Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel

Enige tijd geleden maakten we op een mooie zondag een wandeling in de bossen rondom Het Klooster in Ter Apel, het Kanunnikenpad. Vertrek- en eindpunt was bij Het Klooster en aangezien we nog wat tijd over hadden en een bezoek aan dit klooster al langere tijd op mijn lijstje stond, was de keuze snel gemaakt.

Even wat achtergrondinformatie…

Het Klooster werd in 1465 gesticht en is het enige overgebleven middeleeuwse plattelandsklooster dat Nederland rijk is. Tegenwoordig doet het dienst als museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis, galerie voor hedendaagse kunst en doet de voormalige lekenkerk van het Klooster dienst als hervormde kerk. Ook is het zeer geliefd als trouwlocatie. Tegenover het Klooster stond het brouw- en bakhuis waar tegenwoordig Hotel Boschhuis in is gevestigd.

Eenmaal binnen…

Na de hartelijke ontvangst en ons ontkennende antwoord op de vraag of we een Museumjaarkaart hebben, konden we voor € 7,50 p.p. Het Klooster betreden. Eenmaal binnen valt direct het prachtige bouwwerk op en vooral ook de rust dat zo’n gebouw automatisch lijkt uit te ademen.

Klooster Ter Apel
Kruisgang
Klooster Ter Apel
De hervormde kerk

Op de bovenverdieping waren vroeger de kamers van de monniken gevestigd, tegenwoordig is het onderdeel van de museum rondgang.

Klooster Ter Apel
De vroegere slaapruimtes van de monniken

De diverse ruimtes, zowel boven als beneden, bieden ruimte voor verschillende tentoonstellingen. Hierbij vielen vooral de schilderijen van Henk Helmantel ons op. Onderstaande foto heb ik gemaakt van één van zijn schilderijen. Net echt, toch?Klooster Ter Apel

In de kelder van Het Klooster zit een kleine bierbrouwerij waar het eigen gemaakte bier wordt gebrouwen en verkocht.

Klooster Ter Apel

Een mooi stukje geschiedenis…

Hoewel het ons hooguit een uurtje heeft gekost om alles te zien en we zeker geen “wat was dit indrukwekkend” gevoel er aan hebben overgehouden, is het natuurlijk mooi dat zo’n stukje geschiedenis bewaard is gebleven. Het is vooral ideaal te combineren met een wandeling door het prachtige omringende natuurgebied en om dan ter afsluiting bij Hotel Boschhuis neer te strijken voor een kop koffie met wat lekkers in een gezellige authentieke ambiance.

11 comments

 1. Sabine

  Wat mooi! Ik houd echt van dit soort uitstapjes!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij ook, maar we zijn te vaak geneigd om het net over de grens in Duitsland te zoeken.

   Beantwoorden

 2. Patricia

  normaal rij je uren voor dit soort bezoekjes terwijl het dichtbij huis ook prachtig mooi kan zijn. Ook wij gaan de grens over voor dit soort bezoekjes. 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt… daarom heb ik mezelf ook tot doel gesteld om dit jaar meer in mijn eigen provincie op ontdekking te gaan.

   Beantwoorden

 3. Flavie

  Alweer een stukje geschiedenis rijker.

  Beantwoorden

 4. Ferry & Jacqueline

  Prachtig uitstapje heb je gemaakt. Leuk om te weten hoe het zit. Geschiedenis kun je wat weer leren. Leuke foto’s heb je gemaakt.

  Beantwoorden

 5. Quirina Kamoen

  Ik ben er vandaag geweest en inderdaad een mooi klooster. Alleen werd ik aangesproken op mijn manier van fotograferen, zag te professioneel uit. Ben jij ook aangesproken op het fotograferen?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nee, ik heb netjes gevraagd of het mocht. Dat mocht dus, alleen geen flits

   Beantwoorden

   1. Quirina

    Oke, normaal doe ik dat ook altijd. Alleen ik was het een keer vergeten.

    Beantwoorden

    1. Wanda

     Kan gebeuren toch?

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.