vliegen

5x Waarom ik vliegen niet leuk vind

Vliegen… het gebeurt niet vaak dat wij voor onze vakantiebestemming in het vliegtuig stappen. Dit jaar kwam het er dan weer eens van, want begin maart vlogen we naar het prachtige Algarve in Portugal.

Meer weten over onze avonturen aan de Algarve? Ik schreef  al over de Mooiste stranden maar ook vertelde ik al uitgebreid hoe het ons is bevallen in Conclusies na ons weekje Portugal en deelde ik de kosten van onze vakantie in Portugal. Maar vliegen dus, waarom pakken we liever de auto dan dat we in het vliegtuig stappen? Is het angst of spelen andere zaken mee?

Angst om neer te storten is het zeker niet. Natuurlijk voel ik altijd wel een bepaalde kriebel in mijn maag bij het opstijgen of landen maar nee, ik zit niet met angst en beven in het vliegtuig. Maar waarom vind ik vliegen dan minder leuk? Het zijn vooral alle randzaken er om heen, zoals:

1. De tijd die je er mee kwijt bent

Dat klinkt totaal niet logisch. Want laten we wel wezen, als we met de auto naar Portugal waren gegaan dan hadden we er minstens drie lange dagen over gedaan. Nu was het slechts 3 uurtjes vliegen. Heerlijk toch? Ja, maar ik bedoel eigenlijk de tijd die je kwijt bent voordat je daadwerkelijk in de lucht hangt. Wij vlogen bijvoorbeeld om 06.20 uur, dus 3 uurtjes van tevoren aanwezig zijn, een reistijd naar Schiphol van ongeveer 2,5 uur, dus al met al stapten we om middernacht al in de auto om op weg te gaan naar Schiphol. Vervolgens waren we om goed half 9 in Faro en daar begon de hele riedel opnieuw. Wachten op onze koffer, zoeken naar onze autoverhuurbedrijf, de papieren rompslomp afhandelen en eindelijk om 12.00 uur zaten we dan op een terras in Carvoeiro. Pas dan heb ik het gevoel dat mijn vakantie is begonnen. Met de auto heb ik dat direct als we de straat uitrijden en onderweg het landschap zien veranderen, even stoppen op een parkeerplaats om de benen te strekken of een kop koffie met broodje te nuttigen. Het voelt relaxter aan dan met het vliegtuig.

Carvoeiro Portugal vliegen

2. Alle bijkomstige kosten

Natuurlijk, tegenwoordig lijkt het of je voor een prikkie ergens naar toe kunt vliegen maar vergis je niet, er komen altijd kosten bij! Parkeren op Schiphol voor een weekje? Weer € 48,= eraf. Extra koffer bijboeken? Je wilt zeker weten dat je naast elkaar in het vliegtuig zit? Dan kun je opnieuw de knip trekken. Extra beenruimte? Idem dito. Allemaal extra kosten. Natuurlijk met de auto heb je ook je brandstofkosten maar dat is bekend en kom je niet meer voor allerlei extra fratsen te staan.

3. De stress rondom de douane-controle

Stress? Ja, dat levert mij dus stress op. Okay, het komt natuurlijk ook vooral doordat we weinig vliegen waardoor ik niet precies weet wat ze nu van je willen en eenmaal op het vliegveld ben ik alle informatie die ik van de vliegtuigmaatschappij heb ontvangen natuurlijk acuut vergeten. Dus ja, dan sta ik daar dus te worstelen met die verrekte riem die ineens af moet, dan weet ik niet of ik nu wel of niet mijn toilettas uit mijn handbagage moet halen. Dus nee, het duurt bij mij altijd wel even voor ik in de relax stand ben bij een vliegvakantie.

4. Vliegen is gewoon zoooo saai!

vliegen

Eenmaal in de lucht en wat dan? Je zit als sardientjes op elkaar gepropt en hoopt alleen maar dat de tijd snel voorbij vliegt. Goh, wat leuk… maar hoe kom je die tijd door? Natuurlijk, je kletst wat en je kijkt wat naar buiten. Maar wat zie je dan? Vaak niet veel, want eenmaal hoog in de lucht is het gewoon een grijze of blauwe massa. Saai dus. In de auto zie je de omgeving veranderen, zie je plotseling bergen opduiken, zie je continu iets maar daarboven? Ik verveel me werkelijk waar de pleuris. Ik lees wat en op de heenweg naar Portugal heb ik nog wat gedommeld maar dan nog duurde het lang voor de landing in werd gezet. Nee, het is dat het voor bepaalde bestemmingen noodzakelijk is maar leuk is anders.

vliegen

5. De drukte waar je continu mee moet dealen

Bedoel je de druk op je oren? Nee, ik bedoel echt drukte. Drukte op het vliegveld, drukte bij de gate, drukte in het vliegtuig zelf en dan op de plek van bestemming dezelfde riedel. Alsof je met tig mensen heel gezellig samen op vakantie bent. NOT! Ik ben sowieso al geen ster in groepsverband, dat is mij al snel te druk maar vliegvelden waar het krioelt van de mensen, waar je iedereen heen en weer ziet rennen op zoek naar hun gates, nog net even de laatste inkopen wil doen, waar jengelende kids mee getrokken worden omdat ze anders hun gate niet op tijd halen, waar je continu allerlei oproepen hoort, waar je eigenlijk continu het gevoel hebt dat je mee moet in die drukte omdat je het anders zelf ook niet redt. Nee, niet mijn wereldje dus.

Betekent dit dat we het vliegen voor gezien houden? Nee, natuurlijk niet, want bepaalde bestemmingen zijn alleen te bereiken per vliegtuig of nemen met de auto teveel tijd in beslag. Dus ja, dan zit er helaas niks anders op. Dat is ook prima, daar heb ik mij bij neergelegd. Het neemt alleen niet weg dat ik met de auto op vakantie gaan, vanaf het moment dat we wegrijden direct in de vakantiemodus ben, dat ik dan totaal geen last van stress heb, dat ik het heerlijk vind om onderweg even bij een Raststätte te stoppen om dan vervolgens op de plek van bestemming aan te komen.

Oh, en dat je gewoon alles mee kunt nemen wat je mee wilt nemen zonder bang te moeten zijn dat je teveel gewicht bij je hebt zodat je bij moet betalen of dingen achter moet laten. Dat je gewoon ook iets op je vakantiebestemming kunt kopen zonder je af te moeten vragen of het wel goed gaat in je koffer.

En jullie? Fan van vliegen of niet?

 

13 comments

 1. Noelle

  Super interessant om een ander perspectief te lezen! Ik beleef dit namelijk compleet anders. Moet wel erbij zeggen dat ik al vlieg sinds mijn eerste levensjaar en sindsdien gemiddeld 4x per jaar in het vliegtuig zit (het ene jaar 2x en het kwam eens voor dat ik in een paar maanden tijd 12x een vliegtuig betrad). Het is voor mij zo gewoon en absoluut een deel van mijn vakantie. Ik hou van vliegen en kijk er altijd naar uit. Dus mijn vakantie begint zodra we de straat uitrijden. Ook vlieg ik meestal lange routes, dus zit 10-13 uur in het vliegtuig en vind het niet saai, genoeg te doen ? De drukte ben ik het wel mee eens, máár daarentegen vind ik dat ook wel leuk omdat het me echt een vakantiegevoel geeft!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Grappig dat onze belevingen zo haaks op elkaar staan! Ik denk dat het voor mij ook grotendeels wel komt dat we weinig vliegen hoor, dat het daarom geen relaxgebeuren is. Ik heb nu in totaal een keertje of 8 gevlogen, dus ja, dan voelt het inderdaad niet vertrouwd aan natuurlijk.

   Beantwoorden

 2. Sheila

  Er zit natuurlijk veel verschil tussen de charter maatschappijen (de Arke die naar de zonbestemmingen van pakketreizen gaat) of een lijndienst. Daar komen niet snel bijkomende kosten bij en hoef je al helemaal niet te betalen om naast elkaar te zitten. En… eigen tv schermpjes. Ik vlieg graag met de Emirates. Dan heb je zo’n 250 films waar je uit kan kiezen en daar vermaak ik me wel mee, hoor. Charter vluchten of korte vluchten heb ik al heel lang niet genomen. Maar die zijn inderdaad stukken minder leuk.

  Beantwoorden

 3. Sabine

  IK ben niet groot fan van vliegen, maar inmiddels is het wel normaal geworden. Meestal vliegen we niet met low budget en van die vluchten naar zonbestemmingen, dan zal het wel wat minder comfortabel zijn. Betalen om naast elkaar te zitten heb ik ook nooit gehad. De vlucht tussen San Francisco en Hongkong was niet een heel fijne, oud vliegtuig, geen schermpjes. Dan is 14 uur aardig lang. Maar de Dreamliner daarentegen… wauw wat een uitvinding! Daar vermaak ik me wel 😀

  Beantwoorden

 4. Helena

  Ik volg je helemaal; heerlijk met de auto… nog een weekje en dan stappen we in onze bolide, inderdaad met alles wat we mee willen nemen 🙂 en als we de straat uitrijden is de vakantie begonnen :-).

  Beantwoorden

 5. Saskia

  Ik vind vliegen wel fijn, alleen de druk (die op mijn oren) vind ik altijd vervelend…

  Beantwoorden

 6. Morgaine

  Ooit was het mijn droomwens om stewardess te worden, ik was er bijna, dus wat denk je, of ik vliegen leuk vindt? 😉 hahahaha Helaas is het nog niet zo vaak voor gekomen, heerlijk juist en mijn vakantie gevoel begint dan ook al gewoon bij het verlaten van het huis op weg naar een vliegveld… heen weg leuker dan de terug weg 😉

  X

  Beantwoorden

 7. sammie

  Oh ik vind vliegen altijd wel leuk, vanaf het moment dat ik op het vliegveld ben heb ik al het vakantie gevoel, heerlijk 🙂 De tijd weet ik altijd wel te doden en kan me dan vaak goed vermaken met winkeltjes, eten, drinken, muziek luisteren en of mensen kijken. Opstijgen en dalen vind ik heerlijk 🙂 Alleen turbulentie vind ik niet tof.

  Beantwoorden

 8. Nesrin

  Ik heb tijdens het lezen eigenlijk alleen maar ja geknikt. Ik vliegen niet erg maar het is zoals je zegt zo een gedoe…terwijl het allemaal zo makkelijk lijkt.

  Beantwoorden

 9. Conny

  Vliegen vind ik meestal een noodzakelijk kwaad. Ik woon dan weliswaar op 10 minuten afstand van het vliegveld, maar drie uur van te voren aanwezig zijn, vind ik minder. Wij doden de tijd meestal bij één of andere bar met een drankje of we zetten ons met een koffie. Tijdens de vlucht kan ik mij moeilijk concentreren op een boek en kijk meestal films. Ik regel dan wel een goede koptelefoon. We vliegen bij voorkeur met lijndiensten (bijvoorbeeld naar Bonaire), maar soms heb je geen keus (bijvoorbeeld naar Kreta). Afijn, alles heeft z’n voors en tegens en een heel groot voordeel voor mij is dat ik op steenworp afstand woon van Schiphol!

  Beantwoorden

 10. Flavie

  Voor verre reizen is vliegen ideaal vind ik, ook al verlies je er inderdaad ook veel tijd mee.

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Ook al vlieg ik zo’n 4-5 keer per jaar, ik ben nog steeds geen fan van vliegen. Het is inderdaad stressvol allemaal en slopend. Ik ben altijd blij dat ik in het vliegtuig zit, even bijkomen van de autorit en hele rimbam op de luchthaven. Maar toch blijf ik vliegen. De drang om te blijven ontdekken is te groot. Maar ik snap goed wat je zo fijn vindt aan reizen met de auto. Het begint dan direct als je weg rijdt. Zo fijn!

  Beantwoorden

 12. Sam

  Ik vind vliegen geweldig!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.