Het Vlonderpad De Wieden

Tip: Wandel Het Vlonderpad in natuurgebied De Wieden

Onlangs waren we een dagje bij mijn ouders op de camping in Sint Jansklooster en gingen we niet alleen even naar Blokzijl, ook liepen we Het Vlonderpad in natuurgebied De Wieden. Eigenlijk was dit totaal niet de bedoeling. We zouden alleen even kijken bij dit natuurgebied en dan door gaan naar Blokzijl. Tot ik dus het bordje Het Vlonderpad zag met in de verte een soort van uitkijkpunt. Mijn nieuwsgierigheid won direct terrein, vooral toen ik zag dat deze route slechts een kilometer zou zijn. Zo’n kans om te genieten in een prachtig natuurgebied kun je toch niet laten liggen?

Bezoekerscentrum De Wieden

Vanaf de parkeerplaats zie je Het Bezoekerscentrum De Wieden al liggen. Hier kun je natuurlijk voor alle informatie terecht, maar ook kun je hier een bootexcursie boeken naar zowel Giethoorn als Blokzijl. Wij besloten echter om voorbij het bezoekerscentrum te lopen en gewoon maar te kijken waar we uit zouden komen. Het eerste wat dan opvalt, zijn de paar mooie middeleeuwse huizen die je tegen komt. Het voelt haast als een dorpje op zich met zelfs een heuse B&B en een theeschenkerij met terras voor een kleine versnapering.

De Wieden Sint Jansklooster

De Wieden Sint Jansklooster

De Wieden

Wij lopen door richting het water waar de rondvaartboten geduldig liggen te wachten op hun gasten en beklimmen het bruggetje voor een eerste blik op de omgeving. Aan de overkant van dit bruggetje begint het zogenaamde Laarzenpad en zoals de naam al aangeeft, kan het op deze route aardig nat zijn. Via hetzelfde bruggetje lopen we dan ook weer terug en besluiten vervolgens om Het Vlonderpad te nemen.

Het Vlonderpad

Het Vlonderpad De Wieden

Het Vlonderpad is in totaal bijna anderhalve kilometer, bepaald niet lang dus en daardoor in principe voor iedereen goed te doen. Tijdens deze korte rondlopende wandeling zie je De Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen, waar dieren als de otter en zwarte stern leven.

Het Vlonderpad De Wieden

Het Vlonderpad De Wieden

Voorheen was het vooral een houten pad, maar inmiddels is dit vervangen door duurzaam materiaal waardoor de wandeling ook voor rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens toegankelijk is. Langs de gehele route vind je op diverse plekken informatieborden. De ene keer met informatie over het ontstaan van het gebied, een andere keer over de vogels en planten die er voorkomen. Het is dus niet alleen een wandeling door een prachtig natuurgebied, maar ook zeker een wandeling met een educatief karakter.

Bezienswaardigheden tijdens Het Vlonderpad

tjasker Het Vlonderpad

Los van de natuur kom je nog twee opvallende bezienswaardigheden tegen tijdens je wandeling. Te eerste een tjasker, oftewel één van de kleinste soorten windmolens die er bestaan. Vroeger werden deze tjaskers gebruikt om water op het rietland te pompen, maar in de jaren dertig namen de metalen windmotoren het over. Van de ooit 200 tjaskers zijn er nu nog twee over. Eén daarvan staat dus aan Het Vlonderpad.

veenschuur Het Vlonderpad

Een andere bezienswaardigheid is de veenschuur. Vroeger werden deze veenschuren gebruikt door turfstekers bij hun werk in het veen. Helaas is het niet meer de originele schuur, die is namelijk verloren gegaan bij een brand in 2013. Vanwege de historische waarde voor het gebied heeft Natuurmonumenten de schuur herbouwd zodat bezoekers alsnog een goed beeld krijgen van hoe het er vroeger aan toe ging.

Praktische informatie:

 • Bezoekerscentrum De Wieden is gevestigd op Beulakerpad 1 in Sint Jansklooster.
 • Theeschenkerij met kleine kaart en terras
 • Mogelijkheid tot het boeken van bootexcursies naar Giethoorn en Blokzijl
 • Twee wandelroutes, Het Laarzenpad en Het Vlonderpad
 • speeltuin aanwezig
 • gratis parkeren
 • goede wandelschoenen

Zou jij deze route willen lopen?

16 comments

 1. lodi

  Wat ontzettend leuk, juist ook omdat jullie gewoon zijn gaan lopen, hier hou ik ook altijd van. Lopen en zien waar je uitkomt. Dat onverwachte is zo ontspannen en mooi. De kinderen gingen hier vorig jaar met school naar een natuurgebied, waar wij nu ook regelmatig wandelen en dit is ook zo mooi. Leuk om te lezen en te onthouden.

  Beantwoorden

 2. Felice Veenman

  ik zou deze route zeker willen lopen ! klinkt een beetje als het pondjes pad bij Ettersheim, daar heb ik ook zo van genoten

  Beantwoorden

 3. Marcelina de Boer

  Dit is een leuke tip zeg! Want ik woon hier best wel dichtbij haha. Urk en Sint Jansklooster is zo’n 30 minuutjes rijden. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar wellicht deze vakantie met mijn hondje maar even die kant op.

  Beantwoorden

 4. Mario

  Gaaf! net als Blokzijl is dit bekend terrein voor mij. Prachtige omgeving! Wist je al dat als je richting de Polder rijdt dat je tijdens het tulpen seizoen velden vol met Tulpen tegenkomt? Wij wonen denk ik wel in een prachtige omgeving 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klinkt inderdaad wel zo. Ik moet toch echt vaker die kant op gaan.

   Beantwoorden

 5. Dhini

  Woow..prachtig! Heerlijk wandelen in de natuur.

  Beantwoorden

 6. Mama Minke

  Wat een mooie foto’s. Ziet er uit alsof met kinderen ook wel leuk is. Door speeltuin ook. Ik zet het op mijn lijstje, wie weet kunnen we er ook eens heen.

  Beantwoorden

 7. Melanie Hoogvliet

  Ik zou deze route graag willen lopen. Het lijkt me een mooie route met genoeg te zien onderweg! Ik hou zoiezo enorm van wandelen.

  Beantwoorden

 8. Maaike | Travelbliss

  Ik zou deze route zeker willen lopen. Wat een leuke tip die ga ik onthouden want dit gebied in Nederland ken ik nog helemaal niet 😉

  Beantwoorden

 9. Cynthia

  Wij houden er ook van om op de bonnefooi op pad te gaan, al komt het er eigenlijk veel te weinig van. Dit ziet er mooi en pittoresk uit. Leuk verslag!

  Beantwoorden

 10. Janet

  Ik woon hier dus echt super dichtbij he… (zo’n 20 minuutjes) maar ik ben hier nog nooit geweest. Moet zeker ook eens wat meer dichtbij huis gaan ontdekken. 😉

  Beantwoorden

 11. Manon Ruitenberg Fotografie

  Lijkt me een leuke route; alleen jammer dat het wat kort is….

  Beantwoorden

 12. Mandy

  Wauw! Ziet er prachtig uit, had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Die huizen vind ik ook altijd zo mooi

  Beantwoorden

 13. Caroline

  Ja linkt me een toffe wandelroute

  Beantwoorden

 14. MC Kleuver

  Leuk dat je vertelt wat een tjasker is, want dat wist ik niet. Het Vlonderpad in dit natuurgebied ziet er goed uit. Daar kun je je best wel even een paar uurtjes vermaken hé 🙂

  Beantwoorden

 15. Dhini

  Prachtig natuurgebied. Daar zou ik ook willen wandelen. Niet altijd in hetzelfde natuurgebied dat lijkt mij erg leuk

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.