Tecklenburg Duitsland

6x Waarom je Tecklenburg op je lijstje moet zetten!

Tecklenburg is zo’n stadje waar je vast nog nooit van hebt gehoord, maar waar je wat mij betreft toch zeker eens een keertje naar toe moet gaan. Gewoon omdat het zo’n typisch Duits stadje is, niet te ver van de Nederlandse grens af en waar je je prima voor een dagje kunt vermaken!

Vandaag neem ik je dan ook mee naar dit prachtige stadje in het Tecklenburger Land en laat ik je zien waarom Tecklenburg zo leuk is!

De vele vakwerkhuizen in het centrum

Tecklenburg Duitsland

Niet iedereen is misschien gecharmeerd van die schots en scheefstaande huizen, maar wat mij betreft kunnen er niet genoeg vakwerkhuizen zijn! Ik vind het heerlijk om in dat soort stadjes rond te lopen en me af te vragen hoe het mogelijk is dat die huizen überhaupt nog overeind staan. Hoewel, overeind? In Tecklenburg vind je namelijk ook Het Scheve Huis en alleen dat aanblik is al genoeg om mij te laten smelten!

Tecklenburg Duitsland

Over het algemeen tref je in Tecklenburg grotendeels witte vakwerkhuizen uit de 16e eeuw aan, dit in tegenstelling tot andere stadjes zoals bijvoorbeeld Limburg an der Lahn waar het geheel een stuk kleurrijker is. Toch heeft het absoluut iets dat wit hier de hoofdtoon voert.

De oudste lindeboom van Duitsland

Tecklenburg Duitsland

Tecklenburg Duitsland

Okay, toegegeven, dat is misschien niet een reden om naar Tecklenburg te gaan, maar het is toch wel bijzonder om te zien dat deze boom inmiddels al 400 jaar oud is. Automatisch vraag ik mij dan af wat deze boom door de jaren heen allemaal al heeft meegemaakt en hoe zijn omgeving continu is veranderd. Aan de andere kant, zoveel veranderingen zullen er niet zijn doorgevoerd in het centrum, want het geheel is vrij authentiek gebleven, maar waar het vroeger vooral woningen zijn, zijn de pandjes nu vooral in gebruikt als winkeltjes en musea.

De leuke winkeltjes

Tecklenburg Duitsland

Tecklenburg Duitsland

Natuurlijk zijn het vooral toeristische winkeltjes en moet dit natuurlijk net je smaak zijn. Toch is het gewoon leuk om een blik te werpen op de versierde etalages of om even een kijkje binnen te nemen. Veelal zijn het handgemaakte producten. Zo is er zelfs een winkeltje genaamd Omi’s Laden waar je uitsluitend spulletjes van vroeger kunt kopen. Nogmaals, ook al is het niet je smaak, geloof mij, het is gewoon leuk om even binnen te gluren of in ieder geval de uitstalling voor de winkeltjes te bekijken.

Tecklenburg Duitsland

De overheerlijke keuken van Duitsland

Tja, daarvoor hoef je natuurlijk niet speciaal naar Tecklenburg af te reizen, maar het is natuurlijk een leuke bijkomstigheid om te weten dat je ook in dit stadje kunt rekenen op heerlijke gebak en andere streekspecialiteiten zoals de befaamde Flammkuchen. Op het historische marktplein vind je diverse horecatentjes, maar ook in de steegjes rondom het marktplein kun je op diverse plekken aanschuiven voor een heerlijke lunch, diner of zomaar een bak koffie met wat lekkers.

Het grootste openluchttheater van Duitsland

Tecklenburg De Legge Duitsland

Tecklenburg Duitsland

Tecklenburg Duitsland

Tecklenburg Duitsland

Vanuit het centrum kun je via De Legge, de oude stadspoort, richting de kasteelruïne lopen. Tegenwoordig is deze ruïne in gebruik als het theater en geldt het als het grootste openluchttheater van Duitsland. Vooral in de zomermaanden vinden hier diverse voorstellingen plaats. Het leuke is dat een deel van het toneel het hele jaar blijft staan, zoals hierboven.

Het Hexenpad

Tecklenburg Duitsland

Overal in het Tecklenburger Land zijn wandelingen uitgezet, maar ook vanuit Tecklenburg kun je kiezen voor meerdere wandelingen die niet alleen zorgen voor een mooi uitzicht op het gevarieerde landschap, maar ook zeker iets meer vertellen hoe het er vroeger aan toe ging.

Tecklenburg Duitsland

Zo voert het Hexenpad je onder meer langs de Wierturm, een toren die is opgericht ter nagedachtenis aan Johann Weijer die streed tegen de heksenverbrandingen die in vroegere tijden in deze omgeving plaatsvonden.

Praktische informatie:

 • Tecklenburg ligt op zo’n 210 km van Utrecht, maar vanuit Twente of de Achterhoek hooguit een uurtje rijden
 • Volop parkeerplaatsen waar je voor € 4,= de hele dag kunt staan, het centrum zelf is autovrij
 • Diverse horecagelegenheden voor zowel ontbijt, lunch als diner
 • Prima uitgangspunt voor diverse wandelingen

Ben jij weleens in Tecklenburg geweest?

25 comments

 1. Morgaine

  Het ziet er heel leuk uit, ik zou er zeker kunnen dwalen.

  En nee, ben er nog nooit geweest, eerder en meer onderin, Monchau, zwarte woud die kant op, weet niet meer alle plekjes en plaatsen. Koblenz, Trier… en… langs de Moesel.. ben de naam van het dorpje of stadje kwijt, jij bent er ook al geweest, hahaha

  X

  Beantwoorden

 2. Ellie

  Ik ben hier nog nooit geweest, en had er ook nog nooit van gehoord, maar het ziet er inderdaad wel heel leuk uit met al dat vakwerk.

  Beantwoorden

 3. Lindsey Beljaars

  Oeh nog nooit van gehoord maar dat ziet er tof uit zeg!!

  Beantwoorden

 4. Farah

  Ik heb er nog nooit van gehoord maar het ziet er veelbelovend uit!

  Beantwoorden

 5. Amina

  Ik ken dit stadje nog niet, maar lijkt me supergezellig om er een middag te vertoeven. Die huisjes zijn zo bijzonder! Duitsland vind ik echt heel mooi, ik ben vooral veel in het zwarte woud geweest.

  Beantwoorden

 6. tamara

  Ik moet zeggen dat ik veel stadjes en steden in Duitsland ken maar deze nog niet. Lijkt mij erg mooi eens heen te gaan

  Beantwoorden

 7. Yova

  Het ziet daar erg leuk uit. In Duitsland hebben altijd prachtig huizen. Daar hou ik zo van. Stad en natuur is zeker daar prachtig. kerst in Duitsland moet daar heel mooi zijn. Zelf zijn wij nooit geweest. Helaas kan ook niet weg. Je weet het waarom? Mooie foto’s heb je gemaakt.

  Beantwoorden

 8. Marcelina de Boer - Walma

  Wat een leuk plekje! Ik ben zelf ook gek op Emmerich en Kleve (net over de grens). Eigenlijk vind ik alle Duitse stadjes wel heel erg gezellig 🙂 Ik wil hier zeker ook eens heen

  Beantwoorden

 9. Melissa

  Die huizen zien er super schattig uit. Lijkt mij echt suoer gezellig met kerst sfeer

  Beantwoorden

 10. Rory

  Nee, niet van gehoord. Nog niet geweest maar wat lijkt het mij leuk! Zijn het hetzelfde type huizen wat je ook wel eens in (het oude deel van) Frankfurt ziet? Ik ben dol op Duitsland, ook vanwege het ‘uit ontbijten’ gaan en de gezellige kneuterigheid waar ik echt van kan genieten. Te leuk dat soort winkeltjes. En wat heerlijk dichtbij!

  Beantwoorden

 11. Mirjam Hart

  Wat lijkt mij dit een leuk plaatsje! Zeker 1 om te onthouden. Die scheve huisjes, kleuren en natuur…Hij gaat op m’n lijstje!

  Beantwoorden

 12. Nicole Orriëns

  Wat een snoezig plaatsje om te zien zeg. Zeker zo rond kerstmis lijkt me dit heel gezellig. Ik wil daar best eens naar toe.

  Beantwoorden

 13. Daphne - verdraaidmooi

  Ik vind dat authentieke heel mooi. Ik zou er wel eens rond willen lopen.

  Beantwoorden

 14. Marieke

  Nog nooit geweest, maar hier houd ik van. Dus komt op mijn lijstje ?

  Beantwoorden

 15. Gabrielle

  Leuk zeg! Het doet me beetje aan thuis (Zuid Limburg) denken en toch is het weer anders. Bedankt voor de tip.

  Beantwoorden

 16. Felice Veenman

  ik ben er nog nooit geweest, maar het klinkt erg leuk.Die oude duitse stadjes, hebben wel wat, vind ik

  Beantwoorden

 17. Yousra Yasmine

  Wauw wat een prachrige plek! En wat een mooie foto’s heb je gemaakt!

  Beantwoorden

 18. Gemma

  Nooit geweest, maar leuke tip!

  Beantwoorden

 19. Grace

  Lijkt toch net een sprookje! Echt zo gaaf. Jammer dat het voor mij dan toch best ver is.

  Beantwoorden

 20. Danielle

  Had er nog nooit van gehoord, maar wat ziet het er superschattig uit! 🙂

  Beantwoorden

 21. Marcella

  Wauw, Tecklenburg ziet er mooi uit. Gave natuur ook! Ik zet ‘m erbij op mijn wishlist!

  Beantwoorden

  1. Jacqueline

   Het is zeker een aanrader om hier naar toe te gaan. Mijn favorieste omgeving om te trailen. Neem altijd route door het stadje en stop bij het restaurant. Heerlijk gebak en chocolade!!.
   Het heksenpad is zeker een aanrader om te nemen, hou er rekening mee dat je hier hoogtemeters maakt
   Het is een geweldig gebied om te wandelen, trailen, mountainbiken, wielrennen of gewoon leuk door het stadje te slenteren en op terras genieten..

   Beantwoorden

   1. Wanda

    Absoluut waar! Wij willen dan zeker ook terug om meer van deze omgeving te ontdekken.

    Beantwoorden

 22. Zarah Prins

  Als kind gingen we met de hele familie rond kerst er van uit Amsterdam met de trein naar toe om er een paar weken te verblijven in een hotel in het centrum, de kerstmis dienst in de kerk ook de operette in de buiten lucht zal ik nooit vergeten en hier is waar ik Duits heb leren spreken ga er gauw weer eens naar toe!

  Beantwoorden

 23. Jan

  In de jaren 70 kwam ik er vaak met mijn ouders. In mijn herinnering een leuk pittoresk stadje. Vanuit Groningen heel goed te doen voor een dagje uit. En toch in een andere wereld.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.