hangende keukentjes Appingedam

Ontdek Appingedam: het Venetië van het Noorden

Appingedam in de provincie Groningen is zo’n plaatsje dat altijd genoemd wordt in de lijstjes met mooie kleine stadjes in Nederland. Wat mij betreft ook geheel terecht, maar toch vergeet ik altijd dat Appingedam voor ons slechts een half uurtje rijden is. Ik kom er dus veel te weinig, maar afgelopen zondag trok ik mijn nieuwe witte sneakers aan en was het tijd voor een hernieuwde kennismaking met Appingedam!

Waarom Appingedam zo’n mooi stadje is?

Appingedam Groningen

Appingedam Groningen

synagoge Appingedam

Nou, eigenlijk heel simpel. Het heeft namelijk een historische centrum en dat betekent dat het grossiert in oude pandjes en geveltjes. Stuk voor stuk prachtig om te zien. Ook zijn er meerdere kerken en een synagoge die zeker de moeite waard zijn om zowel van binnen als van buiten te bekijken. Het centrum is vrij compact waardoor je gemakkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de andere loopt. Ideaal, want normaal draag ik altijd mijn wandelschoenen als we een flink stuk gaan lopen, maar zo’n stadswandeling is prima te doen op sneakers.

sneakers

Nog een leuk bijkomstig voordeel: het centrum is autovrij! Wat mij betreft zouden veel meer stadjes dit moeten gaan invoeren. Niks zo irritant als dat je steeds aan de kant moet voor auto’s terwijl je gewoon op je gemak van al dat moois wilt genieten. Ja toch?

Appingedam en de hangende keukentjes

hangende keukentjes Appingedam

Ik hoor jullie al denken, hangende keukentjes? Ja, inderdaad, hangende keukentjes zijn typerend voor Appingedam. Toeristen komen van heinde en verre om dit met eigen ogen te aanschouwen en het is dan ook het meest gefotografeerde beeld van Appingedam.

Appingedam Groningen

Maar wat is nu het verhaal achter deze hangende keukentjes? Eigenlijk heel simpel, de hangende keukentjes zijn namelijk het gevolg van ruimtegebrek. Ooit was Appingedam een bruisend handelscentrum met veel pakhuizen langs de kade van het Damsterdiep. In de 19e eeuw werden ze omgebouwd tot woonhuizen en aangezien er geen ruimte was voor een keuken werd die dus boven het water gebouwd. Er zijn nu nog drie van dit soort keukentjes en geloof mij, elke toerist komt geheid thuis met een foto van deze woningen met hun keukens hangend boven het Damsterdiep.

Appingedam Groningen

Ook ik kan het natuurlijk niet laten, ook al moet ik er even geduld voor hebben. Op deze zondagmiddag zijn er namelijk meerdere groepen Duitse toeristen waardoor het even duurt voor ik het bruggetje voor mezelf heb. Uiteindelijk wordt mijn geduld beloond en kan ik inderdaad ook die ene geijkte foto maken.

Monumentale pandjes in de Solwerderstraat

Solwerderstraat

Solwerderstraat

Eigenlijk staat het hele historische centrum van Appingedam vol met prachtige oude pandjes, maar zeker in de Solwerderstraat staan een paar bijzondere panden. Sommigen totaal schots en scheef, maar zijn nog steeds een lust voor het oog. Veelal zijn het woonhuizen, een enkele herbergt tegenwoordig een galerie en weer een ander een winkel. Stuk stuk voor stuk goed onderhouden en prachtig om te zien.

Ontdek Appingedam vanaf het water

Appingedam Groningen

Venetië van het Noorden

Appingedam wordt trouwens ook wel het Venetië van het Noorden genoemd en dat is niet zo gek. In het vaarseizoen (april t/m september) kun je namelijk met de Damsterveer een rondje varen door de grachten van Appingedam en vaar je zowat letterlijk onder de hangende keukentjes door. Tickets hiervoor zijn trouwens uitsluitend bij de VVV verkrijgbaar.

haven

Niet alleen met de Damsterveer kun je de binnenstad verkennen, ook veel kanoliefhebbers verkennen op die manier het historische centrum. Voor grotere boten is het helaas verboden terrein, maar ach, ook in de haven van Appingedam is het prima vertoeven en loop je binnen 5 minuten zo het centrum in.

Handige informatie

 • het historische centrum is autovrij, maar parkeren rondom is geen enkel probleem. Er zijn diverse parkeerplaatsen waar je veelal met je blauwe schijf twee uur gratis kunt parkeren. Op zondag is het sowieso gratis.
 • diverse horecagelegenheden in het centrum, sommigen met terras aan het water of uitzicht op de haven
 • Damsterveer vaart uitsluitend op zaterdag in de periode van april t/m september, in juli en augustus ook op woensdag
 • Check Historische stad Appingedam voor meer informatie

Wat is volgens jou het mooiste kleine stadje van Nederland?

17 comments

 1. Lindsey Beljaars

  Wat ziet dat er leuk en schattig uit zeg. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Appingedam gehoord.

  Beantwoorden

 2. Caroline

  Wat een fijn plekje om mooie foto’s te maken en rond te dwalen.

  Beantwoorden

 3. Jouvence

  Nog nooit gehoord van Appingedam, maar het ziet er wel mooi en gezellig uit!

  Beantwoorden

 4. Linne

  Heel gek, dan woon je in Nederland en toch had ik er nog nooit van gehoord. Echt ontzettend leuke foto’s zeker een plaatsje om een dagje naar toe te gaan.

  Beantwoorden

 5. Melanie Hoogvliet

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Die geven de sfeer van het dorpje goed weer het ziet er super gezellig uit.

  Beantwoorden

 6. Reisblog van Manon Ruitenberg

  Ik heb er ooit van gehoord, maar dat het er zo mooi uitzag.. dat wist ik niet. Bedankt voor de tips en wellicht ga ik ooit naar Appingedam!

  Beantwoorden

 7. An

  Oh, wat leuk. Ik had er nog nooit over gehoord. Ik moet dringend gaan roadtrippen In NL!!! Bedankt voor de tip.

  Beantwoorden

 8. Manon

  Wat een schattig dorpje. Je gaat toch afvragen hoe het leven is in zo’n leuk huisje met een hangende keuken.

  Beantwoorden

 9. Melissa

  Oef ik kom niet veel buiten Emmen om. Dit ziet er wel onwijs mooi uit

  Beantwoorden

 10. Mrs. T.

  Zo, echt mooi daar zeg. Maar zo ver rijden vanaf hier. 😉

  Beantwoorden

 11. Balou

  Ziet er erg gezellig uit zeg! Mooi ook he die bloemetjes?

  Beantwoorden

 12. Roos

  Leuk! Ik kende dit plaatsje niet!

  Beantwoorden

 13. Romy

  Wat superleuk om te lezen! Een aantal vrienden van mij komen uit Appingedam maar zelf ben ik er nog nooit geweest. Wel in Delfzijl haha. Misschien moet ik er toch ooit maar eens heen!

  Beantwoorden

 14. Rory

  Ik ken de plaatsnaam natuurlijk wel. En familie van ons woont in Veendam. Terwijl ook Haren ons niet onbekend is. Wel in de richting dus en wellicht moeten we gewoon eens een ‘stopover’ maken. Hartstikke leuk die hangende keukentjes. En mooie foto’s heb je weer gemaakt.

  Beantwoorden

 15. Mandy

  Ik hou van Appingedam! Een keer was ik aan het drinken bij een vriend die vlakbij de hangende keukens woonde en ik had er nog nooit van gehoord. Toen we genoeg glazen op hadden nam hij mij hier mee naar toe en ik kon mijn ogen niet geloven. Ik zou er graag nog weer een keer heen gaan om het eens nuchter te bekijken. Prachtige fotos

  Beantwoorden

 16. Lydia

  Wat een leuke tip ? mooie foto’s ook en inderdaad, nederland is prachtig ?

  Beantwoorden

 17. Anita

  Wat een mooie foto’s. Echt een stadje voor mij. Helaas ligt het niet om de hoek, maar misschien een keer leuk om te bezoeken tijdens een weekendje in het noorden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.