Natuurgebied Appelbergen Glimmen

Genieten van de herfst in natuurgebied Appelbergen

Onlangs zag ik bij Social Deal een leuke wandel- en luncharrangement voor Natuurgebied Appelbergen. Een natuurgebied in Glimmen op nog geen half uurtje van huis, maar waar ik nog nooit was geweest. Dé kans dus om dit natuurgebied beter te leren kennen. Dus ging ik afgelopen zaterdag samen met mams richting Glimmen en genoten we van de prachtige herfstkleuren in dit voor ons onbekende natuurgebied!

Natuurgebied Appelbergen

Natuurgebied Appelbergen Glimmen

Het voormalig militair oefenterrein is tegenwoordig in handen van Staatsbosbeheer en is zo’n 40 ha groot. Het gebied kenmerkt zich door een afwisselend landschap, dicht en open bos, heide, stuifzanden en moerassen wisselen elkaar af. Ook tref je in dit natuurgebied de nodige vennen aan waar je zeker ’s avonds ook de nodige dieren zult aantreffen. Dwars door dit natuurgebied loopt een zandweg: de Hoge Hereweg. Deze zandweg was ooit onderdeel van de belangrijkste verbinding van Groningen met Emmen en Coevorden. Het intensieve verkeer met karren en koetsen veroorzaakte diepe sporen en ook tegenwoordig is het een onverharde zandweg vol kuilen.

Zeker met mijn verlaagde Fiësta is het uitkijken geblazen als we richting paviljoen Appelbergen gaan. De weg zit vol kuilen en plassen en al hobbelend komen we uiteindelijk aan bij het paviljoen. De parkeerplaats is helaas vol, maar gelukkig is er volop plek langs de onverharde zandweg en sluiten we netjes aan in de rij.

Ontvangst Paviljoen Appelbergen

Eenmaal in de warmte van het paviljoen worden we al snel hartelijk verwelkomd door de gastvrije bediening. Al tijdens de koffie met zelfgemaakt gebak krijgen we de route voorgeschoteld. Het blijkt vrij gemakkelijk te zijn, namelijk het volgen van de gele paaltjes door het natuurgebied.

Daarnaast wordt ons nog aangeraden om de app Storytrails te downloaden zodat we onderweg van de nodige informatie worden voorzien over de bijzondere plekken waar we langs komen.

Wandelroute van 3,5 km

natuurgebied Appelbergen

Zoals gezegd volgen wij de wandelroute met de gele paaltjes en deze is in totaal zo’n 3,5 km lang en voert ons langs de diverse bijzondere plekken in dit natuurgebied. Al vrij snel komen we bij het eerste vennetje terecht en genieten we hier van het zonlicht en de rust.

vennen Appelbergen

Oorlogsmonument Appelbergen

Vervolgens komen we onderweg nog meerdere vennetjes tegen, maar zeker de grootste bij het Oorlogsmonument is prachtig om te zien. Het Oorlogsmonument herdenkt de slachtoffers die tijdens de Meistaking van 1943 zijn omgebracht. Na de oorlog wezen ooggetuigen een plek aan in de Appelbergen waar inderdaad een aantal lichamen werden gevonden. Niet alle slachtoffers zijn tot nu toe teruggevonden, maar in mei 2004 werd het monument geplaatst aan de rand van het Grote Veen ter nagedachtenis aan datgene wat heeft plaatsgevonden.

Herfst in natuurgebied Appelbergen

Grote Veen Appelbergen

De route is prima te doen en we genieten onderweg dan ook van de prachtige herfstkleuren in het bos. Veel paddenstoelen zien we niet meer, wel een hoop gevallen bladeren en verkleurde bomen. Ook zien we de nodige boomstammen her en der liggen. Vrijwel altijd voorzien van een fel groene moslaag.

Doordat het de afgelopen dagen flink heeft geregend, zijn sommige delen behoorlijk drassig geworden. Dat betekent af en toe even goed opletten om niet uit te glijden. Het gaat gelukkig allemaal goed en na een dik uurtje komen we dan ook weer terug bij het paviljoen.

Hier genieten we nog van een tweegangen lunch en dan zit onze eerste kennismaking met dit natuurgebied er op. Absoluut een gebied waar we in de toekomst vaker zullen gaan wandelen. Niet alleen is het redelijk dicht bij huis, het is ook nog eens een leuk gevarieerd natuurgebied waar volop mooie plekken zijn die ongetwijfeld in elk seizoen mooi zijn om te zien.

Praktische informatie:

 • Natuurgebied Appelbergen ligt in Glimmen (Groningen)
 • parkeermogelijkheden bij paviljoen Appelbergen aan de Hoge Hereweg
 • toegangsweg naar het natuurgebied is onverhard
 • gele wandelroute is zo’n 3,5 km en prima te doen, ook met kinderen
 • goede wandelschoenen zijn een vereiste, de route is grotendeels onverhard en het kan drassig zijn
 • meer weten: lees hier meer over dit prachtige natuurgebied

15 comments

 1. Saskia

  Oh dit ziet eruit als een hele fijne wandelplek<3

  Beantwoorden

 2. rachel

  jammer dat het niet in de buurt is bij ons want het lijkt mij een mooie en heerlijke plek voor een wandeling

  Beantwoorden

 3. Ilona Wielinga

  Aah wat ziet dit er mooi uit! Ik hou ook zo van de herfstkleuren.

  Beantwoorden

 4. feliceveenman

  o wat een mooi gebied!

  Beantwoorden

 5. Custodia

  Wat mooie foto’s zeg , ik kan ook goed van de herfst genieten ? de ochtend geuren van de lucht of van donker middag heerlijk vind ik het xx

  Beantwoorden

 6. Alexandra

  Lijkt me een prachtige wandeling om te maken. Een beetje uit de buurt, maar wie weet.

  Beantwoorden

 7. Frederique

  Leuk dat jullie er zo van kunnen genieten. Ik houd niet van wandelen in de herfst (en winter), dan zit ik het liefst binnen 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   In de winter vind ik het ook niks hoor, dan moet ik mezelf ook echt naar buiten schoppen

   Beantwoorden

 8. Georgina Lifestyle

  Ziet er heerlijk uit! Mooi gebied om te wandelen.

  Beantwoorden

 9. Skyblog

  Prachtig natuurgebied hebben daar. Je ziet overal herfstbladen op de grond. Mooi gezicht. Heerlijk aan de wandel geweest voor jullie. Mooie foto’s heb je gemaakt. ?

  Beantwoorden

 10. Gabrielle

  Waar Social deal allemaal niet goed voor is, zo ontdek je nog eens wat. Jammer dat het zo ver (vanuit mij) is. Maar het lijkt mij een super gaaf natuurgebied!

  Beantwoorden

 11. Linne

  Al die herfstkleuren, love it! Mooie foto’s heb je gemaakt!

  Beantwoorden

 12. Mei Qi

  Wauw! Wat een mooie omgeving! Heerlijk om een wandeling daar te maken.

  Beantwoorden

 13. Zarina

  Wat een toffe ontdekking! Kan zo genieten van zulke plekjes 🙂 Bedankt voor het delen!

  Beantwoorden

 14. Mandy

  Leuk is het daar he! Ik ben er al een hele tijd niet meer geweest. Je kan er ook echt heerlijk eten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.