haven Blijkzijl Overijssel

Een middag in de pittoreske havenplaats Blokzijl

In de Rubriek Een middag in… laat ik jullie plaatsen zien waar we zomaar even een paar uurtjes zijn geweest. Te weinig om echt heel veel tips te geven, maar ook te zonde om het niet te laten zien. Zo waren we begin juli een middag in Blokzijl. Een pittoresk havenplaatsje in de kop van Overijssel waar we genoten van de vele boten in de haven, maar ook van de diverse mooi oude panden rondom de haven en in het centrum. Kortom, een plaatsje waar ik weer heel wat foto’s heb gemaakt waar jullie vandaag van mogen mee genieten!

Bootjes kijken in de haven

haven Blokzijl Overijssel

Je kunt er niet om heen, de prachtige haven van Blokzijl. Een plek die je ook gewoon niet kunt missen, want het is niet alleen de centrale plek van Blokzijl, maar ook het hart van dit pittoresk plaatsje. Veelal dure jachten, maar ook mooie historische boten en alles daar tussen in. Wat dat betreft kijk je echt je ogen uit.

sluis Blokzijl

Neem ook zeker een kijkje bij de sluis. De boten varen namelijk op en aan en moeten dan vroeg of laat door de sluis om hun weg te kunnen vervolgen. Het is dan ook bijna wel zeker dat je vroeg of laat een keertje voor de sluis moet wachten. Absoluut geen straf natuurlijk omdat er genoeg te kijken valt.

haven Blokzijl

haven Blijkzijl Overijssel

Rondom de haven vind je ook enkele horecagelegenheden dus ook vanaf het terras kun je op je gemak genieten van het langskomende bootverkeer. Daarnaast staan er op diverse plekken bankjes waar je ongestoord van al dat moois kunt genieten. Ook wij doen dat op deze zondagmiddag. In ons geval samen met mijn ouders, zij zijn min of meer de oorzaak dat we in Blokzijl zijn beland aangezien ze in die regio op vakantie zijn. Traditiegetrouw bezoeken we ze dan vaak een dagje, zo waren we vorig jaar in Ootmarsum, maar dit jaar dus in Blokzijl.

Middeleeuwse pandjes in de haven van Blokzijl

Blokzijl

Niet alleen de haven is een lust voor het oog, dat geldt ook zeker voor de panden in de haven. Stuk voor stuk goed onderhouden en stuk voor stuk prachtig om te zien. Dat geldt voor zowel de panden met hun trapgevels, maar ook voor de aankleding van de huizen in de vorm van bankjes en bloemen.

Zoals gebruikelijk slenter ik altijd wat achter mijn gezelschap aan. Ze zijn het gewend dat ik regelmatig een blik werp in een zijstraatje omdat ik altijd nieuwsgierig ben wat daar is te zien. Soms valt dat tegen, maar soms blijkt het ook een leuk doorkijkje op te leveren, zoals in dit geval op de haven. Ik hou enorm van dit soort doorkijkjes omdat het vaak een verrassende blik werpt op de directe omgeving.

Slenteren door het historische hart van Blokzijl

Blokzijl

Nadat we voor ons gevoel alles hebben gezien in de haven, besluiten we om een rondje door het centrum te maken. Ook daar valt genoeg te kijken. Opnieuw natuurlijk vooral prachtige panden die leuk zijn aangekleed. Ook vind je hier smalle kanaaltjes met leuke bruggetjes en doorkijkjes. Echt heel groot is het niet, maar geef vooral je ogen goed de kost. Ik had verwacht dat juist hier wat meer winkeltjes zouden zitten, maar behalve een winkeltje met souvenirs en een winkel met delicatessen kom ik verder geen winkels tegen op onze ronde door Blokzijl.

Al vrij snel komen we dan ook weer uit bij de sluis. Aan de overkant vind je restaurant Sluiszicht en we besluiten dan ook om hier even wat te gaan eten. In eerste instantie ploffen we neer op het terras, maar uiteindelijk besluiten we toch om naar binnen te gaan. Ook bepaald geen straf, want nu hebben we direct uitzicht op de sluis en terwijl we genieten van een heerlijke lunch vaart de ene na de andere luxe boot langszij. Een perfecte afsluiting van een heerlijke middag!

lunch SLuiszicht Blokzijl

Praktische informatie:

 • Blokzijl ligt in de kop van Overijlssel
 • diverse parkeerplaatsen rondom het centrum, op zondag gratis, doordeweeks veel al betaald of met parkeerschijf
 • bezienswaardigheden: haven, middeleeuwse panden en de sluis
 • diverse horecagelegenheden waaronder Sluiszicht
 • voor meer informatie, check de officiële website van Blokzijl

Nieuwsgierig geworden naar meer van dit soort middagen?

Een middag in de oude binnenstad van Leer

Een middag in de toffe stad Malaga

Een middag in Bad Zwischenahn

Ben jij al eens in Blokzijl geweest?

15 comments

 1. Deborah

  leuk!! Het heeft iets kneuterigs. Iets gezelligs. Iets waar ik mij prima zou kunnen vermaken ook.

  Beantwoorden

 2. Caroline

  Nee, ben er nog nooit geweest, maar aan de foto’s te zien mag ik een bezoekje aan deze fijne plaats aan het water zeker niet overslaan.

  Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  Ik ben er nog nooit geweest. het ziet eruit als een leuk plaatsje , maar meer een plaatsje van als-je-toch-in-de-buurt-bent. Ik geloof niet dat ik ervoor om zou rijden..

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Snap ik hoor, maar idd als je in de buurt bent, dan is het leuk om even naar toe te gaan en rond te slenteren.

   Beantwoorden

 4. Manon

  Als je ‘pittoresk’ opzoekt in het woordenboek vind je echt dit! Cute 🙂

  Beantwoorden

 5. Laura

  WAUW! Zo’n mooi stadje! Het doet me een héél klein beetje denken aan Sluis (Zeeland) maar dan groter en authentieker! Ga ik zeker onthouden wanneer we eens in de buurt zijn!

  Beantwoorden

 6. Xarifa

  Heerlijk dagje door een oude dorpjes en steden lopen!

  Beantwoorden

 7. Mario

  Bekend terrein! Jarenlang gewoond! Ook leuk te bezoeken tijdens opening vaarseizoen, sinterklaasfeest, sluiting vaarseizoen. Leuk om te combineren met Giethoorn wat op ongeveer 20 kilometer afstand is!

  Beantwoorden

 8. Josan

  Ik dacht dat het in Groningen lag! Het ziet er wel gemoedelijk uit ook door die grachtenpandjes had niet verwacht dat je die architectuur ook in Overijssel zou aantreffen. Ootsmarsum ken ik dan wel weer. Daar heb ik in de omgeving gewoond.

  Beantwoorden

 9. Josan

  Ik dacht dat het in Groningen lag. Ziet er gemoedelijk uit ook door die grachtenpandjes. Had niet verwacht dit soort architectuur in Overijssel aan te treffen. Ootmarsum ken ik dan weer wel. In die omgeving ben ik opgegroeid.

  Beantwoorden

 10. Melanie Hoogvliet

  Ooooh wauw dat ziet er mooi uit! Ik ga blokzijl maar eens op mijn lijstje zetten met dingen die ik moet doen in eigenland!

  Beantwoorden

 11. Cynthia

  Het ziet er allemaal heel pittoresk uit. Ik houd wel van dat sfeertje. Het doet me een beetje aan Veere in Zeeland denken.

  Beantwoorden

 12. Anke (Fanke.nl)

  Leuk, Blokzijl doet mij wel een beetje denken aan Dokkum! Daar heb je ook van zulke grachtenpandjes. (:

  Beantwoorden

 13. Mandy

  Oh wauw! Op de foto’s ziet het er echt prachtig uit. Ik ben dol op zulke plaatsjes.

  Beantwoorden

 14. Susan | Seoul Style

  Die huisjes zien er leuk uit! Moet wel een beetje lachen om het bootjes kijken :p Heb zelf op een schip gewerkt en heeeel veel schepen en boten gezien in mijn leven :p

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.