Hallstatt - foto met verhaal

Vakantie in coronatijd: wat doen we in september?

Waar we de laatste jaren onze vakanties laten afhangen van de gezondheid van mijn schoonvader speelt er dit jaar natuurlijk nog iets mee. Corona bepaalt in grote lijnen onze plannen en dat zorgt ervoor dat we tot op heden nog niet weten wat we gaan doen in september. Kunnen we überhaupt op vakantie en zo ja, wat willen we dan? Vandaag deel ik vier potentiële bestemmingen met je en laat ik je ook weten wat onze voorkeur heeft en wat juist niet!

Uitgestelde zomervakantie

Saarburg Rijnland-Palts Duitsland

Saarschleife Rijnland-Palts Duitsland

Normaal heb ik altijd in juni mijn zomervakantie van drie weken, maar in maart zag ik de bui al hangen. Dus heb ik mijn drie weken verplaatst naar september en het weekje vrij wat ik normaal in september heb, verplaatst naar juni. Volgen jullie het nog? In juni stond lange tijd alles op code oranje, maar ineens veranderde dat en hebben we snel een weekje Rijnland-Palts in Duitsland geboekt.

We hadden een heerlijke week, genoten van het pittoreske Saarburg en maakten diverse mooie uitstapjes zoals naar de Saarschleife. Het was slechts een weekje en dat vind ik zelf eigenlijk te kort om echt los van mijn werk te zijn. Maar goed, in september staat er drie weken vrij gepland. Normaal hadden we al lang iets geboekt, maar door de onzekerheid rondom corona wachten we daar nog maar even mee.

Het staat in ieder geval vast dat we niet gaan vliegen, want dat lijkt ons gezien de huidige situatie niet verstandig. Geen straf voor ons want autovakanties hebben sowieso onze voorkeur.

Potentiële bestemmingen voor onze vakantie

 • Oostenrijk

Lunersee Vorarlberg Oostenrijk

Hallstatt steden

Eind vorig jaar stond voor ons al vast dat we dit jaar graag naar Oostenrijk zouden gaan. De afgelopen jaren zijn we er elk jaar wel geweest, maar vorig jaar niet en dus stond onze bestemming voor de zomer al langere tijd vast. In juni was het helaas nog niet mogelijk, althans niet in de week dat ik vrij had, dus is het onze nummer één keuze voor september.

Ik heb ontzettend veel zin om naar Oostenrijk te gaan, weer lekker te wandelen in de bergen en te genieten van het prachtige landschap. Op dit moment staan de lichten op groen voor Oostenrijk, maar toch durven we nog niks te boeken. Reisadviezen worden momenteel zowat dagelijks aangepast, dus we wachten nog maar even af hoe het zich ontwikkelt. Vorarlberg of Salzkammergut zijn dan de regio’s waar onze voorkeur naar uit gaat.

Beide bestemmingen liggen op zo’n 900 kilometer rijden en zijn dus prima te doen op één dag. Of het Oostenrijk wordt, hangt natuurlijk ook af van hoe de situatie in Duitsland is, m.a.w. gaan de grenzen eventueel weer dicht of niet.

 • België

Durbuy Ardennen

Ardennen reisplannen

Ook de Ardennen is zo’n bestemming waar we jaarlijks wel komen. Vooral eind augustus zijn we vaak in de Ardennen te vinden vanwege de Formule 1 race in Spa-Francorchamps. Dit jaar zullen we in ieder geval de race op tv volgen, aangezien de race zonder publiek wordt verreden.

De kans dat we naar de Ardennen gaan, schat ik eigenlijk niet echt hoog in gezien de recente ontwikkelingen in dat land. Antwerpen is al een enorme corona brandhaard. Hoewel we daar niet naar toe zullen gaan, is het maar de vraag in hoeverre de Ardennen dan een verstandige keuze zal zijn.

Toch lijkt het me heerlijk om weer lekker door Durbuy te slenteren en te genieten van dit soort prachtige uitzichten.

 • Duitsland

Kuhlungsborn Oostee _ Wismar

In juni waren we ook al een weekje in Duitsland, een land wat ons altijd goed bevalt. We komen er graag. Het zal dan ook geen straf zijn om er straks in september weer naar toe te gaan. Niet direct onze eerste keuze, maar dat is meer omdat we liever niet twee keer achter elkaar naar hetzelfde land op vakantie gaan.

Hoe dan ook, we hebben natuurlijk nog lang niet alles gezien van dit prachtige land. Zo willen we nog dolgraag naar het Zwarte Woud of richting de Oostzee of terug naar het Harz-gebergte. Keuze genoeg, dus dat zal ongetwijfeld goed komen, mits er geen negatief reisadvies gaat komen.

 • Nederland

De Wachter Zuidlaren

Vakantie in eigen land, het is een beetje mijn ergste nachtmerrie. Ondanks mijn Project Nederland kan ik mij simpelweg niet voorstellen dat we in eigen land op vakantie zullen gaan. Een straatbeeld met de Hema, de Kruidvat en bijvoorbeeld de WE geeft mij bepaald geen vakantiegevoel.

Toch is het een optie om nog even uit de dagelijkse sleur te ontsnappen. Ik zou alleen echter niet weten waar naar toe. Welke regio kan mij zo’n tien dagen boeien? Ik vind het lastig, ook gezien het feit dat we ook hier bepaald niet corona vrij zijn.

Natuurlijk hoor ik jullie, als trouwe volger van mijn blog, al roepen ‘en jullie vakantiehuisje dan?’ Ja, dat is natuurlijk een optie, maar we hebben het niet gekocht ter vervanging van onze vakantie. Meer als aanvulling voor de weekenden waarop het lekker weer is en we thuis niet buiten kunnen zijn. Daarbij komt ook nog eens dat we op slechts twintig minuten van huis zitten. Dat betekent dat de kans vrij groot is dat je bij minder weer toch even snel naar huis gaat.

Wordt vervolgd dus

Met nog zo’n zes weken te gaan, hebben we nog even om onze keuze te maken. Eén ding staat in ieder geval vast: het moet veilig en verantwoord zijn om op vakantie te kunnen gaan. Natuurlijk kan de situatie in de loop van onze vakantie veranderen, dan is het een kwestie van inpakken en wegwezen. Maar als er van tevoren een negatief reisadvies geldt, dan houdt het gewoon op.

Hoe gek ik ook ben op vakantie en hoe enorm ik ook zal balen, we gaan niet ten koste van alles op pad. Nadeel is alleen wel dat ik dan moet kijken of ik wel mijn drie weken vakantie hou of ik dat het ga aanpassen. Voor iemand die al moeite heeft met een weekje thuis, is drie weken best een omschakeling.

Welke regio in Nederland raad jij aan?

22 comments

 1. Lizette

  Grappig, we hebben dezelfde ideeen voor de vakantie in september en dezelfde twijfels. Nederland is mooi maar voor mij niet DE vakantie. Ik moet al wennen niet buiten Europa te kunnen, laat staan niet buiten de eigen grens… maar we wachten de ontwikkelingen nu af, die ik alles behalve prettig vind, en besluiten last minute.

  Beantwoorden

 2. Felice Veenman

  Ik vind veel plekken mooi, en ben van mening dat je wel een zuerneus bent, als je je op een vakantie niet kan vermaken….Wij hebben in october een prachtige reis naar Petra geboekt. gaat die niet door? dan gaan we een stevig eind van onze LAW afleggen. Heel anders, maar ook leuk!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Een zeurneus? Ik heb gewoon niks met Nederland als vakantieland en daar kom ik gewoon eerlijk voor uit.

   Beantwoorden

  2. Falderie

   In zou je keuze voor al dan niet de Ardennen echt niet van Antwerpen laten afhangen. Er zijn weer veel strengere maatregelen genomen in België, tegen september gaat dat weer ok zijn gok ik. Bovendien is er echt een groot verschil in de besmettingsgraad van Wallonië vergeleken met Vlaanderen.

   Beantwoorden

   1. Wanda

    Dat is zeker waar, maar gaat er natuurlijk om of er een negatief reisadvies voor heel België komt of voor bepaalde regio’s.

    Beantwoorden

 3. rachel

  ik heb niet echt aanraders, ik weet wel dat er genoeg mooie plekken zijn in nederland en daar hoef je helemaal niet voor op vakantie vind ik. dit jaar op vakantie gaan raad ik sowieso mensen af 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bij ons ligt het er echt aan hoe de situatie is plus buiten het seizoen lijkt het ons niet echt een probleem want dan is het sws een stuk rustiger.

   Beantwoorden

 4. Theo-Herbots

  Als je het hebt over Nederland, de twee plaatsen die me daar nauw aan het hart liggen zijn Amsterdam en Rotterdam.
  Maar hier in België, zeker ook eens een bezoekje brengen aan mijn Prachtige Stad Tienen.

  Groetjes ??

  Theo

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Bedankt voor de tips, Amsterdam en Rotterdam gaan het sws niet worden vanwege de drukte, maar zou ik zeker nog graag naar terug willen.

   Beantwoorden

 5. jasmina

  We hebben een beetje de zelfde ideeën maar ook weer dezelfdw twijfels…ik ben dus ook nog een beetje zoekende

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns

  Goed dat jullie niet gaan vliegen, ook vanwege het milieu!

  Beantwoorden

 7. Koen

  Heb je Zuid-Tirol (Alto Adige) in Italië al eens overwogen? Ook in één dag te rijden. Ik vind het een mooie streek.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Staat zeker op ons lijstje, lijkt ons een prachtige streek.

   Beantwoorden

 8. Saskia

  Kan me voorstellen dat het een beetje puzzelen is. Ik vind Nederland zelf prachtig om op vakantie te gaan en we gaan al jaren. Ook België is favoriet 🙂 Dit jaar, in September naar Centerparcs in Nederland en volgend jaar naar eentje in België.

  Beantwoorden

 9. Marcella Molenaar

  Ik vind je geen zeurneus en begrijp je heel goed. Wij hebben dezelfde ideeën bij vakantie en logisch dat je niet alleen in Nederland op vakantie wilt. Wij hebben in dezelfde periode vrij gepland en hebben een camper gehuurd voor 2 weken. We willen graag naar Oostenrijk en Vorarlberg ontdekken. Maarrrrr, als dat niet kan denken we aan Frankrijk of Duitsland. Of Zweden? We gaan het zien, die onzekerheid vind ik wel naar.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel voor je reactie Marcella! Ik hoop echt dat Oostenrijk mogelijk is, maar ook Duitsland en Frankrijk zijn prima opties zolang er maar geen negatief reisadvies is. Ik vind gewoon die onzekerheid ontzettend vervelend.

   Beantwoorden

 10. Mrs. T.

  Wij zitten nu in Mechelen (Nederland) en het is hier goed toeven hoor.

  Beantwoorden

 11. Tessa

  Ik heb in september ook 2 weken vakantie, maar ik blijf gewoon lekker thuis (net zoals in augustus). Ik ga het risico niet lopen. En er is hier in Nederland nog zo vele moois te ontdekken

  Beantwoorden

 12. Daisy de Vos Burchart

  Wij hebben een vreselijke hekel aan op vakantie gaan in eigen land.. Om precies dezelfde reden: het beeld van hema, kruidvat en de appie, geven niet echt vakantievibes haha

  Ben benieuwd wat jullie gaan doen in september 🙂

  Beantwoorden

 13. Sherry

  Ons land heeft genoeg mooie plekken Volendam, Nijmegen, Breda en Zaandam. Volendam vond ik erg leuk.

  Beantwoorden

 14. Cynthia

  Wij houden het op Nederland dit jaar. Texel, Westkapelle en Groningen vind ik zeker aanrader. Maar hier bij ons op de Veluwe is het ook prima te vertoeven hoor! Succes met het maken van jullie keuze!

  Beantwoorden

 15. Anette

  Hey zeurkous ?
  Ik begrijp je gevoel want hoe je het ook bekijkt, vakantie is voor bijna iedereen anders dit jaar. Ik denk dat er zeker ook mooie, groene plekken zijn in Nederland die je een vakantiegevoel kunnen geven, maar het uitproberen van een locale keuken, communiceren in een andere taal of souvenirs uitzoeken is er dan niet bij.
  Ik hoop dat Covid-19 gauw de kop wordt ingedrukt want ook wij staan te trappelen om de grens weer over te gaan.
  Aanrader: Biesbosch?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.