Rothenbach Route des Cretes Vogezen

De mooiste autoroute in de Vogezen: Route des Crêtes

Het is misschien wat verwarrend want in Frankrijk zijn er meerdere bergroutes die worden aangeduid als Route des Crêtes. Ook in de Vogezen kom je deze route tegen. Een route die ooit in de Eerste Wereldoorlog is aangelegd om de Franse soldaten te bevoorraden maar ook om de Franse troepen in het noorden te verbinden met de troepen in het zuiden. Vandaag de dag geldt het als één van de mooiste autoroutes van Frankrijk. Het stond dan ook hoog op ons lijstje toen we in de Elzas/Vogezen op vakantie waren en vandaag neem ik je dan ook mee op deze o zo mooie route!

Waar vind je de Route de Crêtes?

Route des Cretes Elzas Vogezen Frankrijk

Nou, eigenlijk kun je overal in de Vogezen wel ergens deze route oppakken maar in principe gaat deze 88 kilometer lange route van Saint Marie de Mines in het noorden naar Mulhouse in het zuiden. Via diverse haarspeldbochten kom je langs verschillende uitzichtpunten die allemaal aangeduid worden met een rood gemarkeerde ‘monument’. Ook zijn er in dit gebied diverse wandelroutes uitgezet zodat je ook op die manier kunt genieten van de vele prachtige uitzichtpunten.

Wat waren onze hoogtepunten van de Route des Crêtes?

1e stop: Grand Ballon

Wij verbleven zelf in Masevaux en pakten vanuit daar de route op. Voor ons was het slechts een klein half uurtje naar de Grand Ballon waardoor we dus de route van zuid naar noord rijden. De Grand Ballon is met zijn hoogte van 1424 meter de hoogste top van het gebergte Vogezen. Het ligt in het Natuurpark Ballons des Vosges, een gebied met meerdere bergen die vanwege hun afgeronde toppen ‘ballons’ worden genoemd. Hier zijn meerdere wandelroutes uitgezet maar de top is ook in een klein half uurtje te bereiken vanaf de parkeerplaats. Doordat er op het moment dat wij er waren ook een hardloopwedstrijd bezig was, besluiten we om door te rijden.

Grand Ballon Route de Cretes Vogezen

2e stop: Lac de la Lauch

Overal op de Route des Crêtes vind je meren, van klein tot groot. Vaak verscholen tussen bossen maar altijd wel bereikbaar. In de meeste gevallen kun je vlakbij zo’n meer de auto kwijt en vervolgens na een kleine wandeling dan genieten van het prachtige uitzicht. Als ik dan ook op de borden Lac de la Lauch zie staan, besluiten we dan ook om even van de route af te wijken en hier naar toe te rijden. Absoluut geen verkeerd besluit want zeg nu zelf, dit is toch gewoon genieten?

Lac de la Lauch Route des Cretes Vogezen

3e stop: Rothenbach

We pakken de Route des Crêtes weer op en rijden verder naar Markstein. De Markstein is één van de hoge toppen van de Vogezen en staat vooral bekend als ski-oord. Wij rijden verder en genieten ondertussen van de mooiste uitzichten tot we bij een relatief onbekend punt komen, de Rothenbach. Ook hier zijn diverse wandelroutes uitgezet maar wij genieten vooral van het prachtige uitzicht en de luierende dames.

Rothenbach Route des Creties Vogezen

Rothenbach Route des Cretes Vogezen

Markstein Route des Cretes Vogezen

4e stop: Lac de la Lande

Niet veel later besluiten we gehoor te geven aan onze rammelende maagjes en stoppen we dan ook bij de eerst volgende Auberge die we op onze route tegenkomen. Bij Breitsouze parkeren we dan ook onze auto en lopen we richting het terras maar dan ineens zie ik in de verte een prachtig bergmeertje opdoemen. In de auto was deze ons totaal niet opgevallen maar nu genieten we met volle teugen.

Lac de la Lande Route des Cretes Vogezen

Lac de la Lande Route des Cretes Vogezen

5e stop Hohneck

Nadat we wat hebben gegeten met uitzicht op Lac de la Lande vervolgen we onze route tot we bij Hohneck aankomen. Dit is de hoogste bergtop van het departement Vogezen en via een steile slingerweg kun je naar het hoogste punt rijden. Eenmaal boven aangekomen, kun je rondom genieten van het weidse uitzicht. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over de Elzas, het Zwarte Woud, de Jura maar ook over de Alpen.  Doordat het nog maar juni is, ligt er zelfs nog wat sneeuw.

We lopen een stukje naar het uitzichtpunt en genieten vooral van het uitzicht, de rust en de prachtige natuur.

Hohneck Route des Cretes Vogezen

Hohneck Route des Cretes Vogezen

Hohneck Route des Cretes Vogezen

Na Hohneck rijden we door naar Col de la Schlucht. Voor ons min of meer het eindpunt van de Route des Crêtes. Bij Col de la Slucht kun je één van de mooiste wandelroutes in dit gebied lopen. Wij wagen ons er in ieder geval niet aan. Het is een blauwe route en dat betekent dat het een pittige wandeling is. Eigenlijk meer bedoeld voor de wat ervarende bergwandelaars. Niet de vakantiewandelaars zoals wij dus. We houden het dan ook voor gezien en rijden terug naar onze camping in Masevaux. Moe maar onder de indruk van alle uitzichten zijn we net op tijd om de Formule 1 race in Canada te kijken.

Vinden jullie het ook leuk om dit soort autoroutes te rijden?

16 comments

 1. Tineke

  wauw, prachtig! Ik zou over een paar jaar graag weer vaker naar het buitenland willen. Jammer dat wij hier niet zulke mooie routes hebben.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat mis ik in Nederland inderdaad ook wel hoor maar dat komt denk ik ook doordat het hier vlak is waardoor je natuurlijk niet van dit soort uitzichten hebt.

   Beantwoorden

 2. Stéphanie

  Prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik heb echt genoten van je blog. De Route des Crêtes is een absolute must see en jullie boften met het weer zie ik 🙂 Leuk dat jullie bij Breitzhousen hebben gegeten. Voor mij een plek waar ik tijdens het skiën vaak stopte voor een warme chocolademelk.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je! Leuk om te horen! We hadden die dag inderdaad geluk met het weer maar het was dan ook wel al onze derde poging hoor! De twee keer daarvoor zat alles potdicht en zijn we bij Grand Ballon weer omgekeerd, gelukkig kwam het later in de week alsnog goed.

   Beantwoorden

 3. Balou

  Wat een bijzondere route!

  Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Wat een schitterende natuur plaatjes zijn dat. Daar rijd je voor je genoegen stel ik me zo voor!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Eigenlijk zou je het in gedeeltes moeten rijden zodat je ook tijd hebt om er heerlijk te wandelen maar dat hebben wij niet gedaan. Misschien een volgende keer…

   Beantwoorden

 5. Demi

  Wat een heerlijke route! Prachtig!

  Beantwoorden

 6. MC Kleuver

  Leuk dat je zo de autoroute hebt kunnen meemaken en ook fotograferen! Dit lijkt mij zo’n leuk dagboekmomentje.

  Beantwoorden

 7. Erika

  Wat een prachtige foto’s van een mooie autoroute! Ja daar houden wij ook erg van! Prachtige natuur!

  Beantwoorden

 8. Irma

  Wauw wat een prachtige natuur… daar wil je toch niet meer weg!

  Beantwoorden

 9. Anne - Ditisanne.nl

  Ziet er echt prachtig uit! Ik houd wel erg van zulke autoroutes, gewoon kijken wat er op je pad komt. Mooie reis hebben jullie zo te zien gehad!

  Beantwoorden

 10. Eline

  Deze autoroute ziet er prachtig uit! De mooiste autoroutes die we ooit deden waren diegene in Noorwegen. Op en top genieten!

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Wauww, wat onwijs mooi! Wij zijn gek op roadtrippen, dus deze route komt zeker op onze wishlist!

  Beantwoorden

 12. Ans

  Wat een geweldige reis hebben jullie gehad. Hebben jullie dit allemaal op 1 dag gezien en gedaan?
  Wij gaan komende zomer naar dit gebied, verblijven op een camping in Kruth bij Oderen. Heerlijk om op deze manier veel info te krijgen.
  Hoe zijn jullie weer teruggereden naar de camping? Via dezelfde weg terug of kan dat via een kortere/snellere route?

  Beantwoorden

 13. Ad

  Wat een geweldige reis hebben jullie gehad. Hebben jullie dit allemaal op 1 dag gezien en gedaan?
  Wij gaan komende zomer naar dit gebied, verblijven op een camping in Kruth bij Oderen. Heerlijk om op deze manier veel info te krijgen.
  Hoe zijn jullie weer teruggereden naar de camping? Via dezelfde weg terug of kan dat via een kortere/snellere route?
  Groetjes

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.