De Koppelpoort Amersfoort

De 10 mooiste plekjes van Amersfoort

Zoek je nog een leuke bestemming voor een weekendje weg in eigen land? Wat te denken van Amersfoort? Deze gezellige stad heeft namelijk iedereen wel wat te bieden. Van leuke winkels tot gezellige eettentjes en van mooie oude pandjes tot moderne uitspattingen.

Daarnaast hoort Amersfoort tot één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Nederland en telt het meer dan 300 rijksmonumenten. Kortom, Amersfoort is absoluut een stad waar je je prima een weekendje kunt vermaken. Nog niet helemaal overtuigd? Ga je dan met mij mee op mijn wandeling door Amersfoort? Wedden dat je daarna sta te popelen?

1. De Koppelpoort

In mijn ogen absoluut dé blikvanger van de stad. Niet alleen is het het meest fotogenieke plekje in Amersfoort, uniek is ook dat De Koppelpoort zowel een land- als waterpoort is. De waterpoort kan middels een zware valdeur worden afgesloten waarmee tegelijkertijd ook de waterstand in de grachten op peil werd gehouden. Vroeger werd deze valdeur bediend met een tredmolen door de zogenaamde raddraaiers.

De Koppelpoort Amersfoort

De Koppelpoort Amersfoort

De Koppelpoort Amersfoort

2. De Monnikendam

Een deel van de oude stadsmuur is nog in tact in Amersfoort en als je deze volgt, kom je op je wandeling vanzelf bij de tweede trekpleister van de stad uit, De Monnikendam.

Begin 1400 werd De Monnikendam gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur. Onder deze waterpoort stroomt het water van de Heiligenbergerbeek de stad in. De poort bestaat uit twee torens die met elkaar zijn verbonden door een poortboog.

De Monnikendam Amersfoort

De Monnikendam Amersfoort

3. De Kamperbinnenpoort

Deze landpoort is één van de laatste overblijfselen van de eerste stadsmuur van Amersfoort. Tegenwoordig staat De Kamperbinnenpoort op de lijst van rijksmonumenten. Via deze poort loop je trouwens zo het oude centrum van Amersfoort in.

De Kamperbinnenpoort

4. Muurhuizen

Deze bijzondere straat loopt eigenlijk parallel aan de Langestraat (= centrum) en is pal gebouwd op de eerste stadsmuur. Halverwege de 15e eeuw werd de tweede stadsmuur gebouwd waardoor de eerste stadsmuur haar functie verloor. Deze werd toen afgebroken en met de restanten van de muur werden uiteindelijk de huizen van Muurhuizen gebouwd.

De straat staat dus vol met monumentale panden en wordt nog grotendeels bewoond. Het enige nadeel is wel dat het niet vrij is van verkeer en dat doet een heel klein beetje afbreuk aan je gevoel dat je in een soort van openluchtmuseum loopt.

Muurhuizen Amersfoort

Muurhuizen Amersfoort

Muurhuizen Amersfoort

5. Hofje De Armen de Poth

In Amersfoort vind je nog een tweetal hofjes die absoluut de moeite waard zijn om even rond te kijken. Het hofje De Armen de Poth is inderdaad, zoals de naam al doet vermoeden, ooit gebouwd om mensen met een laag inkomen onderdak te bieden. Dit hofje stamt al vanuit 1350 maar de huidige huisjes zijn pas in de loop van de 19e eeuw gebouwd. Tegenwoordig biedt het vooral onderdak aan ouderen met een gering inkomen.

Hou er bij je bezoek wel rekening mee dat de bewoners op hun rust en privacy zijn gesteld en dat je dus niet ongegeneerd met je camera gaat lopen zwaaien.

Hofje De Armen de Poth Amersfoort

Hofje De Armen de Poth Amersfoort

6. Het Dreyershofje

Iets minder bekend dan het Hofje De Armen de Poth maar zeker ook de moeite waard is Het Dreyershofje. Dit hofje was ooit bedoeld voor kunstenaars met een laag inkomen. Officieel is het tegenwoordig geen hofje meer maar het is absoluut de moeite waard om even een kijkje te nemen.

Het Dreyershofje Amersfoort

7. Het gezelligste plein van Amersfoort, De Hof

In het centrum van Amersfoort vind je ongelofelijk veel horecazaken maar even lekker op een terrasje zitten, daarvoor moet je denk ik echt terecht bij De Hof. Toen wij er waren, was het helaas koud maar ik kan me zo voorstellen dat de terrassen hier in de zomer tjokvol zitten en dat het genieten is van het uitzicht.

De Hof Amersfoort

De Hof Amersfoort

8. Struin door de leukste winkelstraat van Amersfoort, de Krommestraat

Het oude centrum van Amersfoort is een ware walhalla voor zowel shopliefhebber als liefhebbers van mooie pandjes. Ik keek in ieder geval mijn ogen uit. Ook vooral het feit dat naast de grote ketens ook gewoon diverse boetiekjes met allerlei eigengemaakte spulletjes aanwezig zijn, maakt Amersfoort zo’n bijzondere stad.

Krommestraat Amersfoort

9. Museum Flehite

In Amersfoort vind je verschillende musea maar wat mij betreft is de mooiste absoluut Museum Flehite. In dit museum leer je alles over de stadsgeschiedenis van Amersfoort. Helaas kan ik je daar niks over vertellen want we zijn er zelf niet binnen geweest maar alleen de buitenkant is al een pareltje of niet?

Museum Flehite Amersfoort

10. Het Eemplein

Wil je enigszins goedkoop parkeren in het centrum van Amersfoort dan kun je dat het beste doen bij de parkeergarage aan Het Eemplein. Hier kun je een hele dag staan voor € 10,=. Vanuit hier loop je trouwens ook zo op De Koppelpoort af en sta je dus binnen no time in de oude binnenstad.

Toch heeft Het Eemplein zelf ook het nodige te bieden. Niet alleen vind je hier diverse winkels en eettentjes, ook de bioscoop en het moderne Eemhuis zitten hier. Hier is onder andere de kunsthal KAdE gevestigd waar continu wisselende tentoonstellingen te zien zijn op het gebied van hedendaagse en moderne kunst, architectuur, vormgeving en design. Ook tref je wat mij betreft hier één van de mooiste bibliotheken van Nederland. Want zeg nu zelf, hier wil je toch gerust een middagje zitten lezen?

Het Eemplein Amersfoort

Het Eemhuis Amersfoort

En? Had jij verwacht dat Amersfoort zo’n mooie stad is?

30 comments

 1. Balou

  Mijn vriend woont in Amersfoort, ikzelf in Tilburg. Inmiddels kom ik dus regelmatig in Amersfoort. Totaal anders alsdat ik gewend was maar mooi!

  Beantwoorden

 2. Nesrin

  Ik ben er nog nooit geweest maar je bent tweede die aardig wat mooie plekken laat zien. Het lijkt mij zeker wel de moeite waard om de stad te bezoeken.

  Beantwoorden

 3. Mei Qi

  Wauw!! Ik moet gauw weer eens een keer naar Amersfoort!!

  Beantwoorden

 4. Manon

  Ik ben nog nooit in Amersfoort geweest, maar het ziet er erg mooi uit!

  Beantwoorden

 5. Lodi

  Wat grappig! Nooit geweten dat Amersfoort zo mooi is. Ik ben er ooit twintig jaar geleden geweest. Toch maar weer eens heen gaan 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik kan het je echt aanraden hoor! Het was voor mij de eerste keer maar wil er zeker nog eens naar toe.

   Beantwoorden

 6. Peggy

  Ziet er gezellig uit! Lijkt een beetje op Zierikzee, waar ik vandaan kom. Ook met die mooie stadspoorten en oude gebouwen :).

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zierikzee wil ik ook nog eens naar toe, dat lijkt me ook echt een hele leuke mooie oude stad.

   Beantwoorden

 7. Saskia

  Prachtig om te zien, vooral die torens en oude gebouwen. Ik hou daar wel van.

  Beantwoorden

 8. Kool Family

  Nog nooit geweest, maar als ik deze foto’s zie, moet ik toch eens een daguitstap plannen die richting uit.

  Beantwoorden

 9. Frederique

  Ik heb veel goeds gehoord over de kunsthal KAdE!

  Beantwoorden

 10. Helena

  Wat ontzettend leuk om te zien Wanda; ruim 30 jaar geleden bijna 3 jaar ongeveer naast de Koppelpoort gewoond op de singel. Nu fietsen we er regelmatig naar toe voor een marktje op zaterdag op de hof, waar we bij Halewijn de lekkerste koffie drinken, of een filmpje en sushi op het Eemplein, waar trouwens net even om de hoek nog een oude bierbrouwerij zit, waar je gerust binnen kunt lopen om een biertje te proeven… of bij Van Zanten… ook een oude bekende….genoeg te doen in Amersfoort dus 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, leuk joh dat je in Amersfoort woont! Als ik dat had geweten dan had ik je om tips gevraagd!

   Beantwoorden

 11. Layla

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt zeker super mooi! Leuke plekjes uitgezocht x

  Beantwoorden

 12. Anette

  Waarom weet ik niet, maar ik ben ook nog nooit in Amersfoort geweest. Ik denk dat hier, na het lezen van je blog, snel verandering in gaat komen ?
  De foto’s doen me ook n beetje aan Zwolle denken..
  Gr. Anette

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt, het lijkt zeker wel wat op Zwolle, qua aanbod van winkels helemaal.

   Beantwoorden

 13. Beau Bewust

  Superleuk. Ik moet echt eens een bezoekje brengen aan Amersfoort!

  Beantwoorden

 14. The lemon kitchen

  Ik was er laatst ook nog! Soort gelijke foto’s gemaakt?

  Beantwoorden

 15. Leonie Linotte

  Wat superleuk! Nederland heeft echt zulke mooie plekjes. Ik ben nog nooit in Amersfoort geweest maar als ik dat zo zie moet ik daar zeker een keer een dagje naar toe!

  Beantwoorden

 16. Cynthia

  Wat heeft Amersfoort toch mooie plekken! Ik heb er gestudeerd

  Beantwoorden

 17. Sabine

  Wat mooi! Had ik nooit achter Amersfoort gedacht. Moet ik toch echt eens heen als ik weer in Nederland ben.

  Beantwoorden

 18. Sandy

  Ik kom zelf uit Breda, maar heb een aantal jaren in Zwartebroek gewoond, dat ligt 10 km van Amersfoort af. Altijd als ik heimwee had naar Breda, dan ging ik naar Amersfoort. Daar voelde ik me dan weer even helemaal thuis. Amersfoort zal voor mij altijd mijn persoonlijke reserve-Breda zijn, liefde voor deze stad!

  Beantwoorden

 19. Bente

  Ik wist inderdaad wel dat Amersfoort een prachtig stadje is. Zeker een aanrader! Deventer vind ik ook zo’n aanrader.. doet me ook wel een beetje aan Amersfoort denken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Deventer is ook een hele leuke stad, vooral de Walstro met al die leuke pandjes vind ik heerlijk om door te slenteren…

   Beantwoorden

 20. Morgaine

  Ik mis nog de Appelmarkt, Groene Markt, en de Lange Jan, en dat Hof het mooiste plein is? Eg nie!

  Dat is die andere waar de Lange Jan staat, dat plein is echt intiem en gezellig 😉

  Nou goed, voor wie nog veel meer wil zien en weten: https://mymorgaine.wordpress.com/category/amersfoort/

  (mijn ouders wonen daar en elk jaar mag ik er twee weken oppassen en dus lekker per fiets rond zwerven 😉 )

  Beantwoorden

 21. Laura | Billenbloot Kokosnoot

  Super leuk! Ben eigenlijk nog nooit echt in Amersfoort geweest. Het goede voornemen van dit jaar was onder andere meer van NL ontdekken, dus misschien toch maar eens naar Amersfoort gaan.

  Beantwoorden

 22. Laura |Billenbloot Kokosnoot

  Super leuk! Ben eigenlijk nog nooit echt in Amersfoort geweest. Het goede voornemen van dit jaar was onder andere meer van NL ontdekken, dus misschien toch maar eens naar Amersfoort gaan.

  Beantwoorden

 23. Tessa

  Leuk, ben er nog nooit geweest toch maar x verandering in gaan brengen!

  Beantwoorden

 24. Marcella

  Ik was een paar jaar geleden met mijn moeder in Amersfoort en was echt verrast door de leuke stad. Ik wil er graag eens naar terug om er nog veel meer te ontdekken. De hofjes heb ik bijvoorbeeld gemist, ziet er heel knus uit. Ik sla je artikel dus zeker op!

  Beantwoorden

 25. corrina

  Mooie foto’s ik ga in april een dage naar amersfoort en ga dit zeker onthouden

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.