Burserschlucht kloof Vorarlberg

Afzien tijdens de rondwandeling door de Bürser Schlucht

Oostenrijk en Schluchten, het hoort bij elkaar. Ook wij gaan meestal wel op ontdekking in zo’n kloof, zoals bijvoorbeeld in Bürser Schlucht. Volgens internet een wandeling voor beginners, maar geloof mij, dat was het allesbehalve! Het was glibberen, het was klimmen, het was afzien, het was knikkende knietjes, het was op sommige plekken best gevaarlijk, maar we hebben het gered! Gaan jullie met mij mee op ontdekking in de Bürser Schlucht?

De Bürser Schlucht

In Vorarlberg heb je de keuze uit maar liefst acht verschillende kloven. Aangezien we afgelopen september in Bürs verbleven, was het voor ons logisch om de Bürser Schlucht te gaan ontdekken. Lekker dichtbij onze uitvalbasis en volgens de site van Vorarlberg biedt deze kloof een uniek inkijkje in de geologische geschiedenis. Daarnaast wordt deze kloof gezien als één van de mooisten in de Alpen.

Reden genoeg dus om hier zelf een kijkje te gaan nemen!

Wandelen door de Bürser Schlucht

Burserschlucht Vorarlberg Oostenrijk

De totale lengte van de wandeling door de Bürser Schlucht  is zo’n 4,6 km en volgens de site zou je dit in pak ‘em beet twee uurtjes moeten hebben volbracht. Prima te doen dus op onze laatste dag in Oostenrijk, althans dat denken we dan nog heel optimistisch.

Nadat we de auto hebben geparkeerd, gaan we richting de ingang van de kloof en is het gewoon een kwestie van het pad volgen. Al vrij snel wordt het ons duidelijk dat de paden wel wat glibberig zijn, ondanks dat het de afgelopen tien dagen niet heeft geregend. Ook zijn sommige gedeeltes bepaald niet breed en is het zeker met tegenliggers of achterop komende wandelaars even passen en meten om elkaar voor bij te kunnen laten.

Burserschlucht kloof Vorarlberg

Op dat moment genieten we echter nog volop van onze wandeling. Rechts van ons zien we de kloof steeds smaller en smaller worden. Doordat we er in september waren, stroomt er helaas niet veel water meer door de kloof. Toch blijft het fascinerend om te zien.

Zeker als we op een bepaald moment middels een houten brug naar de overkant van de kloof moeten. Dan zie en ervaar je pas echt het natuurgeweld van zo’n kloof. We steken de kloof een paar keer over en iedere keer weer is het genieten geblazen. Toch beginnen we ons ook zorgen te maken.

Hoger en hoger en hoger

Burserschlucht Vorarlberg Oostenrijk

Zoals gezegd slaat de twijfel, zeker bij mij, een beetje toe. We zijn inmiddels twee uur aan het wandelen en hadden de gehele wandeling nu bijna gehad moeten hebben. Wij staan echter nog maar midden in de kloof en hebben geen idee hoe ver het nu nog is.

Ook op de bordjes wordt dit helaas niet aangegeven. Er zit dan ook niks anders op dan maar gewoon door te lopen. Op een gegeven ogenblik missen we blijkbaar een bordje en slaan we de verkeerde richting in. We klimmen steeds hoger en hoger terwijl we voor ons gevoel zouden moeten dalen. Na overleg met andere wandelaars blijkt inderdaad dat we de verkeerde richting op gaan. We gaan terug naar de kruising en pakken vanaf dat punt de route weer op.

Burserschlucht kloof Vorarlberg

Al met al hebben we zo’n half uur hiermee verloren. Dat is op zich niet het ergste, maar mijn knieën beginnen pijn te doen van het vele klimmen en glibberen. We zijn dan ook allebei blij dat we na een tijdje op een breed wandelpad uitkomen. Eindelijk kunnen we weer een beetje genieten van onze wandeling.

Terug naar de parkeerplaats bij de Bürser Schlucht

Eenmaal op het brede wandelpad fleuren we allebei weer wat op, maar dat is helaas maar van korte duur. Al vrij snel komen we daarna uit bij een glibberig steil paadje naar beneden waar we ineens midden tussen gigantische rotsen staan. Het ergste leed lijkt daarmee achter de rug te zijn, want na dit gedeelte komen we op de openbare weg terecht.

In de verte zien we Bürs liggen en in de veronderstelling dat het nog maar eventjes is, zetten we onze wandeling voort. Alleen blijkt het laatste deel nog vrij steil naar beneden te lopen en is dit zeker niet het mooiste deel van de wandeling. Uiteindelijk komen we na vier uur (!) wandelen aan in het dorp en is het nog een kwartiertje naar de parkeerplaats.

Onderweg strompel ik even snel de supermarkt in om deo te kopen, want beiden stinken we een uur in de wind naar zweet. Op het laatst is de gang er totaal uit en willen we nog maar één ding, met de benen omhoog en deze dag afsluiten. Aangezien het inmiddels al bijna 17.00 uur is, besluiten we om onszelf te trakteren op iets lekkers. Dat hebben we wel verdiend na zo’n pittige klim!

Praktische informatie over de Bürser Schlucht

 • toegang is gratis, evenals het parkeren
 • totale lengte van de wandeling is 4,6 km. Volgens de site moet je hier 2 uur voor uittrekken. Wij deden het echter in ruim vier uur, zijn natuurlijk geen ervaren bergwandelaars, maar deze wandeling staat ten onrechte bekend als een lichte wandeling, dus trek er zeker meer tijd voor uit.
 • zorg voor stevige wandelschoenen, de paden zijn smal, glibberig en nogal steil
 • geen horeca aanwezig

14 comments

 1. rachel

  ik geef even eerlijk toe dat ik alleen maar naar je foto’s heb zitten kijken want mijn hemel wat zijn die mooi en dan die beekjes…ik wil dit zo graag he 😀

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bedankt voor je compliment! Én wie weet is het ooit mogelijk!

   Beantwoorden

 2. Xiana

  Ik kan me de verbazing al helemaal voorstellen. Inderdaad wat misleidend als ze dit catalogiseren als een lichte wandeling. Ik ken mezelf, zou er ook totaal niet op voorzien zijn :-). Het zag er wel ongelofelijk mooi uit!

  Beantwoorden

 3. Jouvence

  Pfoe jeetje zeg, een wandeling van 4 uur en een pittige ook nog zo te zien/lezen. Wel heb je prachtige foto’s gemaakt.

  Beantwoorden

 4. Tessa

  Wat een mooie wandeling. Zo te lezen is het niet echt voor onervaren wandelaars

  Beantwoorden

 5. Saskia

  Lijkt me zeker een pittige maar prachtige wandeling!

  Beantwoorden

 6. corrina

  wauw wauw wauw ik wil deze wandeling ook doen, hij gaat op het bucketlijstje dank
  prachtige foto’s

  Beantwoorden

 7. Manon

  Zo dat klinkt aardig pittig! Wat gek dat ze dit voor beginners kenmerken dan.

  Beantwoorden

 8. jasmina

  Wat een prachtig stukje natuur….heerlijk! Je kan zien dat jullie genoten hebben

  Beantwoorden

 9. Melanie Hoogvliet

  Dit is dus helaas geen wandeling voor mij met mijn hms en fibromyalgie kom ik dan niet meer terug bij de auto denk ik.

  Beantwoorden

 10. bestemmingen

  Prachtige natuur in Oostenrijk – aftellen naar een trip richting de bergen!

  Beantwoorden

 11. Anita Bolhuis

  Ik heb deze wandeling vorige week gelopen en het is een prachtige wandeling. We hebben er nog geen 2 uur over gelopen. Soms wat steil en glad maar als je fit bent met goede wandelschoenen dan is het prima te doen. Zeker een aanrader

  Beantwoorden

 12. A. Bolhuis

  Ik heb deze wandeling vorige week gelopen en het is een prachtige wandeling. We hebben er nog geen 2 uur over gelopen. Soms wat steil en glad maar als je fit bent met goede wandelschoenen dan is het prima te doen. Zeker een aanrader

  Beantwoorden

 13. R Bolhuis

  Ik heb deze wandeling vorige week gelopen en het is een prachtige wandeling. We hebben er nog geen 2 uur over gelopen. Soms wat steil en glad maar als je fit bent met goede wandelschoenen dan is het prima te doen. Zeker een aanrader

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.