Tip | Het museum van Henk Helmantel in Westeremden

Henk Helmantel? Ik hoor het jullie al denken. En heel eerlijk, tot een paar jaar geleden had ik zelf ook nog nooit van de beste man gehoord. Laat staan dat ik mij überhaupt voor schilders interesseerde. Hoe dat wel zo is gekomen? Dat kwam tijdens ons bezoek aan Het Klooster in Ter Apel. Hier zag ik namelijk voor het eerst een schilderij van Henk Helmantel en het was eigenlijk direct liefde op het eerste gezicht. Waarom? Omdat zijn schilderijen zo levensecht zijn, omdat ik het gevoel krijg dat ik naar die plek toe wil, sterker nog, ik wil dat schilderij inlopen, zo echt lijkt het. Kortom, ik ben fan en toen ik bij TV Noord hoorde dat hij een museum had, moest en zou ik daar heen en zo geschiedde dus!

Wie is Henk Helmantel?

Henk Helmantel is een schilder uit het Groningse Westemden en staat bekend om zijn realistische schilderijen. Hij is een schilder van deze tijd, maar heeft een voorliefde voor de oude schilderkunst. Typerend voor zijn werk vind ik vooral dat het lijkt alsof het jaren geleden is geschilderd, maar dat het dus gewoon van deze tijd is. Dat het geloof voor hem belangrijk is, zie je ook duidelijk terug in zijn schilderijen. Vaak betreft het namelijk een doorkijkje in een kerk of klooster.

Henk Helmantel museum

Daarnaast verzamelt Helmantel oude voorwerpen zoals bijvoorbeeld kruiken en gebruikt hij deze regelmatig in zijn stillevens. Ook van zijn stillevens ben ik diep onder de indruk, want zeg nu zelf, in deze tomaatjes wil je toch zo je tanden zetten?

Het pittoreske Westeremden

Westermden Groningen

Ondanks dat ik een geboren Groningse ben, had ik nog nooit van dit dorpje in het hoge noorden gehoord. Toch moest ik hier onlangs naar toe omdat dit namelijk de plek is waar Henk Helmantel zijn museum en atelier is. Ik had eigenlijk verwacht dat er behalve dat verder weinig te zien zou zijn, maar daar vergiste ik mij dus enigszins in. Zo vind je er onder meer een leuk plein met een aantal mooie huizen waaronder Het Dorpshuis, maar kun je ook niet om de bijzonder mooie Andreaskerk heen.

Andreaskerk Westeremden

Deze kerk is trouwens ook een bron van inspiratie voor Helmantel en zie je dan ook regelmatig terugkeren in zijn werk. Ook wij namen uitgebreid de tijd om hier rond te kijken en waren onder de indruk van de schoonheid van deze kerk.

Museum Helmantel

Museum Henk Helmantel Westeremden

Zoals gezegd was onze voornaamste doel het museum van Henk Helmantel. Dit bevindt zich in een pittoresk pand wat vroeger dienst deed als pastorie c.q. boerderij. Tegenwoordig biedt het plaats aan het atelier en woongedeelte van de schilder waarbij dan in het oude schuurgedeelte de expositieruimte is.

Henk Helmantel

In deze ruimte is jaarlijks een nieuwe expositie. Deze keer betreft het vooral schilderijen in het kader van de Groninger kerken en Europees Erfgoed. Wil je deze expositie zien, dan moet je snel zijn, want het museum is nog tot en met 26 oktober 2019 geopend voor het publiek en uitsluitend geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Een enkele stilleven hangt hier ook, maar wil je meer stillevens zien, dan kun je hiervoor nog tot en met 26 december 2019 terecht in Museum Havezate Mensinge in Roden. Overbodig te zeggen misschien, maar dit staat nog op ons to do lijstje voor november, want natuurlijk willen we ook dat werk maar al te graag van hem zien.

Praktische informatie:

 • Museum Helmantel bevindt zich in Westemden
 • geopend op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Let wel, nog t/m 26 oktober 2019 geopend
 • entreeprijs is EUR 5,00 per volwassene inclusief 1 consumptie (kinderen t/m 12 jaar gratis)
 • Andreaskerk is gratis te bezichtigen
 • Museumwinkel aanwezig

Is dit kunst wat jou aanspreekt of niet?

13 comments

 1. Alexandra

  Realistische schilderkunst heeft mijn voorkeur. Ik vind de schilderijen van Helmantel erg mooi. Ben Snijders is een realistische schilder uit Drenthe. Wellicht interessant voor jouw om een expositie van hem te bekijken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, bedankt voor de tip!

   Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Wauw, ik vind de schilderijen echt prachtig! Dit lijkt me beslist een bezoekje waard. Dankjewel voor de tip.

  Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  ik vind het altijd lastig te beoordelen of ik een schilderij mooi vind vanaf een scherm…Ik kan wel zien dat het heel goed geschilderde schilderijen zijn

  Beantwoorden

 4. Marieke

  Dat ziet er zo op de foto’s uit als heel mooie schilderijen. Maar eigenlijk heb ik er het geduld niet voor om lang in een kunstmuseum rond te kijken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik ook niet hoor, maar dit is niet zo erg groot, dus dat is prima voor mij.

   Beantwoorden

 5. Daisy de Vos Burchart

  Wij zijn wel in voor musea, maar gaan er eigenlijk te weinig heen.
  Deze gaan we zeker onthouden.. Mijn man is een drent en zal eens vragen of hij wel eens gehoord heeft van Westeremden.. Is net een wandelende atlas haha..

  Leuk dat er meer te doen is ? Zijn er ook leuke terrasjes waar je iets van koffie of warme chocomel kan drinken na afloop?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bij de entreeprijs zit een kop koffie of thee bij in en anders kun je misschien nog terecht bij het dorpshuis

   Beantwoorden

 6. Sherry

  Jazeker spreekt deze kunst mij aan. Ik ken deze man ook niet. Zijn werk lijkt me erg goed.

  Beantwoorden

 7. Melanie Hoogvliet

  Deze kunst spreekt me wel aan ik hou sowieso van kunst.

  Beantwoorden

 8. Caroline - HippeShops

  Als kunst- en museumliefhebber spreekt mij dit absoluut aan. Ik ben erg gecharmeerd van deze stijl.

  Beantwoorden

 9. Kool Family

  Schilderijen zijn echt prachtig!

  Beantwoorden

 10. Heidi

  Wat ziet der ongelooflijk mooi uit.
  Vooral de omgeving is echt prachtig.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.