Gevangenismuseum Veenhuizen

Gevangenismuseum Veenhuizen boeit iedereen

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen trekt jaarlijks vele bezoekers en is met recht één van de leukste uitjes in de provincie Drenthe. Zowel voor oud en jong is er genoeg te zien en te beleven. Wij bezochten het onlangs voor de eerste keer en kwamen weer heel wat te weten!

Vandaag neem ik je dus mee op onze rondleiding door dit bijzondere museum over het wel en wee van de misdaad en de bijbehorende straffen door de jaren heen in Nederland. Ga je gezellig met mij mee?

Ooit begon het als opvang voor ‘paupers’

In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht en besloot Generaal Johannes van den Bosch dat hij na de Franse overheersing armoedige gezinnen wil gaan helpen. In totaal werden er tussen 1818 en 1825 zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht waar arme gezinnen uit het hele land in de kolonies de grond bewerken. Op deze manier zouden de ‘kolonisten’ met arbeid en discipline een nieuw bestaan gaan opbouwen.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen wordt vervolgens een strafkolonie

Zowel in Veenhuizen als in Ommerschans werden strafkolonies ingericht. Plekken voor landlopers, weduwen, wezen, bedelaars maar ook voor de kolonisten die gestraft moesten worden omdat ze iets hadden misdaan. In Veenhuizen werden uiteindelijk in totaal drie gestichten ingericht.

Vanaf 1859 werden deze gestichten alleen nog gebruikt voor gevangenen en verpleegden. Pas in 1970 verdwenen de verpleegden en werden het echt gevangenissen. In het Tweede Gesticht bevindt zich tegenwoordig het Gevangenismuseum.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Wat leer je allemaal in het Gevangenismuseum?

Nou, best veel eigenlijk. Zo kun je je laten opsluiten in een heuse sluis en moet je maar afwachten wanneer deze zich weer opent. Kun je een kijkje nemen in een cel maar leer je ook alles over de verschillende manieren van straffen door de jaren heen. Van martelingen tot folteringen tot rechtspraak in een rechtszaal. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen met op dit moment Rust Roest oftewel arbeid is goed voor gevangenen en zorgt voor een mogelijke terugkeer in de maatschappij. Ook kun je een kijkje nemen in een oude cellenblok en kun je ervaren hoe het is om in een afgesloten ruimte te worden gelucht.

Tentoonstelling Gevangenismuseum Veenhuizen

Gevangenismuseum Veenhuizen

Over rechtspraak gesproken; maar liefst vijf zaken variërend van iemand die gepakt is met drugs tot een jonge vrouw die haar eigen kind heeft vermoord worden uitgebreid besproken en zetten je echt aan het denken. Vooral als je uiteindelijk hoort wat de straf is én de bijbehorende kosten van dit soort zaken.

Ook voor kinderen is het zeker een leerzaam museum. De jongsten kunnen De Lange Leo kinderroute doen waarbij ze op zoek gaan naar boef Leo en voor de wat oudere kinderen is er de speurtocht De Vloek van Veenhuizen

Boevenbus of een rondleiding in de Rode Pannen?

Met de Boevenbus maak je onder begeleiding een rondrit door het dorp Veenhuizen zelf. Helaas zat deze al vol toen wij er waren maar gelukkig was er nog wel een plekje bij de rondleiding in de Rode Pannen.

De Rode Pannen is namelijk een echte gevangenis die tot zo’n 10 jaar geleden nog in gebruik was. Deze gevangenis was berucht vanwege zijn streng regime waardoor er nooit een gevangene is ontsnapt. Samen met een gids maak je een rondleiding door deze gevangenis en neem je een kijkje achter de schermen én ervaar je zelf wat het is om te worden opgesloten!

Rode Pannen Veenhuizen

Rode Pannen Veenhuizen

Handige informatie over het Gevangenismuseum Veenhuizen

 • Entree: Volwassenen €9,50 / Kinderen t/m 4 jaar: Gratis / Kinderen 5 t/m 12 jaar €4,75
 • Het museum en het restaurant zijn geopend van dinsdag t/m zondag, van 10.00 – 17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandagen geopend.
 • Op 1e en 2e Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en 1e en 2e Pinksterdag zijn het Gevangenismuseum en het restaurant geopend van 10.00 – 17.00 uur.
 • Ticket Boevenbus € 2,=
 • Ticket rondleiding Rode Pannen € 2,=
 • Meer informatie vind je op de site van het Gevangenismuseum zelf

 

17 comments

 1. Me over ME Travel

  Haha! Moest even lachen om je intro: ‘Ga je gezellig mee?’ en dan belanden we in de gevangenis… Interessant en informatief verhaal!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik laat je ook weer vrij hoor!

   Beantwoorden

 2. Jannike

  Wat een bijzonder plek! Ik had geen idee dat dit museum bestond.

  Beantwoorden

 3. Yova

  Deze plek je niet vaak om te kijken. Ligt wel gevoelig. Wist niet dit bestond. Mooie verhaal van hun en je foto’s.

  Beantwoorden

   1. Wanda

    Zeker als je met een gezin bent. Met een museumjaarkaart is het trouwens gratis. Wij waren er met de actie van AH voor een dagje uit waarbij je het tweede kaartje gratis kreeg.

    Beantwoorden

    1. Yova

     Dat is zeker mooi meegenomen.

     Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Ik had nog nooit van dit museum gehoord dus ik ben helemaal blij. Weer wat geleerd, en het lijkt me leuk om te bezoeken!

  Beantwoorden

 5. Luc van de Wiel

  Gelukkig had je je ‘Verlaat de gevangenis’kaartje van Monopoly bij… interessant artikel, dank je!

  Beantwoorden

 6. Janet | thatonetime

  Wat leuk, dit is weer eens wat anders! Ik woon in Drenthe maar volgens mij ben ik hier nog nooit geweest.

  Beantwoorden

 7. Mrs. T.

  Ja, ik was daar een paar jaar geleden ook. Vond het erg indrukwekkend.

  Beantwoorden

 8. Sheila

  Wat een goede tip! Ik ben dus gek op musea en met name als ze historisch gerelateerd zijn. Ik heb ook diverse gevangenissen in het buitenland bezocht (o.a. Alcatraz en Port Arthur) en je leert op die manier ook veel over de geschiedenis en cultuur van een land. Reuze interessant dus. Ik had hier nog niet van gehoord, maar hij staat bij deze op mijn lijstje om te bezoeken. Ik ben altijd op zoek naar leuke musea tips. Dus als je er meer hebt?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Alcatraz… wow, dat lijkt me echt een hele bijzondere ervaring. Wij waren in februari in het Nationaal Militair Museum in Soest, ook erg leuk en interessant.

   Beantwoorden

 9. Sylvahna.nl

  Ik wist helemaal niet dat dit er was! Heel interessant!

  Beantwoorden

 10. Judith

  oh dat ziet er wel echt heel interessant uit. Ik ben alleen niet zo dol op gevangenissen. Jeugd dingetje haha

  Beantwoorden

 11. Sabine

  Oh wat leuk! Zou echt iets voor mij zijn. Kende het museum niet, maar gaat op de lijst voor als ik ooit weer eens in Drenthe kom 😀

  Beantwoorden

 12. Marcella

  Leuk, klinkt heel interessant! De familie van mijn schoonvader komt uit Veenhuizen, dus ik wil er zeker nog eens kijken. Ik ben tot nu toe alleen op de begraafplaats geweest omdat er familie ligt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.