Landgoed Fraeylemaborg Slochteren

Project Nederland: Hoe staat het hiermee?

Begin dit jaar lanceerde ik een viertal projecten waar ik dit jaar mee aan de slag wilde gaan. Eén daarvan was Project Nederland, oftewel, vaker de toerist uithangen in eigen land. Nu 2019 nog maar een paar weken heeft, is het alvast de hoogste tijd om de balans op te maken. Wat heb ik zoal gezien in eigen land en wat staat er nog op de planning voor dit jaar?

Wat wil ik graag zien in Nederland?

– Steden

haven Blijkzijl Overijssel

Nou, om alles hier te noemen, is een beetje onzinnig, want dat zou het een behoorlijk lang artikel worden. Toch noemde ik begin dit jaar een aantal steden, musea en natuurgebieden die ik graag dit jaar zou willen zien. Zo kwamen onder meer Leiden, Delft, Haarlem en de Hanzesteden Kampen, Elburg en Hattem voorbij. Helaas moet ik met het schaamrood op mijn kaken bekennen dat ik geen van deze steden op dit moment kan afstrepen. Ik verwacht trouwens ook niet dat het dit jaar nog gaat gebeuren.

Toch hebben we natuurlijk wel het één en andere gezien. Zo waren we begin februari een weekendje in Weert en namen we onder meer een kijkje in Roermond. Ook ging ik lekker aan de wandel in Oudeschans (Groningen) en bezochten we mijn ouders tijdens hun vakantie in Nederland waardoor we zomaar een middag in Blokzijl waren.

Maar verder dan dit zijn we dit jaar helaas niet gekomen. Dus ja, ook in 2020 staat dit onderdeel zeker op mijn lijstje!

– Musea

Ook qua musea had ik mijzelf een aantal doelen gesteld. Wat te denken van Het Scheepvaartmuseum in Groningen, Het Oorlogsmuseum in Overloon, Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Het Drents Museum in Assen? Op dit gebied kan ik gelukkig wel wat goed nieuws melden. Zowel Het Scheepvaartmuseum als Het Oorlogsmuseum hebben we dit jaar gezien!

Beiden bezochten we al in de winter en zijn wat mij betreft absoluut een aanrader. Ook zeker leuk om met kinderen te bezoeken, aangezien beide musea een educatief karakter hebben en speciale arrangementen voor kinderen hebben.

Daarnaast bezochten we onlangs het museum van de Groningse schilder Henk Helmantel en wil ik zeker dit jaar nog zijn tentoonstelling in Museum Havezate Mensinge in Roden zien.

– Natuurgebieden

Balloerveld Drenthe heidevelden

Wie mij al langere tijd volgt, weet dat ik graag in mijn vrije tijd mijn wandelschoenen aantrek om er samen met mijn camera op uit te trekken. Het prachtige natuurgebied De Heemtuin in Muntendam is al jaren mijn favoriete natuurgebied, maar natuurlijk zijn er nog veel meer natuurgebieden in Nederland waar ik graag een keertje zou willen wandelen.

Zo noemde ik onder meer De Onlanden bij Groningen en ’t Roegwold bij Schildwolde (Groningen). Ook Drenthe telt meerdere natuurgebieden die vragen om een kennismaking. Zoals bijvoorbeeld Nationaal Park Dwingelderveld  of Nationaal Park Drentse Aa. Helaas kan ik van dit rijtje nog niks afstrepen maar ging ik wel aan de wandel in andere gebieden. Zo genoot ik van prachtige heidevelden in Balloërveld in Drenthe en genoot ik tevens van de vergezichten in Nationaal Park Lauwersmeer.

– Kastelen in Nederland

Landgoed Fraeylemaborg Slochteren

Vaak bezoeken we tijdens een vakantie in het buitenland een kasteel, maar ook in Nederland valt er natuurlijk genoeg te zien op dit gebied. Vandaar dat ik enige tijd terug een heuse wishlist opstelde met kastelen in eigen land die ik graag zou willen zien. Overbodig te zeggen misschien, maar dit is zeker iets waar ik volgend jaar hopelijk iets van af kan strepen!

Wat staat er nog op de planning dit jaar?

Tja, het jaar begint nu aardig snel naar het einde toe te lopen, dus dat betekent in ieder geval dat ik ook in 2020 met dit project verder zal gaan. Maar goed, dat neemt natuurlijk niet weg dat we nog een aantal weken hebben te gaan en dat we in ieder geval nog wel iets gaan doen in eigen land.

Namelijk:

 • wandelen in Natuurgebied Appelbergen bij Glimmen (deze zaterdag zelfs al, dus hopelijk met mooi herfstweer)
 • slenteren door Niehove dat door de Elsevier is uitgeroepen tot mooiste dorp van Groningen
 • het Museum Havezate Mensinge in Roden vanwege de tentoonstelling van Henk Helmantel

Wat moet ik volgens jou in 2020 echt gaan zien in Nederland?

19 comments

 1. Skyblog

  Leuk dat je verschillende plekjes gaat bezoeken. Zelf In onze Haarlem. In Nederland is ook leuk om te doen. Zie je van jou foto’s. Mooi!

  Beantwoorden

 2. Ilona Wielinga

  Ergens ook wel leuk dat je dit doel nu mee kan nemen naar 2020! Ik woon zelf in Drenthe, en het zit hier echt wel boordevol met prachtige plekken om te wandelen. Alhoewel ik het vaak ook wel leuk vind juist een wat grotere stad op te zoeken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Als je nog tips hebt, dan hoor ik het graag hoor!

   Beantwoorden

 3. Jouvence

  Leuk dat je een soort van tour door Nederland doet!

  Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Ik kan de Achterhoek aanraden : ) Ik woon er zelf, en het is hier beslist erg mooi.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nog specifieke plekken?

   Beantwoorden

 5. Alexandra

  Ik wil graag een keer naar Giethoorn. Maastricht en Den Bosch vind ik ook erg leuke steden. Maar ook Den Haag of Oudewater. Zoveel. Moeilijk te kiezen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oudewater? Ik ga googlen, nog nooit van gehoord namelijk

   Beantwoorden

 6. Daisy

  Wat een hoop plekken hebben jullie gezien! Leuk ook dat je het mee gaat nemen naar 2020 ?

  Ben erg benieuwd naar de plaatsen die jullie in 2020 aan gaan doen! Wij zijn niet zo van toerist spelen in eigen land, maar wellicht weet je ons te overtuigen ?

  Beantwoorden

 7. Mandy

  Appelbergen is van familie van mij, je kunt er ook heerlijk eten! Ook hele leuke dingentjes doen, klompgolf en gps toch etc. Ook kun je er natuurlijk heerlijk wandelen

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nu heb ik nog meer zin in morgen!

   Beantwoorden

 8. Karin

  Wij zijn dit jaar voor het eerst naar de Biesbosch geweest en dat vond ik echt mooi. Helaas geen bevers gezien, maar misschien kan jij die vinden?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wie weet! Maar dat wordt dan sws niet eerder dan volgend jaar!

   Beantwoorden

 9. Villasappho

  Nederland is prachtig maak een haalbaar lijstje en ga, zou ik zeggen.

  Beantwoorden

 10. Jouvence

  Wat leuk zo’n soort van tour door Nederland!

  Beantwoorden

 11. Georgina Lifestyle

  Nederland heeft zoveel mooie plekjes. Best een goed idee om een planning te maken!

  Beantwoorden

 12. Linne

  Zelf ga ik al jaren op vakantie in Nederland. De ene keer gaan we de natuur in en de andere keer verkennen we een stad. Super leuk dat je dit gaat doen!

  Beantwoorden

 13. Marcella

  Bij Appelbergen hebben wij twee keer gewandeld. Heel mooi! Enne, ik hou me nog steeds aanbevolen voor een kennismaking met wandeling bij de Onlanden! Goed voornemen ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Moeten we echt gaan doen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.