Kanunnikenpad Ter Apel winterdip

EMER | Kanunikkenpad Ter Apel

EMER… ik kan jullie hersentjes haast horen kraken maar met de toevoeging erachter, moet er toch wel al een lichtje gaan branden? In mijn Doelen voor 2016 zei ik al dat ik Elke Maand Een Route wil gaan doen, hetzij per fiets hetzij per benenwagen. Tot mijn eigen stomme verbazing kan ik januari nu al afstrepen!

Het is zondagochtend, de ontbijtspulletjes zijn net opgeruimd en vriendlief zit wat achter de pc te pielen. Ik opper voorzichtig om er op uit te gaan, tenslotte schijnt de zon en na 3 dagen binnen te hebben gezeten vanwege de ijzel, snak ik er naar om naar buiten te gaan, even lekker de natuur in. Kop leegmaken, foto’s maken en gewoon het gevoel te hebben dat je het hele rijk voor je alleen hebt. Voor vriendlief hoeft dit allemaal niet zo, beetje thuis rondhangen is ook prima maar hij weet na 13,5 jaar wel dat ik, als het maar even kan, naar buiten moet, dus komt hij zelf met het briljante idee om richting Ter Apel te gaan. Bij het klooster is een groot bos, daar kunnen we vast wel een rondje doen, dus gaan we richting Ter Apel…

Het klooster in Ter Apel
Het klooster in Ter Apel

Bij de parkeerplaats tegenover het Klooster en naast Hotel Boschhuis is het druk maar we kunnen gelukkig nog net het laatste plekje inpikken. Op naar het beginpunt! Van een afstandje zie ik de verschillende opties al maar dichterbij gekomen, is het direct wel duidelijk. We gaan voor de gele route, Het Kanunnikkenpad, een rondwandeling van 4 km.

Wandelroutes

Dit pad is genoemd naar de Kanunniken (wereldlijke geestelijken), de bewoners van het Klooster en voert ons door het prachtige natuurgebied van Westerwolde. Even voor jullie beeldvorming: het gebied bevindt zich op de grens van Groningen/Drenthe en ligt tegen de Duitse grens aan.

Vaak vind ik de natuur in deze tijd van het jaar niet echt bijzonder. Alles oogt zo kaal en troosteloos, wachtend op de lente. Maar op zo’n redelijk zonnige dag als deze zondagmiddag, blijken er toch genoeg mooie plekjes langs de route te zijn. Zo is dit gebied ook erg geliefd bij ruiters die op verschillende plekken door het water heen moeten waden.

Kanunnikenpad Ter Apel

We vervolgen al slingerend de gele route, de ene keer door het bos en dan weer langs het water. Sommige plekken zijn behoorlijk nat en is het echt even uit kijken geblazen om niet onderuit te gaan.

Kanunnikenpad Ter Apel

Kanunnikenpad Ter Apel

We worden onderweg meermalen ingehaald, niet omdat ons tempo zo laag is, maar omdat ik natuurlijk overal foto’s van wil maken terwijl vriendlief geduldig staat te wachten…

Kanunnikenpad Ter Apel

Kanunnikenpad Ter Apel

Niet alleen ontdek ik steeds weer wat anders in het bos maar ook probeer ik zoveel mogelijk vanuit verschillende gezichtspunten te fotograferen. Ja, ik heb vriendlief zijn geduld danig op de prijs gesteld…

Kanunnikenpad Ter Apel

Mijn oriëntatievermogen wordt danig op de proef gesteld want we slingeren echt alle kanten op en ik heb werkelijk waar geen idee meer waar we zijn. Gelukkig wordt de route goed aangegeven…

Kanunnikenpad Ter Apel

Halverwege dit bruggetje valt mij ineens de reflectie van de wolken in het water op en ja, ook dat moet natuurlijk worden vastgelegd…

Kanunnikenpad Ter Apel

Kanunnikenpad Ter Apel

Na een dik uur zijn we dan toch zowat aan het einde van deze route gekomen. Een route die ik zeker in het voor- en najaar nog wel een keertje wil gaan lopen. Erg benieuwd hoe het er dan uit zal zien, als alles vol in bloei staat of met die mooie herfstkleuren…

Deze route kun je trouwens prima combineren met een bezoek aan Het Klooster, wat we zelf ook hebben gedaan. Blog hierover volgt binnenkort.

18 comments

 1. Sas

  Wat een prachtige route. Lijkt me erg rustgevend om daar te lopen. Erg mooie foto’s heb je ook gemaakt. Ik heb er van genoten.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk om te horen!

   Beantwoorden

  2. Wanda

   Het is voor ons niet eens zo ver weg en toch was ik nog nooit echt in die hoek geweest. Wel vaak door Ter Apel zelf gereden maar dit soort dingen nog niet eerder daar ondernomen. Gaan we vaker doen dus!

   Beantwoorden

 2. Sanne

  Het lijkt mij een fijne route. Ik heb genoten van je foto’s. Alleen dat ene pad gaat door het water. of zie ik dat verkeerd? Dat lijkt mij wel niet gemakkelijk.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt, maar dat is alleen voor ruiters toegankelijk, tenzij je natte voeten wilt halen! Ik wilde daar alleen even foto’s maken, daarna hebben we onze eigen gele route weer vervolgd…

   Beantwoorden

 3. Sabine

  Wat geweldig leuk en fijn om te lezen! Je humor maakt me aan het lachen en van de foto’s kom ik tot rust. Zou zo met je meelopen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Jouw reactie bezorgt mij een glimlach! Mocht je ooit in de buurt zijn, dan gaan we er samen op uit!

   Beantwoorden

 4. ivonne

  Altijd lekker zo uitwaaien in het bos en jouw vriend heeft een engelengeduld ? Dit lijkt me ook mooi in het voorjaar!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   We gaan zeker straks nog een keer terug!

   Beantwoorden

 5. Door Suzanne

  Wat goed dat je je EMER-doel voor januari al gehaald hebt! En leuk om te lezen over een gebied dat ik eigenlijk helemaal niet ken. Misschien een dezer maanden toch maar eens die kant op :-). Ben benieuwd naar je volgende wandeling/fietsroute…

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik heb wel al wat op het oog, dus zodra we die hebben gelopen, volgt er wel een blog!

   Beantwoorden

 6. Morgaine

  Je hebt helemaal gelijk, dit wil je zeker terug zien in de lente of de zomer en de herfst, wat prachtig mooi, zelfs kaal… Want dat is mijn issue nu ook, waarom gaan als het kaal is, hahahaha

  Maar ja, hier vind je ook geen kloosters of zo tussendoor 😉

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bij jullie is toch ook genoeg te zien?

   Beantwoorden

 7. Flavie

  Mooie wandeling… zeker eentje om nog eens te bewandelen in een ander seizoen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.