Fraeylemaborg Slochteren

Op mijn wishlist: Kastelen in Nederland

Zowel in de Belgische Ardennen als in de Saksische Schweiz bezochten we kastelen. Heerlijk vind ik het om me onder te dompelen in de geschiedenis van zo’n kasteel en mij te verbazen over de veelal aanwezige pracht en praal. Toch besefte ik mij ook dat ik in Nederland nog nooit een kasteel heb bezocht! Vreemd toch, want waarom wel in het buitenland en niet in eigen land?

Project Nederland

Dit jaar stelde ik een viertal projecten op waar ik mij op wilde richten. Hieronder ook Project Nederland, bedoeld om vaker de toerist in eigen land te spelen. Tenslotte heeft Nederland ook genoeg moois te bieden, zowel qua steden als qua natuur. Ik deelde al een keer een wishlist hiervan. Toch dacht ik hierbij nooit aan kastelen, want op de één of andere manier associeer ik Nederland nooit met kastelen terwijl het juist in het buitenland zo’n enorme aantrekkingskracht op mij uitoefent.

Kastelen in het buitenland

Schloss Neuschwanstein Duitsland

In Duitsland bezochten we een paar jaar geleden het overweldigende Schloss Neuschwanstein. Indrukwekkend, zowel van buiten als van binnen, maar ook zeker de ligging zorgt ervoor dat dit kasteel een absolute bezienswaardigheid is. Ondanks de drukte, zelfs half september, ben ik blij dat ik dit kasteel heb gezien. Het was soms even een aanslag op mijn portie geduld, maar absoluut de moeite waard.

Schloss Weesenstein Saksische Schweiz

Ook in de Saksische Schweiz bezochten we een kasteel. Dit keer viel mijn oog op Schloss Weesenstein, een bijzonder en curieus kasteel. Niet zozeer vanwege de ligging, want die is prachtig, maar wel vanwege de ietwat vreemde indeling. Zo waren vroeger de paardenstallen op de vijfde terwijl de woonvertrekken op de eerste verdieping waren. Ook hier genoot ik weer volop van al het moois dat het kasteel te bieden heeft.

Kasteel van Morave Ardennen België

Tijdens ons verblijf in de Belgische Ardennen draaide het niet alleen om de Formule 1, maar hadden we ook nog een paar dagen om iets van de omgeving te ontdekken. Zo brachten we onder meer een bezoek aan het prachtige kasteel van Morave waar ik nog nooit van had gehoord, maar nu iedereen aanraad om te bezoeken. Goed onderhouden, bijzondere voorwerpen, mooie grote zalen en een tuin om U tegen te zeggen. Datzelfde geldt trouwens ook voor Schloss Weesenstein.

Kastelen in Nederland

Fraeylemaborg Slochteren

Tja, wat dat betreft ben ik dus nog vrij blanco, want zoals gezegd heb ik in eigen land nog nooit een kasteel bezocht. Wel nam ik vorig jaar een kijkje in de Fraeylemaborg in Slochteren dat volgens de website Kastelen in Nederland ook tot deze categorie behoort.

Hoogste tijd dus om mij daar eens wat meer in te verdiepen en ook daadwerkelijk enkele kastelen te bezoeken. Bij Explorista kwam ik een lijstje tegen met de 14 mooiste kastelen in Nederland. Lastig kiezen, maar puur op afstand zou dit mijn potentiële top drie van te bezoeken kastelen in Nederland zijn.

 • Kasteel De Haar in Utrecht
 • Kasteel Doorwerth in Gelderland
 • Kasteel De Doornenburg in Gelderland

Volgens Kastelen in Nederland telt ons land ruim 1.300 kastelen. Wat dat betreft hoef ik mij dus niet te vervelen!

Welk kasteel zou ik volgens jou moeten bezoeken?

14 comments

 1. lodi

  Kasteel de Haar, daar hebben wij onze trouwfoto’s laten maken en met de jongens en school heb ik hier wel rondleidingen gehad. Echt super leuk. Een mooi kasteel met een prachtige tuin om in te wandelen. Ook het dorp haarzuilens zelf is erg leuk.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk! Ik zet hem nu zeker op mijn lijstje!

   Beantwoorden

 2. Gabrielle

  Leuke lijst, zelf ben ik tientallen keren in de Haar geweest omdat mijn opa en oma er naast wonen. Het is echt een prachtig kasteel en ook de tuinen zijn adembenemend.

  Beantwoorden

 3. rachel

  leuke lijst en zou niet weten welke je zou moeten bezoeken, ik zou zeggen probeer ze allemaal een keer te bezoeken 😀

  Beantwoorden

 4. Frederique

  Ja zonde inderdaad – dat gebeurt sowieso vaak, dat we het eigen landje ‘vergeten’. Kasteel Doorwerth schijnt ook erg mooi te zijn.

  Beantwoorden

 5. Daphne - verdraaidmooi

  Kastelen hebben iets magisch, zowel van binnen als van buiten. Het is lang geleden dat ik er een bezocht heb eigenlijk.

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Loevesteijn en Muiderslot.

  Beantwoorden

 7. Kristof

  Klopt, de momumenten in eigen land in het algemeen worden maar al te veel over het hoofd gezien.

  Hier in Belgie heb je er ook een paar maar ik ga toch lievern ergens in het zuiden van Frankrijk een kasteel bezoeken.

  Beantwoorden

 8. Yova

  Kastelen in Nederland is ook mooi. Maar volgens mij is hier wat kleiner. In buitenland is groter en wat andere kleur. Er zit wel mooie erbij van jou foto’s. Prachtig!!

  Beantwoorden

  1. Yova

   Eerlijk gezegd ik weet helemaal geen kastelen. Helaas kan ik niet helpen.

   Beantwoorden

 9. Bouchra

  Leuk! Ik zou het eigenlijk niet weten want ik bezoek geen kastelen maar het lijkt mij leuk om met mijn kids te doen.

  Beantwoorden

 10. Caroline

  Prachtig, ik hou ervan. Mocht je een keer in mijn woonplaats Wijchen zijn, dan moet je zeker een kijkje nemen bij het kasteel midden in ons dorp.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nog nooit geweest, maar je maakt nu nu wel nieuwsgierig, dus ik ga even googlen!

   Beantwoorden

 11. Cynthia

  Ik weet inderdaad dat er kastelen in Nederland zijn, maar gek genoeg heb ik er nooit aan gedacht om ze te bezoeken. Terwijl ik dat in het buitenland wel doe. Zoals laatst St Michaels Mount in Cornwall. Zo gaaf!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.