Project Nederland: Hoe staat het halverwege 2020 hiermee?

Net als vorig jaar ben ik ook dit jaar weer met een aantal Projecten bezig, waaronder dus ook Project Nederland. Waarom? Gewoon om meer van mijn eigen land te ontdekken, want er zijn natuurlijk tig mooie plekjes in Nederland. Toch maak ik er te weinig tijd voor vrij en ga ik te vaak terug naar bekende plekken. Dit jaar had ik van alles op mijn lijstje staan, van steden tot musea en van natuurgebieden tot leuke activiteiten. Vol goede moed dacht ik dat ik dit jaar best wel het nodige zou kunnen afstrepen, maar corona was ook hier de grootste spelbreker. Inmiddels zit het eerste half jaar van 2020 erop en is het de hoogste tijd om een tussenbalans op te maken!

Steden

Appingedam Groningen

Mijn lijstje met steden bestaat uit:

 • Delft
 • Haarlem
 • Leiden
 • Blokzijl (2019)
 • Enkhuizen
 • Elburg
 • Den Haag
 • Zierikzee
 • Kampen
 • Hattem
 • Zutphen
 • Veere
 • Appingedam (2019)
 • Utrecht
 • Niehove

Blokzijl en Appingedam kon ik vorig jaar al afstrepen, maar dit jaar is de score tot nu toe nul. Best triest eigenlijk, want Niehove werd vorig jaar door de Elsevier verkozen tot mooiste dorp van Nederland en ligt nog wel in mijn eigen provincie! Hier wil ik dan ook zeker binnenkort een kijkje gaan nemen.

Natuurgebieden in Nederland

Gasterse Duinen Drenthe wandelroute

In mijn vrije tijd ga ik graag aan de wandel, maar meestal kom ik dan toch vaak in hetzelfde natuurgebied terecht. Al jaren isDe Heemtuin in Muntendam mijn favoriete natuurgebied. De laatste tijd hoort daar ook zeker Leinwijk in Kropswolde bij, aangezien dit naast de camping is waar wij ons vakantiehuisje hebben. Ideaal dus om daar op een mooie zomeravond nog even rond te wandelen.

Toch zijn er nog wel meer gebieden waar ik dolgraag eens zou willen gaan wandelen, namelijk:

 • Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen) (2019)
 • natuurgebied ‘t Roegwold (Groningen) (2020)
 • natuurgebied De Onlanden (Groningen)
 • Nationaal Park Drentsche Aa (Drenthe) (2020)
 • Nationaal Park De Alde Feanen (Friesland)
 • Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe)
 • De Posbank op de Veluwe
 • Balloërveld (Drenthe) (2019)
 • Natuurgebied Appelbergen (Groningen) (2019)
 • Noordlaarderbos (Drenthe)
 • Natuurgebied Tusschenwater (Drenthe)
 • Nationaal Het Drents Friese Wold (Drenthe)
 • Nationaal Park Het Witte Veen (Overijssel) (2020)

De afgelopen weken hebben we op zich best wel veel gewandeld, maar toch kan ik van dit lijstje alleen Nationaal Park Drentse Aa in Drenthe en natuurgebied ’t Roegwold gedeeltelijk afstrepen. Onlangs liepen we namelijk een wandelroute door de Gasterse duinen en dat behoort tot dit park. Absoluut een aanrader, maar terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij dat ik zeker in augustus die kant op wil, want dan staat de heide hopelijk volop in bloei!

Roegwold Kronkelpad moment

Wat ’t Roegwold betreft, ook daar wil ik zeker nog weer naar terug, want in de winter geeft zo’n natuurgebied natuurlijk een compleet ander beeld als nu.

Door het Noordlaarderbos hebben we trouwens wel al gefietst, maar ik wil er zeker ook nog een route gaan lopen. Nieuw op dit lijstje is Nationaal Park Drents Friese Wold in Appelscha vanwege De Bosbergtoren, een uitzichttoren op 33 meter hoogte, echt iets voor mij dus!

Verder hebben we wel een nieuw natuurgebied ontdekt, namelijk Natuurpark Het Witte Veen in Haaksbergen. Nog niet eerder van gehoord, maar afgelopen weekend verrasten we mijn ouders tijdens hun vakantie en zijn we spontaan daar gaan wandelen. Echt een prachtig gebied waar we zeker nog wel een keer naar terug willen.

Musea in Nederland

Juist in de winterperiode vind ik het leuk om een museum te bezoeken. Helaas zorgde corona ervoor dat ook de musea langere tijd op slot gingen, dus van mijn rijtje heb ik helaas nog niks kunnen afstrepen.

 • Het Drents museum in Assen
 • Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
 • Panorama Mesdag in Den Haag
 • Het Streekhistorisch museum in Stadskanaal
 • Het Veenpark in Barger-Compascuum
 • Het Oorlogsmuseum in Overloon (2019)
 • Het Scheepvaartmuseum in Groningen (2019)
 • Het Rijksmuseum in Amsterdam
 • Museum Havezate Mensinge in Roden (2019)

Toch hebben we begin dit jaar nog een museum bezocht, namelijk Het Victory Museum in Grootegast, waar we alles te weten zijn gekomen over Groningen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Wat ons betreft echt een aanrader als je houdt van oorlogsmuseum.

Kastelen en borgen

 • Kasteel De Haar in Utrecht
 • Kasteel Doorwerth in Gelderland
 • Kasteel De Doornenburg in Gelderland
 • Slot Loevestein (Gelderland)
 • Kasteel Rechteren (Overijssel)
 • Kasteel Duurstede (Utrecht)
 • Menkemaborg (Uithuizen Groningen)
 • Verhildersum (Leens Groningen)

Van dit rijtje kan ik helaas nog niks doorhalen. Sterker nog, er zijn twee borgen bijgekomen, allebei in mijn eigen provincie, dus ik denk dat daar aan het eind van het jaar nog wel verandering in is gekomen.

Wat wil ik nog eens gaan doen in Nederland?

Groninger Forum Groningen

Niet alleen draait het bij Project Nederland om het bezoeken van mooie plekjes, maar ook om bepaalde activiteiten te doen. Ook van dit lijstje is nog maar weinig terechtgekomen tot nu toe, maar met nog een half jaar te gaan, kan daar natuurlijk nog wel verandering in komen.

 • de molens fotograferen op De Kinderdijk
 • genieten van Hollandse ambachten in De Zaanse Schans
 • een NS-wandelroute lopen
 • met een bijzonder voertuig, zoals een dafje of een lelijk eend, op ontdekking in Nederland
 • Ameland, Schiermonnikoog en Texel zijn bekend terrein, hoogste tijd dus om bijvoorbeeld Terschelling of Vlieland te gaan ontdekken
 • bloemen fotograferen in Hortus Haren
 • street art spotten
 • na Kamp Westerbork en Kamp Amersfoort wil ik ook nog graag Kamp Vught bezoeken
 • Een bezoek brengen aan een kaasmarkt zoals in Almaar of Gouda
 • Genieten van de tropische tuin in De Orchideënhoeve
 • Tulpenvelden fotograferen in Drenthe (in Groningen doe ik dat al jaarlijks)
 • Uitzicht vanaf Het Forum op de stad Groningen (2020)
 • Dineren in een reuzenrad (2020)

Toch hebben we nog wel iets gedaan in het kader van dit lijstje. Namelijk genieten van het uitzicht vanaf Het Forum in Groningen op de stad met haar Martinitoren. Echt een must do als je in de stad bent! Ook hebben we gegeten in het Reuzenrad terwijl we genoten van het uitzicht op ons eigen stadje, ook best bijzonder toch?

Kortom, er valt nog genoeg voor mij te ontdekken in eigen land!

Wat wil jij graag eens doen in Nederland?

18 comments

 1. Koen

  Mooi project. Bedoel je met Veerle misschien Veere (in Zeeland)? Ik ben jou niet (wat een domme waarheid) maar ik zou ook Middelburg, Goes en Bergen op Zoom toevoegen aan je lijstje (als je al van plan bent om naar Veere te gaan). Op mijn lijstje staat zeker Tiengemeten.
  Veel plezier met je project(en).

  Beantwoorden

 2. Henk

  Drents Friese Wold kan ik je zeker aanraden; is mij erg bevallen; hele afwisselende natuur. Bos, zandverstuivingen en alles daar tussen in. Vooral doordat ze daar, deels ook door geldgebrek, de natuur zoveel mogelijk haar gang laat gaan. Dode bomen niet direct weghalen maar gewoon laten liggen etc.

  Beantwoorden

 3. rachel

  er is inderdaad genoeg te ontdekken in eigen land, je weet soms niet hoe mooi sommige plekken zijn en dat ze er zijn !

  Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Ik zou de eilanden wel eens willen bezoeken, en Friesland en Groningen.

  Beantwoorden

 5. Jouvence

  Ik wil graag naar Kasteel de Haar in Utrecht en naar Terschelling. Kasteel Doornenburg is vlakbij waar ik woon 😀

  Beantwoorden

 6. Merel | De Mamagids

  Wat een leuk idee om op deze manier meer van Nederland te zien. Er is zoveel moois! Ik wil inderdaad ook nog eens naar Kinderdijk en als de kleuters wat groter zijn langs verschillende kastelen en diverse musea bezoeken.

  Beantwoorden

 7. Caroline

  De Zeeuwse eilanden of de Waddeneilanden zou ik nog wel eens willen bezoeken. Beide al bezocht maar nog niet alle eilanden. Genoeg nog te ontdekken dus.

  Beantwoorden

 8. jasmina

  Leuk zeg zo een bucketlist en wat heb je al leuke dingen gedaan!

  Beantwoorden

 9. Maaike

  Nog genoeg te ontdekken in eigen land. En leuk om te zien dat het vooral dingen in Noord Nederland zijn terwijl ik helemaal aan de andere kant van het land woon. Ik zou nog graag een aantal waddeneilanden bezoeken.

  Beantwoorden

 10. Joyce - SomedayTodayNL

  Ik wil binnenkort ook graag een keer naar de Veluwe! En naar Zeeland, maar dat zit er voorlopig niet in denk ik.

  Beantwoorden

 11. Saskia

  Er is zoveel moois in eigen land om te ontdekken. Ik zou graag nog eens naar de Veluwen gaan.

  Beantwoorden

 12. Tessa

  Leuke dingen heb je op jouw lijst staan. Veel daarvan heb ik ook al gedaan

  Beantwoorden

 13. Rory

  Ik zou graag het Van Gogh museum bezoeken (dat soort culturele uitjes hebben we veel te weinig gedaan) voor een familie rondleiding. Ook moet ik natuurlijk (als Blokzijl zijnde) het stadje zelf eens bezocht hebben. Binnenkort wil ik naar Tuincentrum Leurs in Venlo (blog gerelateerd) en ook wil ik heel graag naar Taman Indonesia!

  Beantwoorden

 14. Amy

  Genoeg te zien in eigen land inderdaad. Ik ben recentelijk voor het eerst naar de Zaanse Schans geweest en hoewel zeer toeristisch, vond ik het absoluut de moeite waard.

  Beantwoorden

 15. Melanie Hoogvliet

  Ik vind dit zo’n leuk project! En als je eens niet weet wat je moet gaan doen kan je het lijstje erbij pakken en een van de dingen gaan afstrepen. Dat dit jaar nog niet veel is afgestreept komt denk ik ook een groot deel door corona of heb ik dat mis?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt hoor, daardoor minder op pad geweest en vooral in mijn eigen omgeving gebleven.

   Beantwoorden

 16. Marcella

  Leuk, ik moet mijn lijstje ook weer eens bijwerken. Ik ben intussen in NP de Hoge Veluwe geweest en ik hoop binnenkort de Meinweg te bezoeken. Jouw favoriet, de Heemtuin staat nog hoog op mijn wishlist. Laatst zijn we bij ‘t Roegwold geweest. Mooi daar, maar niet iets waar ik wekelijks wil rondlopen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt, ik ben er in de winter geweest en wil zeker nog terug, maar denk niet dat het één van mijn favorieten zal worden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.