Keukenhof Lisse Nederland tulpen

Project Nederland: Hoe staat het hiermee?

Begin dit jaar publiceerde ik mijn plannen voor 2018 met daar ook het kopje Project Nederland. Doel is om eindelijk eens wat meer van Nederland te gaan zien. Op vakantie in eigen land is mij nog steeds een stap te ver maar dat betekent natuurlijk niet dat Nederland geen leuke plekken heeft. In tegendeel zelfs, er zijn een hoop mooie plekken in Nederland. Plekken die het verdienen om met mijn eigen ogen te zien en te ontdekken. Plekken die ook gewoon een plekje op mijn blog verdienen. Dus wat heb ik tot nu toe gedaan aan mijn eigen Project Nederland?

We gingen een weekend lang op ontdekking in Amersfoort

Jaja, we gingen zowaar weer eens een weekendje weg in eigen land. De keuze viel uiteindelijk op Amersfoort en het eerste weekend van februari gingen we dan ook blanco naar deze stad. Al snel bleek dat het een goede keuze was want Amersfoort overtrof onze stoutste verwachtingen. En dan te bedenken dat het nog maar winter was wat toch vaak een wat ander beeld van een stad geeft dan dat je er bent als de terrasjes gezellig vol zitten.

De Koppelpoort Amersfoort

Nee, Amersfoort was leuk, in alle opzichten. Een mooie oude stad met prachtige gebouwen waaronder natuurlijk De Koppelpoort. Deze kun je gewoon niet missen. Datzelfde geldt voor de wijk Muurhuizen. Wat heeft mijn camera daar overuren gemaakt, bij elk pandje, elk geveltje ontdekte ik weer wat nieuws. Echt een stad voor iemand die weg zwijmelt bij zoveel historie.

We brachten een bezoek aan De Keukenhof

Na jarenlang te hebben geroepen dat we toch echt eens naar De Keukenhof moesten gaan, kwam het er dit jaar dan eindelijk van. Totaal niet fit hebben we ons door het park gesleept. Ons verwonderd over de vele prachtige bloemen maar ook over de vele Aziaten die te pas en te onpas ergens opdoken in een bloembollenveld. Het was absoluut prachtig om te zien, hoewel ik eigenlijk stiekem ook een beetje baalde van de drukte. Veel liever had ik het park voor mij alleen gehad maar dat zit er natuurlijk niet in als het dé top attractie van Nederland is in die periode van het jaar!

Keukenhof Lisse Nederland april tulpen

We gingen naar verschillende musea in eigen land

Zo gingen we onder meer naar Het Gevangenismuseum in Veenhuizen waar we alles te weten kwamen over het gevangenissysteem in Nederland maar ook dat Veenhuizen ooit bedoeld was als kolonie voor de armen. Absoluut de moeite waard!

Gevangenismuseum Veenhuizen

Tijdens ons weekendje Amersfoort brachten we ook nog een bezoek aan Kamp Amersfoort. Indrukwekkend om het verhaal van dit kamp te zien en de verhalen, middels film, van de nabestaanden en overlevenden te horen.

Wachttoren Kamp Amersfoort

Daarnaast waren we haast een dag kwijt in het boeiende Nationaal Militair Museum in Soest waardoor we nu bijna volledig op de hoogte zijn van de gang van zaken van onze militairen tijdens de diverse missies. Ook zeker indrukwekkend om te zien, vooral ook een uitgebreide collectie.

Nationaal Militair Museum Soest

Ik bracht een bliksembezoek aan Utrecht

Doordat ik met nichtje J. naar de musical On your Feet over het leven van Gloria Estefan ging, kwam ik in Utrecht terecht. Gelukkig voor mij hadden we nog wat tijd over zodat we nog snel even op verkenning konden in de binnenstad. Opnieuw realiseerde ik mij dat Nederland genoeg leuke steden heeft maar dat ik er gewoon te weinig kom. Utrecht is zo’n stad waar ik ooit in een grijs verleden wel was geweest maar nooit verder was gekomen dan Hoog Catherijne. Nu hadden we een uurtje of 3 om de binnenstad te verkennen, te kort natuurlijk maar lang genoeg om in te zien dat Utrecht zeker iets te bieden heeft.

Utrecht grachten

We maakten een minitrip door Friesland

In onze laatste vakantieweek besloten we om Friesland weer eens te bezoeken. Zo begonnen we onze trip in Lemmer waar we een kijkje namen in het centrum, lunchten we in Stavoren, maakten we een uitstapje naar het Kazemattenmuseum om uiteindelijk te eindigen in Hindeloopen. Het deed ons opnieuw beseffen dat Friesland een prachtige provincie is en dat het eigenlijk raar is dat we er zo weinig komen.

Hindeloopen Friesland

Wat staat er nog op mijn lijstje?

Mijn lijstje voor Nederland is best nog wel lang. Zo wil ik onder meer nog graag eens naar de steden Haarlem, Delft, Leiden, Enkhuizen, Middelburg en Maastricht. Maar ook de Zaanse Schans, Kinderdijk en Terschelling staan op mijn lijstje evenals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Rijksmuseum in Amsterdam. Hetzelfde geldt voor de Veluwe, het vestingstadje Elburg of het pittoreske Ootmarsum. Er valt wat dat betreft nog een hoop te ontdekken in eigen land! Gelukkig heb ik nog een half jaartje voordat ik eind van dit jaar opnieuw de balans zal opmaken!

Waar moet ik volgens jou dit jaar echt nog naar toe in Nederland?

16 comments

 1. Yova

  Wij gaan verschillende dagjes uit. Wij weten wel waar naar toe gaan. Morgen middag hebben wij vakantie. Lekker genieten. Ik weet nog van jou foto’s. Het is wel tips van jou logje met verhaal en je foto’s. Fijne dag gewenst.

  Beantwoorden

  1. Yova

   Misschien naar Amsterdam? Of dierentuin. Er zijn zoveel mogelijkheden om te doen. Er is veel te doen in Nederland.

   Beantwoorden

 2. ~ Inge ~

  Wij hebben jarenlang gezeild in Nederland, en al heel wat van ons land gezien! Daarnaast gingen wij regelmatig naar een hotel of een huisje, en ondertussen kan ik wel zeggen dat ik heel wat van Nederland hebt gezien! Maar de laatste jaren zijn wij niet op vakantie geweest, maar daarentegen fietsen wij heel veel, en hebben wij ondertussen ook een museumkaart. En ik blijf zeggen dat Nederland echt heel veel mooie plekjes heeft, ik vind juist dat Nederland enorme afwisseling geeft qua natuur en cultuur en ontdek ik nog steeds nieuwe plekjes!

  Beantwoorden

 3. Nicetobeout

  Friesland is prachtig, maar ook wij komen er te weinig. De Keukenhof ben ik nog nooit geweest eigenlijk. Qua Nederland tips zou ik zeggen neem eens een kijkje op mijn blog. Niet om reclame te maken hoor maar er staan gewoon teveel tips op omdat mijn blog dezelfde insteek heeft haha

  Beantwoorden

 4. Jouvence

  Erg leuke foto’s, de Keukenhof lijkt me erg mooi om een keer naartoe te gaan.

  Beantwoorden

 5. Elisabeth

  Er staan nog leuke dingen op je lijstje! Het Zuiderzeemuseum is echt heel leuk! Ben er zelf al 2 keer geweest. Middelburg is ook een leuke stad, Delft ook! En Maastricht is ook echt aan te raden!

  Beantwoorden

 6. stefaan De Winter

  Oh De Keukenhof ziet eruit alsof iets dat ik zeker moet gaan bezoeken! Zo prachtige foto’s dat wil ik het in het echt aanschouwen.

  Beantwoorden

 7. Marjolein

  Leuk, je bent echt kriskras door het land gegaan. Friesland staat ook echt op mijn lijstje en het militair museum is een nieuwe ontdekking. Leuk om te weten.

  Beantwoorden

 8. Marjolein

  Je bent echt kriskras door het land gegaan. Friesland staat ook echt op mijn lijstje en het militair museum is een nieuwe ontdekking. Leuk om te weten. Soest is ook een mooie plek om naar toe te gaan

  Beantwoorden

 9. Naomi

  Leuke stad wil ik zeker een keer teeug

  Beantwoorden

 10. Janet | thatonetime

  Wat leuk.. ik had ook het goede voornemen om meer van eigen land te ontdekken. Ik vind het erg leuk om te ontdekken hoe mooi Nederland is!

  Beantwoorden

 11. Saskia

  Super leuk, Keukenhof wil ik dit jaar ook zeker nog een bezoekje brengen…

  Beantwoorden

 12. Sabine

  Wat een hoop heb je al gezien! De Zaanse Schans is echt wel heel mooi inderdaad. En Haarlem en Leiden zijn echt heel fijn inderdaad, zeker doen! Misschien een bezoekje aan de Bloemenveiling in Aalsmeer?

  Beantwoorden

 13. MC Kleuver

  Ik vind het een super leuk project! Leuk bedacht. Nederland heeft inderdaad heel veel mooie plekken.

  Beantwoorden

 14. Sheila

  Ik ben gek op musea. Ik was laatst redelijk in de buurt van het gevangenismuseum, maar we hadden tijd te kort. Ik ben gek op historische musea, dus die staat zeker nog op mijn lijst om te bezoeken. Ik had er nog niemand over gehoord, dus ik vind het erg leuk om te lezen dat je het de moeite waard vond. In het NMM kom ik sowieso graag. Schitterend museum. Een andere aanrader voor een hele dag is het Nederlands Openlucht museum.

  Beantwoorden

 15. Marcella

  Wat heb je al veel leuks gedaan! Kinderdijk kan ik je zeker aanraden, het is er leuk! Misschien is een bezoek aan de Veluwe terwijl het er in de bloei staat nog een mooie toevoeging!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.