Ontdek Beilstein, het Doornroosje aan de Moezel

Wie Moezel zegt, denkt vrijwel automatisch aan Cochem, maar deze regio heeft veel meer mooie oude stadjes in petto. Wat te denken van Beilstein? Sprookjesachtig en een idyllische ligging aan de Moezel. Vanuit Cochem in nog geen kwartier te bereiken, maar ook vanuit Rijnland-Palts waar wij half juni verbleven prima te doen. Sowieso is het al een feest op zich om langs de Moezel te rijden en al die wijnranken te zien, maar ook de verschillende stadjes aan de Moezel zijn een stop meer dan waard. Vandaag neem ik jullie dan ook mee naar Beilstein, wat mij betreft het mooiste stadje aan de Moezel. Waarom? Dat laat ik jullie nu zien!

Beilstein, het romantische stadje aan de Moezel

Beilstein Moezel Duitsland

Beilstein Moezel Duitsland

Door velen wordt Beilstein gezien als het meest romantisch stadje aan de Moezel en daar kan ik mij wel in vinden. Het is vrij compact en in eerste instantie zou je er misschien zo aan voorbij rijden. Doe dat echter niet, want het pittoreske centrum is absoluut de moeite waard. Het heeft niet voor niks de bijnaam Doornroosje aan de Moezel.

Het is dan ook niet voor niks dat in dit stadje al diverse historische films zijn opgenomen. Vaak gesitueerd rondom het marktplein en de bekende traopopgang die je uiteindelijk naar Burg Metternich brengt.

Middeleeuws stadsbeeld in Beilstein

Beilstein Moezel Duitsland

Net als veel andere Duitse stadjes aan de Moezel zie je hier vooral prachtige vakwerkhuizen. Allemaal goed onderhouden en voorzien van de nodige bloemenbakken. Groot verschil met bijvoorbeeld Cochem en Bernkastel-Kues is de dichte bebouwing van Beilstein. Dit wordt veroorzaakt doordat Beilstein in een zogenaamde keteldal ligt met steile wijnhellingen.

Ondanks dat het stadje vrij klein is, telt het enkele bijzonder gebouwen. Namelijk het vroegere Zollhaus uit 1634 direct gelegen aan de oever van de Moezel. Direct aan het kleine, maar o zo gezellige marktplein vind je het Zehnhaus uit 1577 met het wapen van Metternich, het Rathaus en het Antshaus dat met een barokportaal is versierd.

Beilstein Moezel Duitsland

Wij waren er aan het eind van de middag en hadden het geluk dat de grootste drukte al over was, maar in de zomer wordt het stadje overspoeld met toeristen. Misschien iets minder leuk, maar ook dan zou ik zeker in zo’n stadje even stoppen. Zelf kies ik er dan altijd voor om direct naar het hoogst gelegen punt te lopen aangezien de meeste toeristen direct bij de eerste de beste bezienswaardigheid blijven hangen.

Burg Metternich

Burg Metternich Beilstein

Moezel

Al voordat je Beilstein ziet liggen, zie je Burg Metternich al opdoemen. Via een behoorlijke klim kun je deze burcht bereiken en ook bezoeken. Wij hebben dat in juni vanwege tijdgebrek niet gedaan, maar drie jaar geleden in maart wel. De burcht was toen helaas gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden, maar het uitzicht maakte de beklimming meer dan goed.

Voor meer informatie over de burcht verwijs ik je dan ook naar de officiële site. Klik hier voor meer informatie.

Een bezoek aan Beilstein is gezien de afstand prima te combineren met een middagje Cochem of met Bernkastel-Kues zoals wij hebben gedaan vanuit RIjnland-Palts.

Dit is wat mij betreft echt zo’n stadje waar ik bij een volgende trip naar Rijnland-Palts of Moezel zeker weer naar terug zal gaan. Sowieso lijkt het me natuurlijk leuk om Burg Metternich te bezoeken of een terrasje te pakken op het gezellige marktplein of bij één van de vele terrasjes aan de buitenzijde van Beilstein, maar met uitzicht op de Moezel. Daar hadden we nu helaas geen tijd voor, maar zo hebben we wel een goed excuus om terug te keren!

Ben jij al eens aan de Moezel geweest? Zo ja, wat vond jij het mooiste?

16 comments

 1. Lindaschrijfthetop

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het staat wel op mijn lijstje.

  Beantwoorden

 2. Felice Veenman

  i heb ooit met mijn ouders een paar dagen aan de Moezel gelogeerd. Prachtige wandelingen en die heerlijk Moezelwijn , die ze in stenen kruikjes serveren!!

  Beantwoorden

 3. rachel

  ben er nog nooit geweest en had er ook nog nooit van gehoord! ik weet nu wel dat het heerlijk mooi is daar 😀

  Beantwoorden

 4. henk

  handige blog, we komen vaak in de eifel en had van dit stadje nog niet gehoord. wie weet wat voor volgend jaar

  Beantwoorden

 5. Amy

  Wat een prachtige foto’s, dit ziet er inderdaad heel sprookjesachtig uit. Mooi!

  Beantwoorden

 6. Tessa

  Wat een prachtige architectuur! Als ik naar Duitsland ga, is het eigenlijk altijd naar Aken, omdat dit het ‘dichtstbij’ vanuit Rotterdam

  Beantwoorden

 7. Cynthia

  Wij gaan elk jaar naar Stadtkyll. Dat is ook erg mooi. Een beetje dezelfde architectuur ook

  Beantwoorden

 8. jasmina

  Dat ziet er echt prachtig uit zeg

  Beantwoorden

 9. Felice Veenman

  die foto´s zijn wel smaakmakers!! Ik krijg direct zin om eens een paar uur op een terasje te gaan zitten. ) Heerlijk

  Beantwoorden

 10. Frederique

  Ziet er erg mooi uit. Ik ben wel eens in Cochem geweest maar Beilstein kende ik niet.

  Beantwoorden

 11. Melanie Hoogvliet

  Oooh wauw ik vind die huisjes er echt super mooi uit zien. Heel beilstein eigenlijk. Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden

 12. Gea

  Wauw! Wat is het daar mooi. De gebrouwen vind ik tof om te zien

  Beantwoorden

 13. Manon

  Volgens mij ben ik hier wel eens in de buurt geweest. Cochem klinkt zo bekend!

  Beantwoorden

 14. Rory

  Dat ziet er prachtig uit! Toevallig zaten man en ik net naar de parasols te kijken (die van ons is exact hetzelfde. Een oudje van de Gamma van een jaar of twintig geleden. Maar natuurlijk zijn parasols een universeel product en is het helemaal niet zo gek dat je het elders ook ziet). Wij zijn tijdens onze staycation (tot en met komende zondag) eigenlijk thuis gebleven. Een dagje naar een tuincentrum voor de blog in Venlo geweest en van de week naar Taman Indonesia in Kallenkote in Overijssel. Ook wel heel leuk om te doen moet ik zeggen. Duitsland trekt wel. Maar met de temperaturen van de komende dagen vermoed ik toch dat we in de tuin bij ons zwembadje blijven.

  Beantwoorden

 15. Merel | De Mamagids

  Prachtig zeg, zo sprookjesachtig. Ik snap die bijnaam wel. Ben zelf meerdere keren in Duitsland geweest, maar eigenlijk nog niet in plaatsjes langs de Moezel. Leuk om te onthouden, redelijk dichtbij en tegelijkertijd een andere wereld.

  Beantwoorden

 16. Linda schrijft ' t op

  Wat een mooi plaatje, ik ben vaker in Duitsland geweest maar hier nog nooit

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.