn eigen provincie op zoek te gaan naar street art. Daarvoor hoefde ik gelukkig niet ver weg. De stad Groningen is namelijk een ware walhalla voor street art liefhebbers! Zo’n twee weken geleden ging ik dan ook op ontdekking en maakte ik een wandeling langs diverse objecten. Ga je gezellig met mij mee op ontdekking?

Wat is nu eigenlijk street art?

Okay, ik moet zelf ook eerlijk toegeven dat ik in het begin dacht dat het gewoon een andere naam was voor graffiti, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Het is wel degelijk anders, want dit wordt er namelijk onder verstaan:

Street art is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Hieronder vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. Street art komt voor in de vorm van stickers, sjabloondruk en posters, maar ook eigenmachtig geplaatste beelden, muurschilderingen en mobielen vallen hieronder. Het grote verschil tussen graffiti en andere street art is dat het bij graffiti vaak primair om decoratieve naamtags gaat (en dus om de makers) en dat bij street art meestal de afbeeldingen en de boodschap erachter belangrijker zijn. Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street-art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur. (bron: Wikipedia)

Waar moet je in Groningen zijn voor street art?

Natuurlijk had ik van tevoren al even gegoogled waar ik precies moest zijn. Zo zijn er op meerdere plekken in de stad kunstwerken te vinden, maar voor een logische stadswandeling beperkte ik mij tot vier van deze plekken.

* Papengang

Street art Papengang Groningen

Mijn eerste kennismaking met street art in Groningen begon eigenlijk een beetje teleurstellend. Slechts één kunstwerk was nog te zien in de Papengang. De rest zat verstopt achter steigers vanwege de nodige renovatiewerkzaamheden in het steegje. Ook gluren was helaas niet mogelijk. Geen idee of deze kunstwerken na de renovatie nog steeds te zien zijn of dat ze t.z.t. dus zijn verdwenen.

* Ebbingekwartier

street art Ebbingekwartier Groningen

street art Ebbingekwartier Groningen

Iets buiten het centrum van Groningen vind je het Ebbingekwartier, een ware walhalla voor street art liefhebbers. Sowieso staat deze wijk bekend als een hippe wijk waar regelmatig festivals en leuke markten plaatsvinden. Ook vind je hier het enige stadsstrand van Groningen waardoor het zeker bij mooi weer een gezellige wijk is. Voor een hapje en een drankje kun je dan prima terecht bij DOT. Een opvallend bolvormig gebouw wat niet alleen een leuk tentje is om te relaxen, maar wat ook dienst doet als 3D bioscoop.

street art Ebbingekwartier Groningen

street art Ebbingekwartier Groningen

street art Ebbingekwartier Groningen

street art Ebbingekwariter Groningen

Op dit moment vinden er volop bouwwerkzaamheden plaats in het Ebbingekwartier waardoor niet alle kunstwerken te bereiken zijn. Ondanks dat valt er nog genoeg te zien en kijk je er zeker je ogen uit. Deels graffiti, deels street art waarbij een aantal objecten absoluut indruk op mij hebben gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de vogel met de opvallende kleuren bij het DOT-gebouw. Een kunstwerk van de bekende kunstenaar Klaas Lageweg wiens werk op meerdere plekken in de stad te bewonderen is.

* Pelserstraat

street art Pelserstraat Groningen

street art Pelserstraat Groningen

street art Pelserstraat Groningen

street art Pelserstraat Groningen

Compleet aan de andere kant van het centrum vind je in de Pelserstraat op meerdere plekken gave muurschilderingen. Vooral het pandje van een voormalige muziekwinkel is prachtig om te zien. Het is in ieder geval een straat waar je goed om je heen moet kijken want op de meest onverwachte plekken vind je de leukste tekeningen.

* Rademarkt

Street art Klaas Lageweg Groningen

Vlakbij de Pelserstraat vind je de Rademarkt en hier vind je het beroemdste kunstwerk van de stad Groningen. Namelijk de grote gekleurde duif met de man op de kar. Ook dit kunstwerk is gemaakt door Klaas Lageweg en staat symbool voor de laatste melkboer die aan de Rademarkt woonde.

Absoluut een opvallend kunstwerk dat je niet kunt missen als je op de Rademarkt bent.

Ook fan van street art en zo ja, waar zag jij de mooiste street art?

 

19 comments

 1. Nicole Orriëns

  Ik dacht dus ook dat Street art hetzelfde was als graffiti. Zo leer ik nog eens wat! Lang leve Blogland : )

  Beantwoorden

 2. Lisanne

  Wauw heel gaaf! Wist niet dat er zo veel mooie street art is in Groningen.

  Beantwoorden

 3. Manon

  Zooo indrukwekkend zeg! Ik vind vooral die vrouw met noodles prachtig. Net echt.

  Beantwoorden

 4. Skincarebynaomi

  Ik vind streetart geweldig! Ik vind het wel heel jammer dat er soms dan van die prutsers zo kunstwerk weer verpesten met zo rare tekst erover heen.

  Beantwoorden

 5. Francis | Mamazetkoers

  Ik vind het prachtig, helaas vind niet iedereen dat maar ik kan er enorm van genieten!

  Beantwoorden

 6. Sabine

  Heel tof! Ik had de definitie laatst ook opgezocht, wist ook niet wat precies het verschil was. Heel mooi de street art in Groningen!

  Beantwoorden

 7. Yova

  Daar kunnen heel goed om te tekenen. Mooi gedaan daar. Malaga is zeker mooie land. Mooie foto’s heb je van gemaakt. Je kijkt daar ogen uit…. Fijne dag. Groetjes,

  Beantwoorden

 8. ingrid

  wauw hier zitten echt hele mooie kunstwerken tussen

  Beantwoorden

 9. Caroline

  Ik zou niet verwachten dat er in het hoge noorden zoveel mooie street art te bewonderen zou zijn. Ontzettend leuk dat je dit in kaart hebt gebracht zodat ik op afstand via mijn screen ook kan mee genieten van deze beeldprikkelende graffiti!

  Beantwoorden

 10. Mandy

  Heel eerlijk gezegd toen ik je blog begon te lezen dacht ik ook dat het gewoon graffiti was, weer wat geleerd! De roze dikke dame vindt ik heel mooi, de rest natuurlijk ook maar de dame springt er uit bij mij.

  Beantwoorden

 11. Life of a Passion

  Ik zag de mooiste street art in Lombok, Indonesië! De weg naar de haven was ommuurd en beschilderd met bekende muzikanten maar ook met boodschappen om de oceanen proper te houden voor de vele schildpadden die daar nesten!

  Beantwoorden

 12. Susan | Seoul Style

  Leuk artikel! Vind het wel erg tof als streetart echt iets toevoegt in plaats van gewoon wat geklieder.

  Beantwoorden

 13. Frederique

  Ja, ik ben er gek op. In Nice en Berlijn heb ik erg mooie werken gezien!

  Beantwoorden

 14. Cynthia

  Ja ik kan mooie streetart wel waarderen, maar niet alle streetart. Ze hebben de fabriek van Riedel in Ede ook met streetart bedekt. Dat ziet er erg gaaf uit!

  Beantwoorden

 15. melanie Hoogvliet

  Ik hou enorm van streetart ik vind het echt prachtig om te zien. Helaas hebben we het hier in de omgeving niet zoveel.

  Beantwoorden

 16. Marcella Molenaar

  Leuke tips! Ik ken niet alle plekken met streetart in mijn woonplaats, dus ik heb nog wat te ontdekken!

  Beantwoorden

 17. Linda

  Leuke foto’s! Ja, ik ben ook een fan van street art. Ik kom uit Groningen, maar woon in Australie en hier heb je vooral in Melbourne prachtige voorbeelden van street art (zie bijvoorbeeld hier op mijn fotoblog: https://lindarobertusphotoblog.blogspot.com/2017/06/melbourne-street-art-2017.html)
  Ik vond je blog toen ik op zoek ging naar street art in Groningen, en heb het toegevoegd aan mijn favorieten!
  Groetjes uit Queensland,
  Linda

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wat ontzettend leuk om iets te horen van een Groninger uit Australië! Natuurlijk kom ik zo ook even bij jou gluren!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.