Limburg an der Lahn Duitsland

5x Doen in Limburg an der Lahn + bonus

Duitsland is zo’n land waar je of helemaal niks mee hebt of waar je naarmate je ouder wordt, toch een zwak voor krijgt. Juist die kleinere stadjes zorgen ervoor dat ik een zwak voor Duitsland heb ontwikkeld. Niks leukers dan ronddwalen in zo’n oude binnenstad en je vergapen aan al die prachtige vakwerkhuizen. Door de jaren heen heb ik al diverse van dit soort stadjes bezocht zoals bijvoorbeeld Hannover Münden en Monschau.

Ook tijdens onze vakantie aan de Moezel bezochten we diverse van dit soort mooie stadjes c.q. dorpjes. Toch maakte het stadje wat we op de terugreis bezochten misschien nog wel het meeste indruk. Op onze laatste vakantiedag aan de Moezel reden we vanuit Cochem namelijk niet rechtstreeks naar huis. We maakten onderweg nog een stop in Limburg an der Lahn.

Limburg a.d. Lahn is een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen. Het is de Kreisstadt van het Landkreis Limburg-Weilburg. De stad telt 33.906 inwoners.

Langs Limburg vloeit de rivier de Lahn. In Limburg is de zetel van het Bisdom Limburg. De dom van Limburg, die in 1235 gewijd werd, is een gaaf voorbeeld van laat-romaanse bouw, hoewel ook al enige vroeg-gotische elementen zichtbaar zijn. Bron: Wikipedia

Bewonder de Dom van Limburg an der Lahn

Oftewel de Georgsdom, een (laat) romaanse basiliek die dankzij zijn opvallende kleuren al van verre opvalt. Het bouwwerk telt maar liefst zeven torens en is absoluut een opvallende verschijning. Ook binnen kijk je je ogen uit. Een absolute must see dus!

Dom Limburg an der Lahn Duitsland

Dom Limburg an der Lahn Duitsland

Dom Limburg an der Lahn Duitsland

Achter deze Dom bevindt zich nog Burg Limburg, helaas is deze al enige tijd gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden. Het enige wat nu kan is even rondkijken op de binnenplaats en genieten van de achterkant van De Dom.

Ontdek de oudste huizen van Duitsland

Limburg is een vakwerkstad, vol vakwerkhuizen dus, waarin het heerlijk kuieren is. Het oudste huis van Limburg (Werner-Senger-Haus, helemaal links) stamt uit de dertiende eeuw, maar het vakwerkhuis in de straat Römer op nummers 2, 4 en 6 is een stuk bijzonderder, dit is namelijk het oudste vrijstaande huis van heel Duitsland (1289).

Werner-Senger-Haus Limburg an der Lahn Duitsland

Römer 2-4-6 Limburg an der Lahn Duitsland

Geniet van de verschillende marktpleintjes in het centrum

Limburg an der Lahn kent verschillende marktpleintjes zoals de Fischmarkt (1), de Kornmarkt (2)en het Bischofsplatz (3). Stuk voor stuk pleintjes waar je je ogen uitkijkt vanwege de vele schots en scheef staande vakwerkhuizen maar waar je bij mooi weer natuurlijk ook heerlijk op een terrasje neer kunt ploffen.

Bij de Fischmarkt vind je trouwens meer leuke winkeltjes dan terrasjes maar het is zeker weten een kijkje waard.

Fischmarkt Limburg an der Lahn Duitsland

Kornmarkt Limburg an der Lahn Duitsland

Bischofsplatz Limburg an der Lahn Duitsland

Overdenk je zonden bij Het Huis met de Zeven Zonden

Dat je ogen en tijd tekort komt in het oude centrum van Limburg an der Lahn zal inmiddels wel al duidelijk zijn. Niet alleen de panden zelf zijn geweldig om te zien maar ook de gevels, de oude deuren en de versieringen zijn prachtig om te zien. Het meest opvallende is natuurlijk Het Huis met de Zeven Zonden, gebouwd in de 16e eeuw waarbij in de gevel houten sculpturen zijn opgenomen die de zeven zonden uitbeelden. Echt heel bijzonder om te zien!

Huis met Zeven Zonden Limburg an der Lahn Duitsland

Huis met Zeven Zonden Limburg an der Lahn Duitsland

Bekijk de stad eens van een andere kant

Wie mij een beetje kent inmiddels, weet dat ik niet alleen gek ben op vakwerkhuizen maar ook op bijzondere doorkijkjes. Hoe vaak ik wel niet ergens in een hele oncharmante houding foto’s sta te maken…. Maar goed, ook deze plekjes wil ik jullie natuurlijk niet onthouden!

Limburg an der Lahn Duitsland

Dit doorkijkje vind je vlakbij de Dom als je terugloopt richting het ouden centrum. Natuurlijk loop je er heel gemakkelijk aan voorbij maar wie een beetje nieuwsgierig is aangelegd, gaat natuurlijk net als ik bij zo’n poort naar binnen om even te gluren wat er daar te zien is. En ja, als je dan omdraait, zie je ineens dit. Genieten toch?

Limburg an der Lahn Duitsland

Ik zei het al, de gevels in Limburg an der Lahn zijn absoluut de moeite waard. Kijk dan ook zeker eens omhoog, want dan ontdek je dus dit soort bijzondere versieringen.

Maar wie omhoog kijkt, ontgaat natuurlijk juist weer de charme vanaf de onderkant gezien!

Limburg an der Lahn Duitsland

De bonustip: Snuister rond in leuke boetiekjes en rust uit bij een Konditorei!

Wie naar Limburg an der Lahn komt om lekker te winkelen, komt helemaal aan zijn trekken. Niet alleen vind je in het nieuwe gedeelte alle ketens, ook in de oude binnenstad tref je diverse leuke winkeltjes aan. Wat te denken van het Schokoladehaus waar je geheid met een reep weer naar buiten komt? Of Villa Lavendel waar je je direct op de lavendelweiden in de Provence waant?

Maar na al dat rondslenteren en genieten ben je natuurlijk op een gegeven moment wel toe aan een heerlijke bak koffie met een broodje of wat anders lekkers erbij. Gelukkig tref je dan in bijna heel Duitsland op elke straathoek wel een Konditorei aan, dus ook in Limburg an der Lahn kom je op dat gebied niks tekort! Zelf ben ik neergeploft bij Café Will, simpelweg omdat ik een zwak heb voor kreten als ‘oudste café’.

Schokoladenhaus Limburg an der Lahn Duitsland

Villa Lavendel Limburg an der Lahn Duitsland

Café Will Limburg an der Lahn Duitsland

Ben jij ook fan van dit soort stadjes of heb je er niks mee?

26 comments

 1. Felice Veenman

  een schattig plekje. Anton Pieck live! ik vind ze voor een dagje geweldig dit soort stadjes. Daarna gata het knusse me benauwen

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik hoef er zelf ook niet zo nodig een paar dagen te verblijven hoor, maar ik vind het wel heerlijk om er een paar uurtjes rond te slenteren en alles goed in me op te nemen.

   Beantwoorden

 2. Stefaan BlogVivant

  alweer zoveel charmante huizen! Leuk om een inkijk te geven in de regio!

  Beantwoorden

 3. Manon

  Heel mooi! Jij hebt volgens mij al een hoop mooie dorpjes met dit soort prachtige huisjes gezien. Ik hou d’r van 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, we komen regelmatig in Duitsland en zoeken dit soort stadjes ook altijd wel op.

   Beantwoorden

 4. Kim

  Wat ziet dat er geweldig leuk uit! Echt super mooi om op de foto te zetten, zoals jij gedaan hebt!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel! Leuk om te horen!

   Beantwoorden

 5. karin

  wat leuk! ik kom eigenlijk nooit in Duitsland, maar wij wilden een paar daagjes Duitsland doen dit jaar onderweg naar Italië. Ik heb dus meteen een bladwijzer ingesteld 🙂

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns

  Oh wauw, dat kasteel is werkelijk sprookjesachtig zeg! Mooi met die kleurtjes ook!

  Beantwoorden

 7. An

  We waren in februari ook enkele dagen aan de Moezel en in de Eifel. Inderdaad heel leuke stadjes. Die huizen met dat lattenwek zijn echt schilderachtig.

  Beantwoorden

 8. Julie

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Ik ben daar nog nooit geweest! 🙂

  Beantwoorden

 9. Luc van de Wiel

  Prachtig geschreven, prachtige foto’s! Ik ben zo iemand die op latere leeftijd Duitsland leert waarderen… mooi land!

  Beantwoorden

 10. Marjolein

  Ohw superleuk! Dit soort steden spreken me enorm aan. lekker struinen door de dorpjes en alles ontdekken. heel erg leuk en ook nog eens fotogeniek. Tof!

  Beantwoorden

 11. Koen

  Is dit een blog? Ik heb het gevoel dat ik door een extra luxe-uitgave van de Libelle of de Margriet zit te bladeren. Mooi. Althans deze bijdrage. Of ik zo’n stadje ook op mijn bucket-lijst plaats? Nee, ik denk het niet. Maar zeg nooit nooit want wie weet loop ik er volgend jaar wel rond met mijn Afrikaanse (schoon)familie …

  Beantwoorden

 12. Janneke

  Wat een leuk plekje en prachtige foto’s. Ik houd wel van die Duitse stadjes.

  Beantwoorden

 13. Mei Qi

  Wauw prachtige foto’s! Zo zie je maar weer dat je helemaal niet buiten Europa hoeft om mooie plekken te zien!

  Beantwoorden

 14. Nesrin

  Wauw wat bijzonder en zo anders dan wat je normaal gesproken om je heen ziet. Gaaf dat je dit soort plekken ook in de buurt hebt en je helemaal niet zo ver hoeft te reizen.

  Beantwoorden

 15. Saskia

  Super leuk om te zien! Prachtige foto’s <3
  Ik kwam vroeger met mijn ouders vaak in Limburg en heb er erg fijne herinneringen aan.

  Beantwoorden

 16. Janet | thatonetime

  Ik vind dit soort stadjes erg mooi en leuk. Over een paar weken ga ik ook weer naar Duitsland, heerlijk een weekendje genieten aan de Moezel.

  Beantwoorden

 17. Xarifa

  Ik hou van dit soort mooie steden! Ziet er heel mooi uit!

  Beantwoorden

 18. Daphne | Travelshot.nl

  Super mooi die vakwerkhuizen, ik vind het altijd wel wat hebben! Leuke plek ook, je hebt mij zeker nieuwsgierig gemaakt naar meer!

  Beantwoorden

 19. Gabrielle

  Ik ben zeker fan van dit soort stadjes, mooie foto’s! De dom ziet er echt geweldig van binnen en buiten uit 🙂

  Beantwoorden

 20. Alice Teunissen

  Wij – mijn dochter, zus en ik- gaan 16 oktober naar Limburg an der Lahn en wonen in een vakwerkhuis midden in de stad. Verheugen ons er enorn op. We houden zo van dit soort uitjesook al zijn we inmiddels 88, 85 en dochter 62 jaar. Fijne informatie over Limburg an der Lahn. Zulke informatie is toch heerlijk! Houden ons van harte aanbevolen.
  Dank en vr.gr
  Alice Teunissen

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wat ontzettend leuk om te horen! Heel veel plezier, het is echt een super mooi stadje

   Beantwoorden

 21. Conny en Jos Cramer

  Wij willen onze vakantie plannen In Limburg a/d Lahn.
  Evenals vorig jaar waren wij er ook gedurende de hele grote Markt. Ik meen dat het op een zondag was.
  Is er al bekend wanneer het dit jaar is?
  Dan willen wij weer een weekje boeken in de omgeving.

  Lieve groeten,
  Jos

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik heb helaas geen informatie daarover, zou op de site van Limburg An der Lahn kijken of daar iets over wordt vermeld m

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.