Project Wandelen: Wat wil ik graag bereiken?

Sinds een paar jaar doe ik niet meer aan goede voornemens, maar aan projecten. Projecten, zoals Project Wandelen, waar ik bewust tijd voor vrij wil maken. Waarbij ik mijzelf geen onhaalbare doelen stel, maar er vooral bewust mee aan de slag wil gaan. Uiteindelijk bereik je dan volgens mij het beste resultaat!

De laatste update van dit project dateert al weer van enige tijd terug. Vorig jaar augustus deelde ik namelijk mee dat ik het gevoel had dat ik een eindsprint in zou moeten zetten om mijn doel van 700 kilometers in 2022 te kunnen halen. In een korte vooruitzicht naar de vijf projecten van dit jaar verklapte ik al dat ik dit doel ruimschoots had gehaald. Sterker nog, ik wandelde maar liefst 1.188 kilometers! Hoogste tijd dus om mijn doelen voor dit jaar met jullie te delen!

Doel: 1.200 kilometer wandelen

Yep, ik ga ervoor! Vorig jaar haalde ik dat net niet, maar wandelde ik dus veel meer dan ik had verwacht. Hoogste tijd dus om op te schakelen. Als ik het niet haal, is er ook geen man over boord, maar jezelf van tijd tot tijd uitdagen, is natuurlijk niet verkeerd.

1.200 kilometer wandelen betekent in feite elke maand 100 kilometer wandelen. Dat heb ik in het afgelopen kwartaal helaas niet gered. Januari was het 68 kilometer, februari 78 en voor maart staat de teller tot vandaag op 74 kilometer. Maar nu de dagen langer worden, én hopelijk de weergoden ook gaan meewerken, dan kan dat allemaal nog goed komen!

Wat ik in ieder geval weer wil gaan doen, is op mijn thuiswerkdagen ’s ochtends voordat ik inlog, alvast een half uurtje te gaan wandelen. Ook een lekker begin van de dag trouwens, direct je hoofd leegmaken voordat je met werken begint. In coronatijd deed ik dat vrij regelmatig, maar in de winterperiode is het er niet van gekomen. Nu maar weer mee beginnen dus!

Ook ’s avonds wil ik na het eten er een gewoonte van gaan maken om nog even een blokje om te gaan. Als ik tijd heb om voor de tv te hangen, heb ik ook tijd voor een ommetje, toch?

Welke wandelingen heb ik in 2023 al gemaakt?

Wandelen Westerpolder

 • een stadswandeling in Groningen: heerlijk om op zondagmiddag door de mooie binnenstad van Groningen te wandelen en steeds weer nieuwe plekjes te ontdekken of opnieuw te genieten van bekende plekjes.
 • 2x aan de wandel in de Westerpolder: tijdens de eerste wandeling liepen we zomaar wat rond, maar bij de tweede wandeling volgden we braaf de rode paaltjesroute van Staatsbosbeheer en genoten we opnieuw van dit prachtig natuurgebied

 • De Gasselterdennenroute bij ’t Nije Hemelriek: misschien wel al de mooiste route van dit jaar! Ik wil zeker nog weer terug in de herfst, maar wat een pareltje is deze route!
 • Wandelen rondom Oudeschans: dit prachtig vestingdorpje was onderdeel van een Adventure Lab, maar deze voerde ons langs de gemarkeerde wandelroute, dus tel ik hier ook gewoon mee
 • Rondje Fraeylemaborg in Slochteren
 • Rondje De Heemtuin in Muntendam
 • Wandelen door de Exloërkijl: ook onderdeel van een Adventure Lab
 • Wandelen door de bossen van Norg: de gele paaltjesroute van 6,5 km verkorten we vanwege de verwachte regen naar 5,5 km
 • Strandwandeling in Egmond aan Zee
 • diverse rondjes door mijn woonplaats

Welke routes wil ik dit jaar gaan wandelen?

Bovenstaande routes staan al enige tijd op mijn lijstje, maar zijn inmiddels ook alweer aangevuld.

 • Odoornerdennen (3 km)
 • Ommetje Niehove (4 km)
 • Ommetje Onderdendam (4 km)
 • Zeegse Duinen (6,5 km)
 • Landgoed Lemferdinge Paterswolde (5 km)
 • Hamerlandenroute Gasselte (7 km)
 • Sprokkelspoor Grolloo (7 km)
 • Beleef het Bos Drouwen (6 km)

Kortom, nog genoeg te doen! Sinds ik vorig jaar met vriendinnetje M. een autopuzzeltocht door Het Hogeland heb gemaakt, heb ik Niehove en Onderdendam ontdekt. In beide dorpjes zijn gemarkeerde ommetjes uitgezet, dus daar wil ik zeker dit jaar naar toe!

Welke uitdagingen bij Project Wandelen?

Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding.

Het liefst zou ik willen bereiken dat wandelen een dagelijkse bezigheid wordt. Natuurlijk heb ik daar zelf de grootste invloed op, maar ik ben en blijf nu eenmaal een droogweer wandelaar. Als ik onderweg een bui krijg, dan zij het zo, maar om aan de wandel te gaan, terwijl het regent of wordt voorspeld, dan blijf ik lekker thuis.

Wandelen Westerpolder
Vorig jaar was het nog mijn bedoeling om regelmatig een weekje in te lassen met zoveel stappen per dag. Inmiddels ben ik er wel achter dat dit voor mij totaal niet werkt. Dan voelt het als moeten en verdwijnt mijn plezier in het wandelen al snel. Wat mij wel helpt, is het te combineren. Dus lekker de natuur in om foto’s te maken voor Project Fotografie, maar ook om regelmatig een Adventure Lab te doen.

Op dit moment wandel ik vaak routes van max 5 km, maar dat wil ik dit jaar gaan uitbreiden naar zeker 7,5 tot 10 km. Ik hoef geen langeafstandsloper te worden, maar wil mijzelf op dat vlak wel een keertje uitdagen. Gewoon eens ruim twee uurtjes aan de wandel. Zeker met mooi weer en her en der een bankje zal dit geen probleem moeten zijn. Conditioneel in ieder geval niet, maar vaak ben er ik na een dik uur wel klaar mee. Die mindset moet ik dus zien te verbreken!

Ben jij een 3 tot 5 km wandelaar of 7 tot 10 km wandelaar?

14 comments

 1. Hannie.vincent

  Ik haal niet meer dan 3 km met rollator

  Maar blijf bewegen

  Beantwoorden

 2. Marguerita

  Ik ben een 3 tot 5 kilometer wandelaar. Hoop dat het snel weer mooier weer wordt, want ik vind het nu echt te koud. Zou graag mijn favo wandelrondje rond de Reeuwijkse surfplas weer eens lopen.

  Beantwoorden

 3. Linda schrijft 't op

  Is boswandeling Spier niet in Drenthe? Daar ben ik verleden jaar geweest, ziet er mooi uit

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt inderdaad! Drenthe is echt een prachtige provincie om te wandelen.

   Beantwoorden

   1. Fallon

    Ik ben gisteren weer begonnen n heb mijn 10.000 stappen behaald. Dat is toch ruim 8 km.

    Beantwoorden

 4. Mrs.+T.

  Ik wandel iedere dag en bij voorkeur een flinke wandeling. Het grootste nadeel van wandelen vind ik, is dat het zoveel tijd kost. 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is ook vaak mijn probleem!

   Beantwoorden

  2. Elisabeth

   Ik wandel bijna iedere dag. Het wisselt van 40 minuten tot anderhalf uur. Succes.

   Beantwoorden

 5. Claire

  Wat een prachtig mooi doel! Ik hou het eigenlijk niet bij. Maar wandel ook dagelijks.

  Beantwoorden

 6. Patricia Heres

  Als ik gewoon mijn hoofd leeg wil lopen dan wandel ik vaak maximaal 5 kilometer in de buurt van mijn huis. Maar ik vind het ook heerlijk om gericht routes te lopen en die zijn vaak wel een stukje langer. Zo wil ik heel graag het Westerbork pad lopen en dat zijn routes van ongeveer 10 km.

  Beantwoorden

 7. sandra

  Ik zou eerder voor een wandeling van 3 à 5 km gaan, maar wacht nog even tot het echt lente is 🙂 En daarna heerlijk op een terrasje iets drinken!

  Beantwoorden

 8. sammie

  wat goed bezig! Net wat je zegt, als je tijd hebt om voor de tv te gaan hangen heb je ook tijd voor een ommetje, die tv roept mij alleen altijd zo hard 😀 Toen we vorig jaar zomer 2 weken een hond te logeren hadden ging het heel goed met wandelen. ik vind het zonder hond gewoon niet zo leuk.

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Succes! Ik kwam er pas achter dat er door het centrum van mijn woonplaats een wandeling van 10 km is en eentje van 2 km. Wil ze zeker een keer doen

  Beantwoorden

 10. Liesbethblogt

  Ik vind het nogal wat maar wens je alle succes van de wereld om dat allemaal te halen. Ik ben een mooi weer wandelaar in dorpjes voor foto’s. Geen wandelaar dus;)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.