Met deze vijf projecten ga ik aan de slag in 2023!

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik niet doe aan goede voornemens, maar aan projecten. Projecten waar ik bewust mee bezig wil zijn. Projecten waarvan ik hoop dat ze ergens toe leiden, maar waarbij ik zeker niet het gevoel wil hebben dat ik heb gefaald. Sinds een aantal jaar doe ik het op deze manier en ik merk dat mij dat helpt om mijn doelen te bereiken. Natuurlijk is het geen 100% score en dat hoeft ook niet, want het zijn tenslotte langlopende projecten die ik ook tussentijds aanpas.

Benieuwd met welke projecten ik in 2023 aan de slag wil gaan? Het zijn in principe dezelfde projecten als vorig jaar, maar er keert ook eentje weer terug. Nieuwsgierig geworden? Lees dan lekker verder!

De projecten: een korte terugblik & vooruitblik

– Project Nederland

Doordat we meestal kiezen voor een trip in het buitenland, valt er in Nederland nog een hoop voor ons te ontdekken. Dat is dan ook precies de reden dat ik Project Nederland in het leven heb geroepen. Lekker op ontdekking in ons eigen land en sterker nog, ook in mijn eigen provincie, Groningen, valt nog een hoop te ontdekken!

Zierikzee Zeeland

Zeeland at the moment

Niehove

Wat dat betreft was 2022 een prima jaartje, want zo gingen we onder meer een weekje naar Zeeland, verbleven we een nachtje op de Veluwe en waren we een weekendje in Twente.

Ook deed ik twee keer een autopuzzeltocht waardoor ik eindelijk door het pittoreske Niehove (in 2019 door Elsevier verkozen tot het mooiste dorpje van Nederland) heb kunnen dwalen.

Eerder dit jaar plaatste ik al een update (klik hier), maar binnenkort zal ik de laatste stand van zaken plaatsen.

– Project Gezonder Leven

Project Gezonder Leven is eigenlijk een heel ruim begrip, want het gaat niet alleen om meer bewegen, maar vooral ook om een balans te vinden tussen werk en privé, om een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen, maar ook om minder online te zijn.

Daarnaast speelt ook voeding een grote rol, want ik merk gewoon dat ik mij energieker en fitter voel als ik minder koolhydraten eet. In december is dat helaas niet echt gelukt (iets met een zwak voor speculaas en banketstaven e.d.), maar over het algemeen heb ik mij er netjes aan gehouden. Helaas heeft het weinig effect gehad op mijn innige vriendschap met de weegschaal.

Wel heeft het ervoor gezorgd dat ik, hoe zal ik het zeggen, wat gestroomlijnder ben geworden. De omvang van mijn bovenbenen en heupen is namelijk best wel fors afgenomen, zo’n 13 centimeters. Ik merk dan ook echt wel dat mijn kleren beter zitten en dat ik qua broeken soms ook een maatje kleiner kan.

Mijn slaappatroon wisselt nog wel, maar minder sterk dan in het verleden. Ik probeer toch wel om tussen 22.30 en 22.45 uur in bed te liggen zodat ik genoeg slaap kan pakken. Wat betreft het minder online zijn, tja, wat zal ik zeggen… Dit is echt een puntje waar ik dit jaar mee aan de slag wil gaan, want het is nergens voor nodig dat ik tijdens een film kijken ook nog met mijn mobieltje bezig ben.

Kortom, ik heb echt wel vorderingen gemaakt, maar ga er dit jaar gewoon mee door en ja, de bonus zal inderdaad zijn dat ik de weegschaal iets liever ga vinden.

– Project Wandelen

Nog niet zo lang geleden had ik een broertje dood aan wandelen, maar ja, bij gezonder willen leven, hoort simpelweg ook bewegen. Dus riep ik twee jaar geleden Project Wandelen in het leven. In 2021 wandelde ik 632 kilometers en voor vorig jaar stelde ik het doel op 700 kilometer.

wandelroute Egelsee Abtenau Oostenrijk

Heb ik dat gehaald? Ja zeker! De teller kwam uiteindelijk op 1.188 kilometer tot stilstand! Een score waar ik heel erg blij mee ben, zeker ook omdat ik mijn andere punten (bijvoorbeeld wandelroutes van 10 kilometer) en dagelijks zoveel stappen niet heb gehaald. Maar ook met regelmatig een rondje van 3 tot 5 kilometer kom je dus een heel eind.

Natuurlijk valt er op dit gebied ook zeker nog winst te behalen. Zo wil ik toch echt die routes van 10 kilometers in de benen krijgen en wil ik mijzelf zeker blijven uitdagen. In augustus verscheen er al een tussentijdse terugblik (klik hier), maar binnenkort zal ik jullie nog even helemaal bijpraten!

– Project Me time

Een nieuwkomer vorig jaar en zeker een project waar ik bewust tijd voor vrij heb gemaakt. Zo las ik 29 boeken (net niet mijn doel van 30 gehaald) en ging ik ook regelmatig in mijn uppie aan de wandel.

Toch parkeer ik dit project even, al hoewel dat misschien niet helemaal de juiste benaming is. Ik denk dat ik het ga toevoegen aan Project Gezonder Leven en Project Wandelen.

– Project Fietsen

Ook dit was een nieuwkomer vorig jaar en hier valt zeker nog winst te behalen. Ik had mij zo voorgenomen om meer te gaan fietsen en had ergens ook verwacht dat ik in de zomer mijn doel van 150 kilometers bij zou moeten stellen.

Helaas is dat niet gelukt, slechts 100 kilometers heb ik gefietst. Geen idee waarom ik niet meer heb gefietst, want ik ben fietsen echt wel leuk gaan vinden. Het feit dat mijn fiets bij ons vakantiehuisje staat, speelt absoluut een rol. Daardoor pak je toch minder snel de fiets, want je hebt tenslotte niet iedere keer zin om te gaan fietsen als je op de camping bent.

Maar de kans bestaat dat we via het werk straks een E bike kunnen aanschaffen via het zogenaamde Fietsplan, dus wellicht is dat iets voor mij. Meer weten over hoe het in 2022 is gegaan? Lees dan hier over mijn fietsavonturen.

– Project Fotografie

badeendjes Oostenrijk

En daar is de nieuwkomer van 2023, of eigenlijk een oude bekende, want al eerder lanceerde ik Project Fotografie. Dat liep toen niet helemaal, maar ik wil het toch weer gaan oppakken.

Nog steeds maak ik overal foto’s van, maar ik wil er ook bewuster mee aan de slag. Niet alleen maar fotograferen tijdens vakanties en wandelingen, maar ook bijvoorbeeld foto’s maken op basis van een thema. Een beetje mijn eigen zoektocht naar Het Perfecte Plaatje.

Vandaar dat ik per maand met een bepaalde thema aan de slag wil gaan. Nog niet alles heb ik helder voor ogen, maar winter, de kleur rood, stilte, bloemen, fotograferen vanuit het kikkerperspectief, reflectie, badeendje op reis zijn een paar thema’s die mij wel leuk lijken. Dus als je nog suggesties hebt, laat het gerust achter in een reactie!

Kortom, ik ga weer lekker bezig!

8 comments

 1. Elisabethsmagazine

  Leuk al die projecten. Veel plezier en succes ermee.

  Beantwoorden

 2. Linda schrijft ' t op

  Ik ben ook gestart met minder koolhydraten eten, de feestdagen maken het volhouden wel moeilijk

  Beantwoorden

 3. Claire

  Wat een heerlijke blije foto’s en wat een mooie projecten! Ik ben super benieuwd hoe alles zal gaan. Heel veel succes en plezier!

  Beantwoorden

 4. Tessa

  Heel veel succes, maar vooral heel veel plezier met jouw projecten voor dit jaar!

  Beantwoorden

 5. Josyanne

  Wat een hoop projecten! Wel echt goed bezig hoor, respect!

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns

  Wat een leuke en gezonde projecten allemaal! Ik wens je er veel succes mee.

  Beantwoorden

 7. Frederique

  Leuke projecten allemaal, iets om naar uit te kijken het hele jaar door. Project Nederland zou ik ook eens moeten doen, ik besefte laatst hoe weinig ik van ons eigen landje ken.

  Beantwoorden

 8. Gea

  Wat goed! Ik volg nu ook een methode via instagram en dat voldoet me goed

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.