Hindeloopen Friesland

Dagje Friesland: op bezoek bij de buren

Hoewel Friesland voor ons bepaald niet ver rijden is, komen we er toch niet zo vaak. Geen idee waarom eigenlijk niet, want Friesland heeft genoeg te bieden. Alleen al de zogenaamde Friese Elf Steden zijn de moeite waard en wat te denken van Leeuwarden? Niet voor niks is dat dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. In onze derde vakantieweek besloten we dan ook om weer eens op bezoek te gaan bij onze buren, oftewel we deden een dagje Friesland!

1e stop: Het grijze Lemmer

Lemmer Friesland

Niks ten nadele van Lemmer hoor maar boy wat zaten de weersvoorspellingen er afgelopen woensdag naast zeg. Niks geen zonovergoten dag, althans niet in Friesland. Lemmer was grijs, grauw en lag onder een dik pak bewolking. Gezellig even koffie doen bij het strandpaviljoen met prachtig uitzicht hebben we dan ook maar overgeslagen. In plaats daarvan liepen we het centrum in waar het gezellig druk was.

Lemmer Friesland

Lemmer Friesland

Het was in ieder geval een komen en gaan van allerlei bootjes, van klein tot middelgroot tot best behoorlijke boten. Een leuk gezicht om te zien. Het centrum is vrij klein maar oogde ondanks het grauwe weer wel erg gezellig. Terrasjes in overvloed en leuke boetiekjes met allerlei spulletjes op het gebied van watersport. Na een tijdje wat rondgestruind te hebben, hielden we het voor gezien. Op naar onze volgende stop!

2e stop: Ook Stavoren is in grijze nevel gehuld

Helaas werd het in Stavoren nog niet veel beter qua weer. Maar goed, we maakten ons rondje door het centrum en besloten al vrij snel om gehoor te geven aan onze rammelende maagjes. Eigenlijk hadden we binnen willen zitten maar daar waren alle tafeltjes bezet dus waagden we ons toch maar op het terras. Gelukkig viel het met de wind op ons plekje reuze mee zodat we toch ergens een beetje een zomers gevoel hadden.

lunch Stavoren Friesland

Na onze uitgebreide lunch besloten we om onze plannen op de schop te gooien en eerst richting Kornwerderzand te gaan om daar het Kazemattenmuseum te bezoeken.

3e stop: Het interessante Kazemattenmuseum

Alles wat met de WOII te maken heeft, blijft ons boeien. Het werd dan ook weleens de hoogste tijd dat we het Kazemattenmuseum bezochten. Dit museum besteed uitgebreid aandacht aan het feit dat dit de enige plaats in Nederland was waar in mei 1940 de Duitse opmars tot staan werd gebracht. Het vertelt het verhaal van 225 Nederlandse militairen die 17.000 Duitse soldaten tegen wisten te houden.

Kazemattenmuseum Kornwerderzand Friesland

Kazemattenmuseum Kornwerderzand Friesland

Kazemattenmuseum Kornwerderzand Friesland

In het museum kun je niet alleen een film zien met de verhalen van de overlevenden maar ook kun je diverse kazematten (= bunkers) bezoeken om te zien hoe de Nederlandse soldaten in die tijd moesten leven en werken. Wij vonden het in ieder geval erg interessant om te zien.

4e stop: Genieten in Hindeloopen

Nou, eindelijk liet de zon zich dan toch nog zien maar toen liep het inmiddels wel al tegen de klok van 18.00 uur. Aan één kant was het jammer dat we pas zo laat in Hindeloopen aankwamen, want daardoor waren natuurlijk alle winkeltjes gesloten. Aan de andere kant, het was nu wel heerlijk rustig op straat zodat ik in ieder geval ongestoord foto’s kon maken. Tja, you win some, you lose some haha…

Hindeloopen Friesland

Hindeloopen Friesland

Maar goed, eenmaal in de haven aangekomen, zaten de terrasjes nog gezellig vol. Wij besloten echter om gewoon voor een bakje kibbeling te gaan van de plaatselijke viskraam. Een goede keuze. Na nog wat rondgeslenterd te hebben en onder meer nog even te hebben gegluurd bij het eerste Friese Schaatsmuseum was het tijd om weer richting huis te gaan.

Hindeloopen Friresland

Hindeloopen Friesland

Komen jullie weleens in Friesland en zo ja, heb je nog tips voor ons?

17 comments

 1. Jouvence

  Wat een leuke foto’s allemaal, volgens mij ben ik nog nooit in Friesland geweest.

  Beantwoorden

 2. Helena

  De enige stad waar ik in Friesland ben geweest in Leeuwarden. Ik ben wel van plan om binnenkort een tour langs alle plaatsen van de elfstedentocht te doen. Ben benieuwd.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leeuwarden zijn we twee jaar geleden volgens mij nog geweest, ook een leuke stad. Alleen viel het mij op zondag qua levendigheid toen een beetje tegen. Er waren maar weinig terrasjes open toen…

   Beantwoorden

 3. Jasmijn Bult

  Onze boot licht in Kampen, en vaak varen we via het IJsselmeer naar Hindeloopen.
  Erg leuk altijd om hier te liggen met de boot! Wel balen dat het weer inderdaad pas beter werd aan het einde van de dag, wat nou tropische woensdag!

  Beantwoorden

 4. Kristof

  Ben er zelf nog niet geweest maar het ziet er een mooie streek uit!

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Oh leuk dit! Nu heb ik meteen zin om naar Friesland te gaan. Dat lijkt me echt een mooie provincie.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is het zeker. Mooie stadjes en veel water natuurlijk.

   Beantwoorden

 6. Hippiemeisje

  Elke keer ik foto’s van Friesland zie, bedenk ik me dat het er een mooie en gezellige streek uitziet. ooit ga ik daar wel eens op reis, denk ik

  Beantwoorden

 7. Luc van de Wiel

  Zon of geen zon, wat is Friesland toch een prachtige provincie. Een beetje ver vanuit Brabant, maar absoluut de moeite waard. Mooi artikel met geweldige foto’s!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel! Friesland heeft zeker heel veel te bieden.

   Beantwoorden

 8. Yova

  Friesland is zeker heel mooie land om te zien. Wat is daar gezellig. Vogelhuisje vind ik zo mooi. Mooi geschilderd hebben de mensen. Echt geweldig foto’s geworden. Fijne zonnige dag gewenst.

  Beantwoorden

 9. Janet | thatonetime

  Wat leuk zo’n rondje Friesland… Voor mij is het ook niet echt ver maar ik kom er ook amper. Ik heb veel posititeve verhalen over Lemmer gehoord, dat het inderdaad zo’n gezellig dorpje moet zijn.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Lemmer heeft ons echt verrast want ondanks dat het grijs en grauw was, kwam het heel gezellig op ons over. We willen dan ook zeker nog eens terug als het wel mooi weer is zodat we er ook lekker op een terrasje kunnen zitten.

   Beantwoorden

 10. Erika

  Prachtige foto’s! Je hebt een bijzonder mooi blog!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, dank je wel! Leuk om te horen!

   Beantwoorden

 11. Sabine

  Wat leuk! Ik ken hier echt helemaal niets van. Als ik ooit in de buurt kom ga ik je blog erbij pakken voor inspiratie!

  Beantwoorden

 12. Leen

  Nog nooit geweest! Tot mijn schaamte staat Nederland nooit erg hoog op de vakantieplanning… Als wandelaars hebben we ook liever heuvelachtigere bestemmingen, moet ik toegeven. Maar ge weet nooit hé, ooit…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.