Balloerveld Drenthe heidevelden

Genieten van de Drentse heide in het Balloërveld

Augustus is natuurlijk dé maand waarin de heide tot bloei komt. Gelukkig hoef ik daarvoor niet ver te rijden, want op zo’n 20 minuten rijden ligt het Balloërveld. Een prachtig uitgestrekt natuurgebied waar je in elke jaargetijde heerlijk kunt wandelen, maar zeker in de zomer als de heide volop in bloei staat. Afgelopen zaterdag ging ik dan ook samen met mijn moeder op ontdekking in dit gebied en keken we onze ogen uit. Rondom heide, zandduinen en oude karresporen die doen denken aan vroegere tijden. Kortom, een gebied dat absoluut de moeite waard is om vaker naar terug te keren!

Het heideveld ligt op een hooggelegen plateau tussen de dalen van het Looner Diep en het Rolderdiep. De overwegende heide- en vergraste heidebegroeiing wordt spaarzaam afgewisseld met veenmeertjes, wat plukjes dennenbos en kleine zandverstuivingen her en der. De Herders van Balloo beweiden in opdracht van Staatsbosbeheer het Balloërveld. Het veld wordt doorkruist met een netwerk van zandwegen en karrensporen die deels nog dateren van voor de middeleeuwen. Bron: Wikipedia

Parkeren bij De Schaapskooi

De Schaapskooi Balloerveld

Vanuit twee kanten kun je beginnen aan je wandeling over het Balloërveld. Wij kiezen voor de zuidelijkste lus en parkeren de auto bij De Schaapskooi. Direct een mooi begin van onze wandeling, aangezien het altijd leuk is om bij zoiets even een kijkje te nemen. Op deze zaterdagmiddag is de schaapskooi leeg, maar er is onder meer een wolatelier aanwezig waar je kunt zien wat er zoal van de wol van de schapen wordt gemaakt. Ook kun je hier terecht voor een kleine versnapering.

Nu telt de kudde nog zo’n 400 schapen waarmee het de grootste kudde van Drenthe is. In de hoogtijdagen van 1875 graasden maar liefst 13.000 schapen in Balloërveld. Normaal kun je het treffen dat je de schaapskudde ergens in actie ziet op de heide, maar wij zijn nog niet eens aan onze wandeling begonnen of we spotten een deel van de kudde al. Aan één kant natuurlijk jammer dat we ze niet ergens onderweg zijn tegen gekomen, maar neemt niet weg dat het een mooi gezicht is.

Paarse route over het Balloërveld

Paarse route Balloerveld

Balloerveld Drenthe heidevelden

In principe geldt dat je in het Balloërveld vrij kunt wandelen, mountainbiken, fietsen en paardrijden. Om de wandelaars echter een gevarieerd landschap voor te schotelen, heeft Staatsbosbeheer een route van in totaal 9 km uitgezet. Deze is gemakkelijk te volgen door de paarse paaltjes. Onderweg heb je tevens de gelegenheid om de route in te korten. Start je vanuit de parkeerplaats bij het Galgenriet dan kun je de noordelijke lus van zo’n 4 km lopen. Start je vanaf de schaapskooi dan kun je je beperken tot de zuidelijkste lus van zo’n 6 km.

Aangezien wij vanaf de schaapskooi zijn gestart én het deze zaterdag behoorlijk warm is, is het voor ons al snel duidelijk dat we voor de route van 6 km gaan.

Middeleeuwse snelweg

Middeleeuwse snelweg Balloerveld

Een opvallende verschijning in het uitgestrekte landschap zijn de langgerekte banen over de heide. Volgens de informatie van Staatsbosbeheer zijn dit karrensporen van middeleeuwse reizigers. Zij trokken met paardenkarren en koetsen over deze grond dat vanwege zijn hoge ligging beter begaanbaar was dan de drassige beekdalen.

Dit gebied was vroeger de verbindingsweg tussen Coevorden in Drenthe en Groningen. De reizigers volgden op de zandgrond elkaars spoor, net zolang totdat dit spoor tot de wielassen was uitgesleten, dan ging men iets opzij. Het resultaat zijn dus deze langgerekte banen waarbij het op deze zonnige zaterdagmiddag lastig is voor te stellen dat het in de middeleeuwen een druk verkeersgebied was.

Genieten van de Drentse heide in het Balloërveld

heidevelden Balloerveld Drenthe

Balloerveld

Zoals gezegd staat de heide momenteel volop in bloei, maar als je er nog van wilt genieten, moet je er snel bij zijn. Meestal is het begin september helaas alweer voorbij. Als je kiest voor het Balloërveld, hou er dan wel rekening mee dat het niet bepaald een lichte wandeling is.

Het is namelijk een wandeling waarbij je grotendeels door stuifzand loopt wat het af en toe best zwaar maakt. Toch maken ook deze stuifduinen het juist tot een prachtig gebied. Vooral als je weer terug wandelt richting de schaapskooi en je in de verte de kerktoren van Rolde ziet opdoemen. Wij hebben er in ieder geval erg van genoten!

Handige informatie

 • Parkeren bij De Schaapskooi in Balloo (gratis)
 • Bezienswaardigheid: De Schaapskooi, oude karrensporen
 • paarse route in totaal 9 km, noordelijke lus 4 en zuidelijke lus vanaf De Schaapskooi 6 km
 • goede wandelschoenen is een vereiste
 • zorg voor voldoende water en proviand, alleen mogelijkheid tot kop koffie bij De Schaapskooi aan het begin
 • niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, goed ter been zijn is een vereiste vanwege het mulle zand

Heb jij al een heidewandeling gemaakt? Zo ja, waar?

12 comments

 1. Lodi

  Prachtig zeg, die heide zo mooi in bloei. Een aangegeven wandelpad vind ik zelf altijd erg leuk om te lopen. Hier nog geen heide bezocht, kreeg van de week wel app foto’s van familie die aan het wandelen waren.

  Beantwoorden

 2. rachel

  is toch heerlijk om daar te lopen!! ik liep vroeger veel en graag maar dat gaat nu niet meer maar zou het echt nog wel een keer willen doen op de heide

  Beantwoorden

 3. Caroline - HippeShops

  De heide staat al vroeg in bloei, Ik wacht even tot het wat koeler is dan ga ik de heide in de omgeving hier zeker aanschouwen.

  Beantwoorden

 4. Mandy

  Oehh! Ben zo blij dat als iets voor jou dicht is, het ook voor mij dichtbij is, hier ga ik zeker een keer wandelen! Had er nog nooit van gehoord maar ziet er prachtig uit

  Beantwoorden

 5. Rory

  Ooit vroeger bij ons in de buurt bij Blaricum. Zelfs ook gepicknickt (en netjes alles opgeruimd en meegenomen). Heel gezellig. Veel te lang niet gedaan trouwens. Goede tip dus van je.

  Beantwoorden

 6. Yova

  Jullie hebben prachtig omgeving gezien. Wat mooi daar. Daar zijn wij in de vakantie twee keer geweest. Heeft reden voor… Maar deze was beukenbos….. In Veluwe. Heide ziet daar ook prachtig uit. Daar hadden wij ook schapen gezien. Ook foto’s gemaakt. Mooie foto’s van jou. Het was goed weer om te wandelen. Prachtig!!

  Beantwoorden

  1. Yova

   Het was in Veluwe geweest. Drenthe is zeker prachtig. Vroeger gingen ook regelmatig op vakantie.

   Beantwoorden

 7. Melissa

  Jaaa het is zo mooi daar. Al zoveel prachtige foto’s voorbij zien komen. Heerlijke wandeling

  Beantwoorden

 8. Yana

  Waauw die paarse heide is prachtig! Moet ik ook eens bezoeken!

  Beantwoorden

 9. Cynthia

  Ik woon zelf dicht bij de heide (Veluwe in Ede) en daar staat de heide nu ook zo mooi in bloei. Een gedeelte daar heeft een verhard pad overigens. Misschien een leuke aanvullende tip voor mensen die iets minder goed te been zijn!

  Beantwoorden

 10. Melanie Hoogvliet

  Oooh wauw wat een prachtige mooie heide! Hier hebben we ook een schaapskooi en ik vind het altijd zo leuk om de schapen tegen te komen dat is zo’n mooi gezicht. Het ziet er uit als een mooie route.

  Beantwoorden

 11. Anita

  Mooie wandeling! Helaas voor mij iets te ver weg, maar gelukkig hier in de omgeving ook genoeg paarse kleurenpracht. Ik ben vorige week op de heide bij Radio Kootwijk geweest, was ook erg mooi! Afgelopen zondag over de Ginkelse heide in Ede gefietst, maar daar vond ik de heide al een beetje dor worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.