Drielandenpunt Vaals Nederland

Het Drielandenpunt, de moeite waard of niet?

Het Drielandenpunt in Vaals, dé plek waar de grenzen van Nederland, België en Nederland bij elkaar komen. Zo’n plek die je als Nederlander eigenlijk eens gezien moet hebben. Of toch niet?

Ik riep in ieder geval altijd dat ik ooit eens naar het Drielandenpunt toe wilde. Niet omdat ik er nu zo bijzonder veel van verwachtte maar meer omdat het gewoon wel bijzonder is dat je in drie landen tegelijk kunt staan. Afgelopen april gingen we een weekendje naar Zuid-Limburg en besloten we om op de heenweg een stop te maken bij het Drielandenpunt. Hoe ik dit heb ervaren en of ik vind dat je dit echt eens met eigen ogen moet zien. Dat vertel ik je nu!

Het Drielandenpunt

Je vindt het Drielandenpunt bij Vaals, om precies te zijn op de Vaalserberg. Oftewel de hoogste berg van Nederland. Hoewel, kun je het een berg noemen als het maar 322 meter hoog is? Maar goed, zoals gezegd komen hier de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen.

De route er naar toe wordt duidelijk aangegeven en blijkbaar is het wel een populair uitje want er is voldoende parkeergelegenheid. Wij waren er echter op een vrijdag in april en toen was het heerlijk rustig. Alleen was het jammer dat het weer niet echt meewerkte.

Het hoogste punt wordt trouwens door middel van drie pilaren aangegeven. Zelf vond ik het niet echt bijzonder en had ik het eerlijk gezegd niet eens direct in de gaten.

Drielandenpunt Vaals hoogste punt Vaalserberg

Mijn aandacht wordt in ieder geval direct getrokken naar de wapperende vlaggen. De vlaggen van inderdaad Nederland, België en Duitsland.

Drielandenpunt Vaals

Wat dat betreft had ik geluk, want het was heerlijk rustig zodat ik ongestoord wat foto’s kon maken en lekker ongegeneerd de toerist kon uithangen.

Vond ik het een bijzonder moment? Nee, dat absoluut niet. Ik vond het eerlijk gezegd een beetje een kale bedoening. Geen idee wat ik dan wel had verwacht. Of eigenlijk, ik wist natuurlijk al wat ik kon verwachten omdat ik het op internet al had opgezocht. Toch hoop je dan ergens dat het nog wel iets bijzonders is maar dat is het gewoon niet.

Ons oog valt verder op de uitzichttoren, de Boudewijntoren. De kassa is helaas dicht maar bij het naastgelegen cafeetje kunnen we alsnog een ticket kopen om naar boven te gaan. Je kunt dan met de lift naar boven of heel sportief de trap nemen. Geen idee waarom maar wij kozen voor de laatste optie, dus al zuurstof happend kwamen we uiteindelijk boven.

Normaal heb je hier dan een fantastisch mooi uitzicht over de drie verschillende landen. Dat geloof ik ook zeker wel, wij hadden alleen de pech dat het behoorlijk grijs was en er dus niet zoveel te zien was. Oh ja, het was ook nog eens verrekte koud daarboven maar dat terzijde.

Drielandenpunt Vaals

Drielandenpunt Vaals

Wat kun je er verder nog doen?

Naast de geijkte fotosessie bij het Drielandenpunt en het genieten van het uitzicht kun je ook nog proberen om het Labyrint weer uit te komen. Van bovenaf gezien, ziet het er in ieder geval erg indrukwekkend uit.

Daarnaast zijn er diverse wandelroutes uitgezet in dit gebied. Meer informatie hierover vind je op de site van VVV Limburg.

De Bokkerijder Drielandenpunt Vaals

Natuurlijk kun je op diverse plekken terecht voor een hapje en een drankje of een heerlijk stukje Limburgse vlaai. Wij kozen er echter voor om niet op het Drielandenpunt zelf wat te nemen maar even terug te lopen naar Restaurant De Bokkerijder. Dit restaurant heeft een terras waar je normaal gesproken heerlijk kunt genieten van de omgeving én zelf getest, overheerlijke Limburgse vlaai.

Drielandenpunt, een echte must see of niet?

Tja, lastig. Zelf vond ik het absoluut niet bijzonder maar vind ik het wel leuk dat ik het van mijn lijstje kan afstrepen. Het Drielandenpunt zelf stelt echt niks voor. Het uitzicht op de omgeving is bij helder weer ongetwijfeld prachtig en dat maakt het in ieder geval waard om er wel naar toe te gaan!

Handige informatie

 • de Boudewijntoren is elke dag geopend van 10 tot 18.30 uur
 • de entree voor de Boudewijntoren is € 3,= p.p voor een volwassene en € 2,= p.p voor kinderen tot 11 jaar
 • De Boudewijntoren heeft zowel een trap als een lift en is dus voor iedereen toegankelijk

Benieuwd wat we nog meer hebben gedaan tijdens ons weekendje in Zuid-Limburg? Check dan mijn Fotoblog Genieten in Zuid-Limburg!

Ben jij weleens op het Drielandenpunt geweest of heb je niks met dit soort plekken?

20 comments

 1. Danella

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het trekt me ook niet heel erg aan om eerlijk te zijn.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Snap ik hoor, je mist er ook niet echt iets aan. Alleen het uitzicht heeft wel wat te bieden maar verder…

   Beantwoorden

 2. Sabine

  Leuke eerlijke review! Ik kan me vaag herinneren dat ik daar misschien eens ben geweest, maar het kan ook ergens anders zijn in mijn herinnering haha. Ik zou niet speciaal daarheen gaan voor het drielandenpunt, maar als ik er langs kom ga ik zeker wel even kijken!

  Beantwoorden

 3. Yova

  Wij zijn daar nooit geweest. Het kan alleen met de auto gaan. Wij hebben helaas geen auto. Ik vind wel erg mooi om te bekijken. Leuke bordje foto’s van Nederland en België. Het is zeker heel rustig. Weer werkt dan ook niet mee. Leuke foto’s.

  Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Ik ben daar als kind ook geweest met mijn ouders! Dat vond ik toen superleuk en heel bijzonder.

  Beantwoorden

 5. Anne - Ditisanne.nl

  Leuk! Ik ben er vorig jaar met Nieuwjaarsdag geweest; we waren Oudjaarsavond in Aken en zijn teruggereden via de prachtige streek rondom Vaals. Zijn ook even gestopt op het Drielandenpunt waar het toen ook superrustig was. Inderdaad een beetje een toeristisch plekje maar niet heel bijzonder. De omgeving is stukken mooier! 😉

  Beantwoorden

  1. Torfs Rhudy

   Als fervent wandelaar en mountainbiker ben ik deze maand al twee maal een fiets en wandeltocht gedaan. Zondag ga ik weer voor een wandeling. Je moet wel verder kijken dan ter plaatse blijven. Het is wel mooi en de omgeving de moeite. Ook de mensen van de horeca zijn vriendelijk en er zijn toffe terrasjes
   . Het weer mag nooit een spelbreker zijn tijdens uitstapjes, de juiste kleding maakt veel goed. Als 67 jarige sportieveling geef ik de raad, je moet meer doen dan ter plaatse blijven
   . Er is altijd wel wat de moeite. Doen.

   Beantwoorden

 6. Marjolein

  Ook ooit ee nkeertje geweest en of ik het nu spectaculair vond, neeeh, maar ook weer af kunnen vinken op m’n lijstje 😀

  Beantwoorden

 7. Koen

  Ik herinner het drielandenpunt Brazilië – Argentinië – Paraguay bij de Iguazu-watervallen (Cataratas do Iguaçu) … erg spectaculair. Vaals kan ik nog niet afstrepen …

  Beantwoorden

 8. Dafne

  Ik deel je mening. Ik ben er ook ooit geweest, maar de wandeling in de natuur was indrukwekkender.

  Beantwoorden

 9. Dafne

  Ik ben het met je eens. Ik ben er ook ooit geweest, maar de wandeling in de natuur was indrukwekkender.

  Beantwoorden

 10. Helena

  Ach ja, je ‘moet’ er een keer geweest zijn hè 🙂 Maar ik kan me helemaal vinden in je review hoor, want het klopt.

  Beantwoorden

 11. Luuk

  Tja, toch iets om gezien te hebben. Vaak stellen dat soort plekken weinig voor 😉

  Beantwoorden

 12. Saskia

  Dit ligt zowat in mijn achtertuin :p
  Nee, zonder flauwekul, ik ben er al eens geweest, maar echt bijzonder is het inderdaad niet. Als we een rondje Zuid-Limburg doen met de motoren, dan rijden we er langs, maar stoppen doen we meestal op andere plekken.
  De omgeving is wel mooi om te wandelen, niet dat ik daar ervaring mee heb overigens, het is van horen zeggen.

  Beantwoorden

 13. Saskia

  Ik ben er vroeger geweest, toen ik een jaar of 12 was. Ook niet echt indruk gemaakt maar vond het opzich wel grappig.

  Beantwoorden

 14. Miranda

  Echt heel grappig, maar toevallig was ik er nog geen 2 weken geleden! ? Een bezoekje aan het 3 landen punt hoort er wat mij betreft gewoon bij als je in Zuid-Limburg bent.

  Beantwoorden

 15. Eline

  Wat jammer dat het bezoekje een beetje tegen viel. Je zou er inderdaad iets heel bijzonders bij kunnen fantaseren. Ik zou er niet speciaal heen rijden, maar als ik in de buurt zou zijn, maak ik waarschijnlijk wel eens een stop.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Als je in de buurt bent, gewoon doen!

   Beantwoorden

 16. Ana Rita

  Wat jammer dat het Drielandenpunt jou zo is tegengevallen! Ik ben er op een warme junidag naartoe geweest en toen was het uitzicht vanaf de toren echt prachtig! Maar ben het wel met je eens dat het Drielandenpunt zelf een kale bedoeling is, had niet echt het gevoel dat ik in drie landen tegelijkertijd was. En restaurant De Bokkerijder is inderdaad een leuke hotspot!

  Beantwoorden

 17. Leen

  Beetje spijtig van die lelijke toren dan, maar wel leuk dat je zo een zicht hebt op de drie landen in één keer. Ben er zelf nog niet geweest denk ik – kan het zijn dat er elders nog zo’n drielandenpunt is met België? Ik herinner me alleszins wel eens naar zo’n punt geweest te zijn maar ik herken je foto’s niet dus moet het ergens anders geweest zijn…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.