Passerelle l'Epine Bouillon Ardennen

Erop uit in de Ardennen: de hangbrug bij Bouillon

Wie Ardennen zegt, denkt ongetwijfeld direct aan bossen, prachtige vergezichten en mooie oude dorpjes. Maar wist je ook dat de Ardennen een heuse hangbrug heeft? Ik wist het tot een paar dagen voor onze vakantie naar de Ardennen niet en kwam er gelukkig op tijd achter. Want zeg nu zelf, hangbruggen zijn toch super leuk om te ‘bedwingen’ tijdens je vakantie?

Mijn teller staat nu op drie hangbruggen, namelijk de Highline 179 in Oostenrijk en de Geierlay in Duitsland. Zeker de eerste was een flinke uitdaging, al was het alleen al om er te komen (lees: fikse beklimming), maar allebei leverden mooie plaatjes op. Dus een hangbrug in de Ardennen? Dit was een uitstapje die we absoluut wilden doen!

La passerelle de l’Epine, oftewel de hangbrug

Deze hangbrug over de Semois is nog geen 55 meter lang, maar is wel een trekpleister voor vakantiegangers in dit deel van de Ardennen. Zo’n vijf kilometer buiten Bouillon vind je de La passerelle de l’Epine en zeker op mooie dagen is het schuifelen geblazen op de hangbrug.

Overigens er staat op het informatiebord dat er slechts twintig mensen tegelijk op de brug mogen, maar er is verder geen toezicht. Wij hadden in ieder geval geluk dat we op een doordeweekse dag er waren en konden op ons gemak de hangbrug oversteken en genieten van het mooie uitzicht.

Dankzij deze tip wisten we waar we het begin van de wandelroute naar de hangbrug konden vinden. Achteraf hadden we ook met de auto kunnen doorrijden tot vlak bij de hangbrug, maar op drukke dagen lukt het ongetwijfeld niet om zo dichtbij te kunnen parkeren. Wij namen in ieder geval de gok niet en gingen lekker op ons gemak aan de wandel. Al met al een glooiende wandeling van zo’n kilometer, prima te doen dus.

Wiebelen op de hangbrug

Passerelle l'Epine Bouillon Ardennen

hangbrug Bouillon Ardennen

hangbrug Bouillon Ardennen

Ongeveer halverwege zien we de hangbrug voor ons opdoemen en niet veel later kunnen we van bovenaf al een glimp van de hangbrug opvangen. Het nodigt ons in ieder geval direct uit om af te dalen naar het startpunt!

En dan is het zover, voorzichtig zetten we onze eerste stappen op deze hangbrug. En ja, al vrij snel merken we dat er echt wel beweging in deze brug zit. Al wiebelend wandelen we tot het midden om vanaf daar op ons gemak te gaan genieten van het uitzicht. Gelukkig voor ons zijn we op dat moment alleen op de brug en kunnen we dus ongestoord de tijd nemen.

Nadat we zo een tijdje hebben genoten, wandelen we door naar de overkant van de hangbrug en twijfelen we even over het vervolg. Gaan we voor één van de vele wandelroutes of gaan we terug over de hangbrug en gewoon weer terug naar onze auto? Gezien de tijd, het is inmiddels bijna aan het einde van de middag, besluiten we om dezelfde route terug te nemen. Ook omdat we ons totaal niet hebben voorbereid op de potentiële wandelroutes en dus niet weten waar we dan terecht komen.

hangbrug Bouillon Ardennen

Kortom, we gaan gewoon via de brug weer terug en al wiebelend genieten we nog een keertje van het uitzicht!

Praktische informatie:

 • La passerelle de l’Epine vind je op vijf kilometer van Bouillon
 • totale lengte is 55 meter
 • meerdere wandelroutes komen hier langs
 • op rustige dagen kun je tot vlak bij de hangbrug parkeren, maar aan te raden is om te parkeren bij de Abdij van Clairefontaine (eventueel kun je je wandeling combineren met een bezoek aan deze abdij). Vanaf hier is het een wandeling van 1 kilometer over een verharde weg. Let op: om bij de brug te komen, moet je een klein stukje over een onverhard paadje met stenen.

Lijkt jou deze hangbrug iets?

11 comments

 1. Linda+schrijft+'t+op

  We zijn laatst ook in de omgeving geweest, de hangbrug hebben we helaas niet gezien. Anders was ik er graag naartoe gegaan.

  Beantwoorden

 2. Claire

  Wauw! Wat een mooie en bijzondere brug! Fijn dat het zulk mooi weer was ook!

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Brrrr, een hangbrug vind ik tot daaraan toe, maar dat hij dan ook nog wiebelt?! Ik vind het knap dat je hem bent overgestoken. Petje af.

  Beantwoorden

 4. Melanie Hoogvliet

  Wat een ontzettend mooi natuurgebied. Ik ben alleen niet zo van de hangbruggen met mijn hoogtevrees dus daar zou ik over heen rennen haha.

  Beantwoorden

 5. Tessa

  Die hangbrug lijkt me echt doodeng om overheen te lopen

  Beantwoorden

 6. Yova

  Deze hangbrug is echt niks voor mij. Gelukkig staat niet zo hoog deze hangbrug. Ik vind toch knap dat jullie erover heen gelopen! Mooie omgeving daar in Ardennen. Prachtig. Jullie hebben ieder geval genoten. Fijne dag.

  Beantwoorden

 7. Rory

  Deze hangbrug ziet er wel degelijk en goedverzorgd uit. Daar zou ik iets minder moeite mee hebben. Maar je hoort het al. Ik vind het spannend. En ik moet spontaan weer terugdenken aan een ervaring in Maleisië waar ik loeiend (ja, letterlijk loeiend met tranen) op een hele spannende hangbrug heb gelopen. Aan de andere kant is dat alweer jaren geleden en zou ik het best wel weer eens mogen proberen. Al is het alleen maar om het positieve mee te geven aan onze dochter. En de Ardennen is een mooi gebied.

  Beantwoorden

 8. Jouvence

  Doordat de hangbrug niet super hoog hangt zou ik er wel overheen durven met mijn hoogtevrees.

  Beantwoorden

 9. Priscilla

  He Wanda leuk je hier ook tegen te komen. Zoals je vast al gemerkt had hebben wij het Grunniger laand verruild voor de mooie Oostenrijkse Alpen. Ik kom je blog toevallig tegen door de zoekactie naar hangbruggen waar ik zelf momenteel een artikel over schrijf. Kom je ook eens op mijn blog kijken?
  Liebe Grusse
  Priscilla

  Beantwoorden

 10. weekend ardennen

  Lijkt me een prachtige plek voor een weekend weg. Leuke informatie

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.