De Heemtuin Muntendam

Genieten van het winterse zonnetje in De Heemtuin

Over het algemeen gaan winter en Wanda bepaald niet samen maar als het dan zo’n dag als afgelopen zaterdag is. Ja, dan verandert mijn gevoel over de winter al snel. Ik ging namelijk met mams aan de wandel in De Heemtuin en warempel, het zonnetje scheen zo lekker dat we zelfs nog een tijdje op een bankje hebben gezeten. Hoe bijzonder is dat?

Wat is De Heemtuin?

De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen beslaan ongeveer 50 hectare en bestaan feitelijk uit 4 te onderscheiden gebieden, die ieder hun eigen geschiedenis en karakter hebben.

Waar vind je De Heemtuin?

De Heemtuin is een unieke landschaps- tuin en bos in Muntendam en grenst aan het natuurgebied de Venen. In de Heemtuin vind je afwisselende landschappen en bijzondere flora en fauna.
Naast het wandelen in de natuur is de Heemtuin uitermate geschikt als locatie om te vergaderen, een familiefeest of een kinderfeest te houden.

De Heemtuin Muntendam

De Heemtuin Muntendam

Verschillende wandelroutes

Wandelen in De Heemtuin betekent eigenlijk gewoon de paden volgen. Volgens de site zijn er vier wandelroutes mogelijk maar echt aangegeven met bordjes worden ze niet. Het is in principe gewoon een vrij wandelgebied waarbij je zelf je route bepaald.

Wij lopen meestal een variant op de Wandelroute Geschiedenis. Gewoon omdat je op die manier het meeste ziet en ook langs verschillende delen van het gebied komt. Al met al een wandelingetje van een kilometertje of vier. Prima te doen dus.

Zoals bijna gebruikelijk moet ik altijd even stoppen op één speciaal plekje in De Heemtuin. Het bruggetje is nodig aan onderhoud toe en iedere keer verwacht ik dat ik er een keertje door heen zak maar toch kan ik het gewoon niet laten. Niet alleen het houten bruggetje zelf vind ik geweldig om te zien, ook geniet ik iedere keer weer van het uitzicht vanaf dit bruggetje.

De Heemtuin Groningen

De Heemtuin Muntendam

Wij lopen onze eigen route

Via dit houten bruggetje kun je naar de overkant van het gebied lopen. Meestal ook niet omdat het dan onder water staat. Dit keer had het gekund maar kiezen we er alsnog voor om via onze standaard route te gaan.  Verderop heb je dan alsnog een mogelijkheid om binnendoor naar de overkant te gaan via een aantal stapstenen.

Ook deze route nemen we niet, iets met ervaring in het verleden dat het alsnog onder water stond en aangezien er her en der nu nog wat ijs ligt, verwachten we dat het nu weleens gladjes kan zijn. Dus lopen we buitenom naar de andere kant. Ook hier genieten we weer van de vennetjes maar vooral ook van het zonnetje aangezien we hier wat meer beschut lopen.

Het mooie aan dit gebied is dat je vanaf de heuvel een mooi weids uitzicht hebt. Daarnaast verbaas ik mij er iedere keer weer over hoe groen het mos dan nog is in deze tijd van het jaar.

De Heemtuin Muntendam

De Heemtuin Muntendam

Op bovenstaande foto zie je trouwens in de verte een aangelegde ruïne. Deze is bedoeld als beschutting voor zowel planten als dieren.

Ondanks dat ik inmiddels al heel wat voetstappen in dit gebied heb liggen, verveelt het mij nooit. Iedere keer ontdek ik wel weer wat nieuws, vooral ook omdat de natuur natuurlijk steeds voor een ander plaatje zorgt. En ja, afgelopen zaterdag was het helemaal genieten zo met dat zonnetje op onze gezichten. Met recht een bonusdag!

Nuttige informatie

 • parkeren is gratis
 • De entree van De Heemtuin vind je aan de Nieuweweg 127 in Muntendam
 • verschillende wandelroutes mogelijk variërend van 3 tot 6 km
 • voor de kleintjes is er een Mammoetpad met de nodige obstakels
 • voor een hapje en een drankje kun je van dinsdag t/m zondag terecht in het paviljoen bij de parkeerplaats
 • meer weten over De Heemtuin? Check dan hun site!

Trek jij er ook graag op uit op zo’n dag of wacht je tot de lente?

 

12 comments

 1. Grassiëlla

  Lijken mij heerlijke wandelroutes met een zo te zien prachtig uitzicht Wanda! x

  Beantwoorden

 2. Stefaan

  Wat een fijne omgeving! helemaal om tot rust te komen! zalig!

  Beantwoorden

 3. Bas

  Lijkt me heerlijk wandelen daar! Ik ga graag het bos in, of het nou winter, lente, zomer of herfst is maakt me niet uit.

  Beantwoorden

 4. Proudweirdo

  Wauw! Wat een prachtige foto’s! ?
  Ik ben ook geen fan van de winter en kijk uit maar de lente, maar op een zonnige winterdag wandelen heeft wel iets magisch. ?

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Wel jammer dat er geen bordjes zijn voor de routes. Hoe kom je er achter welke route waar is?

  Beantwoorden

 6. Susan

  Ziet er heerlijk uit! Lekker uitwaaien… mooie foto’s!

  Beantwoorden

 7. Cynthia

  Het klinkt leuk en de foto’s zijn prachtig rustgevend. Thanx voor de tip!

  Beantwoorden

 8. A lot like LOT.

  Ik ben zo blij dat het zonnetje af en toe weer te vinden is! Ik merk ook meteen verandering in mijn mood en gedrag. Fijn.

  Beantwoorden

 9. Sabine

  Heel mooi, lijkt me heerlijk! Ook op zo een mooie winterdag 😀

  Beantwoorden

 10. Saskia

  Lijkt me heerlijk om te zijn<3

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Ik herinner me foto’s over de Heemtuin en sindsdien ben ik al nieuwsgierig. Wij zijn op zoek naar nieuwe wandelroutes, dus deze ga ik zéker onthouden. Ziet er onwijs mooi uit. Wij wandelden vandaag een eindje bij Westbroek, ook daar kan je een leuk rondje doen!

  Beantwoorden

 12. Leen

  Als de zon schijnt kan ik moeilijk binnen blijven zitten… Dus wachten tot de lente no way!! 🙂 Ziet er een mooi plekje uit daar.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.