Ootmarsum Twente Nederland

Op ontdekking in Ootmarsum

Het schattige stadje Ootmarsum in Twente stond al enige tijd op mijn lijstje maar helaas kwam het er nog nooit van. Nu mijn ouders in die omgeving vakantie vieren, was het natuurlijk dé kans om eindelijk een bezoekje te brengen aan Ootmarsum. Als je van kunst, cultuur, mooie steegjes én natuur houdt, dan is Ootmarsum absoluut ook iets voor jou! Vandaag neem ik je dan ook mee op ontdekking in dit prachtige stadje!

Slenteren door Ootmarsum

Ootmarsum Twente Nederland

Ootmarsum Twente Nederland

Okay, het centrum van Ootmarsum is bepaald niet groot maar toch valt er genoeg te zien. Of beter gezegd, je ontdekt iedere keer weer wat nieuws. Een leuk boetiekje, een verscholen steegje dat uitnodigt om te gluren, een prachtige gevel of een andere versiering. Het is dan ook niet voor niks dat Ootmarsum jaarlijks door vele toeristen wordt bezocht. Je vindt er vooral mooie panden met prachtige gevels nog stammend uit de middeleeuwen toen Ootmarsum nog een rijk gildeleven kende.

Het is dan ook niet voor niks dat het stadsgezicht van Ootmarsum beschermd is. Het stadje alleen al telt ruim 30 rijksmonumenten. Toch staan er in het centrum ook nog boerderijen aangezien de boeren hun boerderijen gewoon in het stadscentrum bouwden.

Het stadje dankt haar naam trouwens aan veldheer Othmarsheim die in het jaar 126 na Christus hier een nederzetting stichtte. Later werd het omgedoopt tot Ootmarsum.

Ootmarsum Twente Nederland

Ootmarsum Twente Nederland

Kunst & musea in Ootmarsum

Ootmarsum Twente Nederland

Ootmarsum Twente Nederland

Ootmarsum Twente Nederland

In Ootmarsum wemelt het van de verschillende kunst galerieën. Vooral werk van de plaatselijke kunstschilder Ton Schulten worden overal ten toon gesteld. Ook kun je een speciaal museum bezoeken die geheel in het teken staat van het werk van Ton Schulten. Dankzij hem is Ootmarsum dan ook uitgegroeid tot een echt kunststadje waar kunstliefhebbers uit alle streken naar toe komen. Nu moet ik bekennen dat ik slechts één galerij in ben gelopen om even rond te neuzen. Niet omdat de aanwezige kunst mij verder niet aansprak maar meer omdat het overal behoorlijk druk was waardoor ik het er maar bij heb gelaten. Daarbij komt, er was genoeg te zien!

Het Openluchtmuseum van Ootmarsum

Wie nog tijd over heeft en zin heeft om nog iets meer te weten te komen over het leven in Ootmarsum in vroegere tijden, kan altijd nog een bezoekje brengen aan het Openluchtmuseum. Dit museum is met de auto bereikbaar maar ook vanuit het centrum is het slechts een korte wandeling om er te komen. Het museum is niet heel erg groot maar je krijgt er een goed beeld hoe er vroeger werd geleefd.

Zo staan er meerdere boerderijen waarin je het dagelijkse leven op de hoeve kunt zien maar ook hoe er vroeger op het land werd gewerkt. Wij vonden het in ieder geval zeker de moeite waard!

Openluchtmuseum Ootmarsum Twente Nederland

Openluchtmuseum Ootmarsum Twente Nederland

Zijn jullie weleens in Ootmarsum geweest?

20 comments

 1. Balou

  Nog nooit van gehoord, ben ook nog nooit in Twente geweest.. slecht dit he.. haha!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Haha… nou, ik moet bekennen dat ik er ook maar heel weinig ben geweest hoor. Sowieso heb ik nog niet alle provincies van Nederland gezien. We zijn altijd geneigd om naar het buitenland te gaan en te denken dat Nederland altijd nog wel kan.

   Beantwoorden

 2. Naomi

  Wist niet eens dat het bestond wel hele mooie foto’s

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je! Ik wist ook pas sinds twee jaar van Ootmarsum af hoor, dus niks om je over te schamen!

   Beantwoorden

 3. Helena

  Volgens mij ben ik toen ik klein was weleens in Ootmarsum geweest. Of hebben we daar nou verre familie wonen? Ik kan me er in ieder geval weinig van herinneren. Het ziet er wel mooi en pittoresk uit

  Beantwoorden

 4. Sandra

  Ben er nog nooit geweest maar ziet eruit als een knusse plek!

  Beantwoorden

 5. Jessie | Business Blog School

  Nooit geweest, wel eens over gehoord. Wat een hoop pareltjes van huizen, steegjes en monumenten bij elkaar. Mooi gefotografeerd ook!

  Beantwoorden

 6. Marjolein

  Ootmarsum is zo ontzettend leuk. Ik kom er graag! Nederland heeft zoveel leuks te bieden!

  Beantwoorden

 7. Sylvahna.nl

  Ik woon er zo een beetje naast!
  Ootmarsum is echt een superleuk stadje!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dan woon je in een super mooie omgeving!

   Beantwoorden

 8. Koen

  Ik had er ooit een studiedag, meer dan dertig jaar geleden. En het was winter dus eerlijk gezegd heb ik Ootmarsum niet echt bezocht.

  Beantwoorden

 9. Yova

  Ik vind Ootmarsum heel leuke dorpjes om te zien. Ze hebben inderdaad leuke straatjes om te zien. Er was ook in midden klein kerkje te zien. In de stad is daar heel erg gezellig. Zo leuk. Vaak denk ik wel eens terug tijdje geleden. Fijne zonnige avond.

  Beantwoorden

 10. Mrs. T.

  Ja, en ik vind het een erg leuk dorpje.

  Beantwoorden

 11. Wendy Schuchmann

  Wat een schattige huisjes! Ik ben er nooit eerder geweest, maar jouw foto’s en verhaal maken mij nieuwsgierig. Zeker het Openluchtmuseum zou ik wel willen bezoeken.

  Beantwoorden

 12. Sofie Katelijne

  Ik ga liever naar iets grotere steden om me een dagje bezig te houden.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Die zijn ook zeker leuk, ik hou juist van de afwisseling maar er staan ook nog genoeg steden op mijn lijstje om ooit te bezoeken.

   Beantwoorden

 13. Nicole Orriëns

  Wat ziet dat er leuk uit zeg! Die blauwe gieter alleen al. Daar wil ik best een keer naar toe!

  Beantwoorden

 14. Gabrielle

  Ik ben er nooit geweest maar hoor er zo veel goeds over. Het lijkt me een leuke plek!

  Beantwoorden

 15. Custodia Chineva

  Wat ziet er mooi uit zeg, ik ben er nog nooit geweest maar de foto’s maken me wel nieuwsgieris naar meer xx

  Beantwoorden

 16. Marcella

  Wat een schattig plaatsje! Ik heb wel van Ootmarsum gehoord van Maud van Maud Geniet, maar ik ben er nog nooit geweest. In ben in maart een dagje in Enschede geweest, maar ik had beter naar Oostmarsum kunnen gaan. Wat schattig!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.