Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Tip: Rondwandeling Lünersee in Vorarlberg

Tijdens onze vakantie in Vorarlberg stond één ding in ieder geval vast. Bij mooi weer wilde ik met alle geweld richting de Lünersee. Waarom? Nou, omdat de Lünersee wat mij betreft het mooiste meer van Oostenrijk is! Tot nu toe waren we er steeds in het najaar geweest en ik was dan ook ontzettend benieuwd hoe het meer erbij zou liggen in het voorjaar. Dus half juni gebeurde het dan eindelijk. We deden weer een rondje Lünersee en vandaag neem ik jullie mee op deze bijzonder mooie maar pittige wandeling!

Even wat achtergrondinformatie over de Lünersee

De Lünersee ligt in het westelijke deel van Oostenrijk, in de provincie Vorarlberg. Het is een stuwmeer dat op ongeveer 1970 meter hoogte ligt. De Lünersee is vanuit het Brandnertal via een kronkelweg te bereiken. Aan het einde van deze route vind je meerdere parkeerplaatsen waar je gratis je auto kunt parkeren. Vervolgens heb je dan de keuze hoe je de Lünersee wilt bereiken: met de kabelbaan of lopend. Wij kiezen altijd voor de kabelbaan waarmee we heerlijk relax in een paar minuten naar boven suizen.

De Lünersee is vooral GENIETEN

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

LLunersee Vorarlberg Oostenrijk

Eenmaal boven voel je direct al dat de lucht een stuk ijler is geworden maar de eerste blik op dit meer ontneemt me sowieso altijd direct de adem. Dit keer treffen we het helemaal. De zon schijnt en zorgt met de wolken voor een magnifiek uitzicht. De meeste toeristen kiezen ervoor om de rondwandeling te doen. Deze wandeling duurt volgens de informatiebordjes zo’n 1,5 uur maar dan is er natuurlijk geen rekening gehouden met eventuele stops om van het uitzicht te genieten. Wij zouden er uiteindelijk zo’n dikke 2 uur over doen en dat vind ik gezien de omstandigheden die we aantroffen nog best een knappe prestatie.

Linksom of rechtsom lopen…

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

De rondwandeling van zo’n 6,1 km kun je op twee manieren maken; linksom of rechtsom. Oftewel met de klok mee of tegen de klok in. Wij kiezen voor de laatste optie, vooral omdat we dan eerst het vlakke gedeelte hebben en pas aan het eind een beklimming voor de kiezen krijgen. Misschien zouden we bij een volgende keer eens voor de andere route moeten gaan, misschien dat dat ook wel net zo relax is om eerst pittig te beginnen en dan makkelijk te eindigen.

Ik ben simpelweg verliefd op de Lünersee

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Want zeg nu zelf, als je dit soort foto’s ziet, dan is dat toch optimaal genieten? Prachtig helder blauw/groen water en bergen met besneeuwde toppen. Onderweg stoppen we dan ook regelmatig om van het uitzicht te genieten, steeds ontdekken we weer wat nieuws. Een nieuwe weerspiegeling in het water, bloemen, bankjes die er gewoon om vragen om even plaats te nemen. Om in alle rust van alles te genieten en de vele indrukken goed op je te laten inwerken.

Toch valt de wandeling mij zwaar

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Niet zozeer vanwege de afstand maar wel vanwege een aantal passages waar ik echt doodsangsten heb uitgestaan. Over het algemeen is het een vrij breed pad wat goed begaanbaar is. Deze keer waren we dus in juni en lag er nog overal sneeuw. Niet alleen op de toppen van de bergen maar ook op het wandelpad. Sterker nog, op sommige gedeeltes moesten we echt letterlijk glibberen over een super smal stukje bedekt met sneeuw. De angst om weg te glijden en onderuit te gaan, houdt me dan ook in zijn greep. De eerste paar keer dat we over zo’n stukje sneeuw moeten, is er nog niks aan de hand maar als het steeds smaller wordt, slaat de angst pas echt goed toe.

LLunersee Vorarlberg Oostenrijk

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Ik verkramp helemaal en durf gewoon niet verder. Toch moet ik want teruggaan is ook geen optie en zou ik vooral ook zonde vinden maar met angst en beven én vooral knikkende knietjes bereik ik steeds weer de overkant. Toch geniet ik nog steeds van het uitzicht, het maakt in ieder geval een hoop goed waardoor ik mijn angst even kan vergeten.

Eenmaal aan de andere kant gekomen, moeten we dan nog een stukje klimmen om vervolgens weer af te dalen naar de stuwdam. De vorige keer dat we er waren, had ik er totaal geen problemen mee. Deze keer valt de beklimming mij zwaar. Grotendeels het gevolg van knikkende knietjes door dat geploeter over sneeuw. Toch heb ik geen moment spijt van deze wandeling. De rust, het uitzicht, het prachtige stuwmeer, je één voelen met de natuur en het gevoel hebben onderdeel te zijn van een ansichtkaart overheersen.

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Handige informatie

 • Kabelbaan Lünersee bereikbaar vanuit Brandnertal.
 • Openingstijden Lünerseebahn: 19-05-2018 tot 21-10-2018
 • Tickets Lünerseebahn: retour € 12,90 per volwassene
 • Parkeren is gratis op één van de vele parkeerplaatsen
 • voor eten & drinken kun je boven bij de uitgang van de kabelbaan terecht bij de Douglas Hütte
 • rondom het stuwmeer zijn genoeg picknickmogelijkheden

Zien jullie jezelf daar al genieten?

20 comments

 1. Koen

  Altijd goede wandelschoenen (met profiel) aan doen, waar je ook bent. Ik verbaas me vaak als ik mensen op hakjes of slippers in de bergen zie lopen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, dat zou ik zelf ook nooit doen. We hebben beiden een paar wandelschoenen van Lowa waar we goed op kunnen lopen. Alleen over dat ijs heen glibberen, is gewoon niet mijn ding. Vooral de angst om te vallen omdat het maar zo’n smal stukje was waar we over heen moesten…

   Beantwoorden

 2. Erika

  Wat een prachtige foto’s!

  Beantwoorden

 3. Anne - Ditisanne.nl

  Mooi hoor, echt supergave foto’s! Ik liep in Schotland ook eens door een gigantisch sneeuwveld, dat was ook wel eng. Alleen merkte ik na verloop van tijd dat je daar niet zo op wegglijdt dus toen ging het beter.
  Dit voorjaar maakte ik een wandeling in de Belgische Ardennen, maar daar was de wandelroute grotendeels een ijsplaat. Twee keer hard gevallen en de rest maar door de sneeuw in de berm geschuifeld…

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh jee, dat is zeker niet leuk om zo te wandelen. Ik ben sws geen held in sneeuw dus dat speelt bij mij ook nog mee. Los daarvan was het een prachtige wandeling.

   Beantwoorden

 4. Merel

  Wat een prachtig meer en heel goede foto’s!
  Ik kan me voorstellen dat je het zo nu en dan heel spannend vond om over de stukken sneeuw te glibberen.

  Beantwoorden

 5. ~ Inge ~

  Wat een mooi gebied! Zowel lieflijk als ruig tegelijkertijd, en dat water….wauw! En antwoord op jouw vraag: ja!! Ik hou er wel van!!

  Beantwoorden

 6. Yova

  Oostenrijk is zeker hele mooi land om toe te gaan. Helaas hebben wij geen auto. Zal ook nooit nemen. Wat is daar heel mooi om te wandelen. Bergen met sneeuw heb je daar ook. Prachtig dat jullie dichtbij waren bij sneeuw. Mooi gezicht. Wat is daar mooi blauwe water. Is zeker ook helder van kleur? Mooie foto’s.
  Fijne dag verder.

  Beantwoorden

 7. Felice Veenman

  ik zou ook bang zijn! Maar waarom had je niet van die ijzertjes onder je schoenen? Dan heb je heel veel grip. Ik heb ze ooit gekocht bij de schoenmaker voor een paar euro…

  Beantwoorden

 8. Mrs. T.

  Ziet er, ondanks de knikkende knietjes, prachtig uit.

  Beantwoorden

 9. Sabine

  Prachtig! Ik ken het meer niet maar zou er zo naartoe gaan <3 Ondanks de enge stukjes 😀

  Beantwoorden

 10. Nicole Orriëns

  Wauw, wat een prachtige bergen! Zeker zo met die witte sneeuw her en der.

  Beantwoorden

 11. Saskia

  Wat een prachtige foto’s! Daar zou ik echt úren kunnen lopen<3 Oostenrijk is een prachtig land.

  Beantwoorden

 12. Danielle

  Wauw wat is het mooi daar!! Ik ben ook niet zo’n held hoor, met dat soort spannende wandelstukjes haha. Maar het is wel echt de moeite aan de foto’s te zien.

  Beantwoorden

 13. Lizette

  Gaaf he? Dit is één van mijn favoriete plekken in mijn favoriete Europa-land. Ik loop altijd dezelfde kant als jij hebt gedaan en vaak heb ik gedacht dat misschien andersom makkelijker is, omdat je dan het pittige stuk eerst hebt. Zal ik een volgende keer toch eens proberen. Met sneeuw kan het inderdaad wel glibberen zijn, daar heb ik in de zomer vaak geen last van.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk dat de Lunersee ook bij jou

   Beantwoorden

  2. Wanda

   Leuk dat de Lunersee ook bij jou favoriet is. Een volgende keer ga ik de route toch eens andersom lopen, gewoon om te testen.

   Beantwoorden

 14. Marcella

  Wat een plaatje is het toch! Doet me echt denken aan de meren die we in West-Canada bewonderden. Ik wil graag meer van Oostenrijk zien, dus dit plaatje komt zeker op mijn wishlist!

  Beantwoorden

 15. Fons Rooijakkers

  Is mooie omgeving daar. Wij waren daar met kleinere kinderen (8, 11 en 12 jaar) en is goed te doen.
  Echt aan te raden is om op gegeven moment rechts af te slaan om de bergen in te trekken richting de Totalphütte. Ook sommige stukken over de sneeuw en veel smalle gravelpaden. Maar een gigantisch mooi uitzicht.
  Enige nadeel voor de kinderen was dat er geen friet te krijgen was…. dat viel ze even tegen.
  Al met al een paar uur zoet in een fantastisch mooie omgeving. Enige nadeel was soms de mist die het zicht belemmerde tot 10-15 meter.

  Beantwoorden

 16. Patricia

  Leuke tips. We zittrn op de helft van de vakantie in Montafon (gargellen) prachtig is het hier. Morgen gaan we naar Lunersee. En Silvretta willen we ook nog aandoen. Vorig jaar zijn we in Karinthie geweest. Was ook al zo mooi. Ook met de uitstapjes naar slovenie (pisnica, schitterend blauw water) en italie (lagu di fusine, 2 supermooie blauw groene meertjes). Alsof je in Canada bent. Dus nu ook besmet met het oostenrijk virus.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.