Wandelroute Het Witte Veen

Tip: Wandelen in natuurpark Het Witte Veen in Haaksbergen

Hebben jullie al eens gewandeld in natuurpark Het Witte Veen in Haaksbergen? Wij afgelopen weekend voor het eerst en het smaakte absoluut naar meer. Er valt nog zoveel te ontdekken in die regio dat we vast nog wel een keertje terug gaan. Vooral ook omdat er nog veel meer wandelroutes zijn die ons ontzettend mooi lijken om te doen. Voor deze eerste keer hebben we ons beperkt tot de rode route van 3 kilometer omdat ook mijn ouders van de partij waren. De bedoeling was dat wij halverwege nog een lus van een andere route zouden mee pikken. Dat is er echter niet van gekomen, maar ach, daarom hadden we wel genoeg tijd om nog even een terrasje mee te pikken voordat de Formule 1 race in Hongarije begon!

Natuurpark Het Witte Veen

Het Witte Veen

Het Witte Veen is een bos- en heidegebied in de omgeving van Buurse en Haaksbergen op de grens met Duitsland. Een gebied met een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk en een zeer gevarieerd landschap. Onderweg kom je van alles tegen, vooral veel varens en heide, nu nog niet in bloei natuurlijk, maar ook bijzondere historische elementen. Ook bestaat de kans dat je beesten in het wild tegenkomt, dat geluk hadden wij helaas niet, maar ook zonder loslopend wild is het een prachtig gebied om door heen te struinen en steeds weer wat nieuws te ontdekken.

Verschillende wandelroutes in Het Witte Veen

Wandelroute Het Witte Veen

Het ideale vertrekpunt om natuurpark Het Witte Veen te ontdekken is vanaf de Duitse kant, namelijk bij Landgasthof De Haarmühle, Besslinghook 57, in Alstätte. Hier kun je kiezen uit meerdere gemarkeerde routes, maar ook kun je hier zelf je route samenstellen.

Wij kozen voor de kortste route van 3 kilometer met de bedoeling om halverwege een gedeelte van de blauwe of gele route mee te pikken. Doordat we zelf niet goed waren voorbereid is dit helaas niet gelukt, maar je kunt de verschillende routes dus met elkaar verbinden om zo meer van het gebied te zien en te ontdekken.

Hoogtepunten van de rode route in Het Witte Veen

Watermolen natuurpark Het Witte Veen

Galgenbult natuurpark Het Witte Veen

 • De watermolen

Niet te missen want alle routes voeren je langs deze watermolen die gratis toegankelijk is voor het publiek. Neem dan ook zeker binnen een kijkje om even terug te gaan in de tijd. Of geniet op het bruggetje van het uitzicht op de watermolen of de dobberende bootjes.

 • De galgenbult

In de middeleeuwen was Het Witte Veen nogal een lugubere plek en ter nagedachtenis hieraan heeft men een reconstructie geplaatst van een galg. Bijzonder om te zien in dit prachtige natuurgebied, maar tegelijkertijd ook een mooi moment om even stil te staan bij de geschiedenis van dit gebied.

 • Het Hofhuis

Na enige tijd komen we op een splitsing uit en moeten we eigenlijk de rode route naar links volgen. Ons aandacht wordt echter getrokken door het bordje verboden toegang, maar wandelaars zijn welkom. We maken dan ook een kleine omweg en komen vervolgens bij Het Hofhuis terecht. Eerlijk gezegd hebben we geen idee wat het precies is, maar het lijkt enigszins op een vakantiehuisje. Als iemand het weet, dan hoor ik het graag!

Natuurpark Het Witte Veen

Via een route door een gedeelte dat vol staat met varens komen we uiteindelijk weer terug bij ons beginpunt, de watermolen. Oftewel, Landgasthof Haarmühle. Hier vind je diverse terrasjes, maar ook een terras met zelfbediening. Een ideale plek om bij te komen van je wandeling en nog even lekker na te genieten.

Handige informatie

 • Gratis parkeerplaats Landgasthof Haarmühle in Alstätte (Duitsland)
 • Meerdere wandel- en fietsroutes
 • Goed schoeisel is een vereiste, grotendeels wandel je door onverhard gebied
 • Volop horeca aanwezig

Wij hebben ons er in ieder geval prima vermaakt en willen zeker nog eens terug voor één van de andere wandelroutes.

Wat is jouw favoriete wandelgebied?

17 comments

 1. Lindaschrijfthetop

  Mijn favoriete wandel gebied is Clingendeal te Den Haag. Maar ik vind het altijd leuk om iets nieuws te ontdekken.

  Beantwoorden

 2. Felice Veenman

  Het ziet er prachtig uit!1 maar eerst moet het Floris de vijfde pad afgewandeld zijn ( en dat is nog 150 km 🙂 )

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Het Floris pad? Soort Pieterpad?

   Beantwoorden

 3. VerKlaproos

  Wat een prachtige foto’s! Ga daar in de buurt op vakantie dus deze komt op het lijstje!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Mooie regio, je zal je er vast goed vermaken!

   Beantwoorden

 4. Theo-Herbots

  Een pracht van een reportage.
  Prachtige foto’s.
  Een stimulans voor mij om (te proberen) in de toekomst ook dergelijke reportages te maken.
  Bedankt voor dit bericht
  Groetjes
  Theo

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bedankt voor je mooie reactie! Fijn om te horen!

   Beantwoorden

 5. rachel

  ik zou het niet weten want ik wandel niet zo veel al zou ik dat wel willen maar dat gaat voorlopig nog even niet 😉 dit ziet er wel heel goed uit!

  Beantwoorden

 6. Joyce - SomedayTodayNL

  Oeh klinkt erg goed! Ga ik even onthouden, leuk om in de vakantie te doen.

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Wat een mooie route hebben jullie gelopen

  Beantwoorden

 8. beautyn0te

  Oehh zo leuk, heb hier nu ook zin in. Altijd leuk de natuur in.

  Beantwoorden

 9. Marcelina

  Lijkt me een mooi gebied! Die watermolen is gaaf… Ook altijd handig: het gratis parkeren 🙂

  Beantwoorden

 10. Saskia

  Oh dit lijkt me zeker een mooi gebied om te wandelen. Wandelen doen we vaak in de buurt en wil zeker eens lekker als gezinnetje erop uit gaan en lekker wandelen in een bos.

  Beantwoorden

 11. Nicole Orriëns

  Deze ga goed onthouden want vanuit de Achterhoek is Haaksbergen helemaal niet ver!

  Beantwoorden

 12. Merel | De Mamagids

  Prachtige foto’s! Ik zal niet snel echt op pad gaan om te wandelen, maar als ik eenmaal op pad ben vind ik het wel fijn. Liefst een beetje bij ons in de buurt, Zuid-Holland. Ben een paar jaar terug op Tiengemeten geweest – echt een aanrader.

  Beantwoorden

 13. Dorien

  Zo’n heerlijk wandelgebied. “Mijn achtertuin”. Volgens mij is het Hofhuis een vakantie/zomerhuisje. K zal eens checken. Jullie hebben nog maar een klein stukje gezien. Iets verderop water, schotse hooglanders. Ik kom er graag om te wandelen of fietsen. We zien jullie graag terug in een van de drie gebieden in Buurse!

  Beantwoorden

 14. Dorien

  Zo’n heerlijk wandelgebied. “Mijn achtertuin”. Volgens mij is het Hofhuis een vakantie/zomerhuisje. K zal eens checken. Jullie hebben nog maar een klein stukje gezien. Iets verderop water, schotse hooglanders. Ik kom er graag om te wandelen of fietsen. We zien jullie graag terug in een van de drie gebieden in Buurse!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.