boomkroonpad Lipnomeer Tsjechië

Het boomkroonpad Lipno in Tsjechië: het perfecte uitje voor het hele gezin!

Eén ding stond in ieder geval hoog op mijn lijstje voor Tsjechië, namelijk Het Boomkroonpad in Lipno. Waarom? Omdat het dé manier is om het Lipnomeer van bovenaf te zien én tegelijkertijd te kunnen genieten van het uitzicht op het Boheemse Woud. Daarnaast is het ook nog eens leuk, want zeg nu zelf: wandelen boven de boomtoppen is toch een unieke beleving op zich?

Boomkroonpad in Lipno nad Vltavou

De echte sportievelingen kiezen er waarschijnlijk voor om lopend naar boven te gaan, maar wij kiezen voor de stoeltjeslift. In een rustig tempo worden we in zo’n tien minuten naar boven gebracht. Eenmaal boven aangekomen, genieten we eerst even van het uitzicht op het Boheemse Woud.

Boomkroonpad Lipno Tsjechië

Boomkroonpad Lipno Tsjechië

Daarna gaan we op zoek naar het startpunt van Het Boomkroonpad, ook wel Treetop Walkway genaamd. Het is het eerste boomkroonpad van Tsjechië en is sinds 2012 geopend voor publiek. Het pad is in totaal 675 meter lang waarvan het eerste deel bestaat uit een houten loopbrug waarbij je op boomhoogte wandelt. Op dit deel vind je trouwens diverse leuke weetjes over de bomen en de dieren van het bos.

Boomkroonpad Lipnomeer Tsjechië

Boomkronkelpad Lipnomeer Tsjechië

Ook kom je langs een aantal hindernissen zoals wiebelende balken. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook volwassenen maken maar al te graag even een uitstapje. Het leuke van zo’n Boomkroonpad is, is dat het voor iedereen toegankelijk is. Het gehele pad is drempelvrij zodat het pad ook prima te doen is met een kinderwagen en een rolstoel.

Uitkijktoren

En dan duikt ineens de 40 meter hoge uitkijktoren voor ons op! Al cirkelend wandelen we steeds wat hoger en krijgen we steeds meer te zien van het prachtige uitzicht en komen we steeds hoger uit boven de bomen. De uitkijktoren is een vrij stevige constructie dus ook voor mensen met hoogtevrees zou het te doen moeten zijn.

Boheemse Woud Lipnomeer Tsjechië

boomkroonpad Lipnomeer Tsjechië

Lipnomeer Tsjechië

Eenmaal boven aangekomen, merk je pas hoeveel wind er staat, maar dat vergeten we al snel want het uitzicht is in één woord adembenemend! Eerst genieten we van het uitzicht op het Boheemse Woud, maar al snel wandelen we door nar het punt waar we een fantastisch uitzicht op het Lipnomeer hebben.

We zien zelf ons appartementencomplex liggen en herkennen bepaalde punten langs het meer. Een prachtig uitzicht waar we volop van genieten. Bij mooi helder weer zou je zelfs de bergtoppen van de Alpen kunnen zien. Dat geluk hebben we niet, maar het is hoe dan ook genieten met een hoofdletter G.

Lopend of glijdend terug naar het bezoekerscentrum

Nadat we een tijdje hebben rondgekeken, besluiten we om terug naar beneden te gaan. In ons geval betekent dat dat we hetzelfde pad weer nemen, maar je kunt er ook voor kiezen om de kortere wenteltrap te nemen.

Voor de echte durfals is er een 52 meter lange glijbaan en deze gaat door het binnenste deel van de uitkijktoren naar beneden. We nemen wel even een kijkje als iemand voor deze optie kiest, maar besluiten toch om het wandelpad te nemen. Nog even nagenieten!

Nadat we bij het bezoekerscentrum nog even hebben rondgekeken, besluiten we om neer te ploffen op het terras. Voor de terugweg hebben we de keuze uit wandelen door het bos, de stoeltjeslift of al steppend naar beneden te gaan. Aangezien we geen zin hebben om binnen no time weer beneden te staan, kiezen we voor de wandeling door het mooie bos naar beneden.

Handige informatie over Het Boomkroonpad Lipno

 • Het Boomkroonpad Lipno is het gehele jaar geopend
 • in juli en augustus is het pad op dinsdag tot 23.00 uur geopend en schijnt het mooi verlicht te zijn
 • horeca aanwezig
 • rolstoeltoegankelijk en toegankelijk met kinderwagens
 • diverse mogelijkheden om Het Boomkroonpad te bereiken, o.a. stoeltjeslift en pendelbus
 • entree Boomkroonpad 350 kronen, oftewel zo’n € 14,- voor een volwassene
 • stoeltjeslift 220 kronen voor alleen omhoog of omlaag, zo’n € 9,- voor een volwassene
 • meer info vind je op lipno.info

Is het Boomkroonpad Lipno iets voor jou?

8 comments

 1. Yova

  Wow wat is daar heel mooi. Het is zeker geschikt voor de gezin. Echt genieten uit deze mooie omgeving. Trappen lopen is niks voor mij meer. Heel mooie foto’s. Het was voor jullie genieten geweest. Fijne week.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Je hoeft geen trappen te lopen hoor! Het is voor iedereen toegankelijk, ook voor minder mobiele mensen.

   Beantwoorden

   1. Yova

    Oké…. Dit wist ik niet. Wel handig voor de mensen. Maar ik heb last van hoogtevrees.

    Beantwoorden

 2. Amelie van Writings by Amelie

  Nog nooit zo’n pad gedaan maar lijkt me enorm tof! Ook fijn dat het wat interactiever wordt gemaakt door de infoborden en de wiebelbankjes!

  Beantwoorden

 3. Linda schrijft 't op

  Wat een leuk uitje. Ik zou ook met de stoeltjeslift omhoog gaan.

  Beantwoorden

 4. Heidi

  Wat ziet deze er super geweldig uit.
  Ik zie me daar al lopen met mijn camera.

  Beantwoorden

 5. Simone

  Dat klinkt als een leuk uitje daar!

  Beantwoorden

 6. Tessa

  Wat een leuk uitje is dit. Ik heb in Drenthe een keer een boomkroonpad gewandeld en in Kew Gardens heb je dit ook. Erg mooi uitzicht heb je dan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.