Dwalen door mijn favoriete stad Groningen!

Als echte noorderling heb ik natuurlijk een zwak voor Grunn, oftewel Groningen. Deze studentenstad bij uitstek trekt al jaren de nodige toeristen van heinde en verre. Ook wij komen er regelmatig. Niet eens zozeer om te winkelen, hoewel dat op deze zondag wel de insteek was, maar vooral om te genieten. Genieten van de prachtige pakhuizen, de vele boten bij de Noorderhaven, het sfeertje, de vele mooie hofjes of het uitzicht vanaf het dakterras van Het Forum.

Kortom, Groningen is een stad waar je je nooit hoeft te vervelen en die voor iedereen wel iets te bieden heeft. Genoeg musea om je hart op te halen, zoals het bekende Groninger Museum, maar ook bijvoorbeeld Het Scheepvaart Museum. Natuurlijk kun je er uitgebreid winkelen, maar beperk je dan niet alleen tot de Herestraat, maar duik ook zeker ergens een zijstraatje in. Daar vind je vaak de leukste boetiekjes. Voor nu beperk ik mij even tot een korte sfeerimpressie van mijn favoriete plekjes in de stad!

Het Forum: prachtig uitzicht op Groningen

Uitzicht op Groningen

Onlangs brachten onze Brabantse vrienden een weekend door in ons Grunn en gingen we gezellig samen lunchen. Ook namen we een kijkje bij Het Forum en zoefden we heerlijk relax op de roltrappen naar het dakterras waar we genoten van het prachtige uitzicht op de stad en d’Olle Grieze, oftewel de Martinitoren. Voor de liefhebbers of beter gezegd, voor de mensen met een behoorlijke conditie: je kunt de Martinitoren ook beklimmen, daarvoor moet je dan wel even 300 treden bedwingen, maar als beloning krijg je dan een geweldig uitzicht op de stad.

Mocht je net als ons kiezen voor het gemak, ga dan met de roltrappen of lift naar het dakterras van Het Forum. Ik denk zelfs dat dit uitzicht nog mooier is, want vanaf Het Forum zie je ook d’Olle Grieze en dat mis je natuurlijk als je al hijgend bovenaan bent gekomen in de Martinitoren.

Slenteren langs Hoge der A en Lage der A

Noorderhaven Groningen

Vaste prik op ons rondje door de stad is wandelen door Noorder- en Westerhaven. Niet alleen vanwege de vele boten die hier standaard liggen, maar ook zeker vanwege de vele mooie pakhuizen.

Tegenwoordig zijn volgens mij veel van deze pakhuizen in gebruik als studentenwoningen of hotels, maar dat neemt niet weg, dat het prachtige panden zijn om te zien. Vanaf hier wandel je trouwens ook zo via De Vismarkt het centrum in. Wat mij betreft, de beste route om op ontdekking te gaan in de stad.

Westerhaven Groningen

In december is dit gebied sowieso een attractie op zich, want hier vind dan de WinterWelVaart plaats. Oftewel, alle boten zijn dan mooi versierd en langs de kade staan diverse stalletjes met kerstspulletjes en versnaperingen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf nog nooit ben geweest. Het staat wel al jaren op mijn lijstje, maar meestal zijn we in december in de weekenden ergens in Duitsland te vinden, dus het is er helaas nog steeds niet van gekomen.

Kortom, in het kader van mijn Project Nederland staan onderstaande highlights van Groningen nog op mijn to do lijstje:

 • Het Groninger Museum
 • WinterWelVaart
 • Het stationsgebouw
 • De Hofjeswandeling (ooit wel een deel gewandeld, maar nog nooit over geblogd, dus dat pak ik dit jaar verder op)

Ben jij al eens in Groningen geweest?

12 comments

 1. Courgettes

  Wauw wat een mooie stad! Ik ben er nog nooit geweest maar zo te zien moet ik daar snel verandering in brengen.

  Beantwoorden

 2. Irene

  Hoe mooi! Ik kom ook uit Groningen en ging er naar de middelbare school. Toen vond ik het niet zo bijzonder, maar nu zie ik pas de schoonheid van de stad!

  Beantwoorden

 3. Janet

  Wat een toffe foto’s heb je gemaakt. Ik kwam altijd vaak in Groningen om te winkelen of te stappen, maar ik heb de stad nooit echt goed ontdekt. Dat moet ik in de toekomst zeker eens doen.

  Beantwoorden

 4. Rory

  Jaaaaa! Een paar keer. Alleen wel best lang geleden. Dat wil zeggen, met Kerst waren we bij mijn schoonmoeder in Haren. Het centrum van Groningen vind ik zo gezellig. Het doet mij aan mijn ‘hometown’ Utrecht denken, alleen dan in het klein. Meer intiem en heel cosy. We logeerden vroeger in het Schimmelpenninckhuys. Geen idee of dat nog bestaat.

  Beantwoorden

 5. Linda schrijft ' t op

  Wat ziet het er gezellig uit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er geloof ik een keer snel geweest ben, maar niet in de stad.

  Beantwoorden

 6. Mrs.+T.

  Ik ben er afgelopen zomer geweest. Leuke stad!

  Beantwoorden

 7. xavier

  beste, hartelijk dank voor inspirerende woorden en beelden. Leuk.
  Ja, Groningen al gedaan en idd top. Jullie routing hou ik bij voor volgend ons bezoek.
  Doe gerust in Duitsland even Muenster, 100 Schlosserroute ( toppers zijn Schloss Lembeck en Schloss Raesfeld) en de romeinse stad Xanten
  Mvg Xavier

  Beantwoorden

 8. sandra

  Hoe mooi! Ik ben er nog nooit geweest maar nu ik dit zie wil ik er zeker eens voor een weekendje naartoe!

  Beantwoorden

 9. Jouvence

  Wat een mooie stad. Als ik dit soort posts zie denk ik altijd ‘wat heb ik nog weinig van Nederland zelf gezien’.

  Beantwoorden

 10. Tessa

  Groningen is een toffe stad. Ik kom er zo af en toe eens als het Groningermuseum een toffe tentoonstelling heeft

  Beantwoorden

 11. Tessa

  Groningen is een toffe stad. Ik kom er zo af en toe eens als het Groningermuseum een toffe tentoonstelling heeft. Laatste keer was ik er toen de Rolling Stones tentoonstelling er was

  Beantwoorden

 12. Caroline

  In de lockdown periode gingen we op vakantie in eigen land en maakten we een citytrip naar Groningen. We verbleven in het gloednieuwe hotel op de markt, praktisch naast het forum. Echt heel leuk gehad daar.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.